Srpski lekari u Nemačkoj

Može li mi neko reći, koliko para je potrebno za odlazak u neki manji nemački grad nekih 3 meseca? Tj. koliko para je potrebno za nas koji krećemo sa B2, manji grad, bez iskustva... Okviran odgovor očekujem naravno, pod ptetpostavkom da bolnica nidta ne placa...

Ako je smestaj placen onda vam ne treba puno- u manje 1000e bi uklopili hranu i
ostale sitnice tipa tampone, sampone bla bla bla. Pod uslovom da ne izlazite u restorane petkom na veceru a subotom u grad u provod. Al ako smestaj nije placen, onda prosto ne znam kako cete ista iznajmiti na 3 meseca...

Mislim da vam je uslov za dobijanje vize Berufserlaubnis. A da bi ste dobili BE, morate u vecini pokrajina poloziti FSP. Odnosno, nadjite prvo poslodavca, da bi ste uopste znali koji su vam papiri potrebni. Prevedeni plan i program vam je potreban ako idete na uporedjivanje diplome. U nekim pokrajinama je lakse dobiti Approbaciju sa polozenim KP. Brze je i jeftinije.

Cao, a mozes li mi reci koje su to pokrajine ? Mozes na imejl da mi pises: zivotjelep88@gmail.com.

Pozz. Moze li mi neko odgovoriti koja dokumenta se overavaju u ambasadi Nemacke u Beogradu?Kod zvanicnog tumaca za nemacki jezik koji je iz EU sam preveo diplomu, dodatak diplomi, drzavni ispit, stazersku knjizicu, radnu knjizicu, good stending, uverenje o nekzanjavanju, licencu. Na dokumenta na koje se moglo sam stavio apostil. Sada da li ti prevodi sa kopijama se overavaju uz prilozen original, koliko kopija moze da, se prevede, koja je cena i da li se placa u dinarima ili u evrima? Unapred hvala

Cao, a mozes li mi reci koje su to pokrajine ? Mozes na imejl da mi pises: zivotjelep88@gmail.com.

Meni su u mojoj lekarskoj komori Mecklenburg-Vorpommen-u rekli da se ne isplati ici na uporedjivanje. Ceka se oko 2 god i skoro uvek je negativan odgovor. Drugarici iz Ukrajine su to takodje rekli u Brandenburg-u. Ona je pre neki dan polozila KP. U svakom slucaju, ne postoje pravila, svako je slucaj za sebe.

Hvala na odgovoru, al kako se onda snalaze kolege kojima bolnica npr ne plati smestaj tokom hospitacije ili je to obavezno? I jos koje pitanje - koliko sam razumela, dok se dodje do FSP, BE, plave vize...potrebno je najmanje pola godine i dosta para? A sad gotovo svi zivi traze C1, da ne kazem aprobaciju...i sta da radimo mi koji nemamo iskustva u poslu, imamo B2 za koji svi znamo da ne znamo dobro jer smo ga ucili u Srbiji i da je potrebno vreme i boravak u Nemackoj da bi se sve to sleglo? Pa dok se prevedu dokumenta i sta vec treba, treba i to platiti. Pa onda nas neko i primi na hospitaciju gde radimo besplatno i nadam se plati bar stan, pa kad to prodje vratimo se u Srbiju jer nam je isteklo tri meseca i sta onda radimo u Srbiji? Izvinite ako izgledam iznervirano, samo me zanima sta da radimo mi koji zaista nemamo ni C1 ni aprobaciju a Boga mi ni nesto mnogo para da sve ovo izvedemo. Bas se smorim kada shvatim koliko sam se trudila i za fakultet i za jezik i koliko sam odvajala od usta a tek sad vidim da nisam ni na osmini puta.
Pozdrav svima, srecni praznici!!!

To je bukvalno zacarani krug iz kog covek moze izaci samo ako pre toga ne padne u depresiju. Vecina bolnica nudi smestaj i obrok, ako vam je za utehu. Jer placanje plate nekome ko nema vizu je rad na crno. B2 apsolutno nije dovoljan, samo se stavite u situaciju- kako bi pregledali pacijenta u Srbiji ako ne baratate sa srpskim dobro, jer ni jedan pacijent se ne izrazava ni strucnim medicinskim ni latinskim, i isto tako i u Nemackoj. Prvi prevod dokumenata koji je potreban kosta oko 350e. Ali niko od poslodavaca vas nece primiti na hospitaciju bez razgovora, sto zahteva odlaske u Nemacku. Druga opcija je da odete kod nekog ko vec zivi u Nemackoj, mada to nije tako stabilna opcija jer vecina nasih sto odu nece da pomognu.
U svakom slucaju moj savet je da saljete Bewerbunge, trazite sebi posao, kad dobijete pozitivni odgovor, tad cete smislit sledeci korak. Jer taj odgovor vam je zapravo izlaz iz tog kruga.
Srecni praznici ????

Trenutno veoma tezak proces, nista nam nisu olaksali sve je gore i gore. Mislim da je sad najgora ova informacija a to je da sertifikat B2 vazi samo godinu dana! Vi kad krenete u ovaj proces treba vam godinu dana sigurno da sve ovo uspete (nadjete poslodavca, odete na razgovor, dobijete ugovor, prijavite Fsp, aplicirate za termin u ambasadi), ne daj Boze da iz prvog puta ne zavrsite sve -polozite ispit, dobijete radnu dozvolu i posao, ode godinu dana i vise ne vazi ni sertifikat nemackog. Znaci opet polagati sve ponovo i prevoditi dokumentaciju koja zastareva. Circulus vitiosu.

