Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Gospodine "buudala", u vecini onoga sto ste napisali se slazem sa vama, sem onog dela koji govori o standardu. SOP nikada ne treba da se pretvori u manekena i da robuje pravilima FCI, ali treba da ima svoje okvire, koji i jesu izlozeni u knjizi Radoja Dakica iz 2003 godine, koju je blagoslovio i podrzao gospodin Gavrilovic. Taj deo je bitan da bi se znalo kako dalje ici sa uzgojem, sta traziti, sta izbacivati iz priploda. Inace, svaka dzukela koja bude licila po necemu na sop/a bi mogla da se naziva sopom.

Crveni nos, to jest losa pigmentacija je nepozeljna osobina. To je jedan vid mutacije od koga svaki savestan odgajivac bezi. U standardu su i opisane dozvoljene boje u kojima se sop javlja, tako da i o tome treba voditi racuna, da nam se ne desi da sutra pocnu da se mnoze psi u nekim bojama nekarakteristicnim za rasu. Dakle moraju postojati okviri, zbog nas samih, kako bi dalje napredovali u dobijanu idealnog primerka srpskog odrbambenog psa, a ne nazadovali ubacujuci u rasu tudju krv koja vremenom daje deformisane stence (eksterijerno i karakterno). Sve ovo zbog nas samih, a ne zbog pustih kinologa i njihovih izlozbi. Jer standard rasu cini rasom a ako njega nema kao vodilje onda ne mozemo govoriti ni o sop/u, onda je to samo srpska varijanta bandoga gde moze da pari ko sta hoce i da daje i dlakave pse bez pigmenta, i da jedan lici na rotvajlera, drugi na dogu treci na pit bula. Onda vise nista nije bitno ni sveto.Svakako, na prvom mestu uvek i bezuslovno mora da bude karakter pasa, pa molim sve ucesnike diskusije da pokazu snimke njihovih pasa gde bi se mogao videti karakter.

Gospodine Hogar, kod vas su stenci 200 evra sto ne znaci da je kod svih ista ta cena. Stvar je odluke odgajivaca kolika ce biti cena njegovih pasa. Po meni, realna cena pravog primerka rase je upravo oko 500 evra, gore - dole, zavisi od oca i majke, predaka... sop nije pas, slozicete se, koji treba da se nabavlja preko oglasa, vec buduci vlasnici treba da obidju vise odgajivacnica, da pogledaju roditelje, provere karakter roditelja, pa ako su roditelji karakterni i zadovoljavaju eksterijerno standard sopa, tada da kupuju. Pravom ljubitelju i istinskom poznavaocu namenskih pasa cena sigurno nece biti prevelika.

Pozdrav svima na temi.

pozdrav Bata brdo.........

Nenad Gavrilovic je tvorac rase i vlasnik prava na istu te za sada meni su izuzetno vazni njegovi komentari i njegova podrska..........,takodje opet napominjem ne parim ja kako hocu nego kako treba i po redosledu radi ucvrscivanja vec napravljenog i ujednacavanja jedinki.....................,takodje svaki komentar od ljudi koji imaju iskustva i kredibilitet da to rade su postovani ............................,mnogi se ovde pozivaju na Nenada i njegove pse a ucinilu su toliko loseg za njega i samu njegovu rasu..................Izlisno je pricati i ubedjivati se ja postujem cinjenice........ a jedna od njih je i da su trenutno od 5 najperspektivnijih muzjaka 4 sa istom bojom njuske ,ledja a nije crna i ako je tvorac rase to prokomentarisao onda je prica zavrsena/ dace strahovito mnogo potomstva/ a dali ce biti na papiru zavisi od vlasnika rase..../moje misljenje bice/...................takodje pristalica sam stalnog merenja psa i slikanja sa metrom i ako ima odstupanja moze se videti visina i otprilike odrediti tezina pasa...................................kad je o tezini ja sam klip uradio i poslaci ti privatno pa pogledaj ali sam odustao javno jer bi naleteo na omalovazavanja od strane ljudi a stvarno neman vremena da se ubedjujem ..................... tezina je stavka koja je jako bitna ali varira ................ali poznavaoc -odgajivac moze proceniti koliko pas moze imati po gradji i visini ..........Medi je optimalna tezina 65 kg ....... kada ne pari i nije u rezimu treninga zna da napravi preko 70 kg...........................Vuk je tako slikan..... postavicu neke bolje slike ali koliko smo cekali takvog psa uzeo bih ga i bez noge..................
Mozda je malo nabacano ali nadam se da je doprinelo da sto ljudi pocnu da izvlace sami zakljucke i da ono sto im nije jasno pitaju od starijih ,iskusnijih odgajivaca ...............a svako moze sebi da da za pravo da postavlja svoje standarde,kompromitujuce fotografije pasa i ljudi da pari i prodaje .................

