Srpsko ime u Dubrovniku

Ne vidim kako bi mogao biti Кроација, i pogotovo kako bi želio imati bilo što sa osobom koja stalno piše:

"Izgleda neće biti mira dok ustaška soldateska ne preore sve između banjaluke i kosovske mitrovice.sila je jedini jezik kojeg ti svetosavski cigan razume."

...i slične stvari stalno piskara... :whistling:

Ma pusti to. Koča ne kuži da su Kroacija i on savršeni antipodi. :mrgreen: Samo Kroaciju razumijem, čovjek se malo zeza, malo ozbiljno, a Koča pretendira na ozbiljnost, pa opet "kroacijira" svojim postovima. hehe... :whistling:

Ostajem pri svome, jer je moj stav utemeljen u nizu relevantnih činjenica i dokaza. Nisam ja kriv, ako to tebe smeta, niti želim time nekoga provocirat, ali činjenica stoji čvrsto kao stijena da su Hrvati jedini državnopravni faktor, na ovim prostorima, koji je sačuvao državnost u kontinuitetu do 1918. :mrgreen:
Slaven to zna. :ok:

Btw, dragi moj Koča, ne vidim ništa smiješno u mom postu koji se reflektira na ovaj. :???: Očito tebe svašta može nasmijat. Daj, sredi se malo. :mrgreen: Nisi valjda bio jedan od onih u djetinjstvu, kad bi im se stavio prst ispred nosa što su se valjali od smijeha?

Drzava koja nije postojala 1000 godina, nema mnogo toga da govori o drzavnosti.... Kao i Hrvati, i Srbi su pod Osmanlijama imali svoje knezove i upravu, skupljali sami porez po selima itd, pa ako hoces da stavljas to u istu ravan, i poredish sa srpskom drzavotvornoshcu..... samo izvoli :D

A brate ni ironiju ne znaš pročitat. :mrgreen: Možda loše koristim smajliće kad previđaš smisao. :think:

Vuk ti je odgovorio na prethodne postove i uopste ne zelim da ulazim u tu pricu...

A za to sto pokusavas da budes ironican i sprdas se ovde kada pricamo o Ustasama, od mene bi dobio dozivotni BAN, u najmanju ruku, pa bi se sprdao tamo de ti je mesto druze ali ovde NE...

hehehe...razumem ja jedno...a to je da se ti i ona dijabola na kraju svodite na isto...

Poslednja izmena:
No, vratimo se Dubrovniku. Dakle, dubrovački pjesnik Nikola Nalješković i Korčulanin Ivani Vidali (kako je već Kroacija citirao, da ne ponavljam) jasno pišu o hrvatskom jeziku i hrvatskom karakteru Dubrovnika. Da podsjetim, radi se o XVI. stoljeću, dakle nisu ih instruktuirali ni Gaj, ni Starčević, niti Francek da se tako izjašnjavaju. :mrgreen:

Mavro Vetranović-Čavčić (o.1475.-1576.) jasno razlikuje, u kontekstu Dubrovnika, Dalmate i Hrvate, s jedne strane, te "Srblje" i Vlahe "i ostale rusaze", s druge strane.

Džono Palmotić (1606.-1657.) ističe u drami "Danica" etničko jedinstvo Hrvata u Dalmaciji, Dubrovniku, Bosni i Posavskoj Hrvatskoj. Tko zna možda se čovjek najeo ludih gljiva, pa bulazni? Je l moj Koča? :rotf:

Dinka Zlatarića (o.1556.-o.1610.) smo i ja i Kroacija već spominjali, pa se neću ponavljat. Međutim, zanimljivo je da čovjek nema krizu identiteta, već svoj jezik naziva hrvatskim. Možda su mu hrvatski agenti naredili da se tako izjašnjava. Direktiva iz Zagreba. :hahaha:

Vladislav Menčetić (1600.-1666.), o kojem sam već pisao, u djelu "Trublja slovinska" opetovano piše o zemlji Hrvatskoj i o narodu Hrvata. Stvarno su nas se ti "srpski" dubrovački pisci uhvatili, i brate, ne puštaju. Iš!, jeste dosadni. :rotf:

Doista, nema ni spomena hrvatskom imenu u Dubrovniku. :rotf: Doduše, ja ne tvrdim da nije bilo uopće srpskog imena, no što sda o tome pričam. Bogart je sve lijepo napisao. Osnovna činjenica je da su se u prirodnom procesu buđenja i oblikovanja modernih nacija tijekom XIX. stoljeća, nastalih na određenim etničkim odnosima iz prošlosti, Dubrovčani svjesno opredjelili za onu naciju čijim su se dijelom, kroz povijest, običaje, tradiciju, vjeru i kulturu osjećali. A to je hrvatska nacija i hrvatski nacionalni identitet. Zaključak o pripadnosti Dubrovnika je odavno poznat i stavljen ad acta i nije, kao što neki tvrde, nastao iz ničega kao čarolijom stvoren, nego je izraz jasnih i progresivnih prirodnih, povjesnih procesa.

Poslednja izmena:
Vuk ti je odgovorio na prethodne postove i uopste ne zelim da ulazim u tu pricu...

A za to sto pokusavas da budes ironican i sprdas se ovde kada pricamo o Ustasama, od mene bi dobio dozivotni BAN, u najmanju ruku, pa bi se sprdao tamo de ti je mesto druze ali ovde NE...

hehehe...razumem ja jedno...a to je da se ti i ona dijabola na kraju svodite na isto...

Zbilja si nevjerojatan. :dash: Pa ti stvarno ne kužiš! :rotf: U rečenom postu ismijavam ustaše, a ne banaliziram, niti opravdavam njihove zločine. Aloo, reality check.

Drzava koja nije postojala 1000 godina, nema mnogo toga da govori o drzavnosti.... Kao i Hrvati, i Srbi su pod Osmanlijama imali svoje knezove i upravu, skupljali sami porez po selima itd, pa ako hoces da stavljas to u istu ravan, i poredish sa srpskom drzavotvornoshcu..... samo izvoli :D

Ne liječi svoje "državne" komplekse, uspoređujući jednu državu sa srpskim seoskim vijećima. :mrgreen: Koja usporedba. :rotf: :rotf: Ko da si usporedio toljagu neandertalca s nuklernom bombom. :dash:

pazi sta ti pises sada...pa gde sam ja to rekao da nema ni spomena hrvatskom imenu u Dubrovniku...hahaha...i ko da su za mene ovi citati ovde nesto iznenadjujuce, kao vauuu, vidi sta je Orion iskopao...hahaha...

kod tebe mi je druze smesno sto kad izbacis po koji citat ili sl. to predstavis kao da si uhvatio Boga za muda i stavio tacku na celu pricu...ali zato olako prelazis preko svega sto ti se ne svidja i dajes neka ''strucna'' objasnjenja, da ne kazem lupetas...

nemam nameru da proveravam ovo, naravno da su pisali o hrvatskom narodu, itd...ali opet vidim da ti se ovde sve svodi na ''rekla, kazala'', a ne konkretne citate, dela, da bi se zakljucilo tacno znacenje itd...

Ne, ne kuzim brate...nikad nisam kuzio...nekako mi fegetski da --kuzim--.....medjutim nema sta ja da RAZUMEM ovde...a opet ti ponavljam ''ismejavao'' bi ih ti negde drugde, ne ovde...A sta si ocekivao da pomislim na nazivanje Ustasa vrednijim...pusti me te price...

Poslednja izmena:
pazi sta ti pises sada...pa gde sam ja to rekao da nema ni spomena hrvatskom imenu u Dubrovniku...hahaha...i ko da su za mene ovi citati ovde nesto iznenadjujuce, kao vauuu, vidi sta je Orion iskopao...hahaha...

kod tebe mi je druze smesno sto kad izbacis po koji citat ili sl. to predstavis kao da si uhvatio Boga za muda i stavio tacku na celu pricu...ali zato olako prelazis preko svega sto ti se ne svidja i dajes neka ''strucna'' objasnjenja, da ne kazem lupetas...

nemam nameru da proveravam ovo, naravno da su pisali o hrvatskom narodu, itd...ali opet vidim da ti se ovde sve svodi na ''rekla, kazala'', a ne konkretne citate, dela, da bi se zakljucilo tacno znacenje itd...

Ne, ne kuzim brate...nikad nisam kuzio...nekako mi fegetski da --kuzim--.....medjutim nema sta ja da RAZUMEM ovde...a opet ti ponavljam ismejavao bi ih ti negde drugde, ne ovde...A sta si ocekivao da pomislim na nazivanje Ustasa vrednijim...pusti me te price...

Ako je to tako kao što tvrdiš, odakle takva samodopadnost u ekskluzivnom prisvajanju Dubrovnika srpskoj strani, a negiranje hrvatske komponente u Dubrovniku, koja kakva bila da bila nije bila ni manjinska, ni neznatna, niti sporadična? :???: Tu ubrajam i stavove onih koji smatraju kako je Dubrovniik, tobože, nepravedno i bez utemeljenja pripao Hrvatskoj, što je apsurd. :thumbdown:

Hoćeš citate? Brate ima ih vagon. Jedino što sam ih lijen postavljat. :mrgreen: Da ponovim i već navedene? Treba li i izdavač i godina tiskanja? :lol:
"Rekla, kazala"? :hahaha: I kažeš da ja lupetam. :dash:

''samodopadnost''...to neka nova rec sa konkursa ili je definitvno prihvacena?

gledacu to kao ''samouverenost''

sve sto sam ja izneo vezano za temu jesu citati hrvatskih pisaca kojima se potvrdjuje srpski jezik Dubrovcana...ne znam kakav problem imas sa tim...

da,da ocekujem tu gomilu citata, naravno sa sve godinom, izdavacem itd...posto se samo takvih drzim, a imam ih na pretek...

zurim...evo za sad tebi pitanje, ako smo vec tu negde na sredini, odakle iskljucivo Hrvatima pravo da prisvajaju dubrovacke pisce?

Poslednja izmena:
video sam vise nego sto ces ti ikad u svom bednom zivotu...

nego nisi mi odgovorio, odakle potreba da blejis na srpskom forumu?...prosto pitanje...ja odgovor znam, al voleo bih da cujem od tebe...

Evo iskreno da ti kažem, ja ti od naših foruma posjećujem index.hr forum.I tamo ima toliko Srba koji provociraju na svim temama, ZDS je mila majka za njih, a on je samo jedan na Krsti...e ja kad popizdim od vas tamo onda dođem malo ovdje :o
Zamisli da imaš stotine ZDS-ova :ok:, kako bi ti bilo...?

Poslednja izmena:
''samodopadnost''...to neka nova rec sa konkursa ili je definitvno prihvacena?

gledacu to kao ''samouverenost''

sve sto sam ja izneo vezano za temu jesu citati hrvatskih pisaca kojima se potvrdjuje srpski jezik Dubrovcana...ne znam kakav problem imas sa tim...

da,da ocekujem tu gomilu citata, naravno sa sve godinom, izdavacem itd...posto se samo takvih drzim, a imam ih na pretek...

zurim...evo za sad tebi pitanje, ako smo vec tu negde na sredini, odakle iskljucivo Hrvatima pravo da prisvajaju dubrovacke pisce?

Kad smo već kod riječi, što je to "konkurs"? :???:

Dubrovnik i njegova materijalna i nematerijalna kultura bili su i jesu dio hrvatske prošlosti i sadašnjosti. Nemam ja što Srbima osporavati pravo na dubrovačku književnu baštinu; uočit će i sami protokom vremena da je svrstavanje dubrovačke književnosti u okvir srpske, anakronizam. Za vrijeme Juge, ajde tako-tako, imalo je smisla, jer smo svi bili u zajedničkoj državi, pa je svaka federalna jedinica podučavala i ponešto književnosti drugih naroda.

I Hrvati su još prije 50-tak godina u okvir hrvatske književnosti ubrajali alhamijado literaturu, ali je takav princip kasnije odbačen, bez obzira što se u okviru te literature alhamijado pjesme nazivaju "hrvatskim" pjesmama. Međutim, razvitkom bosanske nacije postalo je anakrono, čak uvrnuto, tu književnost promatrat kao dijelom hrvatske. Isto će se dogodit i vama. Za 50-tak godina (ako ne čak i prije) naći će se neki klinjo u razredu koji će reći: "Nastavniče, zašto učimo dubrovačku književnost u okviru svojem kad je Dubrovnik hrvatski grad?" Uskoro nakon toga, takvo mijenje će prevladati i kod književnih kritičara i u akademskim krugovima. To je realnost. Dakle, nemam ja što nekome negirati ili odobravati. Situacija je takva kakva jest. Hrvatima nitko ne može osporiti pravo na dubrovačku književnost, a Srbi se moraju grčevito boriti da dokažu pravo na nju. Situacija je, dakle, u startu neravnopravna, u korist Hrvata.

Za ilustraciju ranije navedenoga (mada sam Dubrovnik nikada nije bio dijelom Srbije, a jest Hrvatske), američka književnost ne može se promatrati kao dio britanske, unatoč tome što su "kolonije" bile dio Velike Britanije.

Poslednja izmena:
Evo iskreno da ti kažem, ja ti od naših foruma posjećujem index.hr forum.I tamo ima toliko Srba koji provociraju na svim temama, ZDS je mila majka za njih, a on je samo jedan na Krsti...e ja kad popizdim od vas tamo onda dođem malo ovdje :o
Zamisli da imaš stotine ZDS-ova :ok:, kako bi ti bilo...?

Ima nešto u tome.:mrgreen: Priznajem, i ja sam isprva došao na srpske forume, baš zbog toga što mi je dopi*dilo da oni stalno prave seobu na hrvatske. No, takvo me je rezoniranje prošlo. :)
Uostalom, svak ima pravo da se učlanjuje gdje hoće. Jezik nam je istovjetan (ma što jedni i drugi nacionalisti mislili), pa se razumijemo. Nismo jedni drugima Slovenci... hehe...

Ne liječi svoje "državne" komplekse, uspoređujući jednu državu sa srpskim seoskim vijećima. :mrgreen: Koja usporedba. :rotf: :rotf: Ko da si usporedio toljagu neandertalca s nuklernom bombom. :dash:

Uh care, pa nisam ja taj koji ima drzavne komplexe....

Znash, srpska drzava je postojala nekoliko vekova nakon propasti hrvatske drzave..... I rodila se takodje oko dva veka ranije.....

Propala je ratom, a ne "personalnom unijom" sa Madjarima (dodju Madjari, ubiju hrvatskog vladara, a onda hrvati udju u "personalnu uniju"...... k'o kad dodje manijak da siluje zenu, a ova mu rashiri noge i kaze da je ushla sa njim u "uniju" :whistling:)
I Srbija se rodila ratom, i izborila slobodu....

Zalim, ali Hrvatska nije postojala 1000 godina kao nezavisna drzava, tu o drzavotvornosti nema rechi..... ma koliko ti zeleo da je suprotno :)

Pa Koča je verovatno neki " veliki " Srbin, ili Krajišnik u egzilu, e sada te njegove teorije me ne zanimaju, ovde se radi o Dubrovniku, a ako hoćete već pričati o ratu ' 91 - ' 95, onda s jedne strane nije u redu od vas da dolazite na forum gde prema mojoj proceni jedno 70% su Srbi, to je vrlo osetljiva tema, a ovaj pdf. nije adekvatan za to.

E da, jedna takodje opaska koja mozda boli Hrvate ali.... Hrvatska sama nije uspela da izbori svoju slobodu kroz celu istoriju.... Prelazili su iz ruke u ruku, od osvajacha do osvajacha.....
Drzavotvornost je neshto sasvim drugo.... Sposobnost naroda da ima svoju drzavu, suverenu i nezavisnu, a ne da bude nechija provincija 1000 godina

Eto, sada je nadam se malo jasnije.... Nije mi bila namera da vredjam.

Ma pusti to. Koča ne kuži da su Kroacija i on savršeni antipodi. :mrgreen: Samo Kroaciju razumijem, čovjek se malo zeza, malo ozbiljno, a Koča pretendira na ozbiljnost, pa opet "kroacijira" svojim postovima. hehe... :whistling:

Кроација se ni malo ne šali, on je mrtav ozbiljan. Neki su naveli ranije da je moguće da pati od nekih (po)težih psiholoških poremećaja...

Znam da je Cvijić priznat znanstveni djelatnik, ali je i "žrtva" svog vremena. Metodologija mu je :super:, ali zaključci koje izvodi na temelju njih nisu toliko čvrsti, već uvelike reflektiraju njegovo osobno stajalište i duh vremena u kojem je živio. :)

Pa to i ja kažem...i pored, razdvajaš li ti Cvijićeve političke stavove od znanstveničkih?

Uh care, pa nisam ja taj koji ima drzavne komplexe....

Znash, srpska drzava je postojala nekoliko vekova nakon propasti hrvatske drzave..... I rodila se takodje oko dva veka ranije.....

Propala je ratom, a ne "personalnom unijom" sa Madjarima (dodju Madjari, ubiju hrvatskog vladara, a onda hrvati udju u "personalnu uniju"...... k'o kad dodje manijak da siluje zenu, a ova mu rashiri noge i kaze da je ushla sa njim u "uniju" :whistling:)
I Srbija se rodila ratom, i izborila slobodu....

Zalim, ali Hrvatska nije postojala 1000 godina kao nezavisna drzava, tu o drzavotvornosti nema rechi..... ma koliko ti zeleo da je suprotno :)

:rotf: :rotf: :rotf: Brate, što me nasmija... :hahaha: Ja govorim da je Hrvatska od VII. st. u kontinuitetu, sve do 1918. bila država i imala gotovo sve prerogative države, koji su se manifestirali u realnosti, a ne prividno; a ne tvrdim da je bila sasvim nezavisna.

Hrvatskoj se državnost kroz sva stoljeća ne može osporit, to su joj priznavali i Srbi (o čemu sam već pisao). Zemlja koja ima svog upravitelja (kojeg su u dokumentima sami Habsburgovci nazivali prorex = potkralj) koji je imao regalne ovlasti u zemlji, parlament koji ima vlastite ovlasti, pravo na odbacivanje zakona ugarskog sabora, koji se kose s pravima i zakonima Hrvatske itd., itd., je država. Sviđalo se to tebi ili ne. :mrgreen:

Mletački poslanik na budimskom dvoru Pietro Pasqualigo, javlja 11. veljače (februar :mrgreen:) 1510. iz Zagreba da se hrvatska gospoda neće odazvati kraljevu pozivu jer "jer nije bio običaj da se zovu na sabor u Ugarsku, pošto su oni po starom običaju i pravu imali svoj vlastiti sabor u Hrvatskoj" (non era consueto in le diete de Hungaria chiamar il signori di Croatia, perche dicono aver loro auctorita ex concessione eis atributa far la loro dieta in Croatia da per se). Reci ti meni, koja provincija može tako postupiti? :???:

31. prosinca 1526. došli su njemački poslanici u Cetin grad na zasjedanje Hrvatskog sabora, tražeć da hrvatski velikaši izaberu Ferdinanda Habsburgovca za hrvatskog kralja. Zašto bi ih pitali, ako Hrvatska nema nikakave realne kompentencije, nikakavu državnost? :???: Zašto nisu pitali samo Mađare?

Zašto je Hrvatska imala vlastite zakone?

Zbog čega nitko tko nije imao indigenat hrvatskog plemstva i posjede u Hrvatskoj nije mogao postati hrvatski ban?

Zbog čega banovac nije mogao biti nitko do domaći plemić (ili onaj čiji preci odavno žive u Hrvatskoj)?

Zašto ugarski sabor nije mogao provesti u Hrvatskoj one zakone koje su mu osporili hrvatski poslanici na ugarskom saboru?

Zašto ugarska vojska nije smjela imati svoje posade u Hrvatskoj?

Zašto su se prvi zajednički vladari krunili dvijema krunama i dvjema krunidbenim ceremonijama?

Zašto je Ivan Erdody pobijao prijedlog o uvođenju mađarskog jezika u Hrvatsku uz tvrdnju: "Regnum regno non praescribit leges" (Kraljevstvo kraljevstvu ne može nametati zakone), ako nije postojala svjest o državnopravnom subjektivitetu u Hrvatskoj zasnovanom na drvenoj i kontinuiranoj tradiciji?

Zašto je Hrvatska imala unutrašnje granice?

Poslednja izmena:

Back