Srpski lekari u Nemačkoj

Cao ljudi, evo mene opet sa pitanjima :) Kad mi se proces dobijanja BE konacno priveo kraju, dobila sam listu stvari koje moram da donesem Arbeitgeberu...Evo ovako: neue Befreiung von der Rentenversicherungspflicht, Sozialversicherungsausweis, Krankenkassenkarte, Bestätigung der Mitgliedschaft beim Versorgungswerk Landesärztkammer... Ja iz ovog zakljucujem da sve prijave u ove institucije treba sama da obavim i da im dostavim potvrde :dash: Koliko to sve otprilike traje i mogu li da se uclanim u ljekarsku komoru bez Approbation? Na sajtu moje pokrajine stoji da mogu da se postanem clan sa Berufserlaubnisom, ali molim nekog ko je mozda prosao slicno ili ko vec odredjeno vrijeme radi tamo da mi da misljenje na ovo sve... Molim vas :heart:
Ako zelite da radite kao lekar,morate biti clan komore, to sa aprobacijom nema veze. Ne morate sve ovo obaviti pre pocetka rada,mozete da pocnete a sve ove stvari cete obaviti u toku. Javite se u personalnu sluzbu,uputice Vas gde,kako,sta...
Mislim da u lekarsku komoru morate u toku prvih 6 nedelja da se prijavite...

Ako zelite da radite kao lekar,morate biti clan komore, to sa aprobacijom nema veze. Ne morate sve ovo obaviti pre pocetka rada,mozete da pocnete a sve ove stvari cete obaviti u toku. Javite se u personalnu sluzbu,uputice Vas gde,kako,sta...
Mislim da u lekarsku komoru morate u toku prvih 6 nedelja da se prijavite...
Hvala puno, malo me je zbunio taj spisak stvari koje treba da uradim, mislila sam da prijave na sva ta osiguranja radi upravo pravna sluzba bolnice, a onda dobijem to sve mailom.

Ubuduce vise nije moguce da se mi samostalno prijavljujemo za FSP barem je tako u Baden W.,u propratnom mejlu iz lekarske komore stoji da samostalno prijavljivanje na FSP nije moguce nego iskljucivo preko Regierunga,dakle ovi iz Regirunga proslede dokumenta nadleznoj lekarskoj komori,nadleznoj sta to znaci,u zavisnosti u kom ste gradu,ja sam bar juzno pripala mi je normalno lekarska komora Südbaden i samo tu mogu da polazem FSP. dakle Freiburg.Tako da recenica koliko ja znam ovde u Nemackoj ne prolazi,jer zna jedino Nemac,mi smo u njihovoj zemlji oni kroje pravila i zakone,danas vazi jedno sutra vazi drugo,ali se zato ne brinite svako bude obavesten pismeno,putem mejla,niko nije ostao bez informacija.
Ako je neko polagao FSP u Freiburgu neka se javi znacila bi svaka informacija.Trudim se da ne ostavljam ovde informacije o procedurama i pravilima jer se u Nemackoj pravila svakog dana menjaju,ne bih ekog da posaljem na pogresan put.Uvek se informisite putem mejlova direktno od nemackih sluzbi,mozda ne odgovore odmah ali nakon par dana uvek se dobije odgovor,bar sam ja do sada uvek bio obavesten i dobio mejl od svake sluzbe kojoj sam pisao.

Pozdrav kolega doktorarzt5
Nazalost ja tebi ne mogu pomoci,ali ti meni verovatno mozes.Ja sam dobio praktikantski ugovor u jednoj klinici u Baden W.Moram da se obratim Regierungspräsidium Stuttgart radi aprobacije.Da li si ti morao licno da ides po policeilisches Fuhrungzeugnis?Gde mogu da overim kopije dokumenata koje treba da posaljem?Takodje mi treba literatura za polaganje Approbation.Koji se predmeti polazu?Hvala unapred

