Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

zanima me sve oko SOP-a jer nisam imao priliker da se susretnem sa njima a mislim i da ih nema puno u istocnoj srbiji i ako ljudi vole pse ovde
sve oko nabavke pasa(odgajivacnice),ishrane,odrzavanja,smestaja pa ako neko ima informacije neka mi pise u inbox i unapred hvala

Ja ti nemam bas nekakvog iskustva, ali sve sto sam cula o njima je da su uvijek spremni da odbrane gazdu, da su dobri... :D Uglavnom, potrazi na 'netu odgajivacnice, tamo uvijek pise nesto o rasi. Ja mislim ako uzmes SOPa da se neces pokajati. Ali nemoj mene slusati pune, nemam iskustva. :(

Ja ti nemam bas nekakvog iskustva, ali sve sto sam cula o njima je da su uvijek spremni da odbrane gazdu, da su dobri... :D Uglavnom, potrazi na 'netu odgajivacnice, tamo uvijek pise nesto o rasi. Ja mislim ako uzmes SOPa da se neces pokajati. Ali nemoj mene slusati pune, nemam iskustva. :(

i ja to procitao ali nigde nema odgajivacnica!tj nasao 2 ali nikakav odgovor od njih dobio nisam

procitah je ali nema tamo detaljnih informacija sem slika i o rasi a nista o odgajivacnicama,nacinu ishrane,smestaja i slicno

druze na prvoj i zadnjoj strani nećeš naći ništa
nego prvo prelistaj forum pre nego što se zaletiš da pazariš psa , ima na forumu i odgajivača i linkova ka njihovim sajtovima
ali kao što ti rekoh prvo pročitaj malo pogledaj slike koje sami odgajivači a i oni koji su kupili od odgajivača postavljaju

ovo ti pišem čisto da ne bi morao svom psu kojeg sad kupiš da za 6 meseci ne šišaš veoma dugačke dlake iz ušiju

druze na prvoj i zadnjoj strani nećeš naći ništa
nego prvo prelistaj forum pre nego što se zaletiš da pazariš psa , ima na forumu i odgajivača i linkova ka njihovim sajtovima
ali kao što ti rekoh prvo pročitaj malo pogledaj slike koje sami odgajivači a i oni koji su kupili od odgajivača postavljaju

ovo ti pišem čisto da ne bi morao svom psu kojeg sad kupiš da za 6 meseci ne šišaš veoma dugačke dlake iz ušiju
jer ih ima puno koji prodaju mesance sopa sa raznim rasama zar ne

uglavnom sajtovi sa zastarelim vestima
na forumu takodje imaš telefon i od nenada gavrilovića gde mozes da naruči štence
takodje tu su i burek ,saša ,staki cimni ih na pp posto slabije svraćaju
nisu

na žalost i forum koji su otvorili odgajivači je više mrtav nego živ

Poslednja izmena:
Jos neke fotke Sop-a Dark-a.

http://imageshack.us/photo/my-images/100/img4320.jpg/
img4375r.jpg

da ali nigde nema kontakt mailo!ja bih se prvo raspitao sve oko drzanja,ishrane i slicno jer ipak je pas zivo bice koje se treba cuvati pravilno

kako nema na svakoj stranici koju sam postavio link sajt imaš i kontakt mailom , na facebook profilu imaš mogućnost privatne poruke
na samom youtube linku nemaš mail ali imaš telefon

a ako uložiš malo vremena šta je pisano na ovom pdf-u dosta toga ćeš saznati

i sve linkove koje sam postavio mozes da nadje googlom
valjda mozes sam da se potrudis kad otvoris neku stranicu da nadješ link koji se zove kontakt

samo treba da se malo potrudiš da pročitaš

Poslednja izmena:
da ali nigde nema kontakt mailo!ja bih se prvo raspitao sve oko drzanja,ishrane i slicno jer ipak je pas zivo bice koje se treba cuvati pravilno

Sto se tice drzanja psa,SOP je pas cuvar,samim tim zahteva ogradjeno dvoriste.Naravno treba mu obezbediti prostran boks,ipak je to velik pas.O ishrani neces naci nista sto je konkretno vezano samo za SOP-a.Ako ga hranis granulama,to su granule za velike rase,a ako hoces ti da spremas,raspitas se sta mogu psi da jedu i to kombinujes(meso,povrce...).Po meni je bitnije da se raspitas o karakteru psa,pa ako ti to odgovara,lako ces za ishranu.Ovo je moje misljenje,sto ne znaci da sam ja upravu.Raspitaj se kod iskusnijih ljudi i ako se odlucis da ga uzmes,neces pogresiti.

