Srpski lekari u Nemačkoj

ako podnosite zahtev za vizu ne overava se nista u ambasadi, samo napravite po dve kopije od svega toga i ponesete na uvid origina i prevod. ako saljete kopije za nemacku zbog npr. zahteva za radnu dozvolu onda morate da overite kopije u ambasadi, ponesete original i prevod na uvid i napravite onoliko kopija za overu koliko vam pise u informatoru tj. koliko vam je trazila ta neka sluzba u nemackoj. ne znam kolika je cena i cini mi se da sam procitala negde u grupi da se placa u dinarima.

- - - - - - - - - -

pozdrav kolege, da li neko zna da li moze da se menja posao/pokrajina sa vizom, recimo da je nazovem praktikantska, koja ima paragraf 17a? aplicirala sam za plavu kartu ali primanja nisu bila dovoljna i umesto odbijenice sam dobila ovu 17a vizu sa kojom ne znam kako stvari funkcionisu, posto kolege lekari svi imaju plave karte. dosla sam pre mesec dana, poslodavac me zavlaci, jos nisam dobila ugovor, hospitiram bez plate, rekao je verovatno tek od 1.2. dok dobro protumaci paragraf 17a. i to je nagovestio ponudu od pola radnog vremena i pola od pola praktikatske plate kako bih isla na obuku koju viza uslovljava a posto sam lekar to nema veze s vezom. htela bih dobro da se informisem da znam kako da nastupim. ambasada je rekla da probam da ispravim krive drine ovde u uredu za strance, oni su odgovorili nema plave karte dok se ne polozi aprobacija. sad ne znam sta da ocekujem od poslodavca i koliko jos treba da ga cekam. da li neko od lekara/tehnicara/negovatelja ima takvu vizu i sta ona podrazumeva, kakva su vam iskustva?

Jel ste morali naknadno da dostavite Berufserlaubnis u ambasadi da bi dobili vizu ili ne? Mozda je trebalo da zahtevate novi ugovor od poslodavca gde ste zaposleni kao lekar sa normalnim primanjima za lekara i za plavu kartu odmah po dobijanju Berufserlaubnis. Ja imam slican ugovor sa min. platom sa kojim sam aplicirala za plavu kartu na kom pise da cu pri dobijanju Berufserlaubnisa dobiti novi ugovor kao Asistenzärztin. Bila sam na terminu u ambasadi i sad me cekaju da naknadno odnesem radnu dozvolu. Ja planiram da sa Berufserlaubnis dostavim i novi ugovor sa normalnim primanjima kako bi dobila plavu kartu jer plava karta ne moze da se dobije sa min. platom. Trazite novi ugovor od poslodavca, recite da je to uslov za plavu kartu.

- - - - - - - - - -

MIslim da to što kolega "neurohirurg" piše nema nikakvog osnova. Bar ne za sada evidentiranog na bilo kom zvaničnom sajtu.
Kolega/inice, pročitah da ste zainteresovani za odlazak u Berlin. Možete me kontaktirati tu preko poruke da razmenimo saznanja o istom.

S poštovanjem!

Ja imam informaciju da sve vise prave probleme u ambasadi sto se tice samog Telc sertifikata bez obzira sto je B2 nivo u pitanju i daju rok da se dostavi novi koji nije stariji od godinu dana, a koliko cujem sad su poceli u Sarajevu da ne priznaju nekima uopste Telc sertifikat.

Jel ste morali naknadno da dostavite Berufserlaubnis u ambasadi da bi dobili vizu ili ne? Mozda je trebalo da zahtevate novi ugovor od poslodavca gde ste zaposleni kao lekar sa normalnim primanjima za lekara i za plavu kartu odmah po dobijanju Berufserlaubnis. Ja imam slican ugovor sa min. platom sa kojim sam aplicirala za plavu kartu na kom pise da cu pri dobijanju Berufserlaubnisa dobiti novi ugovor kao Asistenzärztin. Bila sam na terminu u ambasadi i sad me cekaju da naknadno odnesem radnu dozvolu. Ja planiram da sa Berufserlaubnis dostavim i novi ugovor sa normalnim primanjima kako bi dobila plavu kartu jer plava karta ne moze da se dobije sa min. platom. Trazite novi ugovor od poslodavca, recite da je to uslov za plavu kartu.

