Srpski lekari u Nemačkoj

Ljudi, potrebna mi je pomoć oko popunjavanja zahteva za vizu (plavu kartu).
Pitanje broj 12 me muči. Predviđeno trajanje biravka u Nemačkoj, šta ste vi tu pisali? I pitanje broj 13. Iz kojih sredstava podmirujem boravak u Nemačkoj i da li posedujem važeće zdravstveno osiguranje. Meni oni ugovorom garantuju da će mi plaćati zdravstveno osiguranje, zar ne?

Akcija za Valentinovo! Dajem svaki curriculum, koji sam vec prevela, za 400€ (inace 450-600€). Ono sto imam prevedeno je: Medicinski fakultet u Nisu stari i novi plan po Bologni, u Beogradu novi plan po Bologni, u Novom Sadu stari i novi plan po Bologni, u Kragujevcu novi plan od 70 stranica, u Sarajevu stari plan. Veterinarski fakultet u Novom Sadu. Stomatoloski fakultet u Pancevu.

Ostalo JOS nisam prevela, ali rado preuzimam - oko 10€/stranica, ovisno o kolicini.

Akcija vazi do kraja februara. Javite se na info@jj-translation.net i navedite da zelite ovaj popust iz ljubavi :D

Sretno Valentinovo ;)

prva poruka
Zdravo , ime mi je Jovan, iz Makedonija uskoro sjeverna Makedonija :eek: ..
zivim 6 mj. u Nemackoj i dobio sam termin za FSP, isao na vorberetungskurs i sta ne.
termin za FSP mi je sredina Mart..
Wenn sich jemand gemeinsam auf die Prüfung vorbereiten möchte, rufen Sie mich bitte an 004915753053934

Kolege koje rade na internoj, za koliko pacijenata (kreveta) ste zaduzeni na odeljenju?
Moja gornja granica je 17 pacijenata, s tim sto ako imam nekoliko otpusta i prijema, nema sanse da izadjem na vreme (17h) s posla. Jedan kolega Nemac koji radi u susednom gradu mi kaze da kod njih da odeljenju svaki Stationsarzt ima 22 pacijenata, njemu je to previse pa je dao otkaz. Pa razmisljam kako bi bilo da ja imam 22 pacijenta, ja ne bih mogla ni imena da popamtim. Entlassungsbriefe pisem ja, i to se izdaje entgültiger Brief (a ne vorläufiger Entlassungsbrief gde samo stoje dijagnoze i terapija pri otpustu), a vadjenje krvi zvanicno radi Arzthelferin, ali ako pacijent ima lose vene, mrzi je da pola sata trazi venu,nego kaze nisam uspela, pa onda ja moram pola sata da trazim. Pa me zanima kako je kod drugih? Ili mozda ja nisam za ovaj posao.

Poslednja izmena:
Ja sam imala termin 8.11.falilo mi BE,10.11.me zvali da je viza odobrena da donesem samo BE i osiguranje kad god to bilo,jos uvek nisam prilozila jer tek 8.3.polazem FSP.A na terminu su mi najpre dali dopunu 10 nedelja.

- - - - - - - - - -

Prilikom predaje dokumenata u ambasadi za plavu kartu traze se da se predaju original dokumenta sertifikata o jeziku kao i original FSP. Da li ste vi isto originale predale i ako niste kako ste resili ovu situaciju? Malo mi je nelogicno da dam nekom original FSP-a. Unapred hvala.
To je samo na uvid vrate ofmah uzmu kopiju

- - - - - - - - - -

Da li neko ima informaciju, koliko moze ambasada da vas ceka nakon predaje dokumenata za vizu, na naknadno dostavljanje BE?
Da li postoji neki odredjeni rok, u toku kojeg vi morate dostaviti BE(tipa mesec,dva) ili ne?