Meda je juce upario Donu/ sitnija kuja 54-55 cm/ pristojne gradje ..........kuja je iz Prokuplja...............

pozdrav Bata brdo...................

Sa zakasnjenjem cu okaciti slike ............................................................................
ne bi da komentarisem snimke standarda ...........i ponajmanje tudje pse ............................a kamoli sa nekima da polemisem

samo jos jednom napominjem dobro se konsultujte sa sto vise odgajivaca koji imaju dosta iskustva ,pogledajte slike i sami donosite zakljucke...........
takodje nedoumice mozete otkloniti i kontaktom sa Nenadom Gavrilovicom i proveriti autenticnost pasa,rodovnika ,parenja.......0038757233191
i uvek ce biti i losih pasa ....samo je potrebno odstraniti ih na vreme .....................................................................................................
Iz narednih pet legla koliko su nam kuja uparene sve ce devojke biti date uz uslov prvog parenja sa nasim psom / Vuk Romanijski/ po ceni ulozenog............/60-80 eur/..................vakcinisano ,rodovnik, pravo zamene steneta ................u cilju promovisanja rase..........................
I potrudicemo se da se sto vise cinjenica prikaze na pravi nacin ,sto vise slika prikaze, kao i da sto vise kontakata ostvarimo sa iskusnim odgajivacima
a uz podrsku jedinog merodavnog i tvorca rase Nenada Gavrilovica............................pa neka svako odluci i odabere sta je pravo.

Iza nas stoje godine rada, preko 200 stenadi ostenjeno kod nas,preko 30 pasa koji su prosli kroz odgajivacnicu,sadasnjih 8 kuja i 2 muzjaka ,odselektovanih od strane Nenada Gavrilovica a tri psa i odgojena na Romaniji, kredibilitet koji umamo kod tvorca rase i kod sve vise pravih odgajivaca i to nam daje za pravo da zastitimo sve vredno sto je jedan covek uradio...............................i ocekujemo podrsku ...........................
Bice uvek losih pasa .....samo ih treba na vreme skloniti............

Pozdrav Bata brdo..................
Da ne bude nedoumice oko onih 4 muzjaka od 5 najperspektivniji nisu svi nasi psi ......................da ne gresim u imenima pasa ali odgajivacnica je "Stara Hercegovina ,i kod Pedje , o odlicnim kujama sa takvim karakteristikama i da ne pricamo...........................

Nadamo se da cemo ADSL dobiti na Brdu i svakodnevno cemo na ovom forumu ................../na onom drugom zbog pogresnog tumacenja standarda od strane
moderatora koji se razume bolje i od nas i od tvorca rase nemamo pristup / objavljivati nasa iskustva ,zapazanja,.....,

Konsultujte vaseg veterinara obavezno ali nasa iskustva kazu.........../veliki broj vlasnika se zali na kasalj kao da se pas zadavio/ ....predpostavka bronhitis
spricajte psa ako pas ima temperaturu/ meriti/.....................doza penicilina prema tezini pasa 50 kg - 500.000......udarna doza 800.000 samo jednom pa nastaviti 2 x dnevno po 500.00........,najmanje 3 dana ...,pozeljno je da pas iskasljava sekret te mu kasalj ne umirivati lekovima......./moguca su davanja sirupa protiv kaslja- doze za decu samo oko suvo kaslje /utopliti psa ,sto vise tecnosti i vitamina .............. ukoliko nema temperaturu utopliti ,pojacati ishranu u delu vitamina,masti i pratiti desavanja.......Bronhitis zna da predje u hronican i pravi problem kasnije ali ga vecinu psa dobro podnosi i samo treba obratiti paznju

Gospodine Hogar, kod vas su stenci 200 evra sto ne znaci da je kod svih ista ta cena. Stvar je odluke odgajivaca kolika ce biti cena njegovih pasa. Po meni, realna cena pravog primerka rase je upravo oko 500 evra, gore - dole, zavisi od oca i majke, predaka... sop nije pas, slozicete se, koji treba da se nabavlja preko oglasa, vec buduci vlasnici treba da obidju vise odgajivacnica, da pogledaju roditelje, provere karakter roditelja, pa ako su roditelji karakterni i zadovoljavaju eksterijerno standard sopa, tada da kupuju. Pravom ljubitelju i istinskom poznavaocu namenskih pasa cena sigurno nece biti prevelika.