Što se tiče važenja sertifkata ima na ovom linku..
https://www.telc.net/fileadmin/user_upload/Informationsmaterial/leitfaden_fuer_schulen.pdf

Wann steht das Ergebnis der Prüfung fest und wie lange ist ein telc Zertifikat
gültig?
Die Prüfungsergebnisse werden dem Prüfungszentrum spätestens nach vier Wochen mitgeteilt,
in den meisten Fällen ist die Auswertungszeit aber kürzer. In diesem Zeitraum werden auch die
Zertifikate verschickt. Die Frist der Ergebnisauswertung bezieht sich immer auf das Datum der
vollständig eingegangenen Unterlagen bei der telc gGmbH.
Bei einer Kooperation zwischen Volkshochschule und Schule wird die Übergabe der Zertifikate
an die Jugendlichen oft gemeinsam mit der Volkshochschule in einem feierlichen Rahmen unter
Anwesenheit der Schulleitung, der Eltern und der lokalen Presse organisiert. Diesbezügliche
Absprachen treffen die Kooperationspartner in der Regel untereinander.
telc Zertifikate sind unbefristet gültig.

Trenutno veoma tezak proces, nista nam nisu olaksali sve je gore i gore. Mislim da je sad najgora ova informacija a to je da sertifikat B2 vazi samo godinu dana! Vi kad krenete u ovaj proces treba vam godinu dana sigurno da sve ovo uspete (nadjete poslodavca, odete na razgovor, dobijete ugovor, prijavite Fsp, aplicirate za termin u ambasadi), ne daj Boze da iz prvog puta ne zavrsite sve -polozite ispit, dobijete radnu dozvolu i posao, ode godinu dana i vise ne vazi ni sertifikat nemackog. Znaci opet polagati sve ponovo i prevoditi dokumentaciju koja zastareva. Circulus vitiosu.

Da li ste potpuno sigurni u ovu Vašu tvrdnju?:zroll:
Na zvaničnom obaveštenju na sajtu i dalje stoji da sertifikat o znanju jezika mora biti "ne stariji od 3 godine". Do duše, ja gledam za Berlin.

Da li ste potpuno sigurni u ovu Vašu tvrdnju?:zroll:
Na zvaničnom obaveštenju na sajtu i dalje stoji da sertifikat o znanju jezika mora biti "ne stariji od 3 godine". Do duše, ja gledam za Berlin.

MIslim da to što kolega "neurohirurg" piše nema nikakvog osnova. Bar ne za sada evidentiranog na bilo kom zvaničnom sajtu.
Kolega/inice, pročitah da ste zainteresovani za odlazak u Berlin. Možete me kontaktirati tu preko poruke da razmenimo saznanja o istom.

S poštovanjem!

Pozz. Moze li mi neko odgovoriti koja dokumenta se overavaju u ambasadi Nemacke u Beogradu?Kod zvanicnog tumaca za nemacki jezik koji je iz EU sam preveo diplomu, dodatak diplomi, drzavni ispit, stazersku knjizicu, radnu knjizicu, good stending, uverenje o nekzanjavanju, licencu. Na dokumenta na koje se moglo sam stavio apostil. Sada da li ti prevodi sa kopijama se overavaju uz prilozen original, koliko kopija moze da, se prevede, koja je cena i da li se placa u dinarima ili u evrima? Unapred hvala
ako podnosite zahtev za vizu ne overava se nista u ambasadi, samo napravite po dve kopije od svega toga i ponesete na uvid origina i prevod. ako saljete kopije za nemacku zbog npr. zahteva za radnu dozvolu onda morate da overite kopije u ambasadi, ponesete original i prevod na uvid i napravite onoliko kopija za overu koliko vam pise u informatoru tj. koliko vam je trazila ta neka sluzba u nemackoj. ne znam kolika je cena i cini mi se da sam procitala negde u grupi da se placa u dinarima.

- - - - - - - - - -

pozdrav kolege, da li neko zna da li moze da se menja posao/pokrajina sa vizom, recimo da je nazovem praktikantska, koja ima paragraf 17a? aplicirala sam za plavu kartu ali primanja nisu bila dovoljna i umesto odbijenice sam dobila ovu 17a vizu sa kojom ne znam kako stvari funkcionisu, posto kolege lekari svi imaju plave karte. dosla sam pre mesec dana, poslodavac me zavlaci, jos nisam dobila ugovor, hospitiram bez plate, rekao je verovatno tek od 1.2. dok dobro protumaci paragraf 17a. i to je nagovestio ponudu od pola radnog vremena i pola od pola praktikatske plate kako bih isla na obuku koju viza uslovljava a posto sam lekar to nema veze s vezom. htela bih dobro da se informisem da znam kako da nastupim. ambasada je rekla da probam da ispravim krive drine ovde u uredu za strance, oni su odgovorili nema plave karte dok se ne polozi aprobacija. sad ne znam sta da ocekujem od poslodavca i koliko jos treba da ga cekam. da li neko od lekara/tehnicara/negovatelja ima takvu vizu i sta ona podrazumeva, kakva su vam iskustva?

Back