Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

pozdrav Bata Mramorsko brdo

Ne razumem sta to vredja ako neko iskaze svoj stav ili zamoli nekog da o mojim psima govri iskljucivo kao svoje licno misljenje a ne kao opste ili stav vecine ,sto i tebe ovom prilikom molim jer je to bonton diskusije.
Ne vidim kako sam prozvao jevdju a ponajmanje odgajivace jer znam kako to izgleda pa necinim to i biram reci kada se obracam nekom.Ponajmanje sam izjavio da su moji psi isti kao Blu jer odgajajuci pse znam da psi nikad nisu isti niti se uporedjuju vec se mere i ocenjuju.Za to postoje pravila ,tablice i kompetentni ljudi.
Standard rase je pisan sa tolerancijom jer se radi o rasi kojoj tek sledi priznavanje i pisanje preciznijeg standarda gde ce se izvrsiti strozija selekcija.Po ovom sada /koji ima prostora za tumacenje sto nije dobro/ mozda ne u svim segmentima idealno ali u granicama dozvoljenog uklapaju se svi moji psi sto ih svrstava u grupu pasa u standardu.Nije mi tesko da od petnaestak SOP-ova koliko u svakom trenutku imam selektujem po pisanom kriterijumu,za sebe.
Mene jako pogadja to "moramo priznati da je kratak i zdepast i zbog toga sto pises u mnozini a dajes licno misljenje i zbog cinjenice da se jedino merenjem psa/duzina:visina/ moze ustanoviti u koju grupu pas spada/kratak,srednje dug,dugacak/,sto vazi i za ostale parametre/duzina njuske-odnos glava njuska...
U onoj prici ima istine ali i lazi a proceni dali je prica dobronamerna.
Pre godinu dana/nije bitno za pricu ali je bitno za ono "vidi se sa snimka da je zdepast-psi rastu i razvijaju se do dve ipo godine tako ako meris meri sa zadnjih slika /kod mene je dosao odgajivac Ivan iz Niske Banje.Bio je odusevljen stencima,Lunom i Medom koji samo sto se vratio sa prvog dela obuke.Naglo se popeo na ogradu kako bi slikao psa na sta je pas odskocio cetri-pet metara zarezao i stao.Na moju komandu se nije odazvao.Kako nisu bile odradjene komande napada i odbrane i komanda "cuvaj" pas je odreagovao zbunjeno ali daleko od toga da je podvio rep i pobegao pedesetak metara.Ovih dana cu snimiti neki klip.Ne verujem da je ova prica dosla od Ivana sa kojim sam dva puta isao kod Pedje da kupi stene i kome sam dosta pomogo u sta cu lako i brzo da se uverim ovih dana.Ukoliko je ovo prica "gluvih telefona" bez imena,svedoka i price druge strane neshvatam cilj price osim da je nedobronameran.Nista licno"ako su lagali tebe i ti lazes nas.

Zao mi je sto trosimo vreme na ovakve stvari a ne na razmenu iskustva

Бато на овим новим фотографијама твој пас се и не разликује много од мог Бена, највећа разлика је у глави. То је мој утисак. Постави димензије свог пса и наравно тежину. Мада га нисам видео уживо и осим мог Бена и његове браће из претходног легла нисам видео ниједног другог СОП-а (а видео сам их једно 10-так) да личе на пса по стандарду. с друге стране нисам искусан кинолог да би оцењивао друге псе.

