Srpski lekari u Nemačkoj

Preporucujem agenciju Ir mediconsult,meni su posao nasli u kratkom vremenu. Imaju Internat, organizuju kurs jezika,sve besplatno. Ja bila,odlicno je. Snose troskove odlaska na razgovore,hotel...
Sto se FSP u Rostocku tice, opisano je sve na sajtu lekarke komore. Uvek ista pitanja bol u trbuhu i kolonoskopija. Prijatni su i nisu zlonamerni

Poštovana koleginice, ugovor koji ste potpisali bi trebalo da sadrzi detalje kao datum početka rada, opis poslova i visinu zarade, samim tim imate i pravni argument da ne odlazite na hospitaciju-volontiranje vec počinjete da radite! Ugovor obavezuje i njih a ne samo Vas.

Kolege, da li se po BE u Thüringenu mora licno otici? Ili postoji sansa da posalju mailom/postom? Imam termin u Njemackoj ambasadi prije nego sto ce BE biti gotova pa sad ne znam da li da pasos ostavim u Ambasadi ili da naknadno odnesem skupa sa BE? Ako moram licno otic, onda mi pasos treba... pokusala sam zvati u Weimar ali ne ide.

Drage kolege,

sledece nedelje dobijam plavu kartu na osnovu spajanja porodice, jer supruga radi vec godinu dana u Bavarskoj (isto kao lekar), Moze li se podneti zahtev za BE bez ugovora o radu? Znaci li sta za BE ako imate boraviste?

- - - - - - - - - -

sta znaci stari program? Diplomirao 1996. Da nije prestar program :dash:( prva generacija po 6 godisnjem planu)...

Drage kolege,

sledece nedelje dobijam plavu kartu na osnovu spajanja porodice, jer supruga radi vec godinu dana u Bavarskoj (isto kao lekar), Moze li se podneti zahtev za BE bez ugovora o radu? Znaci li sta za BE ako imate boraviste?

- - - - - - - - - -

sta znaci stari program? Diplomirao 1996. Da nije prestar program :dash:( prva generacija po 6 godisnjem planu)...

Dragi kolega, prema mom iskustvu ugovor o radu je potreban za BE, bar u Brandenburgu. Ja sam prvo predala u Bayernu bez ugovora, pa su fino stavili moj predmet po strani, jer nisam imala ugovor, dakle, po meni treba. Ako neko ima drugacije iskustvo, svakako ce vam napisati. Stari ili novi program, program je program :-) Verovatno misle na program i plan studiranja. To Vam je nesto slicno dodatku diplomi, gde pise koje ste casove imali, koliko terorije i prakse iz kojih predmeta. Naravno postoji i debela knjiga sa detaljnim opisom( bar je ima u Novom Sadu) koja ima 250 strana, ne znam da li je to iko prevodio.
O plavoj karti, na zalost ne znam nista, jer sam EU drzavljanka.
Puno srece Vam zelim i da cim pre odradite spajanje porodice :-)

Draga JV80,

u zahtevu za BE za Bavarsku se ne trazi eksplicitno ugovor, ali se trazi Aufentshaltgenehmigung. Hteo sam da proverim druga iskustva, ali mi je logicno da ako imate boravisnu i radnu dozvolu (Blue Card), dobijete i mogucnost da vam se izda privremena dozvola za rad, pa ako uspete da nadjete posao za to vreme, super. Ugovor o radu ovde nije preduslov boravka. Tako mislim, a nemam koga drugog da pitam.

Sto se tice plana i programa, to sam uzeo na fakultetu i preveo, kao i stazersku i sve ostalo. Jedino je problem za prevod specijalistickog plana i programa, jer ima mnogo strucnih izraza, pa svi beze od toga.
U jednom od ranijih postova procitah da ce u Bavarskoj mozda uskoro traziti detaljno preveden plan i program, a to je knjiga od oko 200 strana i postoji kod nas na fakultetu. Ja nisam prevodio sve, samo prve strane, i imam tu knjigu koja je overena na fakultetu, pa cu im poslati kopiju cele knjige. Ako hoce da prevode, neka prevode sami!

Hvala na lepim zeljama! Pozz!!!

