Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Може ли неко да ми пошаље dvd о СОП-овима који је снимао Пеђа Баланац, а могу и ја да дођем ако сте из Београда или неког приградског насеља? Диск можете послати у обичној коверти поштом. Обратите ми се на овом форуму, па ћемо се после договорити око адреса и сл. Ја бих вам прво послао новац да би Вам покрио трошкове резања и поштарине, па после пошаљите ви мени диск(ове).

Pozdrav
Mali Kapo je stigao sa Romanije,Ima oko2,5mes.
Otac Ringo majka Astra
kapo.jpg

Да ли је јача вилица паса који имају кратку њушку (Бандог, Бордошка дога, Cane Corso) или вилица оних који имају дужу њушку (СОП, Dogo Canario, Шарпланинац)? Да ли СОП има јаке чељусти као што је имао стари српски мастиф "чији је сваки ујед ломио кости"?
Сталац, надам се да си задовољан псом. Мени се пуно више свиђају жути пси и поједини тиграсти. Има ли Гавриловић жуте псе?

Да ли је јача вилица паса који имају кратку њушку (Бандог, Бордошка дога, Cane Corso) или вилица оних који имају дужу њушку (СОП, Dogo Canario, Шарпланинац)? Да ли СОП има јаке чељусти као што је имао стари српски мастиф "чији је сваки ујед ломио кости"?
Сталац, надам се да си задовољан псом. Мени се пуно више свиђају жути пси и поједини тиграсти. Има ли Гавриловић жуте псе?

Zasto je to bitno?

Sasha81, ako se tvoje pitanje odnosi na jačinu vilice, evo odgovora: Nenad Gavrilović je hteo da obnovi srpskog mastifa, koji je imao veoma snažnu vilicu (Takva dva psa su bila sposobna da rasteraju copor od 5-6 vukova, jer je svaki njihov ujed lomio kosti. Njihove vilice su bile snažne kao klešta a snaga i brzina zadivljujuca.) i to je već svima poznato. Ja pretpotstavljam ( a i moj drug sa kojim sam ušao u polemiku) da su snažnije kraće vilice, što nas dovodi do zaključka da neke druge rase imaju jači ugriz od SOP-a. Možda je Gavrilović trebao da teži kraćoj njušci. Ja ne osporavam njega i njegov posao i mislim da je uradio veliku stvar. Samo me zanima vaše mišljenje, što i jeste svrha foruma.
Ako se tvoje pitanje odnosi na Gavrilovićeve pse, ovo je odgovor: Meni se najviše sviđaju žuti psi, koji, čini mi se, preovlađuju i na forumima. Na slikama koje postavlja Bata na kojima su prikazani i njegovi i Gavrilovićevi roditelji i štenci nema nijednog žutog psa. Pretpotstavljam da Stalac zna kakve pse ima Gavilović, jer je išao do njega.
I, šta ti misliš?

Odnosilo se na duzinu njuske.
mislim da jacina ugriza zavisi puno i od psihe,da se ne zaboravi da je vazno i zubalo psa.
Mozda su bitnije posledice ugriza nego njegov stisak,makazasto zubalo je sto se toga tice najbolje a nemaju ga ni bordo,ni cc,ni am buldog,... samo da dodam da je prednost duze njuske veca grizna povrsina. ;)
a sto se tice boje,po meni je najbitniji karakter,naravno pas mora biti u standardu ali je karakter na 1. merstu.
mislim da je o tome i Gavrilovic pisao jednom.

Poslednja izmena:
Mana koju sam ja nasao duzoj njusci je u tome što mislim da je pritisak na delu gde se nalaze sekutići manji nego na samom početku vilice.
U pravu si za zubalo.
Znam da Gavrilović veliki značaj daje karakteru, ali za priznanje su potrebne ustaljene fizičke karakteristike. To traze kinološka udruženja.
Npr. svaki vlasnik pit bulla koji je pristalica borbi ističe veliki borbeni karakter svog psa i ističu to da njihov pas nije opasan po ljude, ali za pse je opasan, što je nesumnjivo tako. Uprkos dugogodišnjem postojanju stalnog karaktera ova rasa nije priznata (sem u SAD) zbog velikih spoljašnjih razlika ( te razlike naravno nastaju jer ljudi sparuju sve i svašta).

Odnosilo se na duzinu njuske.
mislim da jacina ugriza zavisi puno i od psihe,da se ne zaboravi da je vazno i zubalo psa.
Mozda su bitnije posledice ugriza nego njegov stisak,makazasto zubalo je sto se toga tice najbolje a nemaju ga ni bordo,ni cc,ni am buldog,... samo da dodam da je prednost duze njuske veca grizna povrsina. ;)
a sto se tice boje,po meni je najbitniji karakter,naravno pas mora biti u standardu ali je karakter na 1. merstu.
mislim da je o tome i Gavrilovic pisao jednom.

Teznja coveka je da pas lici na njega i zato su se i pojavile kratke njuske u dugorocnoj selekciji.Da su kratke njuske zdrave onda bi ih i vukovi imali.
Iako je eng. buldog najskloniji bolestima ipak je na ceni pored svih nedostataka.
Slazem se sa gosp. Nenadom Gavrilovicem i Sashom81 da je karakter najvazniji i da mu treba dati prednost.
Uvek postoji alternativa i svako moze da uzgaja sta mu se svidja ali ljudi nemojte menjati ono sto je neko mukotrpnim radom i odricanjem napravio.
lako je kritikovati, nekada treba i postovati neciji rad.
Jos jednom bih se zahvalio gosp.Neneadu Gavrilovicu sto nam je napravio ovu plemenitu rasu psa.

Prodajem SOP-a starog godinu i 4 meseca. Pas je izvanredan i garantujem da je jedan od boljih primeraka SOP-a. Majka Megi otac Tosa. Pas je mnogo krupniji od svih ostalih primeraka koje sam do sada video i veoma inteligentan. Ako ima zainteresovanih mozete me kontaktirati na tel. 063 29 00 39 Obren.

image004ddp.jpg
[/URL] [/IMG]

image013.jpg
[/URL] [/IMG]

Ne bih ni ja, ali moram i mnogo mi tesko pada. Ispalo mi je nesto, moram privatno da idem da zivim i necu imati uslove za njega. Da ga ne bih mucio moram to da uradim, i ako mi to mnogo tesko pada, ali ja mislim da je to najbolje zbog njega. Previse sam se vezao za njega i ne zelim da se muci.

Uparena nam je Maza/ Luna-Sogun Romaniski/ sa Medom Romaniskim a ostenila se Odi/ parena na Ronaniji sa Medom-Nenada Gavrilovica/ osam devojki i jedan muskarac crna stenad i tamno siva/

Od kuja sa Romanije/ odgajivacnica Nenada Gavrilovica/ ostavili smo cetri za odgajivacnicu koje ce biti
parene sledece godine

pozdrav bata brdo

Back