Pozdrav svima na temi.

u dogovoru sa nekoliko odgajivaca iz srbije dogovoreno je da cena stenaca bude maksimalno do 300 evra.Slazem se sa vama da je ta cena mala i da mi je realna cena preko 500 evra.Normalno sto sve zavisi i od samih roditelja. Slazem se da buduci vlasnici treba prvo da se upoznaju sa samom rasom i da obidju sto vise odgajivaca.Cena od 500 evra koji neki odgajivaci daju i nije neka cifra kad zna koji kvalitet dobija.Karakter sopa je na prvom mestu svim odgajivacima.

Ljudi, ova rasprava o cenama je smesna, naravno da bi mi svi voleli da se stenci prodaju po sto vecoj ceni jer psi uopste nisu jeftin hobi. Istina je da svako odredjuje cenu za svoje stence ali cene koje se spominju nisu realne, bar ne jos. Psi koji idu van zemlje treba da se prodaju po puno vecim cenama.

Na koji nacin i po kom kriterijumu su neki psi zasluzili da se njihovi stenci prodaju po visim cenama od vecine stenaca? Koliko su placeni psi ciji stenci ce se prodavati po ovim cenama?
Po mom misljenju ovo je pas koji je pokazao da zna da zastiti : http://www.somborskenovine.co.rs/e-novine/pdf/br.2920/strana02.pdf
Treba li ovu kuju izbaciti iz priploda zato sto ima crven nos? Gospdin Gavrilovic je napisao standard, on ga je i dopunio. U jednom od razgovora mi je rekao da su mu se bolje pokazali psi sa crvenim nosom. Kod vecine rasa to nije mana ali kod sopa jeste, jer nekolicina ljudi misli tako.
Bilo bi lepo kada bi se ljudi koji se registruju da bi postavili jedan post i predstave...

pozdrav

Poslednja izmena:
Evo mojih kujica: Tara ostenjena 10. 08.2010 majka Megi (Medo romanijski x
Odi) otac Argos - Kapo (Ringo x Astra)
copyofdscf5889.jpg

Beka ostenjena 22.04.2010 majka Beta ( Meda x Zuta ) Otac Medo romanijski ( Roki x Fita)
copyofdscf5867.jpg

Nikola...a sta ti je rekao tvorac, u cemu su se tacno pokazali kao bolji psi "crvenog nosa"? " Nekolicini" ljudi takvo razmisljanje nije palo s neba.... vec je logicno tumacenje pisanog standarda. Sto se cene pasa tice naravno da varira...pa nisu to cokoladne bananice , pa da su sve iste. Ima " vrhunskih " stenaca koji se poklanjaju, i ti to sigurno znas, a ima i pasa, kao npr. otac mojih stenaca koji je prodat za iznos od 4 cifre...A sad zasto je to tako...

Ljudi, ova rasprava o cenama je smesna, naravno da bi mi svi voleli da se stenci prodaju po sto vecoj ceni jer psi uopste nisu jeftin hobi. Istina je da svako odredjuje cenu za svoje stence ali cene koje se spominju nisu realne, bar ne jos. Psi koji idu van zemlje treba da se prodaju po puno vecim cenama.

