Srpski lekari u Nemačkoj

Potražnja je jako velika, nebitno da li su u pitanju strani ili “domaći” lekari, ali pošto nemački lekari ne mogu da pokriju potrebe nemačkog zdravstvenog sistema, zapošljavaju veliki broj lekara iz inostranstva. Oglasi za posao su prepuni, pogotovo u oblasti hirurgije, anesteziologije, interne medicine, neurologije, psihijatrije, ginekologije i akušerstva. Bitno je dobro vladati jezikom i naoružati se strpljenjem zbog papirologije.
Hvala Vam na odgovoru.
Imala bih jos jedno pitanje ako neko moze pomoci. Oprosite ako se nesto slicno pominje ranije, a ja previdela.
Moj verenik je drzavljanin Holandije, i njihovo drzavljanstvo bih mogla uzeti za tri godine Shvatam da to ne olaksava proces, jer je moja diploma non eu( Beograd), u smislu da moram ici na fsp i aprob. ali da li donekel olaksava papirologiju?
i da li je moguce se prijaviti uz granicu sa nemackom tj tu ziveti, a raditi u nemackoj tj moze se dobiti radna dozvola?
i jos jedno pitanje...za li je neophodan ugovor poslodavca za prijavu fsp? nije bitno koja je pokrajnina
hvalaaa unapred sa odgovorimaaaa

Tako je, državljani EU koji su stekli diplomu u nekoj zemlji koja nije članica EU moraju polagati oba ispita, odnosno ne dobijaju automatsku aprobaciju. Državljanstvo EU olakšava donekle papirologiju, to je tačno.

Mislim da, ako biste u međuvremenu stekli EU-državljanstvo (holandsko u Vašem slučaju), da tada ne bi bio problem da živite u Holandiji, a radite u Nemačkoj, ali sa recimo srpskim državljanstvom to nije moguće.

Ja sam se konkretno za FSP prijavio bez ugovora od poslodavca, ali mi Berufserlaubnis nije bio izdat dok Bezirksregierung-u nisam dostavio Einstellungszusage (uverenje od poslodavca da će me zaposliti).

Zvanična literatura ne postoji, ni za Fachsprachprüfung ni za Kenntnisprüfung. Od literature se najčešće koriste „50/150Fälle Innere Medizin“, „50/150 Fälle Chirurgie“, odabrana poglavlja na sajtu „Amboss“, „Last Minute Pharmakologie“, „Deutsch für ausländische Ärzte“ itd.

Zdravo svima! Nova sam na forumu i uclanila sam se da bih olaksala odlazak u Nemacku sebi a mozda posle i drugim kolegama. Zavrsila sam medicinu u Beogradu i polozila strucni ispit. Zivela sam kratko u Nemackoj pre fakulteta pa sam bez nekih problema polozila pre nekoliko godina C1 nivo nemackog u Gete institutu u Bg-u.
Citala sam koliko sam mogla informacije sa ove teme, i iako jeste bas mnogo toga receno ipak su se i menjali uslovi tokom godina, razliciti su od regiona a neke stvari zavise cak i od osobe sa kojom se ima kontakt itd.

Da li bi mi neko rekao koliko novca je potrebno da se ulozi u taj proces do zaposlenja u nemackoj sa privremenom dozvolom? Koliko sve to kosta do prve plate u Nemackoj? Ja cu krenuti a ko je sve prosao, volela bih da dopuni. Prvo narucim knjige na nemackom za spremanje FSP-a, za to treba jedno 200 evra? Kad to spremim uplatim FSP, 200 evra plus provizija za prenos novca u Nemacku? znaci oko 250 evra? Odlazak u Nemacku da polozim FSP, 500+evra troskovi puta. Tamo uradim lekarski pregled, koji kosta koliko?? Zatim kupovina plana i programa fakulteta na nemackom 500 evra, koliko sam citala? Prevod diplome i drzavnog ispita kod sudskog tumaca oko 100 evra? Da li se nesto placa ambasadi prilikom predaje papira za BE? I kad dobijem radnu vizu odlazak u Nemacku? Jel to odprilike dobar hronoloski prikaz sa cenovnikom?

Hvala kolege unapred!!!

