Sta bi mogla upisati kao srednju skolu?

Gimnazija jeste najbolji izbor za one koji ne znaju cime ce se tacno baviti (ali nju definitivno ne treba upisivati ako nemas neke ambicije,ne vredi je zavrsavati sa losim prosekom,kasnije se ipak taj prosek racuna,moras da gledas unapred),jer kasnije pruza mogucnost da se izabere bilo koji fakultet. Ili ti pruza mogucnost da radis u trafici,ako ne zelis dalje da se skolujes...:confused:
Ako mislis da znas sta zelis (mada imam utisak da sa 15 godina,iako mislis da znas sta hoces,mozes da promenis to misljenje u bilo kom trenutku) onda upisi neku srednju,samo nemoj da se zaj.ebes pri biranju...

Definitivno bi trebalo da gledas sta je najisplativije,a najblize tebi i tvojim sposobnostima,interesovanjima...ne vredi ako si dobar u necemu,a niko nece da ti plati za to,neces da zivis od vazduha ili mamine i tatine penzije...
Zavrsavanje zanata moze da bude isplativo ako imas para da otvoris sopstvenu prodavnicu ili sta vec...ovako mi ne izgleda nesto perspektivno. Dok sa fakultetom ipak imas vece sanse za posao...

Apsolutno NE gimnaziju u današnjim prilikama, kao ni škole tipa ekonomsku, elektrotehničku, hemijsku , tu isto bez fakulteta nema ništa, Upiši medicinsku, za medicinsku sestru ili za zubnog tehničara ( to je valjda u sklopu medicinske). Sve ove druge škole. "školuju" za zanimanja koja davno ne postoje, tj niko ih ne traži. Šta bi recimo radio hemijski tehničar u ovakvom ambijentu. Kao medicinska sestra možeš otići u inostranstvo da radiš, pogotovo kad izučiš strane jezike, to je jedini perspektivan pravac.

Apsolutno NE gimnaziju u današnjim prilikama, kao ni škole tipa ekonomsku, elektrotehničku, hemijsku , tu isto bez fakulteta nema ništa, Upiši medicinsku, za medicinsku sestru ili za zubnog tehničara ( to je valjda u sklopu medicinske). Sve ove druge škole. "školuju" za zanimanja koja davno ne postoje, tj niko ih ne traži. Šta bi recimo radio hemijski tehničar u ovakvom ambijentu. Kao medicinska sestra možeš otići u inostranstvo da radiš, pogotovo kad izučiš strane jezike, to je jedini perspektivan pravac.
A ona je negde rekla da nece da ide na fakultet? :think:

Hemijski tehničar bi radio mnogo. Mnogo, jer se u svetu hemije trenutno radi npr. na razvoju bio-goriva, i svaki hemičar je potreban i može da da svoj doprinos. Ekonomija nam treba jer imamo izgleda da će je nove snage poboljšati. Elektrotehnika će uvek negde trebati, i pruža dosta korisnih i praktičnih znanja, naravno i da je medicina potrebna, to stoji.

------------

A ono što se tiče nervrnih ćelija i tih bulažnjenja, taj ko hoće da mu škola bude laka i da izlazi i da se druži, bolje da u školu i ne ide.

Da,ali,ostete se nevne celije...Ceo zivot se smuci....Samo se sedi izmedju 4 zida...A kada dodje fakultet,onda gimnazijalci popuste,jer im se cini neobicno lak i pokvare ocene...Zar nije logicno da sto si na visem stupnju da je sve teze?Sta ti vredi da radis nesto ako ne volis?

Nesto nisam provalila da su mi nervne celije ostecene...ili mozda nisam provalila bas zato sto su mi ostecene...hmmmmmm:think:
i nije mi se smucio ceo zivot
i nisam samo sedela izmedju cetiri zida...i sad bih se rado vratila u gimnazijsku klupu
a bila sam u gimnaziji bas zato sto nisam znala sta cu da upisem pa sam smatrala da cu kroz cetiri godine biti pametnija i lakse odabrati...

Ako ne znas sta da upises,upisi neku laku skolu,na priemr graficku,da se ne mucis,posle nje mozes bilo koji faks,a da ne ostetis nervne celijije kao sto to rade gimnazijalici...