Na koji nacin i po kom kriterijumu su neki psi zasluzili da se njihovi stenci prodaju po visim cenama od vecine stenaca? Koliko su placeni psi ciji stenci ce se prodavati po ovim cenama?
Po mom misljenju ovo je pas koji je pokazao da zna da zastiti : http://www.somborskenovine.co.rs/e-novine/pdf/br.2920/strana02.pdf
Treba li ovu kuju izbaciti iz priploda zato sto ima crven nos? Gospdin Gavrilovic je napisao standard, on ga je i dopunio. U jednom od razgovora mi je rekao da su mu se bolje pokazali psi sa crvenim nosom. Kod vecine rasa to nije mana ali kod sopa jeste, jer nekolicina ljudi misli tako.
Bilo bi lepo kada bi se ljudi koji se registruju da bi postavili jedan post i predstave...

pozdrav

Vidis Nidzo,ti kao covek,koji kaze da je ucio genetiku,pa i na nekoj tv pedstavljao sopa kao rasu bi trebao da znas zasto postoje razlike u cenama stenadi.Ovde nemislim na sopa vec na druge rase,a sto se tice sopa,kako radimo,(veliki geneticari i anatomi) dobra je i ova cena od 200 evra i treba da kazemo hvala bogu jer ljudi uopste kupuju stenad sopa.

Ja pratim rad ruskih kinologa koji se bave uzgojem juznoafrickih beorbela,takodje nepriznate rase od strane fci i mogu samo da jedno kazem da im nismo ni do malog prsta na nozi.
Kad god savesni ljudi pokusaju da nesto urade sa sopom,da dobiju ujednacene karakterne osobine,kao i eksterijerne i tu se onda opet pocinju ko iz zemlje pojavljivati veliki geneticari-anatomi,koji neznaju ni da postoji snimanje naprimer kukova kod pasa a kamoli da to jos i rade.
Pojavljuju se ljudi kojima sve sto je visocije od 60 cm i teze od 50 kg,sa manje vise opustenim trouglastim usima lici na sopa. Ti ljudi su toliko strucni da kad bi im covek doveo beorbela medju sopove oni ga ne bi mogli razlikovati.
Veliki sam poklonik ove rase,ali sam sve vise i vise skeptican.

Ja ni u jednom trenutku nisam spominjao druge rase pasa, naravno da znam zasto postoji razlika u ceni kod drugih rasa pasa. pitanje se odnosilo konkretno na nasu rasu.
Sto se tice displazije, moje obe kuje ce pre parenja imati snimak.
Ne mislim da sam ja sad nesto tu preterano kompetentan da predstavljam rasu na tv-u, dobio sam priliku da snimim reportazu i naravno iskoristio je. Ako 50 novih ljudi cuje za sop-a ja cu biti zadovoljan. Uspeo sam da ubedim ljude iz dvoje novina da napisu clanak koji ste videli... kad god budem imao priliku da reklamiram po meni najboljeg psa to cu i uraditi. Mislim da bi to trebali svi raditi. Do dobre reputacije nikad necemo doci dok god se mi medjusobno "svadjamo" kad sam prvi put ukucao ime psa u google krenuo sam citati svadje i rasprave i to se desava i danas,danas je to crven nos sutra ce biti ko zna sta...jel stvarno toliko tesko da se slozimo bar u 50 % stvari?
Ja sam prezadovoljan mojom kujicom koja ima crven nos i ona ni u kom pogledu nije losija od one sa crnim. I iskren da ti budem umorio sam se od price o crvenom nosu, ponovicu, kod napuljaca kao i kod mnogih drugih rasa to nije problem ali kod sop-a jeste :zroll:
Ljudi koji ne mogu da razlikuju sopa od bilo koje druge rase ni u kom slucaju ne smeju odlucivati o buducnosti sop-a mi im to ne smemo dozvoliti, ali na zalost "mi" ne postojimo, deli nas pecurka i ko zna sta jos.....
Srecna vam nova godina, ova Nasa

Vidis naprimer kod beorbela su dozvoljene 3 nijanse boja,zuta,kao tvoja beka,ridja kao eudjenov ben i tigrasta iskljucivo sa crnim tigrinama na podlozi ovih dveju boja i sve ostalo je mana,dozvoljene su beline na sapama i grudima,ali ti psi opet neidu u priplod. E vidis odgajivaci beorbela izbacuju sasvim zdravog i pravog psa iz priploda zbog nekih belina koje ima skoro svaki sop,a nama nije problem ni nosna pecurka,nije nam problem cela palitra boja,od zute do sucmuraste :) nije nam bitno sto nam jedan pas lici na CC, drugi na rota,treci na mastifa,a ako budemo imali srece cetvrti ce liciti na Blua.
Ja nekazem za sebe da sam neki super kinolog,geneticar ili anatom,ja jednostavno godinama pratim rad odgajivaca beorbela u rusiji i vidim sta i kako ljudi rade,koliko ozbiljno prilaze tom poslu. Cena burbulja je veca bar 2 puta u rusiji od cene mnogih priznatih rasa,a znas zasto,zato sto ljudi rade svoj poso i nekazu ma ***** jednu njusku ili sto je stene crveno,dopunicemo standard.
Ljudi su toliko ozbiljni u svom radu da su uspeli da izdejstvuju i priznanje od strane KS Rusije i sada u saradnji sa KS Juzne Afrike rade na priznaavanju od strane FCI.
Mi smo toliko ozbiljni u radu sa sopom da nemozemo da izdejstvujemo priznajne ni kinoloskog saveza sopstvene zemlje,a nasi kinoloski strucnjaci koji ujedno sude na izlozbama beorbele se ismevaju i sprdaju sa sopom. Meni to nije prijatno,al kad covek realnije pogleda na stvari i u pravu su.