Zdravo kolega doktorarzt5
Nazalost ja tebi ne mogu da pomognem,ali ti verovatno meni mozes.Ja sam dobio praktikantski ugovor u Baden W.Moram da se obratim u Regierungspräsidium Stuttgart,da popunim Antrag auf Erteilung der Approbation als Arzt i naravno sva dokumenta koja idu u prilogu.Da li se mogao da dobijes policeiliches Fuhrungzeugnis sa da ne ides u Nemacku.Gde si overavao dokumenta?Sta se polaze od predmeta za Approbation?Ako bi imao nesto od literature?Previse pitanja:)Unapred hvala

Poštovani kolege, trazeno mi je da priložim plan i program stažiranja koji izdaje ministarstvo za valjda 590 din. Vidim da i vi ovde to pominjete pa da vas pitam. Zanima me na koji žiro račun treba da uplatim tu sumu? Ulazila sam na sajt ministarstva, nalazila razne žiro račune za razne druge uplate, ali o ovome ni reč nisam pročitala. Može neko da mi pošalje link iz ministarstva gde je to bliže objašnjeno? Znam da moja poruka sad zvuči smešno jer je ovo očigledno nešto što su svi bez problema obavili, ali eto... ima i izuzetaka ;) Unapred hvala i pozdrav svim kolegama, naročito onima koji već imaju radno mesto a i dalje posećuju ovaj sajt i izdvajaju vreme da svojim iskustvom pomognu drugima.

Приликом издавања Плана и програма,или преписа уверења обавезно навести у молби колико трају студије и колика је дужина трајања стажа, адреса, број мобилног телефона и плаћена административна такса 410 дин. на буџет Републике број 840-742-221-843-57 позив на број 97 50-016 .

За издавање преписа Уверења,и плана и програма писменим путем се обратити Писарници Министарства здравља уз плаћену таксу, тачну адресу и број мобилног телефона.

- - - - - - - - - -

Draga Elsa86, puno srece i Mnoooogo istraživanja.
Pozdrav!

Pozdrav kolega doktorarzt5
Nazalost ja tebi ne mogu pomoci,ali ti meni verovatno mozes.Ja sam dobio praktikantski ugovor u jednoj klinici u Baden W.Moram da se obratim Regierungspräsidium Stuttgart radi aprobacije.Da li si ti morao licno da ides po policeilisches Fuhrungzeugnis?Gde mogu da overim kopije dokumenata koje treba da posaljem?Takodje mi treba literatura za polaganje Approbation.Koji se predmeti polazu?Hvala unapred
Poruka za carobnjaka.Polizeiliches Führungszeugnis aus Deutschland ti nije potreban jer se naravno nalazis u Srbiji ali ti obavezno treba potvrda iz suda iz Srbije da se protiv tebe ne vodi krivicni postupak.Kad sam skupio sva dokumenta koja se nalaze u Antragu za Approbation naravno apostil na diplomu,aneks diplome i uverenje o polozenom struvnom ispitu.Ono sto ti dalje treba kopija stazerske knjizice,zatim b2 sertifikat,onda lekarsko uverenje iz Srbije,ne secam se tacno jos sta je bilo u antragu,onda sam sve to odneo u Nemacku ambasadu u Beogradu i overio,nisam overavao kod notara.Sve sam overio kao jedan dokument jer je jeftinije.Onda sam to odneo prevodiocu.Onda sam popunio Antrag svejerucno potpisao,zatim potpisao i CV i stavio datum i potpis i onda EMS postom poslao u Regierung.Sto se tice dokumentacije za Approbation ne mogu jos da ti pomognem jer sam fokusiran na FSP,nemam iskustva s tim jos a sto nemam iskustva ne dajem informacije jer necu nikog na pogresan put da posaljem.Samo ono sto znam mogu da kazem ali opet ponavljam drzite se informacija nadleznih sluzbi i citajte dobro sta pise jer se pravila svakodnevno menjaju.