Zdravo svima! Nova sam na forumu i uclanila sam se da bih olaksala odlazak u Nemacku sebi a mozda posle i drugim kolegama. Zavrsila sam medicinu u Beogradu i polozila strucni ispit. Zivela sam kratko u Nemackoj pre fakulteta pa sam bez nekih problema polozila pre nekoliko godina C1 nivo nemackog u Gete institutu u Bg-u.
Citala sam koliko sam mogla informacije sa ove teme, i iako jeste bas mnogo toga receno ipak su se i menjali uslovi tokom godina, razliciti su od regiona a neke stvari zavise cak i od osobe sa kojom se ima kontakt itd.

Da li bi mi neko rekao koliko novca je potrebno da se ulozi u taj proces do zaposlenja u nemackoj sa privremenom dozvolom? Koliko sve to kosta do prve plate u Nemackoj? Ja cu krenuti a ko je sve prosao, volela bih da dopuni. Prvo narucim knjige na nemackom za spremanje FSP-a, za to treba jedno 200 evra? Kad to spremim uplatim FSP, 200 evra plus provizija za prenos novca u Nemacku? znaci oko 250 evra? Odlazak u Nemacku da polozim FSP, 500+evra troskovi puta. Tamo uradim lekarski pregled, koji kosta koliko?? Zatim kupovina plana i programa fakulteta na nemackom 500 evra, koliko sam citala? Prevod diplome i drzavnog ispita kod sudskog tumaca oko 100 evra? Da li se nesto placa ambasadi prilikom predaje papira za BE? I kad dobijem radnu vizu odlazak u Nemacku? Jel to odprilike dobar hronoloski prikaz sa cenovnikom?

Hvala kolege unapred!!!
Hronologija nije baš u potpunosti tačna. Što se tiče kupovine knjiga i spremanja za FSP, to naravno možete raditi kad želite.

Prvo prikupljate papirologiju (to što ste već spomenuli: plan i program, diploma, licenca itd.). Ceo spisak potrebne dokumentacije imate na sajtu Bezirksregierung-a koji je zadužen za Vas. Kada pošaljete papire, čekate nekoliko nedelja na odgovor, da li je sa papirima sve u redu i da li eventulano treba još nešto da pošaljete. Tek kada je dokumentacija kompletna, tek tada sledi uplata FSP-a i dogovor oko termina ispita. Nakod položenog FSP-a podnosite zahtev za izdavanje Berufserlaubnis-a, priložite eventualno još par dokumenata, što će Vam oni reći ako treba i po dobijanju Berufserlaubnis-a možete raditi do dve godine sa ovom “privremenom licencom”.

Zavisi od pokrajine. U tvom slučaju to bi bile Nordrhein-Westfalen i Niedersachsen (jedine se graniče sa Holandijom). Najbolje da se kod njih raspitaš oko uslova.
Možda je glupo pitanje, ali zašto ne bi radila u Holandiji!?
Hvala Vam na odgovoru
Nije glupo dragi kolega, nego sve mi se cini da su uslovi tamo ostriji, nigde ne dobijam konkretne infromacije i ne znam ni jednog naseg lekara koji tamo radi.....

Da li bi mi neko rekao koliko novca je potrebno da se ulozi u taj proces do zaposlenja u nemackoj sa privremenom dozvolom? Koliko sve to kosta do prve plate u Nemackoj?
Ovo niko ne može da ti kaže, troškovi su jako individualni. Ali jedno je sigurno, jeftino nije i može da košta jako puno. Na literaturi možeš da uštediš ako nađeš od nekog polovne knjige, fotokopije ili besplatne verzije u PDF pa uči na kompu. FSP košta oko 400 € i nije uslov u svakoj pokrajini za BE(mada polako idu u tom pravcu), pa ne moraš da ga računaš u obavezan trošak.
Zatim kupovina plana i programa fakulteta na nemackom 500 evra, koliko sam citala?
Ovo se isplati samo ako imaš nešto radnog iskustva i hoćeš da dobiješ aprobaciju bez ispita. Za BE obično nije neophodan plan i program (može da se desi neka pokrajina i traži ali mi nije poznato).A ako kreneš u proces upoređivanja diplome radi dobijanja aprobacije na to dodaj i troškove veštaka koji idu od nekih 500-600 do 1000 €, ali ti za BE to ne treba.
Da li se nesto placa ambasadi prilikom predaje papira za BE?
Ambasadi se ne predaje ništa za BE. Oni nemaju sa tim veze. Njima predaješ zahtev za vizu kad budeš imala ugovor i BE ili bar potvrdu od nadležne službe (Regierung ili Komora) da će ti BE biti izdat. Naravno postoji taksa za izdavanje vize, a koliki je aktuelni iznos pogledaj na sajtu ambasade.

