Lista najprodavanijih knjiga u Srbiji u 2023. godini

Sensei

Master
Moderator
Poruka
66.901
Možda je "Rezerva", biografija Princa Harija, prodata u više od tri miliona primeraka širom sveta, ali "muke" mlađeg princa i britanske kraljevske porodice nisu privukle preveliku pažnju ovdašnjih čitalaca.


Njihova čitalačka vernost ostala je i ove godine na strani domaćih pisaca, moderne psihologije i autora čiji rad već godinama prate.

Kako su za N1 rekli iz Geopoetike, život jedne knjige veoma se promeni u toku godine, te štivo koje je nestajalo sa polica pre 10 meseci do zimskih praznika ponekad ustupi mesto nekom drugom naslovu. A ponekad čitaoci ne mogu da ga se zasite.

Pokušali smo da napravimo jedinstvenu listu najprodavanijih knjiga u Srbiji u 2023. godini, ali zbog nedostatka podataka o prodaji i nemogućnosti sabiranja predstavljamo vam liste najprodavanijih knjiga po izdavačkim koje su za N1 dostavile izdavačke kuće.

LAGUNA​

Mirjana Bobić Mojsilović tako je ponovo jedan od najtraženijih pisaca čija dela objavljuje najveći srpski izdavač Laguna.

1703598432-sazvezdje_svitaca_v.jpg


Njeno „Sazvežđe svitaca“ na vrhu je njihove liste popularnih naslova, baš kao i kolega – nedavno preminulog Dejana Tiaga Stankovića, zatim Jelene Bačić Alimpić ili Vanje Bulića…

Među 10 omiljenih naslova u izdanju Lagune našli su se:

1. „Sazvežđe svitaca“ – Mirjana Bobić Mojsilović
2. „Odakle sam bila, više nisam“ Dejan Tiago – Stanković
3. „Poslednji sati“ – Jelena Bačić Alimpić
4. „Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj“ – Štefani Štal
5. „Estoril“ – Dejan Tiago – Stanković
6. „Atlas – priča tate Solta“ – Lusinda Rajli i Hari Vitaker
7. „Sreća je piti čaj s tobom“ – Mamen Sančes
8. „Semper idem“ – Đorđe Lebović
9. „Krvavi mesec“ – Ju Nesbe
10. „Zamalek“ – Dejan Tiago Stanković

Tražene su, dodaju, bile i knjige „Slučaj Vinča“ koju potpisuju Goran Milašinović, zatim „Čovek po imenu Uve“ (Fredrik Bakman), „Milutinov greh“ (Vanja Bulić), „Strelac“, ilustrovano izdanje (Paulo Koeljo), „Srbin kojekude“ (Bojan Ljubenović), „Postavite granoce, pronađite mir“ (Nedra Glover Tavab), „Sa nama počinje“ (Kolin Huver), „Iz svoje kože“ (Aleksandar Stanković), „Zvezda nad prazninom“ (Dejan Stojiljković) i „Monah Hokaj“ (Vuk Drašković).
https://n1info.rs/kultura/najprodav...3/?utm_source=ground.news&utm_medium=referral
izvor
 

VULKAN​

Što se tiče Vulkan izavaštva, najprodavaniji pisac ove godine je Miodrag Majić.

Njegova knjiga „Rudnik“, koja je objavljena prošle godine, u 2023. zabeležila je prodaju od oko 15.000 primeraka, dok su knjige „Deca zla“ i „Ostrvo pelikana“ prodate u više od 10.000 primeraka.

1703598415-28602_1200_1200px-1024x1024.jpg

Majićeva najnovija knjiga „U ime naroda i nove priče“ beleži prodaju od oko 5.000 primeraka, rekli su za N1 iz Vulkana.

„Takođe, čitaoci su se ove godine u velikoj meri odlučivali za svetski popularan serijal argentinske autorke Mersedes Ron – ‘Moj greh’, ‘Tvoj greh’ i ‘Naš greh’ (najviše su se tražile knjige ‘Tvoj greh’ i ‘Naš greh’, koji su poslednji nastavci) i tu se beleži prodaja od blizu 5.000 primeraka“, kazali su oni.

1703598411-26782_1200_1200px-1024x1024.jpg

Knjiga „Dok se kafa ne ohladi“, japanskog pisca Tošikazua Kavagučija i ove godine je jedna od najtraženijih knjiga Vulkan izdavaštva (ta knjiga je objavljena na leto 2022. i tražena je i dan-danas).

Beleži prodaju od blizu 10.000 primeraka, dok nastavak te knjige „Za sreću je dovoljna šoljica kafe“, koji je objavljen u oktobru ove godine, beleži prodaju od oko 3.000 primeraka.

Više od 10.000 prodatih primeraka ove godine zabeležila je knjiga najpopularnijeg francuskog pisca današnjice Gijoma Musoa – „Anželik“. Muso je vrlo popularan strani pisac kod nas i njegove knjige se uvek traže.

1703598420-28977_1200_1200px-1024x1024.jpg


Ove godine čitaoci su želeli da pročitaju i BookTok senzaciju i bestseler Njujork tajmsa broj 1 „Kako ubijaju dobre devojke“, prvenac autorke Holi Džekson, koji je prodat u više od 2.000 primeraka.
 