- - - - - - - - - -

Ja imam informaciju da sve vise prave probleme u ambasadi sto se tice samog Telc sertifikata bez obzira sto je B2 nivo u pitanju i daju rok da se dostavi novi koji nije stariji od godinu dana, a koliko cujem sad su poceli u Sarajevu da ne priznaju nekima uopste Telc sertifikat.
na terminu sam imala i BE i ugovor u kojem je u tom trenutku bila dovoljna zarada za plavu kartu ali ona niza cifra iz informatora. problem je u tome sto klinika sad nece da saradjuje zbog ove vize i odugovlace sa ugovorom koji sigurno nece biti povoljan po mene.

- - - - - - - - - -

NE shvatam kako mogu da rade nešto što nije definisano nikakvim zakonom, aktom, podaktom, članom itd (tj ja ne znam da postoji)... To me iritira neopisivo.

Nego, da li neko ima nekakva saznanja,a da su potkrepljena jakim dokazom, o ovom "produzenom bezvziznom" boravku u DE za osobe van EU u jasno definisanim slučakjevima? Pošto se ambasada jasno oglasila po tom pitanju da to nije tačno, samo je pitanje šta njima znači to da inforamcije NISU TAČNE.

Nemam neki zvanicniniji izvor. Ovo je preuzeto sa sranice vezano za zaposljavanje u Nemackoj i meni se cini najrealnijim u poredjenju sa clancima koje su prenosile kojekakve novine. Bilo bi dobro kada bi neko nasao neki originalniji izvor, ja sam trazila na nemackim stranicama ali bezuspesno.

UKRATKO OBJASNJENJE NOVOG ZAKONA RADNE MIGRACIJE U NJEMACKOJ
Danas izmedju 10-11.00 sati je usvojen prijedlog zakona o radnoj migraciji u Njemacku, koji je dogovoren jos prije 3 mjeseca.
Posto Njemacka grca u pomanjkanju radne snage, strucne radne snage, koalicija je dogovorila prvi zakon nakon 30 godina o migraciji SSS u Njemacku. Zakon ima slicnosti sa zakonom davnih 60-ih godina kada su u Njemacku pozvani nekvalificirani radnici iz odredjenih zemalja, bez radnog iskustva, bez znanja jezika.
Ovaj zakon je malo zahtjevniji i ima poprilicno uvjeta koje kandidati moraju ispuniti.
Ono najvaznije, bez vize nema ulaska u DE, osim turisticki.

Sa ovim zakonom se omogucava iskljucivo strukovnim radnicima, sa diplomom i znanjem jezika za svoju struku. Zakon nije dogovoren da se gradjanima Balkana olaksa dolazak u Njemacku, nego zakon vrijedi za sve trece zemlje cijeloga svijeta.
U dosadasnjem zakonu za Zapadni Balkan se nista ne mijenja, vize i dalje ostaju, za pomocne poslove ce se i dalje vize cekati mjesecima, bit ce ih puno odbijeno kao i do sada.
Sa novim zakonom je olaksan dolazak samo za strucne osobe, sa zavrsenom SSS, znanjem posla i znanjem jezika minimalno A2, za neke struke ce biti potreban i bolji jezik.

Sa ovim zakonom se ukida deficitarna lista, ukida se Vorabzustimmung od ZAV, njemacki i gradjani EU vise nisu povlasteni. Znaci, svaka osoba koja zadovoljava ove uvjete moze naci poslodavca u DE i dobiti vizu u najkracem roku.

Uvedena je jos i dodatna viza, za trazenje posla. Viza ce se izdavati na vrijeme od 6 mjeseci. U tih 6 mjeseci osoba moze samostalno u DE traziti posao u struci. U tom vremenu ne smije raditi neke manje kvalificirane poslove. Kod dogovora zakona je bio prijedlog da bi osobe smjele raditi i takve poslove dok ne nadju adekvatan posao, ali na zalost jos nema nista objavljeno o toj mogucnosti.
Za taj tip vize je potrebna diploma, znanje jezika, osigurana financijska sredstva za tih 6 mjeseci, sto je oko 700€ mjesecno, ili garancija rodbine, poznanika da ce preuzeti troskove zivota.

U zakonu stoji da zakazivanje termina ce i dalje postojati, ali da ce ambasada biti duzna termin dodijeliti u najkracem roku, najduze u 14 dana, a izdavanje vize u sljedecih tri tjedna od termina.
Svaka pokrajina ce biti zaduzena osnovati poseban ured za strance koji ce se baviti samo tim strancima koji su na taj nacin dosli u DE. Pomaganje oko ugovora, pomaganje oko priznavanja diploma, kompletnom problematikom novopridoslim strancima.
Postojat ce i olaksanje oko spajanja obitelji. One osobe koje ce moci priloziti ugovor o radu u struci postojat ce mogucnost da obitelj krene odmah sa njima.