Da,ali,ostete se nevne celije...Ceo zivot se smuci....Samo se sedi izmedju 4 zida...A kada dodje fakultet,onda gimnazijalci popuste,jer im se cini neobicno lak i pokvare ocene...

Moram i ja da se nasmejem :) Tačnije bi bilo reći da kad dođe fakultet, gimnazijalci već znaju sve i svašta, imaju radne navike i nastavljaju sa učenjem bez velikog šoka, tj. nisu oni studenti koji se na fakultetu iščuđavaju 'neprimerenim' zahtevima profesora. Ne sedi se samo između 4 zida, ako ti je mesto u gimnaziji, tj. ljudi kojima učenje ne pada teško mogu da završe gimnaziju a da imaju i privatan život... gimnazija je teška samo za ljude koji nisu dobri đaci.

Moram i ja da se nasmejem :) Tačnije bi bilo reći da kad dođe fakultet, gimnazijalci već znaju sve i svašta, imaju radne navike i nastavljaju sa učenjem bez velikog šoka, tj. nisu oni studenti koji se na fakultetu iščuđavaju 'neprimerenim' zahtevima profesora. Ne sedi se samo između 4 zida, ako ti je mesto u gimnaziji, tj. ljudi kojima učenje ne pada teško mogu da završe gimnaziju a da imaju i privatan život... gimnazija je teška samo za ljude koji nisu dobri đaci.

Ajd da pišemo za sebe.
Jest dobra gimnazija. Super je gimnazija. I kad završiš gimnaziju možeš da budeš VK čistač ulica ako ne završiš faks. A ako upisuješ faks, uzpeh iz gimnazije škole ti se boduje isto kao da si završila bilo koju drugu srednju. A primera koji završe gimnaziju pa ništa više, ima koliko hoćeš.

Moja ćerka završila farmaceutsko-fizioterapeutsku školu, odsek kozmetičar. 38 bodova.
Upisala arhitektonski fakultet, na budžetu, visokorangirana na prijemnom.
Sad zna da uredi sebe, a sad će da nauči da uredi i okolinu. :)

Ajd da pišemo za sebe.
Jest dobra gimnazija. Super je gimnazija. I kad završiš gimnaziju možeš da budeš VK čistač ulica ako ne završiš faks. A ako upisuješ faks, uzpeh iz gimnazije škole ti se boduje isto kao da si završila bilo koju drugu srednju. A primera koji završe gimnaziju pa ništa više, ima koliko hoćeš.

Moja ćerka završila farmaceutsko-fizioterapeutsku školu, odsek kozmetičar. 38 bodova.
Upisala arhitektonski fakultet, na budžetu, visokorangirana na prijemnom.
Sad zna da uredi sebe, a sad će da nauči da uredi i okolinu.

Prvo skoči pa reci hop.
(Devojci naravno želim svaki uspeh).

Prvo skoči pa reci hop.
(Devojci naravno želim svaki uspeh).

Znam ja tu priču o radnim navikama koja nije bez osnova. Ali znam i slučajeve koji su se iscrpeli u srednjoj. Drugim rečima, nema neko pravila u koje možeš da se pouzdaš.
U redu je to da treba prvo skočiti, ali to važi za sve.
Ali šta ćemo za one koji posle gimnazije ne završe dalje ništa. Tim pre što se neko provukao kroz gimnaziju. A ne može se znati unapred kakav će ko biti u gimnaziji. A i nije gimnazija za svakoga pravi izbor.
I nisam ja birao detetu srednju školu već sam joj samo predičio sve mogućnosti. Vodio sam je i na test za profesionalnu orjentaciju. I po tome njeni su kapaciteti veći od zahteva same srednje škole koju je upisala. Talenat za arhitekturu i slično je pokazao test za prof. orjentaciju, rezultati na pripremama i sam prijemni.
Ja bih preporučio taj test za profesionalnu orjentaciju.

