Da li je neko umjesto apostile ovjere, dokumentaciju ovjeravao u Njemackoj ambasadi? Da li se za tu svrhu mora zakazati termin? Cijena?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li je neko umjesto apostile ovjere, dokumentaciju ovjeravao u Njemackoj ambasadi? Da li se za tu svrhu mora zakazati termin? Cijena?
Ok. Hvala na informaciji. Na Antragu za aprobaciju u Hessenu je navedeno (Anlage 4) Haager Apostille oder Legalisierung durch zuständig deutschen Botschaft. To me malo bunilo...jer je navedeno kao... jedno ili drugo...To su razlicite stvari,u ambasadi overavate kopije. Apostile stavljate na original dokumenta,i to u mestu gde je dokument izdat. Dakle, na diplomu apostille,zatim prevod diplome, a zatim kopiju prevoda overavate u ambasadi. Ali ako ste resili da original prevod saljete,onda preskacete ambasadu.
Termini se ne zakazuju,samo odete u radno vreme,pogledajte na internetu,pozovite..
Ok. Hvala na informaciji. Na Antragu za aprobaciju u Hessenu je navedeno (Anlage 4) Haager Apostille oder Legalisierung durch zuständig deutschen Botschaft. To me malo bunilo...jer je navedeno kao... jedno ili drugo...
https://rp-giessen.hessen.de/sites/...n Antrag auf Approbation und Erlaubnis_BF.pdf
Ok. Hvala na korisnim informacijama.Da, to pise na Antragu... Ali kad odete recimo u ambasadu u Sarajevo da dobijete pecate, onda nece da ovjere kopije ako na originalima nemate apostil... Obratite paznju, ne zanima ih nista mimo toga i vrate vas po apostil... Sad nr znam kako u BG prolazi ta ovjera, ali koleginica jadja je dobro napisala... Stavite apostil na originale, prevedete, pa kopije prevoda odnijeti u ambasadu ali ponijeti i originale...
Ok. Hvala na korisnim informacijama.
Po mom misljenju za farmaceute-biohemicare koji zele da rade u Nemackoj postoje 2 opcije:
1. PhD studije, posto mislim da vi imate titulu magistra, bar kad je rec o fakultetu u Beogradu. PhD studije su moguce ako bi vam priznali master nivo. Ako doktor medicine na primer hoce na PhD, on mora prvo da ide na master, jer nama posle 6 godina skolovanja ne priznaju master-nivo ili kako se vec to zove. Na PhD su plate ili stipendije1100-1200 eura mesecno netto, traje 3-4 godine, i naravno radi se na engleskom. Nakon toga mozete u industriju da odete kao biohemicar ili da nastavite da se bavite naukom kao Postdoc
2. Da radite u laboratoriji kao MTA tj. kao tehnicar. Tu su plate otprilike 1600 eura netto
Nije moguce da kao biohemicar radite u laboratoriji onaj posao koji se radi u Srbiji, jer to ovde rade lekari, i specijalizacija se zove Labormedizin i traje 5 godina. Ja jos nisam videla da taj posao radi neko ko nije lekar. A mozda i gresim.
Postovani,
zanima me da li je neko polagao GWP u Mannheimu i moze li mi dati preciznije informacije o samom toku ispita?
Unapred zahvaljujem... :-)
Koja dokumenta moraju biti apostile ovjerena? Neke kolege su predale za aprobaciju u Bayernu bez apostile ovjere...
Kolege imam prevedeni plan i program Medicinskog fakulteta u Beogradu, program pre Bolonje na nemacki jezik.
Trebalo bi i meni dokumentacija za polaganje FSP-a u Minhenu. Jel bi mogao neko od kolega da posalje na mail 96sT0R@gmail.com? Unapred zahvalan.
Isto bih pitao jel neko polagao u Minhenu i kakvo je bilo iskustvo?
Ne treba da ocajavate,treba da vidite gde ste pogresili, sta niste znali..nemojte da slusate te price kako je neko nakon 5 dana ucenja polozio, glupost, slusajte one koji su ucili i polozili, doucite,nije nemoguce poloziti. I da,nemci retko koriste latinski. Ako zelite,ostavite mejl,mogu poslati jos nesto od literature...Lijep pozdrav!
Ja sam prije 14 dana polagao FSP ispit u Minhenu. Nisam polozio ispit. Na ispitu bukvalno nema pravila, mislim da treba imati dosta srece. Cuo sam slucajeve da ljudi poslije 5 dana spremanja poloze bez problema. Ja sam imao pacijenticu sa varikozitetima na donjim ekstremitetima. Pri tome su me ispitali sve moguce diferencijalno dijagnosticki, tako da mi sad iz ovog ugla ispit vise lici na Kenntnisprüfung. Ispitivaci se trude da koriste sto vise ''narodnog'' njemackog, sto me je u pocetku bas zbunilo.Mislim da se to sto oni traze uci sa vremenom, a ne nakon par mjeseci hospitacije. Inace, prolaznost na ispitu je samo 15%, sto je u odnosu sa drugim pokrajinama jako jako niska prolaznost. To mi je rekla djevojka koja je zaposlena tamo. Ja licno sam se prilicno demoralisao poslije ispita, jer poslije 3 mjeseca hospitacija, ucenja jezika danonocno dvije godine i sigurnog posla u Passau, nisam uspio. Opet kazem, ne treba to da te buni i prepada, stvarno ima cudnih iskustava sa ispita, neki ljudi su dosta lako polagali, bas bas nema pravila. Iz price sa mnogim kolegama shvatili smo da se jednostavno sve pocelo svoditi na novac, jer odmah poslije zavrsetka ispita ti nude da pohadjas kurs pri njihovoj komori, koji traje 3 mjeseca i kosta ne znam koliko...