Nisam rekao da oni mogu, nego da nude zanimlljivo misljenje iz druge i za vas prilicno nepoznate perspektive
taj tekst iz Slobodne Dalmacije je cisto zamlacivanje naroda. Cuj iz protesta se proglasio Srbinom a kao Boskovici Pravoslavci iz okoline Dubrovnika to nisu. Kako lepo rece Dmitrovic, okolina Dubrovnika je kupljana od Srba, pa nije, majka mu stara tamo zivelo tisucljetno hrvatsko stanovnistvo pod velikosrpskom okupacijom, pa ih onda drevni hrvatski Dubrovnik oslobodio i prikljucio matici Hrvatskoj ))
I dan danas, kao i u proslosti, pravoslavci zive (ili su ziveli do zadnjeg rata) tik u zaledju Dubrovnika. Masa je katolickog stanovnistva Dubrovnika koja deli ista prezimena sa tim ljudima. Ali ko god to spomene, on je velikosrpski zlocinac. Ne moze to tako.
BTW i u zadnjem ratu su plasili stanovnistvo prorocanstvom Franje Asiskog da ako sizmatici udju u grad, od njega nece ostati kamen na kamenu. Jedino su zaboravili da su "sizmatici" tamo usli jos 1918 na velicanstven nacin docekani od domaceg pucanstva pesmom: "sa Lovcena vela klice, dje si srpski Dubrovnice". Za iste te stihove su posle Bozidara Vucurevica proglasili velikosrpskim zlocincem i agresorom
Nemam sustinski nista protiv hrvatske nacionalne ideje ali imam protiv izvitoperivanja pojedinih cinjenica. Danas Split jedan od najustaskijih hrvatskih gradova a pre 75 godina imao 30% onih koji su simpatizirali cetnike
- - - - - - - - - -
apropo knjige od mr. Shaky , pre nekih 5-6 godina sam uzeo da je citam i bila mi je dosadna pa sam odustao nakon 100 stranica ))