Drage kolege,

- - - - - - - - - -

Poštovani kolega, nedavno sam boravak u Minhenu iskoristila da posetim Regierung i lično postavim isto pitanje :)
Naime, u oglasima za posao se sve češće traži posedovanje aprobacije, pa je moje moje pitanje bilo da li mogu da predam dokumenta iako nemam ponudu za posao i kakva je procedura. Rekli su mi da mogu predati i za aprobaciju i za BE, ali čini mi se da laku prednost daju BE jer obrada traje kraće, max 3 meseca, i posedovanjem Berufserlaubnisa povecavate sebi šanse pri nalaženju posla. Ne mislim da ce boravak ubrzati proceduru, ali ce Vam olakšati sam proces, jer ćete moci uvek direktno da odete i raspitate se o svemu. Srdačan pozdrav :)

Meni su trazili i kako sam cula to je u poslednje vreme normlana procedura. Ja cekam vec vise od dve godine da mi obrade osnovne papire i sada mi iz neke Centralne ustanove za izjednacanje diplome ovo traze. Koliko sam saznala od makedonskih kolega to je ona cela knjiga "plan i program". Na Medicinksom fakultetu u Skpolju postoji takav primerak koji je na engleskom jeziku, cak i to prihvataju,ali ne znam da li kod nas fakultetu postoji tako nesto. Ja se nadam da i mi to imamao, jer prevoditi celu knjigu je besmisleno a bez toga nece priznati mozda fakultete, iako znam da je jako razlicito , nekom je priznato bez toga mislim genracijama koji su po Bolojnji studirali. Veliki pozdrav svima i ako neko ima informaciju vise o tome, neka podeli! :)

- - - - - - - - - -

Upravo sam komentar ostavila na jednom prethodnom pitanju. Ja samo znam da knjiga na engleskom postoji na fakultetu u Skpolju i to priznaju. Mora se pitati na fakultetu da li kod nas to ima jer prevoditi celu knjigu je suludo.Negde sam procitala da kod nas ima na engleskom ali za ljude koji su studirali na engelskom. Toliko ja znam. Molim kolege da podele komentar ako znaju vise o tome. Pozdarv.:)

- - - - - - - - - -

Upravo sam komentar ostavila na jednom prethodnom pitanju. Ja samo znam da knjiga na engleskom postoji na fakultetu u Skpolju i to priznaju. Mora se pitati na fakultetu da li kod nas to ima jer prevoditi celu knjigu je suludo.Negde sam procitala da kod nas ima na engleskom ali za ljude koji su studirali na engelskom. Toliko ja znam. Molim kolege da podele komentar ako znaju vise o tome. Pozdarv.:)

Zdravo svima, moja tema bi bila "Plan i prgram medicinskih studija",radi se o tome da je to nesto sto traze ljudima , koliko sam shvatila koji nisu po studirali po Bolonji, i samim tim imaju poteskoce sa dobiajnejm Aprobacije. Iako imamo vise tematskih jedinica i brojeva casova u odnosu na plan po Bolojnji,ipak onaj Dodatak diplomi je nasim genracijama malo nejasan i SAMO ZBOG TOGA JOS JEDNOM ZBOG TOGA, se imaju poteskoce. Sada se kao dopuna ovom dodoatku diplome trazi i priznaje oprogram po ovoj knjizi. Sto je naravno dobra vest. Problem je jedno sto da se ta knjige prevede kosta mnogo, priznaju primerak na engleskom ali nemem info da nas fakultet to izdaje. Postoji na fakultetu u Skoplju,ali da li kod nas u BEogradu iam , to ne znam.
Molim vas ko ima informaciju u vezi toga da nam podeli! Puno srece svima!!!!:)

- - - - - - - - - -

Izvini, reci nam molim te koji Plan i prgram si preveo,milsis li na " Dodatak diplomi" ili na onu celu knjigu " Plan i program"??? I gde si to preveo , koliko te kostalo? Mozes li mi dogovoriti da li dobio odgovor od njih? Meni to traze takodje ???:)

Drage kolege , dobila sam posao u Bavarskoj i neophodne su mi informacije sta tacno treba da prikupim od dokumenata za Berufserlaubnis ? Ako bi neko bio ljubazan da podeli svoje iskustvo bila bih zahvalna . Pozdrav :)

