Kod nas na odeljenju je bilo tesko dobiti sono rotaciju. Oni tebe stave na spisak, ali cim se neko razboli, ti moras da njega menjas i da radis na Stationu. Samo iskusnije kolege pred kraj specijalizacije su uopste i mogle da se nadju na tom spisku, budu po nedelju dana na ultrazvuku, pa ih vrate na Station, pa onda kad niko nije bolestan opet nedelju dana ultrazvuk. A mi mladji smo morali da se snalazimo. Imali smo jedan manji uredjaj za ultrazvuk, pa se s njim ide kod pacijenta u sobu, pa sam ja gledala nacelnicu dok radi, pa kasno popodne i ja vezbala. Moja bolnica je organizovala Ultraschall Grundkurs, pa sam tu naucila neke osnove,i to nisam morala da placam. Kad sam bila na rotaciji iz kardiologije, bila sam 5 dana u Funktionsbereich gde se radi Echo, i to sam se izborila da me puste. Ali sam najbolje i Sono i Echo naucila dok sam bila na intenzivnoj, pacijenti su ionako intubirani, pa natenane...Dok sam radila na Uniklninici, Fortbildunge sam imala besplatno ako su na klinici, a ako sam htela negde drugde da idem, sama sam placala. U privatnim klinikama je druga prica, tamo imaju odredjen budzet za svakog Assistenzarzta, tako da mi sad placaju sve. Podrav!