Ljudi ovo vise nigdje ne vodi nemamo 3 ista psa, a nesto se busamo da imamo rasu nemamo nista.
Evo jedan moj predlog da pokusamo ovo sve zaustaviti ova prepucavanja i presipanja iz supljeg u prazno, da se okupi par odgajivaca onih vecih i buducih vecih da dodju do Nenada Gavrilovica i da se proba dogovriti ta dopuna standarda i da se svi vodimo sa jenim standardom, a ne ovako svi razlicito cak neki u odgajivacnici od 10 pasa nemaju 2 ista a busaju se sa 300 stenaca godisnje to je sramota cista ............................

burek 1

Re: Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)
Ljudi ovo vise nigdje ne vodi nemamo 3 ista psa, a nesto se busamo da imamo rasu nemamo nista.
Evo jedan moj predlog da pokusamo ovo sve zaustaviti ova prepucavanja i presipanja iz supljeg u prazno, da se okupi par odgajivaca onih vecih i buducih vecih da dodju do Nenada Gavrilovica i da se proba dogovriti ta dopuna standarda i da se svi vodimo sa jenim standardom, a ne ovako svi razlicito cak neki u odgajivacnici od 10 pasa nemaju 2 ista a busaju se sa 300 stenaca godisnje to je sramota cista ............................

bez toga nema nista a bilo bi 100 puta lakse.

Nikola tvoje kujice su obadvije lijepe i ja nemam nista protiv crvenih pecurki, ja bi samo volio da imamo pse u tipu kao sto je tvoja zuta kujica i nista vise, smatram da bi svi trebali da tezimo ka tome. pecurka nije problem ali su problem psi koji su rotasti, dugodlaki sa kratkom njuskom sa podignutim usima itd...

burek 1

Re: Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)
Nikola tvoje kujice su obadvije lijepe i ja nemam nista protiv crvenih pecurki, ja bi samo volio da imamo pse u tipu kao sto je tvoja zuta kujica i nista vise, smatram da bi svi trebali da tezimo ka tome. pecurka nije problem ali su problem psi koji su rotasti, dugodlaki sa kratkom njuskom sa podignutim usima itd...

Hvala burek, iskren da ti budem, Beka nema idealne usi, mogle bi biti malo nize postavljene i vece,mozda bi mogla biti koji cm vislja ima 64 cm. Sto se tice Tare njom sam prezadovoljan. Slazem se sa tobom da moramo ujednaciti pse i jako blizu smo tome. Ja se nadam da cu to dobiti dobrim izborom muzjaka. Nas, trenutno najveci problem je raskol koji postoji. Mogu samo da zamislim kako bi lepo bilo da toga nema i da svi zajedno ucimo od coveka koji je to i zasluzio. Mislim da bi i on bio puno srecniji i zadovoljniji da je tvorac rase kojeg svi odgajivaci postuju i sa kim saradjuju. Ako procitas sve moje postove sa svih foruma videces da ja od kad sam se prvi put pojavio u ovoj prici pokusavam da budem dobar sa svima, ne moramo mi biti prijatelji, naravno bilo bi lepo, ali moramo saradjivati a na vrhu po prirodi stvari mora biti gospodin Nenad Gavrilovic.

Nikola prijatelju stvarno mi nisi jasan pricas o nekom ujednacavanju, a u svom dvoristu imas 2 razliciti psa, nemoj me pogresno shvatiti mozda ja i grijesim mozda slika laze.
A sto se tice Nenada njega niko ne slusa da ga slusaju i da rade kako on kaze vjeruj mi da bi danas imali dosta bolje pse.

