Srpsko ime u Dubrovniku

Mislim da je od ovih bas velikih i poznatih srpski epskih narodnih pesama, samo jedna spevana ekavicom. "Zidanje Ravanice", cini mi se.

Песме су на ијекавици или екавици у зависности од тога где су забележене. Многе од најпознатијих је сам Вук Караџић, на ијекавском говорном подручју, па и не чуди. Треба имати на уму да се ијекавица некада простирала и добрим делом Србије и да су ијекавци надбројавали екавице. Како год, традиција усмене књижевности и народних епских песама је свакако постојала и ван ијекавског подручја. Најстарија записана песма, 'Орао се вијаше над градом Смедеревом', је на екавици. Записао је Рођери де Пачијенца на простору данашње Италије, 1497. године. Не може се тврдити да је то и наша најстарија сачувана песма јер је јасно да су многе епске песме, у мање или више измењеном облику, вековима певане. То је већ сасвим одвојена тема и схватам да нисте имали за циљ да оспорите присуство традиције епске народне песме међу екавцима.

Poslednja izmena:
За више од пола дубровачких писаца из периода од 16. до 19. века, хрватски 'историчари' тврде да су изричито тврдили да себе сматрају Хрватима, а свој језик хрватским, иако ниједан од њих није река ништа слично. Отворено фалсификовање историје.

За више од пола дубровачких писаца из периода од 16. до 19. века, хрватски 'историчари' тврде да су изричито тврдили да себе сматрају Хрватима, а свој језик хрватским, иако ниједан од њих није река ништа слично. Отворено фалсификовање историје.

Nek si ti nama rekao, sad možeš mirno na spavanje.

Nek si ti nama rekao, sad možeš mirno na spavanje.

Да сам хтео да вам кажем не бих то саопштавао на српском форуму. То што вас ваша опседнутост нама доводи на наше форуме, па сте прочитали оно што сам написао, ваш је проблем.

Poslednja izmena:
Zbog par granata sto su Crnogorci ubacili u stari grad?
Pa onda bi Srbi trebalo danas da pucaju na svakog Hrvata cim ga vide

Корени те мржње сежу далеко дубље и нису изоловани на средине у којима је било борбених дејстава у протеклом рату. Али, сасвим сте у праву. Ако ико има повода да мрзи, онда смо то ми. А ми, у ствари, Хрвате уопште не мрзимо. Родитељи моје бабе су били живи спаљени у својој кући од стране усташа. Никада није рекла ни речи против било ког Хрвата (колико су дотични заиста били Хрвати је већ друга ствар).

Zbog par granata sto su Crnogorci ubacili u stari grad?
Pa onda bi Srbi trebalo danas da pucaju na svakog Hrvata cim ga vide

Domacih ustasa u vecem dijelu Dalmacije gotovo da i nije bilo.S druge strane,partizanski pokret je bio vrlo jak tako su vec na Sutjesci Split i Sibenik svaki ucestvovali sa preko 1000 boraca.

Ti kako kazes Crnogorci su nastavili,moze se reci,tradiciju pljackanja i paljenja Dubrovnika i Konavala jos od izvjesnog Grujice Vukovica 1790.koji,ako se ne varam proziva sebe "vodom novskih Turaka" i peljesi po Konavlima 1790.a vjerojatno je bilo i prije bliskih susreta te prirode.

Domacih ustasa u vecem dijelu Dalmacije gotovo da i nije bilo.S druge strane,partizanski pokret je bio vrlo jak tako su vec na Sutjesci Split i Sibenik svaki ucestvovali sa preko 1000 boraca.

Ti kako kazes Crnogorci su nastavili,moze se reci,tradiciju pljackanja i paljenja Dubrovnika i Konavala jos od izvjesnog Grujice Vukovica 1790.koji,ako se ne varam proziva sebe "vodom novskih Turaka" i peljesi po Konavlima 1790.a vjerojatno je bilo i prije bliskih susreta te prirode.

Ispravak,1668.ne 1790.

Износите неистине и подвале. Тврдња да скоро нико са простора Далмације није учествовао у усташком покрету је потпуно неистинита. Приметна је и ваша склоност игнорисању свега што се не уклапа у наратив о српској агресији. Не помињете однос средњевековних српских држава и Дубровника, насељавање Дубровника Србима из Херцеговине, заступљеност српског имена у делима великана дубровачке књижевности и српски покрет међу католичким Дубровчанима, али зато свакако помињете сукоб Црногораца и Дубровника, о коме дајете искривљену слику и наводите низ нетачности.