Odgvorih odvojenim postom

Kolege, znate li mozda cenu hospitacije u nekoj privatnoj klinici?
Imam i jedno pitamje, nevezano za temu, pa se izvinjavam, al kontam da bar neko ima iskustva sa tim - imam psa i volela bih da ga povedem sa sobom, al bila bih sama sa njim, pa znate li kako bih mogla da uskladim to sa poslom jer se tamo dosta radi a ne bih da mi pas bude sam, a i fizioloski ne bi izdrzao.
Hvala

Drage kolege,
dobio sam vizu po paragrafu 17a (nisam imao radnu dozvolu). Sada zelim da predjem u drugu pokrajinu gde sam dobio BE. Da li neko zna kakva je procedura u ambasadi: da li moram da zakazem novi termin i da predajem dokumentaciju ispocetka ili je dovoljno da im odnesem novi radni ugovor i BE?

Kolege koje rade na internoj, za koliko pacijenata (kreveta) ste zaduzeni na odeljenju?
Moja gornja granica je 17 pacijenata, s tim sto ako imam nekoliko otpusta i prijema, nema sanse da izadjem na vreme (17h) s posla. Jedan kolega Nemac koji radi u susednom gradu mi kaze da kod njih da odeljenju svaki Stationsarzt ima 22 pacijenata, njemu je to previse pa je dao otkaz. Pa razmisljam kako bi bilo da ja imam 22 pacijenta, ja ne bih mogla ni imena da popamtim. Entlassungsbriefe pisem ja, i to se izdaje entgültiger Brief (a ne vorläufiger Entlassungsbrief gde samo stoje dijagnoze i terapija pri otpustu), a vadjenje krvi zvanicno radi Arzthelferin, ali ako pacijent ima lose vene, mrzi je da pola sata trazi venu,nego kaze nisam uspela, pa onda ja moram pola sata da trazim. Pa me zanima kako je kod drugih? Ili mozda ja nisam za ovaj posao.
Pozdrav, ja sam isto na internoj u manjoj mjesnoj bolnici.. Imam najcesce 14 pacijenata. Nekada kada fali ljekara, broj se zna popeti na 18. Krv vadim sama. Za pisma imam pomoc jer ga pisu sekretarice a ja ga samo izdiktiram. Imamo i studente koji nam nekada pomazu nekada odmazu.. Pisma dosta zavise i od Oberarzta posto kod nekih otpusnog nema ispod 4 stranice a kod nekog je dosta krace.. Od toga zavisi i kad se izlazi... :D Kod prvog vrlo lako si u pola pet a kod drugog skoro nikad prije 7 napolju...

Poslednja izmena:
Za koleginicu sakicu 899 ne snalazim se na pp mejl.Meni su dali 10 nedelja na termini i posle dva dana zvali da je viza odobrena,ja otisla posle 7 dana i vrate me kazu nemas BE,kad je isticala 10 ta nedelja posaljem mejl za produzrtak dopune oni zovu i kazu vama je viza odobrena samo donesite BE i osiguranje,kad god to bilo.Ja tek 8.3.polazem pa cu im posle toga ako polozim odneti.Bice to ok.

Ja sam imala termin 8.11.falilo mi BE,10.11.me zvali da je viza odobrena da donesem samo BE i osiguranje kad god to bilo,jos uvek nisam prilozila jer tek 8.3.polazem FSP.A na terminu su mi najpre dali dopunu 10 nedelja.

Hvala puno na odgovoru. Znaci na terminu, kada ste predavali dokumenta za vizu, su vam prvo dali rok od 10 nedelja da dostavite BE. To znaci da mora da se istempira vreme, kada biste trebali da dobijete termin za Fsp i da dobijete BE sa terminom u ambasadi.
Nisam siguran da ce svakome reci, da moze da dostavi BE naknadno kad god to bilo.

Kolege koliko vam na internoj traje sono rotacija i koliko dugo se ceka na istu? Da li vam bolnice placaju Fortbildunge(ukljucujuci smjestaj i prevoz)?
Hvala unaprijed!