Draga koleginice, detaljne informacije na sajtu Regierung von Oberbayern
https://www.regierung.oberbayern.bayern.de/formulare/gesundheit/appro/08958/

Ja lično jos uvek nisam prošla to iskustvo, ali ovde imate sve sto je neophodno da znate.
Srdačan pozdrav :)

Jedno pitanje , ako neko moze da mi odgovori. Konacno sam uspela da dobijem praktikum u jednoj bolnici u BW. Personalleiter nije bio siguran da li mi treba Beruferlaubnis ili mogu bez toga da radim. Mozda je neko imao slicno iskustvo... Ja imam ovde vizu ( plavu kartu, muz je nosilac) , tako da mi bar te formalnosti nisu problem.

Pozdrav drage kolege.

Ja sam specijalizant u Srbiji koji paralelno sa "kruženjem" uči i nemački jezik "od nule". Nadam se da ću do specijalističkog ispita stići do B2/C1 nivoa! :) :) :)
Zahvalan sam svima na obilju (različitih) ali opet korisnih informacija. Pravila igre se, da se primetiti, često menjaju :)
U "Telegrafu" sam pročitao da će srpske vozačke dozvole početi da važe od januara 2017. godine. Bar neka zavrzlama manje... :)

Jedno pitanje , ako neko moze da mi odgovori. Konacno sam uspela da dobijem praktikum u jednoj bolnici u BW. Personalleiter nije bio siguran da li mi treba Beruferlaubnis ili mogu bez toga da radim. Mozda je neko imao slicno iskustvo... Ja imam ovde vizu ( plavu kartu, muz je nosilac) , tako da mi bar te formalnosti nisu problem.

Neophodno je da imaš BE, ne može da te prijavi bez toga. Mada se to sada relativno brzo dobija, ne treba FSP, ako su sva dokumenta na broju ne bi trebalo da traje duže od 7 do 10 dana.

Pozdrav drage kolege.

Ja sam specijalizant u Srbiji koji paralelno sa "kruženjem" uči i nemački jezik "od nule". Nadam se da ću do specijalističkog ispita stići do B2/C1 nivoa! :) :) :)
Zahvalan sam svima na obilju (različitih) ali opet korisnih informacija. Pravila igre se, da se primetiti, često menjaju :)
U "Telegrafu" sam pročitao da će srpske vozačke dozvole početi da važe od januara 2017. godine. Bar neka zavrzlama manje... :)

Što se tiče dozvola to još uvek visi u vazduhu... Nije još uvek ništa potpisano... U svim ti člancima, koji su prepisivani od jednog izvora do drugog, piše da se očekuje da sporazum bude potpisan početkom iduće godine, kada tačno ne zna se... Bitno da su u istim tim člancima napisali da će nam dozvole biti priznate od 1. januara 2017.... :confused:. Ne znam ko više lupa gluposti, novinari ili naši političari....:dontunderstand:

Kome treba, na sledećem linku je knjiga Deutsch für Ärztinen und Ärzte sa CD-om i još dve skripte koje su se motale ovde na forumu :)

https://mega.nz/#F!AdonzLzI!LgqEAaU38kBXL1YI6bWQ5Q

Drage kolege, pricitao sam dosta Postova ali nisam nasao odgovor koji trazim. Zavrsio sam Medicinski fakultet u Beogradu u septembru 2016 po bolonji. Kako vec imam polozen nemacki jezik C1, bacio sam se na trazenje poslao i dobio sam ponudu jedne bolnice u Kasselu ( Hessen). Sada priupljam dokumentaciju prvo za Berufserlaubnis/aprobation a zatim cu i za vizu. Interesuje me sto se tice dokumenata
1. Certificate of good standing- Kako ja jos uvek nisam nigde radio da li mogu da dobijem tu potvrdu uopste? da li traba da je predajem.
2. Beschenigung über die Berechtigung zur Berufsausübung im Herkunfsstaat- Sta je to tacno? Da li je to drzavni ili?

Kako imam dvojno drzavljanstvo Bih i Srbije , polozio sam drzavni ispit u Banjaluci, a staz u srbiji sam zapoceo ali ne nameravam da ga zavrsavam ako pre toga odem u Nemacku.

HVala vam a odgovoru :)

Back