Ono najzalosnije, zakon bi trebao tek 01.01.2020 stupiti na snagu.

- - - - - - - - - -

Kakva su iskusva ljudi koji trenutno traze poslodavca, da li je istina i realno da sada mnogi uslovljavaju sa C1?
P.S. Gledala sam oglase za neke vece klinike i zaista stoji tako. Kakav je slucaj sa manjim klinikama?

B2 sertifikat mozda znaci nekom u ambasadi ali u Nemackoj - ovde vas ne pitaju koji sertifikat imate, ovde pricaju sa vama. Meni je smesno to kad neko kaze:" Ja sam sad polozio b2- ocekujem posao". I u Srbiji pacijenti ne pricaju ni sporo, nit razgovetno, nit strucnim jezikom, nit latinskim izrazima, e pa isto tako i ovde. Tako da svuda stoji c1, i u manjim i u vecim klinikama jer je sefovima bitno da vi pacijenta razumete.

Zar Fsp i nije na nivou C1 nemačkog jezika. Jasno da je možda sam b2 slab ali zar ih tih razloga i nije postao obavezan Fsp pre dobijanja posla?
Ja definitivno nisam ni pomislila da neko moze da dobije posao zato sto je polozio b2 niti trenutno trazim posao, gledala sam oglase čisto onako i to primetila pa sam uljudno zamolila da mi neko odgovori kakvo je stanje u praksi. Jer koliko vidim vecina koji su procesu skupljanja papira i jeste položila b2.
A sto se tice toga sta je nekome smesno, cisto da kazem, primali su Nemci nekada na posao i strance sa polozenim b1 pa su i takvi sada uspesni lekari specijalisti.

Da, to stoji.
Ja sam samo prokomentarisala jer bukvalno ljudi dodju s pristupom da imaju polozeno b2, toe to.
Fsp je medicinski c1. I to je smisljeno samo da se uzmu pare.
Za kontakt sa pacijentom, opet kazem, niko ne pita za sertifikat vec kako baratate s jezikom.

Da, to stoji.
Ja sam samo prokomentarisala jer bukvalno ljudi dodju s pristupom da imaju polozeno b2, toe to.
Fsp je medicinski c1. I to je smisljeno samo da se uzmu pare.
Za kontakt sa pacijentom, opet kazem, niko ne pita za sertifikat vec kako baratate s jezikom.

Ja se izvinjavam koleginice, ali da bi "baratali" jezikom pri razgovoru sa pacijentom Vi tj mi apsolutno moramo da imamo znanje na C1 nivou (eventualno "jak" B2, mada sumnjam u to). Ako je to već tako, onda bolje da se ispituje i da naplate nego da toga nema, onda bi svako pokusavao da konkurise za posao bez obzira na znanje jezika, a poslodavac bi gubio vreme, kao i oni koji uče i usavršavaju jezik pa potom konkurišu. Vreme je novac. Mada ovo svakako nije tema.

Neko iskustva iz Berlina otkad je uveden FSP? :)

Potpuno je svima jasno da je za posao lekara potreban visok nivo poznavanja jezika i to sto traze im ne zameram. I meni smeta kada imam pacijenta koji ne zna ni srpski, ni engleski, ziva se pojedem dok me dobijem sve potrebne informacije. Svako ko je imao kontakta sa migrantima verujem da zna taj ocaj.
Ali Nemacka vlada je itekako odlucila da profitira na nasoj nesreci, tako da se obim papirologije kako vreme odmice samo (neporavdano) povecava...
Za Berlin ni ja nikako da pronadjem nekog lekara iz Srbije i saznam neke novije info. Pisacu Vam privatno, pa mozemo usput razmenjivati iskustva.

Potpuno je svima jasno da je za posao lekara potreban visok nivo poznavanja jezika i to sto traze im ne zameram. I meni smeta kada imam pacijenta koji ne zna ni srpski, ni engleski, ziva se pojedem dok me dobijem sve potrebne informacije. Svako ko je imao kontakta sa migrantima verujem da zna taj ocaj.
Ali Nemacka vlada je itekako odlucila da profitira na nasoj nesreci, tako da se obim papirologije kako vreme odmice samo (neporavdano) povecava...
Za Berlin ni ja nikako da pronadjem nekog lekara iz Srbije i saznam neke novije info. Pisacu Vam privatno, pa mozemo usput razmenjivati iskustva.

Hehe, zapadnjacko birokratsko telo. Sve u svemu, kako god da funkcionisu oni funkcionisu za razliku od nas..

