Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

je ne vidim razlog tome, ako je istina sve sto pises. Ako Cica ne laje, ne seta po zgradi, ne smrdi, ne prlja nista ne vidim razlog za to. Ja zivim u kuci, pa takve probleme nemam. Mozda si se nekom zamerila na drugi nacin, a ovo je samo povod da te za nesto optuze. Sve u svemu, zloba i ljubomora!!

Mimili, da li dresiras Cicu i ako to radis koliko je komandi naucila i da li je sve to lako prihvatila? Da li je Cica nepoverljiva prema strancima? Da li bi te branila ako te neko napadne? Da li si joj radila test karaktera? Mislim da o ovim stvarima nisi puno pisala, pa te zato sve to pitam.

Ne znam za sta sluzi pokretan sto. Mogu samo da nagadjam. Mozda je to vezba za ravnotezu ili je stvar u tome da se pas krece (rad nogu) i da grize. stvarno ne mogu nista pametnije da napisem u vezi toga.

Mimili, da li dresiras Cicu i ako to radis koliko je komandi naucila i da li je sve to lako prihvatila? Da li je Cica nepoverljiva prema strancima? Da li bi te branila ako te neko napadne? Da li si joj radila test karaktera? Mislim da o ovim stvarima nisi puno pisala, pa te zato sve to pitam.

Ovako, moja Cica vrlo lako prihvata dresuru u smislu da je naucila dodji, sedi, lezi, daj sapu, hodaj polako, hodaj pored. S obzirom na to da mi je Cica prvi pas kojeg cuvamo, to je ono sto smo mi umeli i znali, i to je ono sto je nama znacilo da ona nauci.
Jer, mi vreme pretezno provodimo na Borskom jezeru, u kampu gde imamo prikolicu, svaki vikend obavezno, a vrlo cesto i preko nedelje pa putujemo svako jutro na posao (to je nekih 19-20 km od Bora), i za to vreme Cica je, naravno, sa nama, i sve vreme je pustena. Dakle, mi nju ne vezujemo jer nemamo potrebe za tim, ona nikoga ne dira, ne laje, ne napada druge pse a ni ljude, seta samo na nekih 20-30 m od nas, sama ode do jezera i rashladi se, i mi smo zbog toga PRESRECNI! :super:
Ako odseta malo dalje, dovoljno je da je malo glasnije pozovemo i ona dotrci! Ili, upalimo auto, a ona prepozna zvuk motora nasih kola i odmah dotrci :D
Kada je direktno ugrozena, a to se desilo samo jednom do sada, jer se valjda psi pribojavaju njene velicine pa i nemamo problema sa njima, vrlo hrabro se suprotstavlja, a laje tako da prosto ne mogu da verujem da je to moja Cica! Tako da je to samo jednom pokusao jedan pas i nikad vise, ali Cica rezi i laje kad god taj isti pas prodje pored nase zgrade, sto znaci da Cica ne zaboravlja!
Sto se testa karaktera tice, Cica nije sluzbeni pas i nemam potrebe za tim! Da li si ti ikada radio test karaktera svom psu?!

Poslednja izmena:
Dishi, test karaktera je vise tekst hrabrosti i izdrzljivosti. To se svodi na to da pas napada coveka (dreser) sa zastitom (obicno su to jaki materijali koje pas ne moze da progrize i to je postavljeno oko ruku i nogu) i ujeda ga i drzi. To je ono sto radi dreser Sirkovic sa svojim psom (mislim da si ti pisao na srpskiodbrambenipas.forumfrei da si to video na rts2 ; i ja sam gledao).
Ja sam u poslednjih 10 godina imao 2 mala mesanca i nisam se tada interesovao za dresuru i sl., pa sa njima nista nisam i radio. Tek skoro kad sam poceo da se upoznajem sa srpskim odbrambenim psom zainteresovala me je dresura i mogucnosti sop-a u tome.
Mislim da bi neko od vas ko ima dresiranog sop-a mogao da postavi klip na youtube na kome se vidi sta sve sop moze da uradi (osnovne komande, napad i sl.). Nesto slicno onom postojecem klipu.

Koliko ja znam, da bi se test karaktera propisuje klub određene rase ili savez, pa kako ne postoji Klub odgajivaca SOP-ova, a Kinoloski savez jos uvek nije priznao SOP-a kao rasu, ne znam ko bi propisao program testa karaktera SOP-a.
U svetu postoji vise testova koje polazu psi u zavisnosti od toga koje su rase, za koje su namene kao i od drzave u kojoj se sprovodi test, jer testovi se razlikuju od drzave do drzave. Neke države (Francuska, Češka, Švedska...) imaju sopstvene testove karaktera, ali ni to nije uniformno. Negde sve službene rase polažu isti test, a negde svaka rasa ima svoj. Neke rase, zbog svojih fizickih i psihickih sposobnosti, imaju tezi i zahtevniji program od drugih. Neke polazu jedan a neke vise testova. Neki od postojecih testova, naravno, svaki vazi za odredjenu rasu, su: BH, ZTP, WP, SchH1, KOERUNG... A ne pitaj me sta koji podrazumeva, niti sta znace ove skracenice, jer zaista ne znam!

