- Poruka
- 30.509
А ту "чињеницу" наравно прво треба долазати јер онда једну тврдњу побијаш нечим што ни само није доказано.Под овим "Хрватима" се подразумева хрватско племство а не неки паори и кметови, а исто се може рећи и за мађарске племиће, који су стално тежили да народ у Крајинама који је био ван њиховог утицаја покмете и ставе под своју контролу како би ови плаћали све дажбине и порезе њима као и остали сељаци и кметови у царству.Крајишници су били привилеговани јер све те дажбине нису плаћали али су били обавезни да стално буду у ратној приправности, прво према Турцима а онда их је Беч слао на готово сва ратишта по Европи.Већина Срба је у Крајинама и била насељена јер су ту имали какве такве привилегије које су због сталне ратне опасности морале бити поштоване.Како они нису плаћали никакве порезе ни римокатоличкој цркви и она је тежила да их покатоличи и стекне и од њих финансијску добит, и на томе је интезивно и радила.Za pocetak,njegovu tvrdnju kako su Hrvati zavidjeli Srbima krajisnicima lako je pobiti cinjenicom da su Krajisnici bili mijesani Srbi i Hrvati u pribliznom omjeru 50:50 a onda uglavnom gradi iz toga.A da ne govorimo o cinjenici kako je Krajina bila izrazito siromasna bez obzira na status krajisnika,ne znam jesi li citao o ustroju vojne krajine ali bilo je nekoliko buna krajisnika radi toga sto su im oficiri nametali niz ponizavajucih mjera plus sto je materijalno stanje bilo ocajno.Dakle zivjelo se vrlo bijedno i neslobodno(i Srbi i Hrvati).
Професор доктор Срђа Трифковић није једини који прве корене србофобије и мржње према Србима веже за тај период, уосталом Старчевићевска идеологија која је преко праваштва еволуирала до усташтва настала је управо у таквом једном друштвеном амбијенту.
Чуди ме да је тако.A drugo,povijest je ionako podlozna interpretaciji,pa tako ti ne vidis problem u njegovoj interpretaciji dok je meni ona nacionalisticki proljev.
Мислиш исто као што Хрвати немају везе са Дубровником!A trece,krajina nema neke veze s Dubrovnikom i peljesenjem Konavala.
Poslednja izmena: