Srpski PEN: Preispitati odluku o zabrani boravka Elene Koposove u Srbiji

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.768
Srpski PEN centar je s najdubljom zabrinutošću primio vest da je Eleni Koposovoj, poznatoj prevoditeljki sa engleskog na ruski jezik, uskraćen dalji boravak u Srbiji u kojoj već pet godina živi s porodicom.

Koposova


Eleni Koposovoj je početkom februara naloženo da napusti Srbiju u roku od mesec dana, a razlog za takvu odluku je, prema proceni Bezbednosno-informativne agencije (BIA), pretnja po bezbednost naše zemlje.

Obrazloženje nadležnih državnih organa da je Elena Koposova „neprihvatljiv bezbednosni rizik“ za Republiku Srbiju nije utemeljeno u činjenicama biografije Elene Koposove, ni u njenom životu i radu u Srbiji koju je izabrala za zemlju u kojoj će živeti i u kojoj će se školovati i odrastati njena deca, saopštava Srpski PEN centar.

Elena Koposova je prevoditeljka sa engleskog na ruski jezik. Među mnogim delima savremene engleske književnosti koje je prevela na ruski jezik (preko pedeset prevedenih knjiga od 2005. godine) nalaze se i knjige nobelovke Doris Lesing. Koposova je u Rusiji radila u više poznatih izdavačkih kuća, kao urednica i osoba zadužena za autorska prava. Elena Koposova je, između ostalog, sarađivala na ruskim izdanjima nekoliko knjiga Milorada Pavića. Koposova se preselila s porodicom iz Peterburga u okolinu Sopota 2019. godine. U Srbiji je nastavila da se bavi svojim osnovnim poslom – prevođenjem sa engleskog na ruski jezik.

Srpski PEN centar zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije da preispita i poništi svoju odluku o zabrani boravka Elene Koposove u Srbiji. Insistiranjem na toj odluci nanela bi se teška nepravda uglednoj prevoditeljki koja je u svom profesionalnom uredničkom i izdavačkom radu ostvarila značajne kontakte sa srpskom kulturom i književnošću. Srpski PEN centar posebno ističe humanitarne posledice postojeće odluke MUP-a i naglašava da bi tom odlukom Elena Koposova bila odvojena od svoje porodice (muž i dva maloletna sina) koja živi u Srbiji.

sinhro.rs
 

Back
Top