Na kraju, najveći trošak je obično put i smeštaj (neke bolnice nude smeštaj besplatno, ali mnoge ne) kad ideš na razgovore za posao. Što češće putuješ to naravno više košta.
@dabe je pojasnio hronologiju, ali prelistaj još malo forum i lepo isplaniraj taj odlazak za Nemačku da ne bude posle JAO.... Naravno slobodno pitaj bilo koga od nas i preko PP (naravno teko posle 3 poruke bilo gde na Krstarici:)), ako je nešto nejasno.

Hronologija nije baš u potpunosti tačna. Što se tiče kupovine knjiga i spremanja za FSP, to naravno možete raditi kad želite.

Prvo prikupljate papirologiju (to što ste već spomenuli: plan i program, diploma, licenca itd.). Ceo spisak potrebne dokumentacije imate na sajtu Bezirksregierung-a koji je zadužen za Vas. Kada pošaljete papire, čekate nekoliko nedelja na odgovor, da li je sa papirima sve u redu i da li eventulano treba još nešto da pošaljete. Tek kada je dokumentacija kompletna, tek tada sledi uplata FSP-a i dogovor oko termina ispita. Nakod položenog FSP-a podnosite zahtev za izdavanje Berufserlaubnis-a, priložite eventualno još par dokumenata, što će Vam oni reći ako treba i po dobijanju Berufserlaubnis-a možete raditi do dve godine sa ovom “privremenom licencom”.
Hvala Vam najlepse na ljubaznom odgovoru!!

Mnogo bi mi znacilo i da neko kome nije tesko podeli cenovnik svih koraka od prikupljanja papira do prve plate u Nemackoj! O tim podacima se najmanje govori, pogotovo sumirano, iako mislim je rec o znacajnoj sumi novca koja se daje u kracem periodu, pa nije lose da kolege koje su to prosle podele iskustva sa placanjima!

Edit: u medjuvremenu je nesaformat napisao odgovor,
Hvala ti mnogo!!

Pozz, jedno pitanje van medicine...
ukratko moja priča...pre dve godine istekao Berufserlaubnis, morao da izadjem iz Nemačke. U aprilu ove godine položio Aprobaciju i evo me opet u Nemačkoj. Prijavio se, otišao u banku da otvorim račun, i tamo mi kažu da sam u medjuvremenu zbog nečega upisan u Schufu 04.11.2019. Dakle imam jedan negativan Eintrag. Otvoren mi je samo Basiskonto, Girokonto ne mogu da imam i nemam pravo na kredite i minuse. Pitanje: Mogu li da kupim polovan auto i da ga osiguram pored schufe? Msm bilo bi glupo da zbog schufe ne mogu ni auto da vozim.
Hvala

ukratko moja priča...pre dve godine istekao Berufserlaubnis, morao da izadjem iz Nemačke. U aprilu ove godine položio Aprobaciju i evo me opet u Nemačkoj. Prijavio se, otišao u banku da otvorim račun, i tamo mi kažu da sam u medjuvremenu zbog nečega upisan u Schufu 04.11.2019. Dakle imam jedan negativan Eintrag. Otvoren mi je samo Basiskonto, Girokonto ne mogu da imam i nemam pravo na kredite i minuse. Pitanje: Mogu li da kupim polovan auto i da ga osiguram pored schufe? Msm bilo bi glupo da zbog schufe ne mogu ni auto da vozim.
Hvala
Schufa ima veze samo sa kreditima i sl. kao što su ti u banci i rekli nemaš pravo na kredite i minuse (tu spadaju i kreditne kartice). Dakle ono što plaćaš u gotovom možeš da kupiš odnosno koristiš, a tu spada auto i autoosiguranje. Plaćanje na rate bilo čega čak i bez kamate (npr. Mediamarkt) isto nije moguće. A rekao bih da tačno znaš zbog čega si upisan u Schufa, plati taj "računčić" i obrisaće te. Vrlo je verovatno da će ti uskoro ponovo poslati taj račun da platiš zajedno sa troškovima opomene i troškovima agencije za naplatu dugova, da se ne iznenadiš kad stigne.

