Srpski lekari u Nemačkoj

Cao. Polozio sam na Telc b2 deutsch 2018 god. Po struci sam lekar opste prakse ? Voleo bih neko da mi kaze sta je potrebno dodatno da se polaze da bi se dobio posao kao lekar tamo ? Kontakt: 0645051167.
Zar ti nisi već dobio posao u Nemačkoj?!?! Ili daješ nalog drugima da koriste?:nono3:

U svakom slučaju pored položenog opšteg nemačkog na nivou B2 neophodno je u skoro svim (ako ne i svim) pokrajinama polagati Fachsprachprüfung, kod nas na forumu poznat kao FSP :D. FSP međutim nije svuda uslov za dobijanje posla. U nekim pokrajinama jeste uslov za dobijanje Berufserlaubnis (BE), a u drugim pak tek uslov za dobijanje aprobacije, dok sa BE može normalno za to vreme da se radi. U nekim pokrajinama (npr. Baden-Virtenberg) ne zapošljavaju rado sa BE, a i ako zaposle plaćaju često dosta manje nego što je plata za lekara. U drugim pokrajinama to nije slučaj.
I naravno ispit za aprobaciju mora još da se polaže osim ako ne ubediš veštaka da tvoje radno iskustvo u dovoljnoj meri dopunjava studijski program i izjednačava ti diplomu sa nemačkom. Tada dobijaš aprobaciju bez ispita :)
O svemu ovome naravno je ovde na forumu pisano opširno više puta.

P.S. Mali savet za tebe i sve ostale. Uzdržavajte se da ostavljate javno broj mobilnog ili mejl kako ovde na forumu tako i bilo gde na internetu. Rizik od prevara i raznoraznih zloupotreba je danas prevelik.

Zar ti nisi već dobio posao u Nemačkoj?!?! Ili daješ nalog drugima da koriste?:nono3:

U svakom slučaju pored položenog opšteg nemačkog na nivou B2 neophodno je u skoro svim (ako ne i svim) pokrajinama polagati Fachsprachprüfung, kod nas na forumu poznat kao FSP :D. FSP međutim nije svuda uslov za dobijanje posla. U nekim pokrajinama jeste uslov za dobijanje Berufserlaubnis (BE), a u drugim pak tek uslov za dobijanje aprobacije, dok sa BE može normalno za to vreme da se radi. U nekim pokrajinama (npr. Baden-Virtenberg) ne zapošljavaju rado sa BE, a i ako zaposle plaćaju često dosta manje nego što je plata za lekara. U drugim pokrajinama to nije slučaj.
I naravno ispit za aprobaciju mora još da se polaže osim ako ne ubediš veštaka da tvoje radno iskustvo u dovoljnoj meri dopunjava studijski program i izjednačava ti diplomu sa nemačkom. Tada dobijaš aprobaciju bez ispita :)
O svemu ovome naravno je ovde na forumu pisano opširno više puta.

P.S. Mali savet za tebe i sve ostale. Uzdržavajte se da ostavljate javno broj mobilnog ili mejl kako ovde na forumu tako i bilo gde na internetu. Rizik od prevara i raznoraznih zloupotreba je danas prevelik.
Hvala ti puno na odgovoru. Medjutim, opet mi nije jastan odgovor. Jeli to znaci da bih dobio posao moram da polozim FSP ? Nista vise ? Jeli.postoji negde mesto gde moze dacse dobije posao vez FSP ?

Hvala ti puno na odgovoru. Medjutim, opet mi nije jastan odgovor. Jeli to znaci da bih dobio posao moram da polozim FSP ? Nista vise ? Jeli.postoji negde mesto gde moze dacse dobije posao vez FSP ?
Kako ti nije jasan odgovor?! Da bi dobio posao mora da ti prođe CV koji pošalješ i da dobro prođeš na razgovoru za posao u nekoj zdravstveno ustanovi. A da bi mogao da radiš u nekoj pokrajini lokalna vlada mora da ti izda dozvolu za rad u struci tj. BE ili Aprobaciju ako se za to steknu uslovi. U nekoj pokrajini je FSP uslov za BE a u nekoj nije nego tek za aprobaciju, dok sa BE u međuvremenu možeš nesmetano da radiš. Da li je sada jasno? Ajde ti da malo prelistaš forum unazad, ne moraš mnogo, i da lepo pažljivo pročitaš kako se dobija posao, šta sa BE, šta sa FSP, a šta sa aprobacijom....

P.S.
Medjutim, opet mi nije jastan odgovor.
reč jasTan ne postoji u našem jeziku...

