Srpski lekari u Nemačkoj

Drage kolege,
dobio sam vizu po paragrafu 17a (nisam imao radnu dozvolu). Sada zelim da predjem u drugu pokrajinu gde sam dobio BE. Da li neko zna kakva je procedura u ambasadi: da li moram da zakazem novi termin i da predajem dokumentaciju ispocetka ili je dovoljno da im odnesem novi radni ugovor i BE?

Pretpostavljam da si već u Nemačkoj, time nemaš više ništa sa ambasadom, već u Bürgerservice ili Landratsamt.

Kod nas na odeljenju je bilo tesko dobiti sono rotaciju. Oni tebe stave na spisak, ali cim se neko razboli, ti moras da njega menjas i da radis na Stationu. Samo iskusnije kolege pred kraj specijalizacije su uopste i mogle da se nadju na tom spisku, budu po nedelju dana na ultrazvuku, pa ih vrate na Station, pa onda kad niko nije bolestan opet nedelju dana ultrazvuk. A mi mladji smo morali da se snalazimo. Imali smo jedan manji uredjaj za ultrazvuk, pa se s njim ide kod pacijenta u sobu, pa sam ja gledala nacelnicu dok radi, pa kasno popodne i ja vezbala. Moja bolnica je organizovala Ultraschall Grundkurs, pa sam tu naucila neke osnove,i to nisam morala da placam. Kad sam bila na rotaciji iz kardiologije, bila sam 5 dana u Funktionsbereich gde se radi Echo, i to sam se izborila da me puste. Ali sam najbolje i Sono i Echo naucila dok sam bila na intenzivnoj, pacijenti su ionako intubirani, pa natenane...Dok sam radila na Uniklninici, Fortbildunge sam imala besplatno ako su na klinici, a ako sam htela negde drugde da idem, sama sam placala. U privatnim klinikama je druga prica, tamo imaju odredjen budzet za svakog Assistenzarzta, tako da mi sad placaju sve. Podrav!
Hvala na odgovoru. I kod nas je slicna situacija...Kada ima dovoljno radnika moze sono, kada nema- nista od navedenog....

Poštovane kolege, s obzirom da se u Hessenu kako je prethodno više puta navedeno PKT priznaje kao validna medicinska jezička diploma, imam pitanje s obzirom da bih želio aplicirati za drugu saveznu državu.

Naime, da li Aprobacija steknuta sa PKT vrijedi u cijeloj Njemačkoj, tj. da li se prilikom apliciranja u neku drugu saveznu državu u kojoj PKT nije prihvaćen svejedno mora polagati FSP, iako npr. posjedujem Aprobaciju iz Hessena?

Nisam uspio naći odgovor na pitanje na forumu, pa ukoliko već postoji unaprijed se izvinjavam. Pozdrav

Poštovane kolege, s obzirom da se u Hessenu kako je prethodno više puta navedeno PKT priznaje kao validna medicinska jezička diploma, imam pitanje s obzirom da bih želio aplicirati za drugu saveznu državu.

Naime, da li Aprobacija steknuta sa PKT vrijedi u cijeloj Njemačkoj, tj. da li se prilikom apliciranja u neku drugu saveznu državu u kojoj PKT nije prihvaćen svejedno mora polagati FSP, iako npr. posjedujem Aprobaciju iz Hessena?

Nisam uspio naći odgovor na pitanje na forumu, pa ukoliko već postoji unaprijed se izvinjavam. Pozdrav
Pažljivije čitaj :D. Jednom stečena aprobacija u nekoj pokrajini važi u celoj Nemačkoj, nezavisno od načina na koji je stečena (ispit, poređenje diplome..). Druga priča je sa Berufserlaubnis, jer ona važi samo u pokrajini u kojoj je izdata. A sad koliko je meni poznato u Hesenu se ne stiče Aprobacija polaganjem PKT već posebnog ispita, obično poznatnog pod nazivima Kenntnisprüfung, Geleichwertigkeitsprüfung i sl, a PKT je uslov da bi se na ispit izašlo.

Lekare početnike je plata oko 4000 e bruto odnoso oko 2400 e neto, zavisi od tarife koju klinika koristi. Na sledećem linku je pregled tarifa po Nemačkoj pa koga zanima neka pogleda https://www.marburger-bund.de/bundesverband/tarifvertraege.

Super ,hvala punoo ! Ne znam samo da li se ovo razlikuje dosta od pkrajine do pokrajine..ili je uglavnom to ,to..Posto mi je drugarivca rekla,mada ona nije bas sigurna sta je razumela :-D ,da ce joj plata biti 2100,2200.. u hessenu,Kassel
Nadams e d aona nije shvatila:-D

Super ,hvala punoo ! Ne znam samo da li se ovo razlikuje dosta od pkrajine do pokrajine..ili je uglavnom to ,to..Posto mi je drugarivca rekla,mada ona nije bas sigurna sta je razumela :-D ,da ce joj plata biti 2100,2200.. u hessenu,Kassel
Nadams e d aona nije shvatila:-D

Zavisi i od porezne klase i koliko nocnih imate..ja radim na jednoj maloj klinici gdje nocne pocinjemo raditi od drugog mjeseca i u pravilu imamo po 5 mjesecno. Tako da ja izadjem na 2700 netto, a 5-ta sam porezna klasa tj.najgora. Ti bi vjerovatno bila 1, i dobijala bi vise od mene.

Postoji više agencija.... neke su i na ovom forumu pomenute. Samo pazi da ti ne trose vreme, neke su bas spore, a i kad ti nesto ponude traze ugovor na 2 god i ponuda im nije bas najbolja. Ali sve zavisi od tvog iskustva i sta trazis...
Videces odmah po razgovoru sa agentom, cemu mozes da se nadas...
Ako trazis bilo kakav posao, naci ces brzo.

- - - - - - - - - -

Idi na sajt njihove komore Landesärztekammer i na odeljak za FSP i tamo ćeš naći da li stoji to ili ne....
Npr.za berlin stoji da sertifikat ne sme biti stariji od 3 godine, itd

Da li se može prijaviti na FSP bez prijave za BE

Da li se može prijaviti na FSP bez prijave za BE

FSP ti je u stvari deo ceolokupnog procesa bilo ka BE bilo ka aprobaciji, tako da negde traže sva dokumenta za BE, a onda je FSP prvi korak...
Međutim, postoje i pokrajine, mislim Türingen ili Oberbayern gde ti je dovoljno za FSP da imas Einstellungszusage da bi prijavio/la. Najbolje idi na sajt komore gde se prijavljujes, jer se dosta toga menja, a i razlikuje se od mesta do mesta.

Npr. Trenutno za Thüringen važi sledeće:
Antragsformular

· Gebührenformular

· Lebenslauf

· Kopie des Sprachzertifikates mindestens der Stufe B2

· Kopie Reisepass bzw. Personalausweis

· Kopie der Eingangsbestätigung vom Thüringer Landesverwaltungsamt über Ihren Antrag zur Erteilung der Approbation

Drage kolege,

interesuje me da li neko ima iskustva sa aprobacijom u NRW, konkretno oko dobijanja aprobacije preko Gutachtera?

I još jedno pitanje, da li je od dokumenata neophodna i licenca lekarske komore ili je dovoljan položen državni ispit i onaj good standing sertifikat?

Hvala unapred!

Back