evo jedne sličice

Prilozi

• slike 028.jpg
    slike 028.jpg
    63,9 KB · Pregleda: 44
Poštovani ljubitelji i odgajivači Srpskog Odbrambenog Psa!
Često imam priliku da čitam na internetu razne pogrdne epitete kojima me nazivaju ljudi koji tvrde da su bolji poznavaoci moje rase nego što sam ja sam.
Naravno da to nije povezano sa logikom, ali šta da radimo...Srbima više ne treba ni logika ni istina, jer smo dobili demokratiju. Na taj način više puta ponavljana laž postaje istina za maloumne, slaboumne ljude, čiji um je okovan strahom, i naravno, za ljude koji vole laž.
O meni pišete kako sam ja:
1.slab poznavalac kinologije i inače slabo obrazovan čovek.
2.da sam ja lično uništio rasu SOP.
Nameće se pitanje, ako sam ja uništio rasu SOP, ko je onda stvorio SOP-a? Da niste možda vi?
3.da sam ja čovek koji za svakog mešanca tvrdi da je SOP.
4.da sam ja čovek koji je prevario g.Bratislava Batu Petrovića iz Niša, jer sam mu lično prodao "netipične pse srednje dlake", a koji po vama, a ne po meni, nisu Sopovi; da mi taj isti Bratislav i dalje veruje,odnosno, čovek veruje u zabludu u koju sam ga ja uveo, a vi ga pokušavate razuveriti.
5.da je SOP kratkodlaki pas, a ja lažem ljude da je SOP srednjodlaki pas.
6.dalje proturate i poturate tezu da je SOP od Bratislava Bate Petrovića pobegao kada ga je neki čovek fotografisao. Pas može da pobegne ako nije navikao na blic fotoaparata, jer je to prirodna reakcija životinja a i ljudi na sevanje munje.
Prvo, ako tvrdite da sam ja loš poznavalac kinologije i slabo obrazovan čovek, treba to da i dokažete.
Navedite mi jednog kinološkog stručnjaka iz našeg naroda da je veći od mene. Ali, veći po delu, a ne po praznim pričama.
Da li su to ljudi koji su svojim lažnim standardima i krivim suđenjima uništili rasu psa Šarplaninac?
Da li su to ljudi koji su izmolili F.C.I. da i nama da pokoju rasu lovačkog psa, mnogo kasnije nego što sam ja javno predstavio SOP-a, te sada imamo Srpsko-balkanskog goniča.
Da li su to ljudi koji su svojim dobrim vezama u FCI dobili priznanje rase Srpski pastirski pas, a i sami znate da su to čistokrvni rumunski ovčari kupljeni u Rumuniji.
Zamerate mi zašto nisam izvršio selekciju pasa, te sada imamo i kratkodlake i srednjodlake pse.
Ako ste ikada čitali u novinama moje tekstove o SOP-u, ili knjigu "Srpski Odbrambeni Pas" od konološkog sudije Radeta Dakića, mogli ste da pročitate da je SOP pas srednje dlake, a takvog sam ga selekcionisao zbog klime na Balkanu i iz humanih razloga, da se pas kratke dlake ne bi smrzavao zimi, a pas duge dlake ne bi leti gušio od vrućine.
Ali vas humanizam ne zanima, vi ste to prevazišli.
Humanizam, dobra dela, zaštita slabih i nemoćnih, rodoljublje, ljubljenje svog roda i porekla, poštovanje svojih predaka (pravednih Srba koji su jedini od svih naroda sveta u istoriji ljudskog roda narod koji nije držao robove). Zato i jesu bili "Nebeski Narod".
To vas ne interesuje, vi ste to prevazišli, postali ste savremeni, volite jake, a opake (kao što kaže Njegoš, a dušmani jaki, a opaki).
Volite da ste pored moćnih (tako se osećate moćno).
Prezirete slabe, nejake, poštene, čestite, oni za vas nisu ljudi, nego potrošna roba. Ko im je kriv kada ne znaju da se snađu? A snaći se, to doslovno znači: biti dovoljno pokvaren i licemeran i zgaziti sve ljude oko sebe koji vam veruju.
I ja sam vam nekad verovao, ali vam ne verujem više ništa.
Verovao sam vam da želite da saznate nešto više o Svetim Ratnicima Srbima.
Verovao sam da ste ponosni na svoje moralne pretke, na najstariji narod na svetu.
Verovao sam da ste se izlečili od lažne istorije.
Verovao sam da ste ponosni što ste Srbi. A vas je stid što ste Srbi! Hoćete da budete građani. Da ne budete ono što jeste, i ono što su vaši preci bili od postanka sveta do danas. Hoćete da budete ono što niste. Hoćete da se utopite u masu koja hoće da "živi".
