Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

СРПСКИ ОДБРАМБЕНИ ПАС И ВРЕМЕ У КОМЕ ЖИВИМО

Давне 1981. године,одлучио сам да поново створим Српског Одбрамбеног пса,давно несталу расу српске краљевске династије,Светих Немањића.
Најбољи примерци Соп-а били су изложени од 1993. године до 2000. године у београдском Зоолошком врту.
Соп је био пример лепоте,снаге,памети и отмености.
У данашње време,појавили су се млади,одлучни људи,са великом кинолошком стручношћу,и изразили су жељу да одгајају чистокрвне Сопове,онакве какве су их некад видели у Зоо врту.
Изашао сам им у сусрет,и послао сам им псе који имају изворни генетски потенцијал Сопа.
Један од тих младих одгајивача је и Господин Владимир Павловић из Земуна. Код њега можете погледати потпуно уједначено легло штенади Сопа,и родитеље штенади.
Наравно,ово писмо је упућено људима који желе да виде Сопа онаквог како је некад изгледао,и о којем је 1993. године писао Нјујорк Тајмс.
Број мобилног телефона Господина Владимира Павловића је :
063 / 345 – 055

Творац расе Српски Одбрамбени пас,Ненад Гавриловић
На Романији,5. Јул 2012.

528503_215187438607036_1181272990_n-1.jpg

391490_215186141940499_1345689310_n-1.jpg

217904_215186511940462_440820463_n-1.jpg

Mužjak 8 meseci iz kombinacije Đole i Milica iz Surduka.

Štenci izvornjaci.
Matora x Meda iz Platičeva.
enka6-1.jpg

Mujak11-1.jpg

Mujak1-1.jpg

mujak2-1.jpg

Mujak2-1-1.jpg

Mujak3-1.jpg

Mujak3-1-1.jpg

enka1-1.jpg

Mujak1-1.jpg

http://i561.photobucket.com/albums/ss59/stalac/enka1-1.jpg[/IMG
[IMG]https://i561.photobucket.com/albums/ss59/stalac/enka2-.jpg
enka2-1.jpg

enka4-1.jpg

enka4-1-1.jpg

enka4-2-1.jpg

enka5-1.jpg

pozdrav sa brda...........................

za pocetak jedno malo saopstenje ..............................kuje koje su se ostenile i pario je Vuk romanijski se nalaze u Knjazevcu-Dragan.............Vladicin han..-Zoran............Nis-Milan.................i sve su to cerke Mede
romanijskog osim u Knjazevcu gde je otac Sogun...............i sva stenad poseduje rodovnike...................................i dalje se trudimo da sve nase kuje uparimo sa nasim muzjacima ali na raspolaganju i ostalim uz
rodovnik i dogovor ...........................i dalje se zenska stenad moze uzeti uz sve povoljnosti uz uslov parenja sa nasim muzjacima .....Meda,Vuk,Sogun1.........i dogovorom oko stenadi /u ovim slucajevima gde su nase kuje uzimamo cela legla/....................od nasih kuja Sila i Siva treba da se stene................a Lunu da uparimo sa zakasnjenjem............................

pozdrav sa brda..........slede slike

Ni predgriz nije velika mana dokle god pas može lepo da ugrize :)
Ima pasa sa predgrizom koji su ostavili jako dobro potomstvo.

Код огромне већине раса, као и код нерасних паса пред/под-гриз се сматрају лошом појавом, поремећајем који доводи до тога да пси сами себи оштећују десни и друге зубе, отежава им жвакање, тако да ја то никад не би толерисао. По мени, то је грешка природе.