Sto se tice drzanja psa,SOP je pas cuvar,samim tim zahteva ogradjeno dvoriste.Naravno treba mu obezbediti prostran boks,ipak je to velik pas.O ishrani neces naci nista sto je konkretno vezano samo za SOP-a.Ako ga hranis granulama,to su granule za velike rase,a ako hoces ti da spremas,raspitas se sta mogu psi da jedu i to kombinujes(meso,povrce...).Po meni je bitnije da se raspitas o karakteru psa,pa ako ti to odgovara,lako ces za ishranu.Ovo je moje misljenje,sto ne znaci da sam ja upravu.Raspitaj se kod iskusnijih ljudi i ako se odlucis da ga uzmes,neces pogresiti.

a gde da se raspitam kad svi cute kao zaliveni?moj ujak ima rota i to bas velikog i hrane ga hlebom ubace jos po neku biljku i to je obrok koji dele dnevno na 2 puta

nego dishi jel imaš u planu opet sopa da uzimaš?

Пошто немам услова, тј. немам двориште, јер живим у стану од мене би било неодговно да узмем пса кога би касније некоме морао да поклоним. Ствар би поправио лото или бинго добитак. Можда богата удавача?

Мораш бити стрпљива, а требало би за почетак прочитати целу ову тему на овом и на другим сајтовима

citam je vec danima nemoj misliti da ne citam!a znas sta me najvise boli to je nagon nasih odgajivaca ka zaradi!svi pisu kako treba rasa da se omasovi kako ce poklanjati kvalitetne stence a pokusaj neko dobiti odmah ce ti reci moze za 200-300e a svi su oni dobili stence na poklon u pocetku.danas bio na rodjendanu gde je bilo oko 70 ljudi i niko nikad cuo nije za SOP-a jer ga u timockoj krajini slabo ima u Borskom okrugu nikako i kad ga zelim omasoviti nailazim na zid cutanja

citam je vec danima nemoj misliti da ne citam!a znas sta me najvise boli to je nagon nasih odgajivaca ka zaradi!svi pisu kako treba rasa da se omasovi kako ce poklanjati kvalitetne stence a pokusaj neko dobiti odmah ce ti reci moze za 200-300e a svi su oni dobili stence na poklon u pocetku.danas bio na rodjendanu gde je bilo oko 70 ljudi i niko nikad cuo nije za SOP-a jer ga u timockoj krajini slabo ima u Borskom okrugu nikako i kad ga zelim omasoviti nailazim na zid cutanja

prijatelju ti citas danima pa si nestrpljiv ja sam ga cekao 10 godina od 1991 godine pa sve do 2001 godine,a bio mi je pod nosom.

a gde da se raspitam kad svi cute kao zaliveni?moj ujak ima rota i to bas velikog i hrane ga hlebom ubace jos po neku biljku i to je obrok koji dele dnevno na 2 puta

Evo ja cu ti reci kako ja hranim,a i ja sam relativno nov ovde(sopa imam nepunih 10 meseci).Do pre 2 meseca jela je iskljucivo granule(eukanuba,trainer).Imas lepo tablicu na dzaku,procitas koliko treba da das i to ti je to.Kalcijum takodje.Sada jede meso iz konzerve,dodam nesto i granula,povrce(izbegavaj luk,kupus,pasulj,krompir...).Svako hrani drugacije,neko sam sprema hranu,neko daje samo granule...Svaki pas je razlicit,pa ono sto jede moj pas,ne mora da znaci da ce jesti i tvoj.Sada jede jednom dnevno,uvece.Dok je jela 2 puta dnevno,pocela je da brlja sa hranom,sad sve pojede.

A,to sto kazes da nailazis ljude koji nisu culi za SOPa je donekle i normalna stvar.Rasa je jos mlada i tek ce ljudi cuti za nju,bar ja tako mislim.

a koliko te izadje ishrana mesecno u dinarima pitam te informativno cisto da znam

Konzerva mesa(1,5 kg,spremljeno)izadje oko 80 dinara(cena je 80 centi,ne kupujem je u Srbiji),granule zavisi od proizvodjaca i da li kupujes na dzak ili na kg.Recimo 1 kg trainera je oko 380din(nisam siguran za cenu tacno,ali nije vise od 380din).Povrce ne kupujem,to imam.Pa sad racunaj,konzerva dnevno plus granule i povrce.Tako ja hranim,moze i jefitinije,a moze i skuplje.

po meni je najbolje sam spremati hranu psu, jer u svakom trenutku znas sta si dao psu(naravno ko ima vremena za to). Ako se odlucis za ovu opciju, treba izbegavati sitno mleveno meso jer se unutra cesto nalaze mlevene kosti, kljunovi pilica i ko zna cega jos. Obrok bi trebao da se sastoji od mesa, zitarica i povrca(od prilike po trecina). Sto se tice SOP-a u istocnoj Srbiji, ima ih. U Boru znam da sigurno ima jedan primerak, a kod mene u Knjazevcu ima tri odrasla. A sto se tice kupovine, ima gde da se kupe, na poklon tesko,jer svako ko cuva psa zna da od parenja, preko nosenja trudnoce, kocenja, pa sve do vakcina, repova, ciscenja od parazita kosta. Ako neko nema da izdvoji da kupi psa, sigurno nece imati para da ga proprati u razvoju kako treba. Mozda ce ovo biti od pomoci. Pozdrav i sve najbolje.

Back