Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

zoran69:
Znam da ste sad ljuti ali tako mora da bude za dobrobit Sopa

Да ли је могуће?????? А зар не може да се примени стерилизација на те примерке за које спомињете да нису у стандарду да се не парили?
Не знам, стварно сам збуњена! Мислим, то не можете спречити, таквих примерака ће увек бити и негде ће остати у животу, зато не разумем све ово.

Pa ja prosto ne mogu da poverujem da ne moze u Srbiji da se nadje neko ko ce uzeti takvog psa kao cuvara. Sad ima toliko privatnih kuca u velikim gradovima i vecina ljudi zeli da uzme cuvara koji ce prvo da plasi nepozeljne goste a posle da bude u standardu ako im je to uopste bitno. Ja sam jednog dodza koji je imao godinu dana poklanjala, pas je bio ogoroman crno siv, i jezivo je izgledao. Istog dana kada sam dala odlas za njega mi se javilo dvoje ljudi, a dok oglas nije istekao njih petoro me je jos zvalo. A taj pas nije imao ni r od rase. Tako da nikako ne mogu da poverujem da se pet sopova koji nisu izlozbeni primerci ne mogu nekome da daju, ko ce da ih voli a ne zapostavlja samo zato sto ne moze da se pohvali kako ima original sopa.

Pa ja prosto ne mogu da poverujem da ne moze u Srbiji da se nadje neko ko ce uzeti takvog psa kao cuvara. Sad ima toliko privatnih kuca u velikim gradovima i vecina ljudi zeli da uzme cuvara koji ce prvo da plasi nepozeljne goste a posle da bude u standardu ako im je to uopste bitno. Ja sam jednog dodza koji je imao godinu dana poklanjala, pas je bio ogoroman crno siv, i jezivo je izgledao. Istog dana kada sam dala oglas za njega mi se javilo dvoje ljudi, a dok oglas nije istekao njih petoro me je jos zvalo. A taj pas nije imao ni r od rase. Tako da nikako ne mogu da poverujem da se pet sopova koji nisu izlozbeni primerci ne mogu nekome da daju, ko ce da ih voli a ne zapostavlja samo zato sto ne moze da se pohvali kako ima original sopa.

Jasno mi je da je othranjivanje na ruku ili prihranjivanje veliki posao, a za koji ne bi bilo nikakve naknade. Medjutim, valjda smo se makar malo odmakli u smislu da postoji neka ljubav prema tim psima, osecaj duznosti i humanosti, a ne puka korist i smestanje u standard?
Po meni je greh eliminisati zdrave i prave stence samo zato sto nisu u standardu, pa ni mesanci nisu u standardu pa ih opet ljudi uzimaju.

Знате, мог пса су пљували како је шкарт, како је ово, како је оно, како га треба склонити, забранити да се пари, бла, бла, бла, ... због подгриза! И ... знате шта се десило? Како је растао и како му се развијала лобања, тако се вилица "враћала" на своје место ... и пас је постао изузетан примерак и шампион Југославије! Значи, шкарт ..... хм!
Сигурно постоје савесни људи који би радо узели "нестандардне" сопове као чуваре, .... А да питам нешто ... како то нису били у стандарду? Шта, лоша боја длаке, уска глава, шта? И како то можете да видите после само 1 дана од како су дошли на свет? Мислим, стварно ....

Не, не нападамо га, уосталом, човек је бар био ИСКРЕН, ако ништа друго! Јесте мучна ситуација, јер има тенденцију да опет "дигне прашину" и да дође до "апокалипсе", како си ти једном рекла.

Znam da je tema vrlo neprijatna i nadam se da nikada vise o ovome necemo pricati jer je i za mene veoma bolna kao i za sve odgajivace.Neki ce se ovde nasmejati ali znajte da Sopove odgajaju samo entuziasti a ne ljudi kojima je stalo do novca.E bas pravi odgajivaci moraju da odbace toliko stenaca a ne da ih prodaju jer kod nas se jos uvek malo zna o Sopu pa je lako prevariti ljude.Zbog mog ostrog stava i ja sam na udaru mnogih prevaranata jer pokusavam ljudima da objasnim kako izgleda Sop,sta je dozvoljeno a sta ne.Prvog dana se vidi duzina dlake i njuska.Ako je dlaka duga ili njuska spicasta oni su odmah van standarda.Takvu situaciju jos uvek imate recimo kod Dogo Argentino ali o tome se retko prica.Znaci da rasa jos uvek nije ociscena.Ako poklonite takve stence,pa jos budu zenke,desice se da vlasnik najnormalnije upari takvu zenku sa Sopom ili sa nekom drugom rasom i posle prodaje stence kao Sopove.Za 100e neki ljudi bi prodali i rodjenu majku a kamoli stene van standarda.Nadam se da sad razumete poteze pravih odgajivaca i nemojte misliti da je njima lako kad moraju da urade ono sto moraju.

Vidim ja da cu vas morati uplasiti sa novim fotografijama Boleta. To cu uciniti u narednih dan do dva, pa se spremite za to. Trenutna vsina u grebenu 72 cm, ne bih dalje dok ne pogledate fotke. Moram se pohvaliti da je na zemlju bacio Rotvajlera starog 3 godine jer je doticni veoma ruzno zalajao na mene :)

Prvo kao što je red pri uključenju u ovu temu da vas pozdravim.
Jedan prijatelj me je uputio na ovaj forum, a mogu vam reći da sam prijatno iznenadjen veličinom ove teme kao i njenom posetom.
Dobro je što su pokrenuti razgovori o tipu i standardu ove rase, što je veoma bitno za vlasnike ovih predivnih pasa, naravno da je još važnije za one koji žele da ih kupe.
Stevo pas ti je stvarno prelep, Zorane tvoj takođe, veoma mi se sviđaju sad kao mladi psi, a kad se formiraju biće to pravi divovi.

Zahvaljujem se na dobrodošlici.
Lepa ženkica, i ja trenutno imam jedno kuče koje nam je svima u kući mnogo drago, pa kao i svi kučići,nemirni,nestašni..., a uz to kuče imam još devet odraslih sopova.
Psi mi služe isključivo za obezbećenje imanja, ali su prvenstveno kućni ljubimci, za ukućane prave maze dok za nepoznate osobe ljute zveri.

Pre nekoliko godina sam imao jaku želju da preko svojih uticajnih prijatelja dovedemo ovu rasu pred vrata FCI, tu je bilo nekoliko odgajivačnica koje bi izvele pse, ali tada sam se duboko razočarao u pojedine odgajivače koji su bili sprmni da urade sve da do toga ne dodje.
Zatim mešanje nekih drugih rasa sa sopom od strane samog tvorca, neko eksperimentisanje gde su dobijani psi koje ste i sami videli, na sve liče samo na sopa ne liče.Onda sukobi velikih odgajivača sa tvorcem.
Prekinuo sam kontakte sa svim odgajivačima izuzev Pedje Balanca koji stvarno daje sve od sebe za ovu rasu, ali pojedinac malo šta tu može da uradi.

E pa Bato ja sam jos jedan u toj borbi za priznavanje Sopa.Voleo bih da vidim tvoje pse,ako je moguce da ih slikas i posaljes slike makar na moj privatni mejl.Nadam se da ces mnogo pomoci jer 9 Sopova nije mala stvar.Ja imam 4 a zenkicu koju sam trebao da uzmem prosle nedelje bolje da i nepominjem.Koliko se Pedja trudi to znam,evo upravo smo zavrsili razgovor i od 15 stenaca ostavio je samo 6.To je rigorozna selekcija do zla boga ali mora tako.

Back