Odgajam i Američke buldoge i predgriz je karakteristika te rase,nikada mi nijedan pas nije imao problema sa vilicom,povređivanju desni i slično.
Drugo je pitanje da li je predgriz previše izražen i da li se pojavljuju neki problemi ali kod normalnog predgriza to je sve u redu.Kada se psu zubi ne vide kada su mu usta zatvorena znači da je predgriz u redu,greška je ako se zubi vide (vire) kada su usta zatvorena.
Sve zavisi od dubine predgriza i same vilice,dokazano je da psi sa predgrizom imaju (ili su imali) svoju svrhu.Naprimer ti stari buldozi koji su bili čuveni po svojoj hrabrosti i borbenosti,koji su vladali svim borilištima imali su prednost zbog takve vilice.Kad je vilica sa predgrizom i kad pas uhvati protivnika vilica se "zaključa" i protivnik što se više otima to dobija veće povrede.Poznati su buldozi koji su mogli da obore bika,jer mu se okače ili za njušku ili za uvo.I zbog silnih bolova koje bik trpi na kraju se umiri i ide tamo gde ga pas vuče ili jednostavno padne od iscrpljenosti.
Takva vilica je imala svoju svrhu i nije svaki predgriz isti.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Philip_Reinagle_-_Bulldog.jpg
http://www.google.rs/imgres?q=ameri...p=29&ved=1t:429,r:0,s:0,i:70&biw=1437&bih=768

Malo o istoriji buldoga, nastali su kao mesarski pomocnici. Po 5 pasa se okaci o bika i drze ga dok ga mesar kolje. Predgriz je sluzio da bi mogli da disu a kozni nabori na licu da bi se niz njih slivala bikova krv, da im se ne bi zadrzavala u ocima. Slucajno je tuda prolazio tadasnji kralj, cini mi se Ricard V i to mu se jako svidelo pa su borbe pasa i bikova postale moderne. Cinjenica iz oblasti veterine: brahicefalicni psi su skloni problemima sa disanjem i pregrevanju. Pekinezer koji je pre neku godinu pobedio na Crufts, britanskoj nacionalnoj izlozbi, se tokom izlaganja toliko pregrejao od trcanja da je na proglasenju sedeo na paketicu leda i cini mi se tokom iste noci uginuo. Cinjenica iz mog licnog iskustva: brahicefalicni psi, cak i kad to nije toliko izrazeno, tj. kad lice nije toliko spljosteno a donja vilica ne strci toliko (takav je bio moj mesanac pekinezera) imaju problema sa disanjem i stalno su slinavi.

Sad nazad na SOPa! :azdaja:

Rađanje ovog tzv. sporta (Bull-baiting) na britanskom tlu,ostalo je zabeleženo u "Stanfordskom letopisu" iz 1209.godine."Grof William Waren,gospodar ovog grada za vreme vladavine kralja Johna,1209. godine gledaše sa zidina svoga zamka u Stanfordu, dva bika kako se bore oko krave.Tad mesarski psi poteraše jednog bika,izluđenog od buke i rulje,kroz grad.To se toliko svidelo grofu da on dade livadu ispred zamka mesarima pod uslovom da svake godine na dan koji pada šest nedelja pre Božića, nađu "ludog bika" u svrhu nastavljanja tog sporta zauvek".I zaista se nastavilo, više od šest vekova.(CITAT IZ KNJIGE RADETA DAKIĆA-KIĆE BULDOZI)

To je delić(jer ne treba širiti temu) što se tiče istorije ali sam ja govorio o farmerskim buldozima u americi koji su u stanju i dan danas da uhvate bika,kako sam u prethodnom postu opisao, i odvuku ga u kamion i slično.
Objasnio sam i u kojoj meri vilica može biti u predgrizu ( namerno koristim reči koje svi mogu da razumeju).Na onom klipu sam opet hteo da kažem koliko su FCI priznate rase uništene pogrešnom selekcijom.
Slažem se da ovo nije tema ali sam samo pojasnio svoje stavove.
Hvala na razumevanju.

И ја сам схватио... Али и даље не бих толерисао ни онај безопасан предгриз ни подгриз код раса код којих то не треба да постоји, јер се може десити да се пренесе потомку и то у тежем облику.

Back