Rileuskas
Zainteresovan član
- Poruka
- 124
Srpski istoricar misli da je srpsko "ne" hitleru bilo greska jer je pocinjen genocid nad Srbima... https://ilirikum.net/blog/post-3/
Sta vi mislite?
Sta vi mislite?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja mislim da je to bila jedna od najvećih grešaka koja je donela jednu od najvećih nesreća po srpski narod koju još uvek osećamo.Srpski istoricar misli da je srpsko "ne" hitleru bilo greska jer je pocinjen genocid nad Srbima... https://ilirikum.net/blog/post-3/
Sta vi mislite?
То су исценирали Енглези. Војни пуч са генералом Симовићем је доказ тога а Симовић је био енглески човек.Ja mislim da je to bila jedna od najvećih grešaka koja je donela jednu od najvećih nesreća po srpski narod koju još uvek osećamo.
Ne vidim u srpskoj istoriji ni jednu odluku koja je tako katastrofalna kao ova.
Da, postoji ta priča i uopšte ne sumnjam u nju.То су исценирали Енглези. Војни пуч са генералом Симовићем је доказ тога а Симовић је био енглески човек.
Ja mislim da je to bila jedna od najvećih grešaka koja je donela jednu od najvećih nesreća po srpski narod koju još uvek osećamo.
I Marička bitka bila je velika katastrofa ali mislim i da smo je dobili, promenilo bi stvar na kratko vreme. Turke je mogla da zadrži jedino velika evropska hrišćanska vojskaMarička bitka. Tu je odluka bila još i dobra, ali način njenog sprovođenja katastrofalan ne samo po nas, nego po pola Evrope.
I Marička bitka bila je velika katastrofa ali mislim i da smo je dobili, promenilo bi stvar na kratko vreme. Turke je mogla da zadrži jedino velika evropska hrišćanska vojska
Lepo je to u teoriji nego zaboravljaš koliki su ljudski rezervoar imale Osmanlije dok su ih u Evropi čekale večito podeljene državice sa dve vere i hiljade sitnih interesaMi smo to upravo i bili. Ako uzmemo donji prag učesnika bitke sa naše strane, tu je bilo nekih tridesetak hiljada iskusnih ratnika koji su samo dve godine pre toga izvojevali pobedu protiv udružene raške vlastele, a koja je opet bila daleko od naivne sile. Po svim mogućim parametrima, samo da su uspeli da stignu pred zidine Jedrena, to bi bilo to. Turci bi bili počišćeni i odatle i sa Galipolja, a takvu granicu bi onda bilo prilično lako držati s obzirom na to da su oni uspeli da razviju mornaricu tek vek i kusur kasnije. A zamisli tek implikacije takve pobede, to bi donelo i čitav niz vazalnih odnosa u ovom delu Evrope, naravno u našu korist, a primarno je što bismo inkorporirali Bugare u sastav srpske armije. Konstantinopolj bi takođe bio vazal, veoma verovatno i Vlaška i Krim, a Mađari bi bili samo jak suparnik, nikako sizeren. Tu smo bili na prekretnici da postanemo ili sila ravnopravna bilo kojoj drugoj evropskoj, ili da propadnemo. Samo naša greška je odlučila da budemo ovo drugo.
Lepo je to u teoriji nego zaboravljaš koliki su ljudski rezervoar imale Osmanlije dok su ih u Evropi čekale večito podeljene državice sa dve vere i hiljade sitnih interesa
Poznato je sve to meni ali ne možeš to da porediš sa takvom podelom i kao što je evropska gde su bukvalno gradovi bili države.Isto je bilo i sa njima, tu se tek ne treba zavaravati. Šta misliš, zašto je u tom momentu Murat sa glavninom svoje vojske bio u Anadoliji? Tamo se obračunavao sa čitavim nizom turskih bejlika, a ta razjedinjenost je njegovom nasledniku došla glave u bici kod Angore. Plus što bi takav poraz Osmanlije sveo samo na još jedan bejlik, možda najmoćniji pojedinačno, ali nedovoljan da pod svoju kontrolu stavi sve ostale. Oni bi praktično doživeli sudbinu srpskog carstva, ili čak srpskog naroda u celini.
Katastrrpfalan potez, ali u režiji naših pravih neprijatelja.Srpski istoricar misli da je srpsko "ne" hitleru bilo greska jer je pocinjen genocid nad Srbima... https://ilirikum.net/blog/post-3/
Sta vi mislite?
Poznato je sve to meni ali ne možeš to da porediš sa takvom podelom i kao što je evropska gde su bukvalno gradovi bili države.
Maloazijski, turkijski narodi sa velikim natalitetom zadojeni najprostijim kultom kakav je islam bili su u velikoj prednosti.
Poznato je sve to meni ali ne možeš to da porediš sa takvom podelom i kao što je evropska gde su bukvalno gradovi bili države.
Maloazijski, turkijski narodi sa velikim natalitetom zadojeni najprostijim kultom kakav je islam bili su u velikoj prednosti.
Praviš se mnogo pametan, Osmanlije ne bi zaustavilo ni pet Maričkih i Kosovskih bitaka, to je peonta a u dublje razloge ne ulazim.Ја делимично не знам шта си хтео реци.
Али слутујем да није тачно. Османска војска је била најбоље организована војска на тлу Европе од римске империје, за брдо предности према европским војскама и то сигурно није био наталитет, који има више везе за данашњом перцепцијом Ислама него за то време.
Спахије нису поседовали земљу, Султан њима је могао да узме земљу кад хоче, тако да није се морао бринути дал чу се борити или не, ако се не бориш оде ти земља, краљ у европи је своје витезове морао да покрене и док то уради Турци освојили пола земље.
Акинчи изванредан милиционерски систем који је уз то јефтин.
И на крају Јаничари, прва инфантрија која стварно била професионална и која је стварно имала неки импакт на ратовање.
Ја делимично не знам шта си хтео реци.
Али слутујем да није тачно. Османска војска је била најбоље организована војска на тлу Европе од римске империје, за брдо предности према европским војскама и то сигурно није био наталитет, који има више везе за данашњом перцепцијом Ислама него за то време.
Спахије нису поседовали земљу, Султан њима је могао да узме земљу кад хоче, тако да није се морао бринути дал чу се борити или не, ако се не бориш оде ти земља, краљ у европи је своје витезове морао да покрене и док то уради Турци освојили пола земље.
Акинчи изванредан милиционерски систем који је уз то јефтин.
И на крају Јаничари, прва инфантрија која стварно била професионална и која је стварно имала неки импакт на ратовање.
Ja mislim da je to bila jedna od najvećih grešaka koja je donela jednu od najvećih nesreća po srpski narod koju još uvek osećamo.
Ali da li smo početkom 90tih ikad, crno na bijelo, dobili tako povoljan dokument od medj.zajednice kojim bi bila rješena kriza SFRJ?Politika koju su poveli Srbi u vreme Slobodana Miloševića, početkom 1990-ih godina, mogla bi ići blizu u paketu ili barem je donekle konkurent.
Ali da li smo početkom 90tih ikad, crno na bijelo, dobili tako povoljan dokument od medj.zajednice kojim bi bila rješena kriza SFRJ?