Znam ja tu priču o radnim navikama koja nije bez osnova. Ali znam i slučajeve koji su se iscrpeli u srednjoj. Drugim rečima, nema neko pravila u koje možeš da se pouzdaš.
U redu je to da treba prvo skočiti, ali to važi za sve.
Ali šta ćemo za one koji posle gimnazije ne završe dalje ništa. Tim pre što se neko provukao kroz gimnaziju. A ne može se znati unapred kakav će ko biti u gimnaziji. A i nije gimnazija za svakoga pravi izbor.
I nisam ja birao detetu srednju školu već sam joj samo predičio sve mogućnosti. Vodio sam je i na test za profesionalnu orjentaciju. I po tome njeni su kapaciteti veći od zahteva same srednje škole koju je upisala. Talenat za arhitekturu i slično je pokazao test za prof. orjentaciju, rezultati na pripremama i sam prijemni.
Ja bih preporučio taj test za profesionalnu orjentaciju.

Da, to je super ideja.

(A što se tiče gimnazije: ja mislim da iz našeg razreda faks nisu završile samo dve ili tri osobe. I oni su se snašli, ali to verovatno ima veze sa karakterom, talentima, ili vezama, a ne sa činjenicom da su išli u gimnziju... ko zna.)

Gizmnazija je zakon. Šta dete od 15 godina o svojem budućem zanimanju? Ja sam tek nekad pred kraj gimnazije shvatio da mi najbolje ide engleski, koji sam kasnije upisao i završio bez nekih većih problema. Do tada sam imao nekoliko favorita među predmetima, ali sam strpljivo i pažljivo odabrao ono što mi najviše odgovara.
Ti kad upišeš neku stručnu srednju školu, pa kasnije skontaš da te ta struka ne zanima, možeš se pozdraviti sa nekom ambicioznijom karijerom.

Gizmnazija je zakon. Šta dete od 15 godina o svojem budućem zanimanju? Ja sam tek nekad pred kraj gimnazije shvatio da mi najbolje ide engleski, koji sam kasnije upisao i završio bez nekih većih problema. Do tada sam imao nekoliko favorita među predmetima, ali sam strpljivo i pažljivo odabrao ono što mi najviše odgovara.
Ti kad upišeš neku stručnu srednju školu, pa kasnije skontaš da te ta struka ne zanima, možeš se pozdraviti sa nekom ambicioznijom karijerom.

U pravu si. Ako imaš predispozicije za gimnaziju (dobar uspeh u osnovnoj) i uz to ne znaš tačno za šta bi se opredelio, ne mogu da kažem da je loš izbor.

Da, to je super ideja.

(A što se tiče gimnazije: ja mislim da iz našeg razreda faks nisu završile samo dve ili tri osobe. I oni su se snašli, ali to verovatno ima veze sa karakterom, talentima, ili vezama, a ne sa činjenicom da su išli u gimnziju... ko zna.)

Ne znam koliko je tvoj razred merodvan statisički. Ali stoji činjenica da nije svako za gimnaziju i da i ona za nekoga može biti promašaj.
Prosto, bezuslovan savet za upis u gimnaziju ne može da stoji.
Posebno je loše kada roditelji nametnu detetu ono što ono ne želi.
Oba moja deteta su napravila odličan izbor, a nisu upisali gimnaziju. Ali znali su šta hoće. Sada su studenti, a mogu da se zaposle u struci i bez faksa.
Ovo navodim ne kao sugestiju drugima, već kao jednu od mogućnosti koja je u ovom slučaju ispala dobro.

Tesko pitanje je sta upisati kao srednju skolu ali mozemo da ti kazemo koje su srednje skole dobre pa ti sama da izaberes. Ako zelis da ucis dosta i da stekens dobro znanje tu su uvek matematicke gimnazije i specijalna odeljenja sa druge strane ako zelis znanje iz oblasti ekonomije prava turizma mozes da biras izmedju drzavnih i privatnih srednjih skola. Od drzavnih ti zavisi i mesto gde ces da zivis dok pojedine privatne skole imaju isturena odeljenja po svim gradovima. Od privatnih skola moja preporuka je da biras izmedju sledecih:
Viva Asja - http://www.srednjaskola-vivaasja.edu.rs - Ekonomija, Turizam, Sport
ITHS - http://www.iths.edu.rs - Informacione tehnologije (matemtika, programiranje...)
Savremena gimnazija - http://www.savremena-gimnazija.edu.rs - Gimnazija

A od drzavnih:
Matematicku gimnaziju u Beogradu

Back