Ovaj forum je stvarno pun korisnih informacija i svako ko hoće da nađe odgovor - naći će ga. Ali inače, svaka pokrajina odnosno okružna uprava, da je tako nazovem (Bezirksregierung), koja je zadužena za priznavanje stranih diploma u dotičnoj pokrajini (u NRW-u je to Bezirksregierung Münster npr.) na svojoj zvaničnoj stranici ima objavljen spisak potrebne dokumentacije i svih uslova za izdavanje Berufserlaubnis-a (BE) odnosno Approbation. Po meni je sasvim u redu da se informacije traže po ovom forumu dok se jezik ne savlada, ali ako je neko već savladao B2, onda je moguće i razumeti šta je na zvaničnim internet stranicama napisano. Stoga, ako ste se već odlučili u koji ćete pokrajinu, ukucajte jednostavno u internet pretraživaču “Approbation Arzt NRW/Hessen/Berlin” i naći ćete sve potrebne informacije. I važno je da se sa prikupljanjem potrebnih dokumenata počne na vreme, jer obrada istih može dosta da potraje.

Ovaj forum je stvarno pun korisnih informacija i svako ko hoće da nađe odgovor - naći će ga. Ali inače, svaka pokrajina odnosno okružna uprava, da je tako nazovem (Bezirksregierung), koja je zadužena za priznavanje stranih diploma u dotičnoj pokrajini (u NRW-u je to Bezirksregierung Münster npr.) na svojoj zvaničnoj stranici ima objavljen spisak potrebne dokumentacije i svih uslova za izdavanje Berufserlaubnis-a (BE) odnosno Approbation. Po meni je sasvim u redu da se informacije traže po ovom forumu dok se jezik ne savlada, ali ako je neko već savladao B2, onda je moguće i razumeti šta je na zvaničnim internet stranicama napisano. Stoga, ako ste se već odlučili u koji ćete pokrajinu, ukucajte jednostavno u internet pretraživaču “Approbation Arzt NRW/Hessen/Berlin” i naći ćete sve potrebne informacije. I važno je da se sa prikupljanjem potrebnih dokumenata počne na vreme, jer obrada istih može dosta da potraje.
Ja ne bih bas sve to razumela, ali ako covek planira da odlazi
ipak mora sam da se potrudi da i ono sto ne razume iz prve, pokusa da razume i shvati, ovde na forumu mu to niko ne moze objasnitti.
To su strucni nazivi ( uglanom administrativni i birokratski), to sve
moze neko da prevede, ali to nista ne znaci osobi koja zaista namerava da ode.

Dobro jutro kolege. Ja sam nova u Forumu. Imam mnogo pitanja.1 pitanje- da li je moguće konkurisati za aprobaciju u Nemačkoj u 2 različite pokrajine istovremeno? 2- Da li mogu da odbiju prijavu za Approbation ?
Nije moguće u dve pokrajine istovremeno podneti zahtev za aprobaciju. Ako se ne varam potpisuje se neka izjava da nigde drugde nisi podnela zahtev, a i službe međusobno komuniciraju. Moguće je pak preneti dokumenta iz jedne pokrajine u drugu (što obično oduzima dosta vremena, pa bez preke potrebe ne bih preporučio).
Samu prijavu za aprobaciju, u principu, ne mogu da odbiju, mogu da ti traže dopunu dokumentacije ako nešto nedostaje. Izdavanje aprobacije sa druge strane mogu da odbiju ako nisu ispunjeni uslovi za to. Na primer ako nečija diploma nema mogućnost priznavanja u Nemačkoj ili neko nije dokazao da je lekar itd. U slučaju da se ide preko veštaka i upoređivanje diplome i on da negativan odgovor, izdavanje aprobacije je uslovno odbijeno jer tada ti ostaje da se žališ na odluku veštaka ili da ideš na ispit pa da dobiješ aprobaciju po položenom ispitu. I na kraju ko 3 puta ne položi ispit gubi trajno mogućnost dobijanja aprobacije u Nemačkoj.

ipak mora sam da se potrudi da i ono sto ne razume iz prve, pokusa da razume i shvati, ovde na forumu mu to niko ne moze objasnitti.
Odakle ti to da mu na forumu niko ne može objasniti?!?! Ja koliko sam video (bar na ovoj temi) ljudi su (naravno ne svi) davali baš dobre savete, objašnjenja, tumačenja itd...

Odakle ti to da mu na forumu niko ne može objasniti?!?! Ja koliko sam video (bar na ovoj temi) ljudi su (naravno ne svi) davali baš dobre savete, objašnjenja, tumačenja itd...
На овом форуму можете научити толико добрих ствари, савете и предлога из искуства људи који су веома важни.Бескрајно сам захвална, посебно @nesaformat који је и данас на форуму и несебично дели информације које вам могу помоћи!

п.с. *могу (не можда, СИГУРНО ће вам помоћи)

Da ne budem pogrešno shvaćen - i ja sam puno korisnih informacija saznao ovde, jer ljudi dele svoja iskustva iz prve ruke i to mnogo znači. Nego mislim da kad je neko već spreman da pođe za Nemačku, da učini tako veliki korak u životu, ipak treba da pogleda šta to na zvaničnim stranicama piše. Jer često bude: “ovaj je rekao ovo, onaj je rekao ono”.
I ja sam sam na početku pogrešno protumačio rečenicu “die Prüfung kann zweimal wiederholt werden“. Ja sam pod tim podrazumevao, da se na ispit može izaći samo dva puta. To mi je bilo razjašnjeno na ovom forumu.