Evo i jednog korisnog linka gde mozes mnogo toga na ovu temu da procitas: http://singidunum-bg.info/forum/index.php?board=4.0

Poslednja izmena:
Neka mi neko odgovori na ova pitanja, ali precizno!
1.Kakvu hranu je najbolje davati stenetu SOP-a od 2,5meseci?
2.Koliko ga puta treba hraniti dnevno i u kojoj kolicini po obroku?
3.Da li je kalcijum NEOPHODAN da bi postao krupan i veliki iako mu je otac ogroman?
4.Kada treba menjati rezim ishrane i kako dozirati ishranu i obroke kako meseci budu prolazili?
5.Kako da ga naucim da nuzdu vrsi na ODREDJENOM mestu?

P.S.Ako imate jos neki koristan savet za mene-SUPER! Ko god moze da mi pomogne neka pise... HVALA!!!!!!!

Neka mi neko odgovori na ova pitanja, ali precizno!
1.Kakvu hranu je najbolje davati stenetu SOP-a od 2,5meseci?
2.Koliko ga puta treba hraniti dnevno i u kojoj kolicini po obroku?
3.Da li je kalcijum NEOPHODAN da bi postao krupan i veliki iako mu je otac ogroman?
4.Kada treba menjati rezim ishrane i kako dozirati ishranu i obroke kako meseci budu prolazili?
5.Kako da ga naucim da nuzdu vrsi na ODREDJENOM mestu?

P.S.Ako imate jos neki koristan savet za mene-SUPER! Ko god moze da mi pomogne neka pise... HVALA!!!!!!!

1.meso,mleko,granule,(to ti je osnovno)
2.u tom uzrastu,4-5 puta na dan,ne treba da se prejede vec da se malo primeti stomak ;)
3.kalcijum MORA dobijati,najbolji je cal-D-phost...moze i kafortan.A da li ce biti kao otac,zavisi koje je gene povukao.
4.negde oko 5-6 meseci dovoljno mu je 3x na dan,8-9 meseci 2x i kad predje godinu 1x.
5.ovo mi nije bas jasno :lol: jel stene u stanu ili dvoristu?

Pozdrav svim ljubiteljima sopa,danas sam bio kod gospodina Nenada Gavrilovica i odusevio sam se sa njegovim psima i stencima koje ima!!!
To su stvarno LJUTI LAVOVI,:D
Nikakva fotografija ne moze da zameni utisak kada vidite pse uzivo.
Psi gospodina Nenada Gavrilovica su neverovatni!!!:super:
HVALA VAM ZA OVU PLEMENITU RASU.:D:D:D:super::super::super:

Ben u noćnom pohodu na Rtanj.

sany2602isecenasmanena.jpg

sany2586smanjena.jpg

Poslednja izmena:

pozdrav Bata brdo

Razvoz mesa za pse prosiren na Krusevac,Jagodinu,Paracin,Soko Banju ,Aleksinac /do sada Vranje,Pirot/
Iz predhodnog legla slobodna zenka vakcinisana,revakcinisana,sa rodovnikom -odlicna/sa garancijom/

Odi nam je nadamo se sparena sa Medom na Romaniji odakle smo uzeli/ odgajivacnica Nenada Gavrilovica/ jos sedam "devojki" za nasu odgajivacnicu. Tri ce biti prodate /iz tri legla su po dve zenke/
sa uslovom prvog parenja/ Medo Romaniski/ a cetri ostaju na Mramorskom brdu pored Nisa.

pozdrav Bata brdo

Trebalo je da idem sa organizovanom grupom, ali posebno, jer je 4. na 5.jula organizovan noćni uspon na Rtanj , ali je došlo do nesporazuma sa drugom i onda smo sami Ben i ja pošli na Rtanj iz Aleksinca u 23:40, a uspon je trebalo da počne u pola jedan. Svejedno smo kasnili da bi se pridružili grupi. Kad smo stigli u naselje Rtanj, vedelo se po svetlima baterijskih lampi da je kraj grupe već odavno odmakao ka Rtnju. A meni je trebalo da Benu namesim "bisage" u kojima je nosio hranu i vodu za sebe. Kako sam već nekoliko puta bio na Rtnju i jednom, prošle godine na noćni uspon, može se reći da sam znao "put"
Bilo kako bilo Ben i ja se uputimo ka vrhu Rtnja. Prvo skretanje je bilo problem jer to nisam zapamtio, ostalo deo puta me je Ben bukvalno vukao. Bilo mi je žao, što je morao biti na povodcu, ali je moralo tako, jer nisam smeo da rizikujem ako se neko iz grupe iznenada pojavi iz mrklog mraka. I tako Ben me je odvuko na vrh Rtnja, mada smo zakasnili za svitanje.

Biće još neki snimak sa Rtnja.

Купио сам данас књигу Српски одбрамбени пас од Радета Дакића (он је написао књигу). Мало сам је прегледао и колико видим има неких података којих нема на интернету. Сутра ћу је пажљиво прочитати. Предлог стандарда је опширнији него онај који можете наћи на интернету.
Дисхи, добри су ти снимци, поготово онај у ком је Бен у води ( на њему се најбоље види колики је Бен).

Poslednja izmena:

Back