Pozz kolege, zelim da podelim moju ne tako srecnu pricu i da cujem vase misljenje, da li je bas moralo tako.
10.2016 sam poceo da radim u Nemackoj kao Assistenzarzt sa Berufserlaubnisom. Proces pribavljanja i prevodjenja kurikuluma je potrajao i relativno kasno sam predao zahtev za Approbation. Dobio sam odgovor da moram polagati Kenntnisprüfung. Iskreno razbio sam se od ucenja i dobro spremio, ali me je stoka sa LMU München oborila jer nisam nabrojio sve strukture koje prolaze kroz Ligamentum hepatoduodenale, ali o tome ne zelim sad. Ubrzo nakon toga je istekao moj Berufserlaubnis od ukupno 3 godine, sa jednim produzenjem od godinu dana. Landratsamt Rosenheim mi je poslao Grenzübertritsbescheinigung da moram napustiti nemacku u roku od dve nedelje. U to vreme moj tek rodjeni sin je imao 2 nedelje zivota. Tu je bila naravno i supruga koja je turisticki boravila kod mene (dosla u osmom mesecu trudnoce, naravno planirali smo da nam se dete rodi u Nemackoj). E sad..ja sam prestao da radim i zbog nemogucnosti putovanja sa tako malom bebom i zenom posle komplikovanog carskog reza, dobili smo svo troje Duldung od LRA Rosenheim, s tim da kroz mesec dana moramo napustiti DE. Zbog prekida radnog odnosa prestalo je da postoji i AOK i racun od RoMed Klinike za boravak zene i carski rez od oko 6000€ stigao nam je na adresu. Naravno da nisam platio jer taj novac nemam. Ja sam uspeo samo da zatvorim racun u banci, ugovore za mobilni a i osiguranje za auto nisam prekinuo, vec sam doputovao tim autom za Srbiju, morao sam zbog selidbe, mnogo stvari i male bebe pre svega. Bmw e39 540i euro2, mogu samo da ga bacim ovde. Ja jos uvek ne mogu da se pomirim sa tim da sam sa porodicom bukvalno proteran iz Nemacke iako sam tri godine placao poreze i doprinose tamo, i lekar sam na kraju krajeva. Sad sam u Srbiji, ici cu naravno na sledeci Kenntnisprüfung, samo se plasim da me ne zezaju na granici zbog neraskinutih i naravno neplacenih ugovora i racuna, jer nemaju odakle da skidaju novac jer sam racun u Sparkasse zatvorio. I zasto AOK nije pokrio racun bolnice kad se mesecno od plate odvajalo za to osiguranje tri godine??Niederlassungserlaubnis nisam mogao da beantragujem jer sam samo 3 godine bio u DE. Zanima me vase misljenje, ja jos nisam cuo da je neki lekar ovako prosao.
Pozdrav