Hvala
Plati taj racun koji nisi platio, a mozda je i zastareo pa i ne moras da ga
placas. Ja bih ti savetovala da racun odmah platis i da se obratis nekom
advokatu koji ce od Schufe zahtevati da se taj tvoj negativan upis
resi(ugasi). Ipak je nemoguce ziveti bez kreditne kartice.

Hvala
Zbog prekida radnog odnosa prestalo je da postoji i AOK i racun od RoMed Klinike za boravak zene i carski rez od oko 6000€ stigao nam je na adresu. Naravno da nisam platio jer taj novac nemam. Ja sam uspeo samo da zatvorim racun u banci, ugovore za mobilni a i osiguranje za auto nisam prekinuo, vec sam doputovao tim autom za Srbiju, morao sam zbog selidbe, mnogo stvari i male bebe pre svega.

Mislim da ovde negde leži razlog tvoje nevolje sa bankom.

Zbog prekida radnog odnosa prestalo je da postoji i AOK i racun od RoMed Klinike za boravak zene i carski rez od oko 6000€ stigao nam je na adresu. Naravno da nisam platio jer taj novac nemam. Ja sam uspeo samo da zatvorim racun u banci, ugovore za mobilni a i osiguranje za auto nisam prekinuo, vec sam doputovao tim autom za Srbiju, morao sam zbog selidbe, mnogo stvari i male bebe pre svega.

Mislim da ovde negde leži razlog tvoje nevolje sa bankom.
To sto pisete stvarno je jako cudno. Zdravstveno osiguranje imaju i
nezaposleni, to veze nema sa prekidom radnog odnosa, jer auomtski
dolazis na biro za nezapslene, AOK tu nista ne prekida. Jos je cudnije
da pred sam porodjaj zene napustate Nemacku, odjavljujete se, ali
se zena ipak poradja u Nemackoj. Zasto AOK kartica nije vise vazila?

Pozz kolege, zelim da podelim moju ne tako srecnu pricu i da cujem vase misljenje, da li je bas moralo tako.
10.2016 sam poceo da radim u Nemackoj kao Assistenzarzt sa Berufserlaubnisom. Proces pribavljanja i prevodjenja kurikuluma je potrajao i relativno kasno sam predao zahtev za Approbation. Dobio sam odgovor da moram polagati Kenntnisprüfung. Iskreno razbio sam se od ucenja i dobro spremio, ali me je stoka sa LMU München oborila jer nisam nabrojio sve strukture koje prolaze kroz Ligamentum hepatoduodenale, ali o tome ne zelim sad. Ubrzo nakon toga je istekao moj Berufserlaubnis od ukupno 3 godine, sa jednim produzenjem od godinu dana. Landratsamt Rosenheim mi je poslao Grenzübertritsbescheinigung da moram napustiti nemacku u roku od dve nedelje. U to vreme moj tek rodjeni sin je imao 2 nedelje zivota. Tu je bila naravno i supruga koja je turisticki boravila kod mene (dosla u osmom mesecu trudnoce, naravno planirali smo da nam se dete rodi u Nemackoj). E sad..ja sam prestao da radim i zbog nemogucnosti putovanja sa tako malom bebom i zenom posle komplikovanog carskog reza, dobili smo svo troje Duldung od LRA Rosenheim, s tim da kroz mesec dana moramo napustiti DE. Zbog prekida radnog odnosa prestalo je da postoji i AOK i racun od RoMed Klinike za boravak zene i carski rez od oko 6000€ stigao nam je na adresu. Naravno da nisam platio jer taj novac nemam. Ja sam uspeo samo da zatvorim racun u banci, ugovore za mobilni a i osiguranje za auto nisam prekinuo, vec sam doputovao tim autom za Srbiju, morao sam zbog selidbe, mnogo stvari i male bebe pre svega. Bmw e39 540i euro2, mogu samo da ga bacim ovde. Ja jos uvek ne mogu da se pomirim sa tim da sam sa porodicom bukvalno proteran iz Nemacke iako sam tri godine placao poreze i doprinose tamo, i lekar sam na kraju krajeva. Sad sam u Srbiji, ici cu naravno na sledeci Kenntnisprüfung, samo se plasim da me ne zezaju na granici zbog neraskinutih i naravno neplacenih ugovora i racuna, jer nemaju odakle da skidaju novac jer sam racun u Sparkasse zatvorio. I zasto AOK nije pokrio racun bolnice kad se mesecno od plate odvajalo za to osiguranje tri godine??Niederlassungserlaubnis nisam mogao da beantragujem jer sam samo 3 godine bio u DE. Zanima me vase misljenje, ja jos nisam cuo da je neki lekar ovako prosao.
Pozdrav
To sam ja samo citirao njegovu poruku od pre dve godine. Čisto da ga podsetim zašto ima problem sa bankom.