Nećete da pravite državu dostojnu srpskog naroda. Hoćete da glasate za životinjsku farmu, gde neko brine o vama, hrani vas otpacima, tuče i oplođava po potrebi.
Ovo je stvarnost, ali vam prave i filmove, te tako živite u ovoj stvarnosti, ali mislite da ćete živeti u filmovima.
Ko prezire istinu prezire i Boga, jer je Bog učitelj istine.
Okrenite se oko sebe. Šta možete da učinite po svojoj volji a da ne budete kažnjeni? Samo jedno: da pljujete po Srbima i po svemu što je srpsko, odnosnio da pljujete sami po sebi. Gde je tu veličina ljudskog postojanja?
Učio sam vas da su i u Nemačkoj živeli Srbi, Lužički Srbi. Oni su odgajali svoje pse. Današnje nemačke Doge i Rotvajlere. Ako sam ja po vama kinološka neznalica, eto vi zatražite od FCI da nemačku Dogu i Rotvajlera prizna i kao srpske rase, da imaju dvojni rodovnik,srpski po poreklu i nemački po odgoju.
Da li vi znate šta stvarno znači tako otmena i stručna reč "selekcija" u konologiji? To doslovno znači čin ubijanja nemoćne i nedužne štenadi koja se ne uklapaju u idealan tip zamišljene rase. Kada bih ja to radio, ne bih se osećao ni čovekom, ni Srbinom, ni potomkom svojih predaka. Zbog toga sam tu kratkodlaku štenad poklanjao nekim ljudima, ali niko ne može da tvrdi da su to izvorni Sopovi. Ja ih priznajem kao jedinke koje su u tipu SOP-a, i preporučujem svim odgajivačima Sopova, da svoje kratkodlake kuje pare pod mužijacima srednje dlake.
Danas najbolji primerak SOP-a je mužijak kod Bratislava Bate Petrovića iz Niša, te preporučujem odgajivačima SOP-a da pare svoje kuje pod njegovim psom da bi dobili ujednačene jedinke.
Ovo je preporuka za ljude koji žele da slušaju moje savete kao tvorca rase SOP. Oni koji ne slušaju moje savete, nego rade šta hoće i kako hoće, ne treba da krive mene za svoje neuspehe.
SOP je jedina svetski poznata robna marka, odnosno brend našeg naroda, i vaše svađe i namerno potenciranje na razlikama između pojedinih jedinki samo smanjuju vrednost štenadi na tržištu. Samim tim, nanosite i sebi veliku ekonomsku štetu.
Jedno prosečno štene bilo koje rase u Zapadnoj Evropi košta 1000 evra. Tako je i u Rusiji.
Dresirajte Sopove, pokažite svetu šta SOP može i ume da uradi. Ovo je vreme nesigurnosti i kriminala.
Odgajajte pse koji su hrabri i dobri čuvari. Ljudi u svetu imaju pare, i platiće vam za ono što vi tvrdite. Međutim, ako ih prevarite, stavite se u njihovu kožu. Ko će vam dalje verovati? Nemojte se fanatično držati samo oblika psa i dužine dlake kod psa, posvetite se karakteru, jer karakter je srž rase, on se najteže pravi, kako kod ljudi, tako i kod pasa. Pokažite svetu karakter Sopa i svet će ga prihvatiti, ako vam je stalo da svet prihvati Sopa.
Nemojte da se povodite za duhom vremena. Sop nije sportski pas, on nije Zlatni Retriver, pas za druženje i zabavu. Sop je opasan pas čuvar u tipu Mastifa. Ljudi neiskusni u držanju pasa i avanturisti ne treba da nabavljaju Sopa, jer nepoznavanjem karaktera i nestručnim odgojem mogu da dovedu i sebe i druge u probleme i opasnost.
Sop ima svoju svrhu - zaštita ljudi i imovine, te mu je nemojte menjati.
Sop je živa legenda i neka tako i ostane!
Obnovitelj Srpskog Odbrambenog Psa, rase Svetih Srpskih Vladara Nemanjića,
Nenad Gavrilović
Na Romaniji,o Svetom Luki, 2008.godine
Tel.00 387 57 233 191

Sudeci po desavanjima,bar za ove 4 g. koliko ja pratim ovaj forum i znajuci da sve sto je pricano i ugovarano ostalo "mrtvo slovo na papiru" , smatram da mu je buducnost nikakva.

Zao mi je samo sto ovu rasu nije stvorio Predrag Balanac ili neko drugi slican njemu po entuzijazmu,nego nam o kinologiji pricaju vidovite zorke i kleopatre.

Back