- - - - - - - - - -

Za Approbation meni su poslali da je akcenat na internu medicinu i hirurgiju,kao i propedevtika,dakle körperliche Untersuchung a naravno dolazi u obzir i pitanja iz urgentne medicine,klinicke farmakologije,rentgen.Izbor literature nigde zvanicno ne stoji.

Imam informacije u vezi sa dobijanjem vize za traženje posla. Ambasada u Sarajevu. Pa da podijelim.
Termina ima i nije ih teško rezervisati, jedno mjesec dana unaprijed. Znači sad pa recimo za polovinu novembra.

Pošto je viza na 6 mjeseci, a na sajtu piše da treba ili garantno pismo od nekog iz Njemačke ili račun u Njemačkoj sa sredstvima na računu (4320 eura) ili da dokazete na drugi način da se možete izdržavati za vrijeme boravka u DE.
Poslao sam mejl Deutsche Bank, objasnio u koju svrhu mi treba račun i dobio sam odgovor da samo studenti koji žele da studiraju u Njemačkoj mogu da otvore račun na način kako je opisano na sajtu ambasade. Ne znam da li se to odnosi na baš pravo studiranje ili da li možda može i za neki kurs jezika. Uglavnom ta opcija je otpala.

U suštini za dokaz o izdržavanju je najbolje Garantno pismo iz DE ili da imate na računu u nekoj našoj banci gore navedenu sumu.
S tim da treba donijeti i dokaz o prilivu sredstava na račun, što znači stanje na računu u momentu kad zatražite potvrdu i priliv sredstava na račun u zadnja 3 mjeseca, to se dobije u banci bez problema, na jednom listu, sa pečatom banke. Znači suma 4320 eura.
Naročito je povoljno za one koji su zaposleni jer im nije teško dokazati priliv sredstava.

Od ostalih papira imao sam B2 Goethe, Lebenslauf, Motivationsbrief, formular odnosno zahtjev koji se skine sa sajta ambasade i popuni, Diplomu prevedenu u BiH, Original Diploma na uvid, 2 fotografije, pasoš. Doktor medicine sam po struci.
Razgovor sa službenicom je trajao 5-6 minuta, ništa posebno, žao joj što svi odosmo, itd...Viza je bila gotova za 3 dana. Telefonom su me obavjestili. Viza se preuzimala popodne, a ja sam taj dan, ujutro, donio zdravstveno osiguranje i predao u ambasadi.
To ti kažu unaprijed, ako se viza odobri onda vadiš zdr. osiguranje, a ne prije, ja sam imao Dunav putno osiguranje na 6 mjeseci.
Eto, pa ako nekome pomogne. Sretno.

Spremam se da se uclanim u ljekarsku komoru svoje pokrajine i medju potrebnim dokumentima stoji i "Urkunden über Anerkennungen nach der Weiterbildungsordnung" i nek me sad ubije neko ako znam sta to znaci :think:

To su potvrde ako si radio već u Njemačkoj, pa si odradio nešto od Weiterbildunga, pa da dokažeš šta i gdje, ako npr prelaziš iz pokrajine u pokrajinu.
Mogu biti i iz inostranstva potvrde, ako si kod nas odradio nešto specijalizacije, iz nečeg, pa tražiš da ti se prizna, pa da priložiš potvrde.
Ako ti je ovo prvi posao u DE, onda to ne možeš ni imati pa im nećeš ni poslati:)

To su potvrde ako si radio već u Njemačkoj, pa si odradio nešto od Weiterbildunga, pa da dokažeš šta i gdje, ako npr prelaziš iz pokrajine u pokrajinu.
Mogu biti i iz inostranstva potvrde, ako si kod nas odradio nešto specijalizacije, iz nečeg, pa tražiš da ti se prizna, pa da priložiš potvrde.
Ako ti je ovo prvi posao u DE, onda to ne možeš ni imati pa im nećeš ni poslati:)

Hvala na odgovoru, poslala sam Meldebogen vec, a od papira kopiju diplome i uvjerenje o polozenom drzavnom ispitu na kojima pise titula i bilo je ok. :)

Back