To sto pisete stvarno je jako cudno. Zdravstveno osiguranje imaju i
nezaposleni, to veze nema sa prekidom radnog odnosa, jer auomtski
dolazis na biro za nezapslene, AOK tu nista ne prekida. Jos je cudnije
da pred sam porodjaj zene napustate Nemacku, odjavljujete se, ali
se zena ipak poradja u Nemackoj. Zasto AOK kartica nije vise vazila?
Stvar je u tome da je kolegi istekao Berufserlaubnis bez koga nije mogao dalje da radi. A kako nije dobio stalni boravak, prekidom radnog odnosa izgubio je i pravo na boravak, verujem da onda nije mogao na biro za nezaposlene.

Stvar je u tome da je kolegi istekao Berufserlaubnis bez koga nije mogao dalje da radi. A kako nije dobio stalni boravak, prekidom radnog odnosa izgubio je i pravo na boravak, verujem da onda nije mogao na biro za nezaposlene.
Tek sam sada razumela "problematiku",a zahvaljujuci forumasu Ivanu
koji je preneo njegov prvi post.
Ne, tu je jedino resenje da covek spremi recimo 8000 evra i da
plati to sto mora da plati. Zastarevanje traje i 4 godine, za mene
je i neshvatljivo, ali i neprihvatljivo da neko dovede zenu koja uopste
nema boravak u Nemackoj da bi se porodila bas u Nemackoj i da onda
mrtav lada ode bez da racun plati. Ja to ne bih okaraktelisala kao
neiskustvo ili nerazumevanje nemackog jezika i poznavanje slika i prillika nego malo drugacije, a to niko ne voli.To je jednostano nedopustivo za osobu koja namerava da ovde ostane i da zivi, radi.

Tek sam sada razumela "problematiku",a zahvaljujuci forumasu Ivanu
koji je preneo njegov prvi post.
Misliš forumašu Miletu koji je preneo Ivanov prvi post :D ;)
Ne, tu je jedino resenje da covek spremi recimo 8000 evra i da
plati to sto mora da plati. Zastarevanje traje i 4 godine, za mene
je i neshvatljivo, ali i neprihvatljivo da neko dovede zenu koja uopste
nema boravak u Nemackoj da bi se porodila bas u Nemackoj i da onda
mrtav lada ode bez da racun plati.
Pa to su mu mnogi od nas na neki način (nismo baš hteli da mu stajemo na muku) i rekli, kad je pisao prvi put. Ali šta je tu je, desilo se, popravke nema, sad mora da plaća grešku.

Zastarevanje traje i 4 godine
Da, i to za bolničke račune 4 godine računajući od kraja kalendarske godine kad je račun nastao, ne od datuma samog računa.

Zdravo svima jos jednom!

Mozete li mi dati i neki kontakt sudskog tumaca gde bih mogla da obavim overavanje dokumenata, po povoljnoj ceni, rado i u DM.

