Srpski lekari u Nemačkoj

Postovane Kolege, kao prvo hteo bih svima da se zahvalim na obilju informacija koje nesebicno pruzatez:poz: Sto se tice mene ja sam predao za Approbation u Reg.Oberbayern u avgustu, sva dokumentacija je u obradi ali traze mi Curriculum/Studienbuch na engleskom ili sa prevodom na nemackom...Koliko sam shvatio radi se o Planu i programu studiranja, koja je na Medicinskom fakultetu u Nisu u stvari knjiga od skoro 200strana (diplomirao sam 2011 god), bez engleske verzije. Znaci dolazi u obzir jedino prevodjenje. Pitam se da li je potrebno sve to prevoditi ili je eventualno moguce pojedina poglavlja samo izdvojiti i prevesti...Inace trebao sam startovati na klinici jos 12 decembra i mnogo mi je frka...Ako ima neko, neki savet, predlog ili iskustvo bio bih veoma zahvalan....pozdrav svima z:)

Evo ovako da ostavim svoje iskustvo iz dosadasnjeg birokratskog dela...Ovo je sve vezano za Regierung u Wuerzburgu...Predala sam sva potrebna dokumenta 29 .jula,za BE...Takodje sam posle toga negde oko 4.avgusta podnela zahtev za plavu kartu...Otisla sam na hospitaciju polovinom abgusta jer sam se tako dogovorila sa klinikom da cekam na radnu dozvolu u Nemackoj ...Moja viza je odobrena bila tacno posle tri dana i rekli su mi telefonski iz Ambasade da mogu da je podignem kada mi stigne radna dozvola (pitala sam ciljano da li moze i sa Zusicherungom-nije moglo)..Radna dozvola mi je stigla posle tri nedelje tacno, na mail,a posle par dana i na adresu,ostavila sam adresu u Nemackoj...Sada sam bila u Bg u ambasadi da mi viziraju pasos i imala sam malu neprijatnost posto mi niko nije rekao da treba i putno zdravstveno osiguranje na sest meseci..To sam izvadila i dosla sledeci dan u ambasadu ponovo da bi mi rekli da ne treba ali su ga ipak uzeli...:)Nisam slala za vreme cekanja mejlove Regirungu nisam zvala telefonom jer znam da ne odgovaraju i nisam "gospodu"htela da nerviram,vodeci se kad stigne ,stigne...Eto mala informacija za kolege koji tek tereba da dodju da se ne nerviraju i da sve dodje bas kad treba...Pozdrav svima i srecno!!!:super::bye:

Postovana kolginice, hvala Vam na srdacno podeljenim informacijama. :)
Ja sam dobila hospitaciju i imam obostrano potpisan ugovor od klinike u trajanju od 2 meseca. Pokusavala sam da informacije dobijem od ambasade ali je to nemoguca misija. Zanima me najpre da li se sa hospitantskom platom moze aplicirati za vizu za zaposljavanje (visokokvalifikovani i plave karte)? Procitala sam da je za izdavanje plave karte za lekare preduslov bruto godisnja plata 38000 evra koju ja ne dosezem. Dodatno, zanima me da li je Zusicherung koji ste spomenuli isto sto i Bestätigung über den Eingang Ihres Antrages? Na sajtu Regierung von Oberbayern stoji da ce mi nedelju do dve nakon predavanja dokumenta za izdavanje BE na kucnu adresu stici Bestätigung pa se pitam da li je to isti dokument ili je potrebno da pisem Regierung-u i da zatrazim neku posebnu potvrdu.

Hvala unapred na odgovoru, srecni bozicni i novogodisnji praznici :zpozdrav:

Pozrav Koleginice. Ja sam zainteresovan za prevodjenje Plana i programa studija medicinskog fakulteta u Bg-u pre Bolonje. Trenutno radim u Oberbayern- u sa BE, tako da mi je isti potreban za Aprobaciju. Veliki Pozdrav.

Pozdrav za sve kolege ovde!

I ja vise od godinu ipo dana radim u Bavarskoj sa BE i u novembru 2016 sam predao za aprobaciju. Naravno, traze mi Curriculum, kao i svima. Jos uvek nisam nista uradio u vezi sa tim, ali bih voleo da budem u kontaktu sa kolegama koji imaju isti problem. Zainteresovan sam i za gruono prevodjenje te knjige "Plan i program" od 200 str. Molim da me kontaktirate!

e-mail: drmilosalex@gmail.com
Skype@ milos.aleksandrovic1
Tel: 015-21-306-59-11

Hvala unapred! Pozdrav!

Pozrav Koleginice. Ja sam zainteresovan za prevodjenje Plana i programa studija medicinskog fakulteta u Bg-u pre Bolonje. Trenutno radim u Oberbayern- u sa BE, tako da mi je isti potreban za Aprobaciju. Veliki Pozdrav.

Pozdrav za sve kolege ovde!