Razlika postoji, Tara ima malo kracu njusku, izrazeniji stop na oca,(pogledaj Stankovog Kapa), duze i nize postavljene usi. Nadam se da kod njihovih stenaca nece biti tolike razlike, a svi stenci koji budu odskakali ce biti poklonjeni i verovatno sterilisani. Ja g.Nenada slusam od pocetka a tako ce biti i na dalje. Ako on kaze da neka od mojih kuja ne valja, ta kuja nece biti parena....Sto pre pocnemo sa saradnjom tim pre cemo doci do boljih rezultata.

poz. svim ljubiteljima S.O.P.-a. Problem postoji i treba se resiti, pre svega nesloga i prepucavanje, a potom po mom misljenju koje moze a i ne mora da bude tacno je dorada standarda koji je previse slobodan i po njemu su svi ovi psi u standardu sem te nosne pecurkice. Primer proizvoljnosti je boja: boja meda kojom su obuhvacene obe linije, drugi primer je stop: UMERENO naglasen, zatim butine veoma snazne i misicave, itd. Ovo je ipak dosta mlada rasa pa se i standard treba doraditi, a mozda je tvorac rase g.Gavrilovic namerno ostavio proizvoljan standard.
evo po meni jedan potpuni pisani standard:

Napujski mastif je rasa za koju se smatra da je stara preko 2000 godina.Mnogi istrazivaci koji su se bavili poreklom molosa uopste dosli su do zakljucka da je ova velika grupa pasa nastala od tibetanskog mastifa poreklom sa Himalaja.Nasuprot ovom psu duge i bujne dlake,postojao je na istom podneblju i pas kratke dlake i kratke njuske.Duzina dlake zavisila je od klimatskih uslova.Sigurno je da je jedan od ove dve vrste pasa predak mastifa.Ovaj pas je stigao do starih civilizacija gde je koriscen za lov,licnu odbranu i za zabavu.Upravo namena ovih pasa je oblikovala i njihov izgled.Kratka vilica koja je forsirana zbog jacine ugriza,uticala je na formiranje nabora na licu koji su danas osnovno obelezje ove grupe molosa.U Rimu su ovi psi uzivali veliku popularnost.Borbe pasa sa divljim zverima ili sa robovima,bile su jedan od vidova zabave,a ovi psi su pratili Rimljane i na njihovim ratnim pohodima.Novopridosli psi su ukrstani sa rimskim molosima pa je tako nastao pas jake vilice,velike glave i izuzetno misicav.Jos 1309.g. ime mastino se spominje u knjizi Marka Pola.Po jednoj teoriji ime mastino potice od latinske reci mastinus,sto znaci pripitomljen.Ali verovatnija je druga teorija po kojoj ova rec potice od keltskih reci Mas Tuin,sto znaci cuvar kuce.U vreme vladavine Burbonaca postojale su dve vrste mastina:jedan manji kvadraticne gradje,crn i cesto sarenkasto zut,i drugi,veci pas duge njuske zut ili crven ali obavezno jednobojan.Prezivela je samo ova druga vrsta.Postoji podatak da je u Italiji posle ll Svetskog rata ostalo samo 11 primeraka ove vrste.Danasnji standard napolitanca postavili su dr.Solaro i dr.Piero Scanziani 1949.g..Standard je pretrpeo izmene 1971.g.Ono sto narocito ktasi ovu rasu je bespostedna odanost i privrzenost svom gospodaru.Napolitanci govore da se ova rasa moze upoznati samo onda kada se upoznaju Napulj,Vezuv i stanovnici ovih krajeva.

