Prvo da kažem da te cenim kao sagovornika na ovom forumu i da imaš odličnog psa.
U svojim javnim obraćanjima na ovom forumu Nenad nije rekao da su psi u standardu obični mešanci, već ih je hvalio kao i batinog mužjaka što se moramo složiti i priliči jednom auturitetu kakav je Nenad.
U telefonskim kontaktima mog rođaka sa Nenadom takođe su hvaljeni psi u standardu kao i batin pas.
Posle objavljenog DVD o sopu Nenad je dobio same pohvale od velikog broja ljubitelja pasa za kvalitet sopova u svojoj odgajivačnici što moramo svi priznati do tada to nije tako bilo.
Od jednog vlasnika sopa iz Bg sam čuo da je nedavno bio kod Peđe i da je video dve ženkice koje je uzeo od Nenada, jedna crna a druga žuta, rekao mi je da su ženkice u strogom standardu a žuta ženkica je kopija Blua (psa po kome je pisan standard), takođe mužijak iz Rume kojeg sam i ja video a koji je takođe od Nenada je u strogom standardu, Peđin mužijak koji još nema punu godinu a ogroman je takođe je u strogom standardu, ima još puno pasa koji potiču od Nenada a da su u standardu. Mužijaci od Nenada koje sam spomenuo su isti kao i tvoj pas i mnogi drugi psi kako ih nazivamo psi u standardu.
Za Batinog mužijaka koji ima sličnosti sa psima u standardu moramo priznati da je suviše kratak, zdepast, to se vidi sasvim lepo na snimku gde mu je rađena obuka. To je jedna od mana koja lično mene a pretpostavljam i veliku većinu odgajivača odvraća od tog psa, sve ostale mane bi manje više prošle.
I još jedna stvar koju nisam hteo da iznesem u javnost, pre nekoliko meseci a kad se Batin pas vratio sa obuke jedan odgajivač sopova je došao da vidi psa i tom prilikom stajao sa Batom na ulici pored kapije dok je sa druge strane kapije a u dvorištu stajao Batin mužijak, taj čovek koga pas uopšte ne poznaje se počeo penjati na ogradu, viknuvši na psa i podigavši ruku prema njemu, ovaj je savio rep i režeći pobegao daleko oko pedesetak metara, nakon toga Bata je zvao psa da se vrati ali ovaj to nije učinio.
Mislim da se neću više uključivati u rasprave o rasi gde bih mogao da napišem ovakve komentare i da isprovociram slične komentare kao što sam ja bio iritiran pojedinim tekstovima te sam možda malo burnije reagovao. Kao što rekoh neću više učestvovati u ovakvim raspravama jer hteli mi ili ne one se loše odražavaju na celu rasu.