I ja vise od godinu ipo dana radim u Bavarskoj sa BE i u novembru 2016 sam predao za aprobaciju. Naravno, traze mi Curriculum, kao i svima. Jos uvek nisam nista uradio u vezi sa tim, ali bih voleo da budem u kontaktu sa kolegama koji imaju isti problem. Zainteresovan sam i za gruono prevodjenje te knjige "Plan i program" od 200 str. Molim da me kontaktirate!

e-mail: drmilosalex@gmail.com
Skype@ milos.aleksandrovic1
Tel: 015-21-306-59-11

Hvala unapred! Pozdrav!

Pozdrav kolege i sretna Nova godina:)
Molim kolege koje rade u Bayernu sa BE mogu li mi napisati otprilike koliko su na samom pocetku zaradjivali (brutto). Znam da nije pristojno pitati, ali nemam koga drugog:)
Hvala

Srecna Nova godina svima! :)
Sto se tice plate, na internoj u Bayernu bez dezurstva i bez radnog staza u Srbiji:
1. Godina (sa Berufserlaubnis): Brutto oko 4050 eura, a Netto (Steuerklasse I, ne placam porez crkvi, drzavno osiguranje) 2420
2. Godina: Brutto 4300, Netto oko 2600 (mada tesko je reci jer ima dezurstava pa bude 100-200 eura vise)
3. Godina: Brutto 4600, Netto oko 2700
Dalje nisam stigla. Mada te tabele sa Brutto platom mogu da se nadju na internetu,

Srecna Nova godina svima! :)
Sto se tice plate, na internoj u Bayernu bez dezurstva i bez radnog staza u Srbiji:
1. Godina (sa Berufserlaubnis): Brutto oko 4050 eura, a Netto (Steuerklasse I, ne placam porez crkvi, drzavno osiguranje) 2420
2. Godina: Brutto 4300, Netto oko 2600 (mada tesko je reci jer ima dezurstava pa bude 100-200 eura vise)
3. Godina: Brutto 4600, Netto oko 2700
Dalje nisam stigla. Mada te tabele sa Brutto platom mogu da se nadju na internetu,

Hvala kolegice na brzom odgovoru:)
Nasla sam i ja na internetu, ali nisam bila sigurna da li se odnose samo na ljekare sa aprobacijom.

Kolege, hvala puno na informacijama koje nesebično delite sa svima. Mene interesuje da li ima neko od doktora stomatologije ko ima malo vremena da mi objasni čitav postupak, (jer sam bukvalno na početku cele priče) i da li sve to vredi živaca i vremena. Čitao sam većinu prethodnih poruka, neke su starije pa se možda nešto promenilo a i da li postoji razlika u odnosu na kolege opšte prakse, ili je to uglavnom isto?

Kolege, ako ima zainteresovanih za pedijatriju u Görlitzu, Städtisches klinikum, Klinik für Kinder- und Jugendmedizin, saljite CV Chefarztu direktno na mail. Ne mogu da uticem na to da neko dobije posao, ali znam da se pozivaju i kandidati iz Srbije, i da je prednost dobro znanje jezika (ne u smislu C1 sertifikata, nego pri razgovoru), iskustvo (nije presudno!), i spremnost da se sto pre je moguce pocne sa radom (bez obzira koliko je komplikovana nasa procedura, nikako ne reci za 6 meseci, nego to optimisticki upakovati), narocito ako je neko spreman da hospitira dok se ceka aprobacija (za to se naravno dobija manja kinta, ne znam tacno koliko, ali mislim da je dovoljna da se pregura mesec (ne za porodicu naravno)...i, mozda deluje suvisno, ali- ne preporucuje se prisustvo supruznika ili bilo koje trece osobe na intervjuu, ne ostavlja dobar utisak...
Za ostale informacije pisite u inbox.

Pozdrav kolege,
molim vas za mišljenje:)
Ponuđen mi je ugovor (Bayern) do aprobacije sa slijedećim uslovima: 2 500 eura + oni plaćaju u punom iznosu sva obavezna osiguranja , ugovor je na 18 mjeseci. Predlažu mi da za aprobaciju predam nakon godinu dana rada sa Chefarztom koji će mi dati ocjene da bih što lakše dobila aprobaciju . Odmah nakon aprobacije počinjem raditi Weiterbildung i dobijam normalnu platu. Nakon aprobacije naredna 24 mjeseca moram raditi kod njih , u protivnom ću morati vratiti novac koji su mi plaćali do dobijanja aprobacije. Da li se neko još susretao sa ovakvim uslovima. Meni ovo izgleda malo čudno, jer sam čitala ovdje na forumu da se ne postavljaju nikakvi uslovi što se tiče ostanka u određenoj ustanovi. Ovi žele da penziju dočekam kod njih:) Iskreno bojim se potpisati, a nazad u svoju zemlju ne mogu, nemam gdje i previše sam uložila do sada da bi odustala od rada u Njemačkoj.Imam porodicu. A u zadnje vrijeme čitam da je teško doći do bilo kakvog mjesta samo s BE. Hvala

Back