Geopoetika:​

Iz Geopoetike kažu da postoje knjige za kojima već dugo godina interesovanje ne opada, što zbog tema kojima se bave, što zbog potvrđenog kvaliteta pisca ili njegove trenutne popularnosti.

Haruki Murakami, već decenijama jedan od omiljenih stranih autora na ovim prostorima, ni ove godine nije razočarao, baš kao ni Sali Runi, irska autorka koju pojedini kritičari nazivaju jednom od prvih velikih književnih imena generacije milenijalaca, a dve godine po objavljivanju i dalje je traženo i „Stovarište“ Sergeja Trifunovića.

Među najtraženijim naslovima ove godine, u izdanju Geopoetike, našli su se:

1. „Emocionalna inteligencija“ – Danijel Goleman
2. „Vremensko sklonište“ – Georgi Gospodinov
3. „Normalni ljudi“ – Sali Runi
4. „Stovarište“ – Sergej Trifunović
5. „Norveška šuma“ – Haruki Murakami
6. „Fizika tuge“ – Georgi Gospodinov
7. „O čemu govorim kad govorim o trčanju“ – Haruki Murakami
8. „O Jeverima i Junkerima“ – Erlend Lu
9. „Razgovori s prijateljima“ – Sali Runi
10. „Troje“ – Džulijan Barns
 

ARHIPELAG​

Čitaoci koji preferiraju Arhipelagova izdanja često su birali „Spin diktatore“, delo koje se opisuje kao možda najznačajnija i najprovokativnija politička studija današnjeg doba – knjiga koja govori o novom ruhu tiranije u 21. veku.

Oni su se takođe držali dobro proverenih klasika, kakva su dela Danila Kiša ili sećanja Čarlsa Simića, velikog američkog pesnika i esejiste srpskog porekla, na detinjstvo u okupiranom Beogradu, na posleratni Beograd a onda i prve godine „američkog života“.

Ovo su najprodavanije knjige u izdanju Arhipelaga:

1. Sergej Gurijev i Danijel Trajsman: „Spin diktatori“ (politička teorija)
2. Čarls Simić: „Zastrašujući raj“ (sećanja)
3. Ljudmila Ulicka: „Zaista kuga“ (roman)
4. Danilo Kiš: „Enciklopedija mrtvih“ (priče)
5. Danilo Kiš: „Rani jadi“ (priče)
6. Jelena Lengold: „Lakonogi dan“ (roman)
7. Uglješa Šajtinac: „Koljka i Sašenjka“ (roman)
8. Srđan V. Tešin: „Crna Anđelija“
9. Mihajlo Pantić: „Nijedna od sedam“
10. Oleg Hlevnjuk: „Staljin“ (istoriografija)
 

Kontrast​

Dolazak mađarsko-kanadskog lekara Gabora Matea u Srbiju ove godine privukao je veliku pažnju i pokazao da je ovdašnja publika vrlo zainteresovana za ono što on ima da kaže. Stoga ne čudi da je među najtraženijim knjigama Kontrast izdavaštva ove godine bili njegovi naslovi.

Savete Roberta Grina o moći, strategiji i zavođenju, ali i klasike poput Kamijevog „Stranca“ i misterije Agate Kristi takođe su najbrže stizali do čitaoca.

Ovo je lista najčitanijih knjiga Kontrast izdavaštva:

1. Robert Grin, „48 zakona moći“
2. Gabor Mate, „Kada telo kaže ne“, „Rasuti umovi“, „U svetu gladnog duha“
3. Alber Kami, „Stranac“
4. Artur Klark, „2061 Treća Odiseja“
5. Dejvid Foster Volas, „Beskrajna lakrdija“
6. Robert Grin, „Zakoni ljudske prirode“
7. Agata Kristi, „Ubistvo na terenu za golf“
8. Donald Robertskon, „Marko Aurelije – filozofija stoicizma“
9. Erik Jorgenson, „Almanah Navala Ravikanta“
10. Kormak Makarti, „Put“
 
U jednom filmu , biblioteka je oznacena kao srediste civilizacije i misli .....
Sadrzaj biblioteka danas moze biti na neki nacin upozoravajuci....ili je uvek i bio....
Ja rovarim po bibliotekama, tj biram one kod kojih knjige stoje izlozene pa mogu da setkam kao u prodavnici , blicnem, cak i procitam celu knjigu....
Tako manje utice preporuka na licni razvoj....a mozda vise slucajnost....a slucajnost je bolja uciteljica od preporuke ljudi....u vecini slucajeva...

Naravno onda vazi vise princip samoposluge , filozofski princip...
 
Od izdavačkih kuća u Srbiji jedino Laguna šalje knjige u BiH. Stoga mogu da naručujem samo njihove knjige.Od navedenih knjiga pročitao sam oko pola. Čitam i knjige iz biblioteke, a takođe i elektronske knjige preko kindla.
Јеси ли сигуран да само Лагуна шаље? А њихове Делфи књижаре које продају и издања других издавача?
 

Back
Top