Šta ako?

Aston M

Aktivan član
Poruka
1.614
Da li često postavljate sebi ovo pitanje?
Dakle, u vezi negativnog ishoda za koji postoje relativno male šanse.
Da li vas to tera da odustajete od upuštanja u nešto i da li pravite plan o tome šta raditi ako se desi taj negativni ishod?

Nisam pesimista. Ali kad kreiram neke svoje vece planove u zivotu uvek zelim da napravim i plan B.

Nekako mi plan B daje sigurnost, on je tu za svaki slucaj.

E sad ako omane plan A pa B mozda i C onda opet dobro, to samo mi pokazuje da je taj moj cilj bio nerealan i iznad mojih sposobnosti, da sam ucinio sve sto sam mogao, nema kajanja nema krivice.

Možda neko prosto izbegava da preuzima inicijativu u životu, a rado će slediti nekoga. Možda baš zato da bi sutra mogao reći: ,,nije to bila moja ideja." :)
Nego, bez zezanja, ne mora da znači da je kukavica, možda samo ima neke blokade.

Iz svega toga se u sustini krije strah...

Onaj ko kaze "to nije bila moja ideja" on se iz straha ogradjuje od neuspeha ili posledica nekog cilja jer se sa svojim porazom ne sme suociti.

Uvek radim ono sto mislim da je ispravno. Naravno zavisi o cemu se radi, ali bez obzira na negativni ishod, posebno ako postoje male sanse za tako nesto. Uvek treba sagledati sve opcije i odluciti. Ali se obicno drzim one bolje je kajati se za ono sto si uradio, nego za ono sto nisi, a mogao si; ako ne probas nikakav rezultat i ne mozes da postignes. Gore je ne probati nego ne uspeti, tako da...

Ovde je uzorak još mali:)

eto, vidovita sam... htela ja da mu to odgovorim pre tebe, al reko da se ne trpam...:p

kad sam vec tu da ti pojacham uzorak... podrzavam razmishljanje od aleksa... na negativan ishod jednostavno treba biti spreman... ovo je neshto u fazonu, ochekujem najbolje, a spremna sam na najgore... dakle, neki mali izgledi za neuspeh me ne mogu zaustaviti, a chesto ni mnogo veci, jer uvek postoje rezervne varijante, i tako...:)

Kad se upushtam u neshto hotju da znam shta je najgore shto mozhe da se desi, da bih bio spreman ako se to dogodi. Kad idem na kampovanje uzimam u obzir oluju, ako idem na putovanje svestan sam da mogu izgubiti pasosh itd. Jednostavno zhelim da budem spreman na najgore, svakako netju pocheti dan sa mishlju "shta ako me udare kola" al ako neshto zahteva podrobnije planiranje uzetju u obzir sve opcije.

Da li vas to tera da odustajete od upuštanja u nešto i da li pravite plan o tome šta raditi ako se desi taj negativni ishod?

Šta ako je smisao mojeg postojanja, ja sam control freak. Šta ako, i šta ako ne, i kako reagovati na šta ako, a kako na šta ako ne.

Da ti ne objašnjavam.

Ja to pitanje postavljam stalno sebi. :mrgreen:

Nekako mi se u zadnje vreme skockavalo tako nešto samo. :)

Šalu na stranu, idem onom kineskom, nadam se najboljem ali sma spremna i na najgore. Znači, izvrtim u glavi i najgori mogući scenario, koliko god da je benigno u tom momentu, čisto da se ne razočaram opet. Ne volim taj osećaj, nespremnosti, nekog neprijatnog iznenađenje više, bilo koje vrste, hvala lepo. Ne mogu reći da mi je lakše, ali sigurnija sam tako sada.

Ne tera to mene da ja odustanem, ali čisto da se ne opustim i ne uljuljkam previše.

Videh ja već, kako od potpunih benignosti, za tren oka, može da bude požar za ne ugasiti, u ljudskim ponašanjima, odnosima, delima, takoC da...Ne bih da me opet strefi takva vrsta benignosti i sreće.

Ali, da sada uvek imam plan B, za neuspeli plan A, laž bi bila reći da nemam. Kada imam. I plan i odstupnicu, za povlačenje. Zlu ne trebalo.

:hvala:

Previše je stvari koje su verovatne da bi se još razmišljalo o onim koje nisu. :lol:
Mada dobro, u principu mašta ne poznaje takve granice, pa propušta razne ishode kroz misli.
Ali, recimo da se njima ne opterećujem previše, jer mi je put do cilja uglavnom važniji od cilja samog.

"Šta ako" je jedna prilično zajebana misao.
Tanka je linija između racionalnog pravljenja plana B u slučaju propasti A i odustanka od A usled straha od neuspeha.

Kada bi sve bilo samo u ljubavi, htenjima i težnji ka cilju, ne bi bilo problema sa ovom mišlju.
No ima nešto i u strahovima, ili čak ima mnogo više.

Poslednja izmena:
Ja to pitanje postavljam stalno sebi. :mrgreen:

Nekako mi se u zadnje vreme skockavalo tako nešto samo. :)

Šalu na stranu, idem onom kineskom, nadam se najboljem ali sma spremna i na najgore. Znači, izvrtim u glavi i najgori mogući scenario, koliko god da je benigno u tom momentu, čisto da se ne razočaram opet. Ne volim taj osećaj, nespremnosti, nekog neprijatnog iznenađenje više, bilo koje vrste, hvala lepo. Ne mogu reći da mi je lakše, ali sigurnija sam tako sada.

Ne tera to mene da ja odustanem, ali čisto da se ne opustim i ne uljuljkam previše.

Videh ja već, kako od potpunih benignosti, za tren oka, može da bude požar za ne ugasiti, u ljudskim ponašanjima, odnosima, delima, takoC da...Ne bih da me opet strefi takva vrsta benignosti i sreće.

Ali, da sada uvek imam plan B, za neuspeli plan A, laž bi bila reći da nemam. Kada imam. I plan i odstupnicu, za povlačenje. Zlu ne trebalo.

:hvala:

Ništa u ovom postu ne bih ni dodala ni oduzela.

Ja sam ovan i samopouzdanje je moje ime :lol:

Naravno da ponekad imam sumnje u ishod, ali me to retko (skoro nikako) ne može odvratiti od onoga šta sam naumila.

Back