За време Руско-турског рата, Дубровник је запленио једну руску лађу, због чега је избио сукоб између Русије и Дубровника, који је трајао све то 1775. Црногорски Срби су као руски савезници управо због тога провалили у Конавле 1711. године, а не да би пљачкали. Пленидба је у то време, као и данас, била саставни део ратовања, па је сама тема пљачке крајње небитна. Ваша теорија о томе да се објашњење (оправдање?) за србофобију неоусташких и сродних сегмената хрватског друштва може наћи у српској пљачци и неким пређашњим српским злоделима, граничи се са фантастичним тврдњама вашег (бар се надам да нисте наш) другог поглавника по питању Јасеновца и страдања Срба и Јевреја.

Мржња Хрвата (правих или оних који се тако данас декларишу) према Србима свакако има своје корене, али никако оправдање. Да не причам у недоглед:

Poslednja izmena:
Износите неистине и подвале. Тврдња да скоро нико са простора Далмације није учествовао у усташком покрету је потпуно неистинита. Приметна је и ваша склоност игнорисању свега што се не уклапа у наратив о српској агресији. Не помињете однос средњевековних српских држава и Дубровника, насељавање Дубровника Србима из Херцеговине, заступљеност српског имена у делима великана дубровачке књижевности и српски покрет међу католичким Дубровчанима, али зато свакако помињете сукоб Црногораца и Дубровника, о коме дајете искривљену слику и наводите низ нетачности.

За време Руско-турског рата, Дубровник је запленио једну руску лађу, због чега је избио сукоб између Русије и Дубровника, који је трајао све то 1775. Црногорски Срби су као руски савезници управо због тога провалили у Конавле 1711. године, а не да би пљачкали. Пленидба је у то време, као и данас, била саставни део ратовања, па је сама тема пљачке крајње небитна. Ваша теорија о томе да се објашњење (оправдање?) за србофобију неоусташких и сродних сегмената хрватског друштва може наћи у српској пљачци и неким пређашњим српским злоделима, граничи се са фантастичним тврдњама вашег (бар се надам да нисте наш) другог поглавника по питању Јасеновца и страдања Срба и Јевреја.

Мржња Хрвата (правих или оних који се тако данас декларишу) према Србима свакако има своје корене, али никако оправдање. Да не причам у недоглед:

Vi(posto vidim da mi persirate) morate razumjeti da meni ovaj klip sto ste okacili nema apsolutno nikakvu vrijednost,odgledao sam ga odavno,više iz zabave.

U raspravi na relaciji Srbin-Hrvat takvi klipovi naprosto nemaju snagu ikakvog argumenta,kao sto ne bi imali isti takvi klipovi samo sa hrvatske strane.A da ne govorimo kako nepristran povjesnicar uopce ne bi pristao na takve uopcene bedastoce kao "animozitet Hrvata prema Srbima" i to pravdao povlastenim statusom krajisnika,nekim kompleksima itd,tim prije sto je Krajina imala priblizno 50:50 jednih i drugih jos od prvog popisa iz 1810.

Drugo,na spomenutog Grujicu sam naisao kako se javlja neposredno nakon potresa 1667.Pri tom misleci da je gorespomenuta podozrivost Dubrovcana prema zaleđu prije uzrokovana pljackanjem i paljenjem nego nekim fantomskim sindromom konvertitstva-pri tom ne izlazim iz sfere nagađanja.Svasta je moguce,samo koja je vjerojatnost.Relativno nedavni događaji sigurno su utjecali na percepciju Srba u Dubrovniku(ili mozda urodeni kompleksi zbog konvertitstva:roll:).

Opšte shvatanje tamošnjih prilika ne postoji prije kraja Drugog svjetskog rata. Zapravo, sve do 1960-ih godina čak ne postoji subjektivni aspekt u etnologiji i antropologiji.

U prethodno vrijeme jedini jasan i izražen pristup jeste objektivni.

Austrougarska monarhija, Hitlerova rodna zemlja, njegov uspon nije ni doživjela.

To je i nejasno mnogim neinformisanim ljudima koji satanizuju ljude tih vremena ili ih predstavljaju kao bludne romantičare...ljude kao što je recimo bio Vuk Karadžić (ali i Dositej Obradović, mada ćeš, iz nekog vrlo čudnog razloga, vrlo rijetko naći tužbe na njegov, velikosrpski, račun).

Neces naci jer po neko drugosrbijanskog logici prosvetitelj ne moze biti nacionalista. A i Latinka ga je proglasila prvim borcem protiv nacionalista.

- - - - - - - - - -

Opšte shvatanje tamošnjih prilika ne postoji prije kraja Drugog svjetskog rata. Zapravo, sve do 1960-ih godina čak ne postoji subjektivni aspekt u etnologiji i antropologiji.

U prethodno vrijeme jedini jasan i izražen pristup jeste objektivni.

Austrougarska monarhija, Hitlerova rodna zemlja, njegov uspon nije ni doživjela.