Jos nesto, evo citam sa bavarskog sajta koje dokumente treba dostaviti za dobijanje BE. Tu nije naveden dokaz o polozenom ispitu za C1, koliko sam videla. Da li se to potkrala greska ili se stvarno ne trazi taj ispit, posto se znanje jezika proverava polaganjem FSP-a. Zna li neko nesto o tome? Evo ubacila sam u kurzivu sve sto pise na bavarskom sajtu:

Erforderliche Unterlagen
  • Geburtsurkunde/Abstammungsurkunde oder Auszug aus dem Familienbuch der Eltern
    (in beglaubigter Kopie)
  • wenn der geführte Name von der in der Geburtsurkunde abweicht: Nachweis über eine Namensänderung (z. B. Heiratsurkunde)
    (in beglaubigter Kopie)
  • gültiger Identitätsnachweis (z. B. Reisepass)
    (in beglaubigter Kopie)
  • lückenloser und eigenhändig unterschriebener Lebenslauf
    (tabellarische und chronologische Aufstellung der absolvierten Ausbildungsgänge und der ausgeübten Erwerbstätigkeiten unter Angabe der Zeiträume (Monat/Jahr) unter Beifügung der entsprechenden Nachweise)
  • ärztliches Attest (im Original)
    • Dieses muss von einer/einem in Deutschland oder einem anderen Vertragsstaat des Abkommens über den Europäischen Wirtschaftsraum oder in der Schweiz niedergelassenen Allgemeinmedizinerin/Allgemeinmediziner oder internistisch tätigen Ärztin/Arzt ausgestellt und unterschrieben sein und mit einem Praxis- oder Klinikstempel versehen. Sollte der Praxis- oder Klinikstempel nicht in deutscher Sprache vorliegen, ist eine deutsche Übersetzung des Stempels erforderlich.
    • Es darf bei Einreichung nicht älter als drei Monate sein.
  • Nachweis der Straffreiheit
    • Vorlage von Strafregisterauszügen aus allen Ländern, in denen der Antragsteller/die Antragstellerin sich in den letzten fünf Jahren länger als sechs Monate aufgehalten hat.
    • Die Strafregisterauszüge dürfen bei Antragseingang nicht älter als drei Monate sein.
    • Diese Auszüge sind jeweils in beglaubigter Kopie einzureichen.
    • Zusätzlich ein Führungszeugnis der Belegart „O“, falls sich der Antragsteller/die Antragstellerin sich in der Vergangenheit bereits einmal länger als sechs Monate in Deutschland aufgehalten hat oder einen Wohnsitz in Deutschland hatte oder noch hat.
    • In Deutschland ist dieses bei der Meldestelle des Wohnortes zu beantragen unter Angabe des Verwendungszwecks "Approbation als Arzt/Ärztin". Das Führungszeugnis wird vom Bundesamt der Justiz direkt an die zuständige Behörde übermittelt.
  • Nachweise Ihrer abgeschlossenen Ausbildung (in beglaubigter Kopie)
    • Wird bei Ausbildung in Bayern vom Landesprüfungsamt direkt an die Berufszulassungsstelle übermittelt.
    • Bei Ausbildung in einem EU-Mitgliedstaat, einem EWR-Vertragsstaat oder in der Schweiz: Ausbildungsnachweis wie z. B. Diplom oder ggf. weitere landesspezifische Nachweise
  • bei Ausbildung im Ausland: Nachweis über die Berechtigung zur Ausübung des Heilberufs im Ausbildungs- und/oder Herkunftsstaat (in beglaubigter Kopie)
  • bei Ausbildung im Ausland: ggf. Unbedenklichkeitsbescheinigung/"Certificate of good standing" (in beglaubigter Kopie)
    (Wird aus allen Ländern, in denen die Heilberufstätigkeit in den letzten fünf Jahren bereits ausgeübt wurde, benötigt.)
  • bei Ausbildung im Ausland: Fachsprachtest zum Nachweis der erforderlichen Sprachkenntnisse
    (Die Anmeldung bei der zuständigen Heilberufekammer erfolgt durch die Berufszulassungsstelle. Von dort wird das Ergebnis direkt übermittelt.)
Lep pozdrav!

Zdravo svima jos jednom!

Mozete li mi dati i neki kontakt sudskog tumaca gde bih mogla da obavim overavanje dokumenata, po povoljnoj ceni, rado i u DM.