Kod nas na odeljenju je bilo tesko dobiti sono rotaciju. Oni tebe stave na spisak, ali cim se neko razboli, ti moras da njega menjas i da radis na Stationu. Samo iskusnije kolege pred kraj specijalizacije su uopste i mogle da se nadju na tom spisku, budu po nedelju dana na ultrazvuku, pa ih vrate na Station, pa onda kad niko nije bolestan opet nedelju dana ultrazvuk. A mi mladji smo morali da se snalazimo. Imali smo jedan manji uredjaj za ultrazvuk, pa se s njim ide kod pacijenta u sobu, pa sam ja gledala nacelnicu dok radi, pa kasno popodne i ja vezbala. Moja bolnica je organizovala Ultraschall Grundkurs, pa sam tu naucila neke osnove,i to nisam morala da placam. Kad sam bila na rotaciji iz kardiologije, bila sam 5 dana u Funktionsbereich gde se radi Echo, i to sam se izborila da me puste. Ali sam najbolje i Sono i Echo naucila dok sam bila na intenzivnoj, pacijenti su ionako intubirani, pa natenane...Dok sam radila na Uniklninici, Fortbildunge sam imala besplatno ako su na klinici, a ako sam htela negde drugde da idem, sama sam placala. U privatnim klinikama je druga prica, tamo imaju odredjen budzet za svakog Assistenzarzta, tako da mi sad placaju sve. Podrav!

Kolege, znate li mozda cenu hospitacije u nekoj privatnoj klinici?
Imam i jedno pitamje, nevezano za temu, pa se izvinjavam, al kontam da bar neko ima iskustva sa tim - imam psa i volela bih da ga povedem sa sobom, al bila bih sama sa njim, pa znate li kako bih mogla da uskladim to sa poslom jer se tamo dosta radi a ne bih da mi pas bude sam, a i fizioloski ne bi izdrzao.
Hvala

Kako cenu hospitacije, hospitacija je besplatna...Drugo je interesantno pitanje, ali bih ti preporučio da ne vodis psa...ja nemam psa ali sam hteo da uzmem, jer sam u kući uvek imao, i malo se raspitivao i odustao...pas mora da se registruje u Nemačkoj itd. i tu moraju da se daju podaci koliko radiš i gde i koliko si kod kuće i koliko sam čuo ne dobiješ dozvolu za psa ako će on da ostaje kući sam više sati svaki dan. Rešenje je da se o psu neko stara ili ga posećuje ili ga poseti kad si ti na poslu ili da ga predaš na boravak tipa dnevni boravak za vreme kad si ti na poslu, za sve ovo ti treba pismena potvrda osobe ili firme koja će to da radi. U principu može to da bude i komšija ali mora pismeno da se obaveže da će kuče da posećuje, a gde takvog da nađeš, čak i ako nađeš komšiju koji ima i izvodi sopstvenog psa neće svako da se obaveže... Ukratko to što ti ne bi volela da pas bude dugo sam ne bi ti u De ni dozvolili. Rešenje je da ideš u dvoje i sa psom pri čemu jedna osoba mora da je više kući... I druga stvar je traženje stana, ne dozvoljavaju svi vlasnici stana držanje kućnih ljubimaca. Mnogi poslodavci, prvenstveno kancelarijski poslovi, dozvoljavaju dovođenja psa na posao tj. u kancelariju pogotovo ako se nema kontakt sa strankama mušterijama itd., u bolnicama naravno ta mogućnost ne postoji. Što se tiče prelaska granice sa psom nemam podatke ali imam osećaj da moze da se iskomplikuje sa 300 dozvola i potvrda... Sve u svemu odnos u Nemačkoj u gradu i na selu nije samo prema ljudima ili pacijentima drugačiji neg' kod nas već i prema životinjama. Jel video neko psa lutalicu u gradu ili pored puta u Nemačkoj?

Poslednja izmena:
Poštovane kolege , imam jedno pitanje u vezi Krankenversicherunga, koji ste vi uzeli, postoji dilema između AOK kao socijalnog i Allianz ( kojeg predlaže ljekarska komora ) kao privatnog. Hvala

Ja sam ostao kod AOK, kad se dostigne određena visina doprinosa za zdravstveno ostaje doprinos isti čak i kad se plata i dalje povećava. Privatno zdravstveno je mnogo komplikovano i nije mi jasno ko šta tu plaća i ko kome šta refundira, problematični su i doprinosi za privatno kad se ode u penziju jer izgleda da moraju i tada da se plaćaju i budu čak i viši. Potraži video na internetu npr. :

Back