Postovane kolege,
kakva je procedura za odlazak u Nemacku ako ste zavrsili specijalizaciju i nemate iskustva u radu? Ima li neko slicno iskustvo?

Sto se tiče specijalista, lekarske komore se valjda bave priznavanjem spec... a ne kao za aprobaciju. Kao specijalista se utvrdjuje takodje stepen podudarnosti diplome, ali svakako zahtevaju da se provede 15 meseci na klinici pre fachprüfung-a.

Ko je polagao u Minhenu treba mi par info oko polaganja. U lekarskoj komori gde se ulazi, gde se ide..na sprat,prizemlje..malo da se orijentisem kako izgleda zgrada...i kada se razgovara sa pacijetom prilikom uzimanja anamneze kojim redom se sta pita?Hvala....

Drage kolege, nakon duzeg razmisljanja dodjoh i ja u Nemacku. Pocetnik sam tako da imam nekoliko pitanja. Oko 20tak e maila sam poslao raznim klinikama koje su me odbile, jer nemam nit Beruferlaubnis niti Approbation.

1. Da li u buduce treba da apliciram za posao ili za hospitaciju? Jer dosta oglasa sam morao da iskljucim jer traze aprobaciju, a na mnoge mejlove su me upravo i pitali da li je imam.
2. Da li mi hospitacija uopste garantuje ugovor o radu?
3. Da li mi uopste treba ugovor o radu kako bih polagao Fachspracheprufung?
Ili mogu da se vratim nazadkuci, prijavim fachsprace pa kada me pozovu, da se vratim?
4. Da li neko ima literaturu u Pdf za polaganje Fachsprache? Bio bih mu/joj zahvalan ako bi poslao na mejl nemcha1992@gmail.com

Poštovane kolege,
molim Vas za pomoć u vezi situacije koja mi se danas desila u ambasadi u Sarajevu i dali je neko imao slično iskustvo.
Ja sam u novembru 2017 godine položio B2 u OSD u Sarajevu i odmah predao papire u Bajer za dobijanje radne dozvole. Prošao kompletnu proceduru, iz drugog puta u decembru 2018 godine položio Fachsprachung u ljekarskoj komori u Minhenu. Dobio radnu dozvolu od 09.01.2019 godine na dvije godine.
I danas otišao formalno da predam dokumnetaciju za vizu u Sarajevu i doživio šok.
Kažu mi da je moj certifikat B2 istekao ( star 14 mjeseci ) navodno traje samo godinu dana, i traže da ponovno polažem B 2.
Ja im rekao da sam položio FSP koji na zvaničnoj stranici ljekarske komre se vrednuje kao C1 nivo, oni ovdje u ambasadi ga ne priznaju, nego me upućuju da ponovno polažem B2.
Nalazim se u zoni sumraka, imam položen C1 po pravilima u Njemačkoj, imam radnu dozvolu koju sam platio već 100 Eura, imam ugovor o radu koji mi počinje od 01.02.2019 godine a u Ambasadi u Sarajevu mi traže da ponovno polažem B2. je li nekom imao već ovakvo iskustvo. I molim za pomoć

Drage kolege, nakon duzeg razmisljanja dodjoh i ja u Nemacku. Pocetnik sam tako da imam nekoliko pitanja. Oko 20tak e maila sam poslao raznim klinikama koje su me odbile, jer nemam nit Beruferlaubnis niti Approbation.

1. Da li u buduce treba da apliciram za posao ili za hospitaciju? Jer dosta oglasa sam morao da iskljucim jer traze aprobaciju, a na mnoge mejlove su me upravo i pitali da li je imam.
Ili mogu da se vratim nazadkuci, prijavim fachsprace pa kada me pozovu, da se vratim?
4. Da li neko ima literaturu u Pdf za polaganje Fachsprache? Bio bih mu/joj zahvalan ako bi poslao na mejl nemcha1992@gmail.com

Da bi ste aplicirali za Berufserlaubnis morate ispuniti nekoliko uslova, npr pri trazenju iste u Berlinu zahtevaju da prilozite bar Einstellungzusage ako ne potpuni ugovor o radu. Dakle da biste uopste dobili tako nesto mislim da je potrebno da imate bar garanciju da cete biti zaposleni.
Hospitacija predstavlja probni rad i ona NE garantuje dobijanje ugovora o radu.

Kolega i mene sve ovo zanima..:-) Pa ako neko zna odgovore na ova pitanja bilo bi lepo da se dogovori...Jer kadsi nov u ovome sve je konfuzno

Back