To je i nejasno mnogim neinformisanim ljudima koji satanizuju ljude tih vremena ili ih predstavljaju kao bludne romantičare...ljude kao što je recimo bio Vuk Karadžić (ali i Dositej Obradović, mada ćeš, iz nekog vrlo čudnog razloga, vrlo rijetko naći tužbe na njegov, velikosrpski, račun).

Neces naci jer po neko drugosrbijanskog logici prosvetitelj ne moze biti nacionalista. A i Latinka ga je proglasila prvim borcem protiv nacionalista i prvog Drugosrbijanca.:lol:

Не чуди ме да Вас не занима, али то не мењеа ништа. Дотични износи историјске чињенице и теорије које су уверљивије од оних које сами пласирате.

А што се вероватноће тиче, вероватноћа тода да је данашњи анимозитет последица неког наводног пљачкања у 17. веку је мала. То само не може бити разлог, већ само један од низа разлога. Како год, то није предмет за ову тему.

Poslednja izmena:
Не чуди ме да Вас не занима, али то не мењеа ништа. Дотични износи историјске чињенице и теорије које су уверљивије од оних које сами пласирате.

А што се вероватноће тиче, вероватноћа тода да је данашњи анимозитет последица неког наводног пљачкања у 17. веку је мала. То само не може бити разлог, већ само један од низа разлога. Како год, то није предмет за ову тему.

Ali ja uopce nisam tvrdio da je danasnji animozitet posljedica 17-og stoljeca nego kasnog 20-og.A da Crnogorci i proto-Crnogorci(gle cuda sad ih se ne smatra Srbima)imaju opetovane teznje za peljesenjem Konavala i Dubrovnika,što zasigurno ne pridonosi dobrosusedskim odnosima njih i Dubrovcana.

A doticni Trifkovic doktor Srdja je zasigurno nepristrasan i odmjeren znanstvenik,narocito s obzirom da mu se bibliografija koncentrira gotovo iskljucivo oko demonizacije Muslimana i Hrvata,Bas divno.

Vi(posto vidim da mi persirate) morate razumjeti da meni ovaj klip sto ste okacili nema apsolutno nikakvu vrijednost,odgledao sam ga odavno,više iz zabave.

Po nekoj logici, ako nekome nesto nema nikakvu vrednost, to znaci da taj u tome ne vidi relevantnost. A mene zanima,sta je to sto Kroasanije zamera izrecenom? Sta je neistinito izreceno u tom prilogu?

- - - - - - - - - -

A doticni Trifkovic doktor Srdja je zasigurno nepristrasan i odmjeren znanstvenik,narocito s obzirom da mu se bibliografija koncentrira gotovo iskljucivo oko demonizacije Muslimana i Hrvata,Bas divno.

Zasto bi isticanje cinjenice da se hrvatsli nacionalizam zasniva na prvenstveno antisrpskom sovinizmu Starcevica trebala da bude bilo kakav oblik demonizacije? Ja sam procitao deo Starcevicevog opusa i apsolutno se slazem da je u pitanju katalizator mrznje. Savetujem svim Hrvatima da procitaju ponesto od svog "oca nacije".

Po nekoj logici, ako nekome nesto nema nikakvu vrednost, to znaci da taj u tome ne vidi relevantnost. A mene zanima,sta je to sto Kroasanije zamera izrecenom? Sta je neistinito izreceno u tom prilogu?

- - - - - - - - - -

Zasto bi isticanje cinjenice da se hrvatsli nacionalizam zasniva na prvenstveno antisrpskom sovinizmu Starcevica trebala da bude bilo kakav oblik demonizacije? Ja sam procitao deo Starcevicevog opusa i apsolutno se slazem da je u pitanju katalizator mrznje. Savetujem svim Hrvatima da procitaju ponesto od svog "oca nacije".

Za pocetak,njegovu tvrdnju kako su Hrvati zavidjeli Srbima krajisnicima lako je pobiti cinjenicom da su Krajisnici bili mijesani Srbi i Hrvati u pribliznom omjeru 50:50 a onda uglavnom gradi iz toga.A da ne govorimo o cinjenici kako je Krajina bila izrazito siromasna bez obzira na status krajisnika,ne znam jesi li citao o ustroju vojne krajine ali bilo je nekoliko buna krajisnika radi toga sto su im oficiri nametali niz ponizavajucih mjera plus sto je materijalno stanje bilo ocajno.Dakle zivjelo se vrlo bijedno i neslobodno(i Srbi i Hrvati).

A drugo,povijest je ionako podlozna interpretaciji,pa tako ti ne vidis problem u njegovoj interpretaciji dok je meni ona nacionalisticki proljev.

A trece,krajina nema neke veze s Dubrovnikom i peljesenjem Konavala.

Back