На овом форуму можете научити толико добрих ствари, савете и предлога из искуства људи који су веома важни.Бескрајно сам захвална, посебно @nesaformat који је и данас на форуму и несебично дели информације које вам могу помоћи!

п.с. *могу (не можда, СИГУРНО ће вам помоћи)
Ja sam samo htela da kazem da covek mora sam da se probija
kroz shumu formulara i administraciju na nemackom jeziku.
jer mu to sledi i kada dodje u Nemacku. Svakako da je forumas nesaformat od velike pomoci za pocetak borbe sa administacijom.

Da li se uvek polaže Kenntnisprufung da bi se dobila aprobacija? Jel postoji mogućnost da priznaju diplomu bez polaganja Kenntnisprufung-a?
Ne polaže se uvek. I o ovome je već puno puta pisano na forumu.

Elem, ako već imate više godina iskustva u medicini u matičnoj zemlji i ako imate nekoga ko će detaljan opis veština i Vaš dosadašnji rad potvriti potpisom postoji šansa da ćete dobiti direktnu aprobaciju, ali Vam to niko ne može garantovati. Na Vama je da prikupite svu potrebnu dokumentaciju, uredno je overite i prevedete i pošaljete u za Vas nadležni Bezirksregierung, platite taksu za obradu i čekate na odgovor. Ali svakako pre toga morate položiti Fachsprachprüfung, koji je preduslov za dalju obradu Vašeg slučaja, što će Vam oni reći kada dobiju Vašu dokumentaciju. Znači, moguće je da se dobije direkta aprobacija, bez polaganja Kenntnisprüfung-a, ali se Fachsprachprüfung mora položiti.

Ja sam samo htela da kazem da covek mora sam da se probija
kroz shumu formulara i administraciju na nemackom jeziku.
jer mu to sledi i kada dodje u Nemacku. Svakako da je forumas nesaformat od velike pomoci za pocetak borbe sa administacijom.
ових дана сам научила један Redewendung

,,Von der Wiege bis zur Bahre: Formulare, Formulare. "

Административни немачки језик понекад не разумеју сами Немци, ако питате неке људе око себе за помоћ. А још теже некоме ко још није дошао у Немачку да чита информације само на званичном сајту.

ових дана сам научила један Redewendung

,,Von der Wiege bis zur Bahre: Formulare, Formulare. "

Административни немачки језик понекад не разумеју сами Немци, ако питате неке људе око себе за помоћ. А још теже некоме ко још није дошао у Немачку да чита информације само на званичном сајту.
Ja sam prevodilac za nemacki, odnosni srpski, u Nemackoj.
I to vec jako dugo. Nemacki sam i studirala, volim ga, ali kad
sam dosla ovde, a bila sam vec i u Srbiji prevodilac, ja sam
bila zblanuta jer je taj administrativni jezik u Nemackoj cista
perverzija i izivljavanje nad nama " ponizenima i uvredjenima" ;)

Drage kolege,

da li je nekom od vas priznata titula dr. med. (Univ. XY) u Nemackoj? Radim ovde vec 7 godina. Da li neko na svojoj kozi iskusio postupak priznavanja Dr.med.? Koliko sam ja citajuci shvatio oni to ne priznaju, jer je to kao "Berufsdoktorat".

Hvala vam puno na odgovoru!

Pozdrav

Drage kolege,

da li je nekom od vas priznata titula dr. med. (Univ. XY) u Nemackoj? Radim ovde vec 7 godina. Da li neko na svojoj kozi iskusio postupak priznavanja Dr.med.? Koliko sam ja citajuci shvatio oni to ne priznaju, jer je to kao "Berufsdoktorat".

Pozdrav
Ja nisam "kolega", ali zivim dugo u Nemackoj i videla sam da se ta titula priznaje, ali uvek iza toga stoji Univerzitet Beograd, Prag,
Budimpesta jer i sam znas da za titulu doktora u recimo Nemackoj mora da se pise i doktorski rad.

Drage kolege,

Pozdrav
Pozdrav,
ako je neko studirao npr. u Beogradu, titula glasi Dr.med. (Univ. Belgrad). Ja vec godinama koristim tu titulu, jer mi je lekarska komora rekla da tako glasi (Ärztekammer Nordrhein), jedino sto sam im bila poslala je prevod diplome. Skoro sam slala dokumente za prijavu specijalistickog ispita i jos jednom pitala jel u redu da tako pisem titulu, rekli su mi da je to ispravno.

Postovani, pocela sam sa ucenjem jezika.
Zanima me da li je i dalje zaista tolika potraznja za stranim doktorima u nemakoj?
hvala
Potražnja je jako velika, nebitno da li su u pitanju strani ili “domaći” lekari, ali pošto nemački lekari ne mogu da pokriju potrebe nemačkog zdravstvenog sistema, zapošljavaju veliki broj lekara iz inostranstva. Oglasi za posao su prepuni, pogotovo u oblasti hirurgije, anesteziologije, interne medicine, neurologije, psihijatrije, ginekologije i akušerstva. Bitno je dobro vladati jezikom i naoružati se strpljenjem zbog papirologije.

Back