Jos nesto, evo citam sa bavarskog sajta koje dokumente treba dostaviti za dobijanje BE. Tu nije naveden dokaz o polozenom ispitu za C1, koliko sam videla. Da li se to potkrala greska ili se stvarno ne trazi taj ispit, posto se znanje jezika proverava polaganjem FSP-a. Zna li neko nesto o tome? Evo ubacila sam u kurzivu sve sto pise na bavarskom sajtu:

Erforderliche Unterlagen
  • Geburtsurkunde/Abstammungsurkunde oder Auszug aus dem Familienbuch der Eltern
    (in beglaubigter Kopie)
  • wenn der geführte Name von der in der Geburtsurkunde abweicht: Nachweis über eine Namensänderung (z. B. Heiratsurkunde)
    (in beglaubigter Kopie)
  • gültiger Identitätsnachweis (z. B. Reisepass)
    (in beglaubigter Kopie)
  • lückenloser und eigenhändig unterschriebener Lebenslauf
    (tabellarische und chronologische Aufstellung der absolvierten Ausbildungsgänge und der ausgeübten Erwerbstätigkeiten unter Angabe der Zeiträume (Monat/Jahr) unter Beifügung der entsprechenden Nachweise)
  • ärztliches Attest (im Original)
    • Dieses muss von einer/einem in Deutschland oder einem anderen Vertragsstaat des Abkommens über den Europäischen Wirtschaftsraum oder in der Schweiz niedergelassenen Allgemeinmedizinerin/Allgemeinmediziner oder internistisch tätigen Ärztin/Arzt ausgestellt und unterschrieben sein und mit einem Praxis- oder Klinikstempel versehen. Sollte der Praxis- oder Klinikstempel nicht in deutscher Sprache vorliegen, ist eine deutsche Übersetzung des Stempels erforderlich.
    • Es darf bei Einreichung nicht älter als drei Monate sein.
  • Nachweis der Straffreiheit
    • Vorlage von Strafregisterauszügen aus allen Ländern, in denen der Antragsteller/die Antragstellerin sich in den letzten fünf Jahren länger als sechs Monate aufgehalten hat.
    • Die Strafregisterauszüge dürfen bei Antragseingang nicht älter als drei Monate sein.
    • Diese Auszüge sind jeweils in beglaubigter Kopie einzureichen.
    • Zusätzlich ein Führungszeugnis der Belegart „O“, falls sich der Antragsteller/die Antragstellerin sich in der Vergangenheit bereits einmal länger als sechs Monate in Deutschland aufgehalten hat oder einen Wohnsitz in Deutschland hatte oder noch hat.
    • In Deutschland ist dieses bei der Meldestelle des Wohnortes zu beantragen unter Angabe des Verwendungszwecks "Approbation als Arzt/Ärztin". Das Führungszeugnis wird vom Bundesamt der Justiz direkt an die zuständige Behörde übermittelt.
  • Nachweise Ihrer abgeschlossenen Ausbildung (in beglaubigter Kopie)
    • Wird bei Ausbildung in Bayern vom Landesprüfungsamt direkt an die Berufszulassungsstelle übermittelt.
    • Bei Ausbildung in einem EU-Mitgliedstaat, einem EWR-Vertragsstaat oder in der Schweiz: Ausbildungsnachweis wie z. B. Diplom oder ggf. weitere landesspezifische Nachweise
  • bei Ausbildung im Ausland: Nachweis über die Berechtigung zur Ausübung des Heilberufs im Ausbildungs- und/oder Herkunftsstaat (in beglaubigter Kopie)
  • bei Ausbildung im Ausland: ggf. Unbedenklichkeitsbescheinigung/"Certificate of good standing" (in beglaubigter Kopie)
    (Wird aus allen Ländern, in denen die Heilberufstätigkeit in den letzten fünf Jahren bereits ausgeübt wurde, benötigt.)
  • bei Ausbildung im Ausland: Fachsprachtest zum Nachweis der erforderlichen Sprachkenntnisse
    (Die Anmeldung bei der zuständigen Heilberufekammer erfolgt durch die Berufszulassungsstelle. Von dort wird das Ergebnis direkt übermittelt.)
Lep pozdrav!
Ali da biste se prijavili za FSP, morate priložiti dokaz o položenom opštem ispitu nemačkog jezika. Pogledajte na sajtu bavaske lekarske komore ili na ovom sajtu gde ste ovo našli. Čudno je da to nisu naveli. Ili im pošaljite imejl. Bolje proveriti, nego da pošaljete dokumenta bez jezičkog sertifikata pa da onda morate još čekati zbog dopune dokumentacije i gubiti vreme. To bi Vam bio moj savet.

Back