neurohirurg
Početnik
- Poruka
- 11
ako podnosite zahtev za vizu ne overava se nista u ambasadi, samo napravite po dve kopije od svega toga i ponesete na uvid origina i prevod. ako saljete kopije za nemacku zbog npr. zahteva za radnu dozvolu onda morate da overite kopije u ambasadi, ponesete original i prevod na uvid i napravite onoliko kopija za overu koliko vam pise u informatoru tj. koliko vam je trazila ta neka sluzba u nemackoj. ne znam kolika je cena i cini mi se da sam procitala negde u grupi da se placa u dinarima.
- - - - - - - - - -
pozdrav kolege, da li neko zna da li moze da se menja posao/pokrajina sa vizom, recimo da je nazovem praktikantska, koja ima paragraf 17a? aplicirala sam za plavu kartu ali primanja nisu bila dovoljna i umesto odbijenice sam dobila ovu 17a vizu sa kojom ne znam kako stvari funkcionisu, posto kolege lekari svi imaju plave karte. dosla sam pre mesec dana, poslodavac me zavlaci, jos nisam dobila ugovor, hospitiram bez plate, rekao je verovatno tek od 1.2. dok dobro protumaci paragraf 17a. i to je nagovestio ponudu od pola radnog vremena i pola od pola praktikatske plate kako bih isla na obuku koju viza uslovljava a posto sam lekar to nema veze s vezom. htela bih dobro da se informisem da znam kako da nastupim. ambasada je rekla da probam da ispravim krive drine ovde u uredu za strance, oni su odgovorili nema plave karte dok se ne polozi aprobacija. sad ne znam sta da ocekujem od poslodavca i koliko jos treba da ga cekam. da li neko od lekara/tehnicara/negovatelja ima takvu vizu i sta ona podrazumeva, kakva su vam iskustva?
Jel ste morali naknadno da dostavite Berufserlaubnis u ambasadi da bi dobili vizu ili ne? Mozda je trebalo da zahtevate novi ugovor od poslodavca gde ste zaposleni kao lekar sa normalnim primanjima za lekara i za plavu kartu odmah po dobijanju Berufserlaubnis. Ja imam slican ugovor sa min. platom sa kojim sam aplicirala za plavu kartu na kom pise da cu pri dobijanju Berufserlaubnisa dobiti novi ugovor kao Asistenzärztin. Bila sam na terminu u ambasadi i sad me cekaju da naknadno odnesem radnu dozvolu. Ja planiram da sa Berufserlaubnis dostavim i novi ugovor sa normalnim primanjima kako bi dobila plavu kartu jer plava karta ne moze da se dobije sa min. platom. Trazite novi ugovor od poslodavca, recite da je to uslov za plavu kartu.
- - - - - - - - - -
MIslim da to što kolega "neurohirurg" piše nema nikakvog osnova. Bar ne za sada evidentiranog na bilo kom zvaničnom sajtu.
Kolega/inice, pročitah da ste zainteresovani za odlazak u Berlin. Možete me kontaktirati tu preko poruke da razmenimo saznanja o istom.
S poštovanjem!
Ja imam informaciju da sve vise prave probleme u ambasadi sto se tice samog Telc sertifikata bez obzira sto je B2 nivo u pitanju i daju rok da se dostavi novi koji nije stariji od godinu dana, a koliko cujem sad su poceli u Sarajevu da ne priznaju nekima uopste Telc sertifikat.