STANDARD

Mastino napolitano je odlican cuvar i sluzbeni pas.On je izuzetno snazan,jakih kostiju,pun snage i uprkos tome istovremeno velicanstvenog izgleda,robustan i hrabar.Njegov izraz je inteligentan,uravnotezene naravi,poslusan,nije agresivan,kao cuvar ljudi i stvari nenadmasan.
Gradja tela pokazuje,uopste teskog,vrlo sirokog,robusnog psa,cija je duzina tela veca od visine grebena.On je harmonican u odnosu na format i relativno harmonican u odnosu na profil.Koza nije pricvrscena za telo vec je slobodna.
Glava:Kratka glava,masivna,izmedju jagodicnih kostiju siroka lobanja.Duzina glave je 3/10 visine grebena,Duzina njuske treba da je 1/3 duzine glave.Indeks lobanje je 66.Linije lobanje i nosnika su paralelne.Koza bogata naborima tipicna je pre svega na delu od spoljasnjeg ocnog ugla ka uglu usana.Nosna pecurka produzava se u liniji nosnika.Gldano iz profila ne treba da strci ispred usana.Treba da je velika,vlazna i hladna.Nozdrve su velike i otvorene.Boja treba da odgovara boji dlake.Nosnik je ravan.Njegova sirina,mereno u sredini,treba da je oko 20%duzine glave i oko 50%duzine njuske.Usne su debele,mesnate,visece i teske,tako da njuska gledano spreda deluje mnogo sire.Sluzokoza treba da bude vidljiva na mestu spajanja gornje i donje usne.Duzina donje vilice treba da odgovara duini nosnika.Zubalo je makazasto.
STOP:Trba da je pod uglom od 90%,a ugao izmedju vrha nosa i cela je od 120%-130%.
USI:U odnosu na lobanju usi su male,trouglaste,daleko jedno od drugog usadjene,ako su nekupirane prednjim rubom nalezu na obraze.ukorenu usi su blago podignute.Ako su kupirane i to gotovo potpuno,cine jednakostranicni trougao.
OCI:Kapci treba dobro da nalezu na ocnu jabucicu.Prilicno daleko jedno od drugog,tendencija ka okruglom obliku,a zbog obilate koze na glavi nisu potpuno otvorene i zbog toga deluju ovalno.Boja ociju odgovara boji dlake:crna,siva ili braon.
VRAT:Kratak,silan i misicav.Donja linija pokazuje puno slobodne koze koja cini podgisnjak koji ni u kom slucaju ne sme biti prejak i uvek mora biti izmedju leve i desne strane-pocinje na obe strane donje vilice i pruza se do oko polovine vrata.
TELO:Duzina tela je 10% veca od visine grebena.Grudi su siroke,velike zapremine,sa snazno ravijenom muskulaturom.Vrh grudne kosti treba da je na istoj visina sa ramenim zglobom.Grudni kos veliki,spusten do laktova ili nesto ispod.Ledja sa strane gledano pokazuju ravnu liniju koja je samo grebenom prekinuta.Ledja su siroka.Slabine su posmatrano sa strane blago konveksne,donja linija stomaka je gotovo horizontalna kao produzetak grudnog kosa.Stomak je veliki,koleni nabori mali.Sapi su siroke,jake i misicave.
PREDNJE NOGE:Prave,cvrste,misicave.sape su okrugle,velike,dobro zatvorene i zaobljene.
ZADNJE NOGE:Butina je duga ,siroka,sa jakim plasticnim,jasno odvijenim misicima.Potkolenica je jakih kostiju i misica.Duzina nesto manja od butine.Postrana povrsina skocnog globa uvek dovoljno siroka.Dosaplje snazno i suvo,gotovo cilindricno.
DLAKA:Gusta i svuda jednako duga,fina,kratka,a najvise 1,5cm dugacka.Dlaka treba da je svilenkasto blistava.Pozeljne boje su crna,siva,sivo plava,braon,crveno zuta i jelenje crvena.Sve boje mogu biti u tigrastoj formi.Male bele oznake na grudima i vrhovima prstiju su dozvoljene.
Visina muzjaka je od 65-75,a zenki od 60-68cm.Tezina muzjaka je od 50-70kg,a zenki 15% manje.Tipicna odlika rase je kretanje u koraku.Lagano i nespretno kao medved.Korak je spor i veliki.Galop je redak.

Nisam upoznata sa rasom, samo neku predstavu imam o njima, ali ono sto mogu da tvrdim, a u sustini ispada da se u tome slazem sa Jevdjom, je da treba uvesti "svezu krv", kad god otvorim temu i vidim novo leglo, otac je Medo Romanijski. Neka je on savrsen primerak, tako se smanjuje genetska varijabilnost i povecava mogucnost razvoja genetski uslovljenih bolesti, sto ne ide na ruku ni odgajivacima ni samim psima, vec samo nama iz veterinarske struke, finansijski. Toliko od mene ovaj put.

Back