Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

moj Bak je lencuga na nikog ne laje sem kad ga zatvorim u boks.Po vasem misljenju kad bi trebao da pokazuje neke agresivnosti inace ima 4 meseci.

Pa zar ne mislis da je malko rano da tvoj Bak bude agresivan,pa pobogu ima samo 4 meseca. Pas sazreva tek sa 2 godine,moze se desiti da bude malo ostriji i ranije,ali teksa 2 godine je ono sto si ti hteo da bude.

Inace,pas ti nije lencuga nego beba,zivo me zanima kakav si ti bio kad si imao godinu dana?

moj Bak je lencuga na nikog ne laje sem kad ga zatvorim u boks.Po vasem misljenju kad bi trebao da pokazuje neke agresivnosti inace ima 4 meseci.
Stvarno je malo prerano da pas pokazuje agresivnost, a u svakom slucaju to kod SOPa nikako ne treba podstrekivati jer je to pas sa urodjenim instinktom toga tipa. Govorim ti iz licnog iskustva jer i ja nisam to kod svoga psa primecivao, a sada imam problem jer ne mogu da ga pustim na mestima gde ima dosta ljudi. Ni slucajno ne mogu da kazem da je moj pas agresivan ali zna da zarezi i zalaje na nekoga ko se cudno ponasa. Sve zavisi sta zelis od svoga psa, a shodno tome ga i oblikujes. Ja licno sam za socijalizaciju pasa, pogotovo Sopa jer ne treba graditi los imidz ove rase, s time sto kada je pas socijalizovan i lepo vaspitan on je i dalje svestan svoje nadmoci i snage u odnosu na druge pse, tako da se svakako ni jednog momenta nece poneti kukavicki! A sto se njegovog karaktera tice moras sacekati do godinu i po dana jer pre toga pas nije formiran ni fizicki a ni psihicki.

Kuja strasno lici na ovog psa,a uskoro cu postaviti i njenu sliku

Prilozi

• sop.jpg
    sop.jpg
    64 KB · Pregleda: 22
GutObren koliko ja vidim vi se poznajete, ti i celap, ako ne grešim od njega si uzeo kuče, Gorane ispravi me ako grešim.
Ja sam već jednom pisao o poznanstvima na ovoj temi o sopu, 99% učesnika se znaju međusobno, to se najlepše videlo na onim svađama kojih sad bogu hvala nema.

da upravu si druze samo nisam znao ko je celap. od njega sam i uzeo rexa i u pravu je sto kaze da je isti njegova majka. bas pre neki dan komentarisemo nesto ovde u kuci i bas sam spomenuo njegovu kuju kako raste da sve vise lici na nju a ona me je odusevila kad sam je video.

Šta mislite da li je kasno da dam Bena na dresuru. 17.07. puni 16 meseci? Počinje da čuva teritoriju ma gde se nalazi. Pre neki dan je legao ispod kombija i kad je vlasnik kombija prišao da otvori gepek Ben je ustao i počeo da laje, da nevolja bude veća vlasnik kombija mi prilazi sekući put između mene i Bena i Ben skače na njega, verovatno kao upozorenje, do sada je samo skakao kada je hteo da se igra. Od sada više obraćam pažnju na njegove postupke. Pretpostavljam da mu je od nesnosne vrućine, bilo svega dosta, a hladovinu ispod kombija je smatrao svojom teritorijom, koju mu je "uljez" napao. Ben takođe ne voli da ga neko drugi drži na povodcu, tada hoće da nesuđenog vodica uhvati za ruku, ne da ga ujede, bez obzira da li se osoba pre toga igrala i mazila s njim. To mi dođe kao otežavajuća okolnost za dresuru. Ali kad vidim kako je Batin sop dresiran za samo 15 dana, valjda će i moj Ben moći da savlada dresuru. ja radije da dreser radi samnom i Benom, ali to u Aleksincu nije moguće. Inače Ben uopšte nije vezan, već je non-stop pušten u dvorištu. Preko ograde ga maze neke komšike i komšije koji ga znaju od malena.

Dishi, naravno da nije kasno da Bena das na drsuru, cak da budem precizniji sada je mozda i najbolje vreme za to. Mogao si i pre 2-3 meseca to uciniti, ali nisi zakasnio uopste. Ja sam svog psa dao na dresuru otprilike u tom starosnom dobu i covek koji je radio dresuru (inace profesionalni dreser u policijskoj jedinici za specijalne namene, radi 15-20 godina iskljucivo dresuru sluzbenih pasa) je insistirao da Boleta dovedem tek kada predje 15 meseci strarosti, jer on tako praktikuje iz svog dugogodisnjeg iskustva, sto po meni moze, a i ne mora da bude toliko bitno. Ali to je njegov nacin rada i ja se tu nisam mesao. To da SOP moze zavrsiti dresuru za 15 dana je svojevrsna bajka za decu, da ne kazem sarena laza, jer je toliko dana potrebno samo da bi se pas navikao na dresera, a da bi se prosao taj neki prvi stepen sluzbene obuke treba bar jos 20-30 dana svakodnevnog rada sa psom. Sto se tice setnje psa na povodcu od strane dresera, bilo je identicno i sa mojim psom bas kao sa tvojim Benom, ali to je ovaj covek resio i Bole je isao, kao sto sada ide pored noge na povodcu, a i bez njega kako sa dreserom tako i sa mnom. Jedina stvar je kada je posle privikavanja psa i nekih osnovnih radnji poceo sa dresurom, morao sam ja dolaziti svaki dan na poligon kako bih radio preuzimanje komandi koje je pas ucio. Ovo je bilo samo ukratko, posto zurim i nemam vremena da vise pisem, uglavnom za dresuru Bena uopste nije kasno. Pozdrav !

Poslednja izmena:
Dishi68. да ти кажем нешто никад није касно за дресуру пса.За 15 дана је скоро немогуће научити пса .За основну дресуру вежбе послушности ( седи,место,к-нози итд све то са поводцом па онда без њега) треба ти нај мање 30-так дана свакодневног рада са псом.Мада ту основну дресуру би могао и сам да урадиш ако имаш времена да прво научиш неке основне ствари што се тиче саме дресуре и психологије паса.Али ако ниси сигуран у своје могућности онда боље остави то неком од људи који се баве са тим професионално.

Hvala Stevo. Javiću ti se na PP ukoliko budem u nedoumici oko dresure. Stvarno bi bila šteta da ovako dobar pas ne bude dresiran. Nije da Ben nezna neke osnovne komande, nego mi je potrebno da imam apsolutnu kontrolu nad njim, naročito kada je u šetnji. Da ne ispadne da je Ben neka aždaja od psa, moram reći da pošto ga istrčavam biciklom (vezanog povodcem za sedište) da me je nekoliko puta iznenadio kada su ga iznenada "napali" mali psi (DODŽ-evi) da je "bežao" tj. prelazio sa jedne na dugu stranu bicikla. Inače neprimećuje druge pse, još uvek je u fazi kada bi se igrao sa njima, pa mu nije jasno što ga "napadaju"

Znam da je najbolje da ga sam "dresiram". Ali misli da za to treba nekog makar minimalnog iskustva. Kako to nije moguće, škola gde bi zajedno sa Benom prolazio obuku na jugu ne postoji tj. postoji neka varijanta gde dreser dolazi kod kuće, ali samo u Nišu.

Back