Srpski lekari u Nemačkoj

Kolege,

od 1.8.2018. sam dobio ugovor u jednoj klinici za hospitaciju. Nakon polozenog PKT u roku od ta 3 mjeseca dobijam ugovor kao Assistenzarzt u istoj klinici. Interesuje me dalje kako sta funkcionise. Da li treba sad u Ambasadi u Bg da zakazujem termin za ovu kategoriju za visokokvalifikovane i za plavu kartu ili spadam u neku drugu kategoriju?

Hvala.

Molim kolege koji su vec u Nemackoj,u pokrajinama Hessen,Sarland i Šlezvik,a raspolozeni su da prenesu informaciju sa klinike ili bolnice u njihovom okruzenju,da mi se jave porukom.Imam zavrsen B2,odslusan B2/c1 medizin koji uskoro treba da polazem.Hvala,nadam se da ima kolega koji ce mi izaći u susret.

Poštovana kolegice,
izvinite sad tek vidio Vaš upit.
Ja nažalost još nisam počeo da radim, kao što znate potreban nam je FSP prije dobijanja BE.
Ja imam termin za polaganje krajem Jula u Minhenu.
Nadam se polaganju.
Kad počnem da radim, javit ću Vam moje iskustvo.
Nažalost za sad , bez obzira što smo specijalisti u početku nas tretiraju kao početnike, mada mislim da je i to individualno iskustvo, koliko sam do sad pročitao na forumu.
Svaki početak je težak, ali mislim kad je cilj jasan, ništa nije teško.
Navikli smo mi na to sve na ovim našim prostorima.

Sretno.

Drage kolege, razjasnite mi jednu stvar.
Da li mi možemo sami da se prijavimo za FSP, a da nemamo ponuđen ugovor od poslodavca? Znači spremiš FSP dok si u Srbiji, pa tamo odeš i polažeš?

Hvala unapred na odgovoru

Zavisi od pokrajine, negdje moze bez dogovorenog radnog mjesta a negdje mora uz prijavu za BE da se preda potvrda od poslodavca. Ako imas neku pokrajinu u vidu najbolje ti je da provjeris na sajtu njihve ljekarske komore.

Drage kolege, razjasnite mi jednu stvar.
Da li mi možemo sami da se prijavimo za FSP, a da nemamo ponuđen ugovor od poslodavca? Znači spremiš FSP dok si u Srbiji, pa tamo odeš i polažeš?

Hvala unapred na odgovoru

Evo da vam kažem šta su meni Nemci odgovorili. Znači da bi se prijavio za FSP neophodno je da imate ili ugovor od strane poslodavca ili da imate prijavljen boravak u Nemačkoj, drugačije nikako.

Postovani kolega Zokssa, neznajuci jos uvek da koristim ovaj forum, poruka mi je otisla kao poslednja. Zelela sam da stupim u kontakt sa kolegom NARUTOM1, obzirom da imamo slican problem. A Vama mogu da dam savet iz svog iskustva, sva dokumenta sam prevodila kod nemackog prevodioca, ne znam da li priznaju iz drugih EU drzava.

Drage koleginice i kolege, prije svega hvala svima koji su ovim putem podjelili svoja iskustva, koja su neizmjerno mnogima pomogla. Uskoro polazem FSP u Rostocku, ako neko od vas ima zelju i priliku da podjeli sa mnom svoje iskustvo u vezi polaganja FSP a bilo gdje u Njemackoj ili ako imate neku literaturu koja bi se mogla e mailom poslati, bicu Vam vrlo zahvalan.

Svima vam zelim puno srece, zivi i zdravi mi bili.
Lijep pozdrav!

Back