Srpski lekari u Nemačkoj

Bad Tölz, Bayern, Reha Klinika, kardiolosko odeljenje, od danas slobodno mesto. Topla preporuka, raha bez puno stresa, dobro je dok se ne savlada jezik, udje u sistem i dobije aprobacija. Ako na sajtu nema oglasa, saljite Initial Bewerbung, neophodan nivo jezika B2.

- - - - - - - - - -

D,a naziv Rehaklinike je Buchbergklinik ,Bad Tölz je mesto

Drugari, ko je u Bayern-u preracunavao vreme provedeno sa BE u specijalizaciju posle dobijene Approbacije, kako ste to radili? Jel se pise neki zahtev Ärztekammer i sta mora Cheffarzt da potvrdi da napise ? Kako popunjavate Logbuch? Kako ide sve to ? Hvala unapred.

Pa evo i da odgovorim, mozda ce nekome trebati. Pitao sam direktno u Ärztekammer i ovo su mi odgovorili: ´´Mit Inkrafttreten der Änderung des Heilberufe-Kammergesetz (HKaG) zum 01.06.2015 darf gemäß Art. 30 Abs. 2 S. 2 HKaG die Weiterbildung erst begonnen werden, wenn eine ärztliche Grundausbildung nach den Vorgaben der Richtlinie 2005/36/EG abgeschlossen und nach den Vorschriften der Bundesärzteordnung anerkannt wurde, mit der angemessene medizinische Grundkenntnisse erworben wurden. Auch § 4 Abs. 1. Der Weiterbildungsordnung für die Ärzte Bayerns vom 24.04.2004 in der Fassung vom 25.10.2015 (WBO 2015) führt aus, dass mit der Weiterbildung erst nach Erteilung der Approbation als Arzt begonnen werden kann.

Sofern die Weiterbildung mit einer gültigen Berufserlaubnis gemäß § 10 BÄO, die die Weiterbildung nicht ausschließt, bereits vor dem 01.06.2015 begonnen worden ist, könnte diese Tätigkeit als Weiterbildung anerkannt werden. Eine verbindliche Aussage über die Anerkennung von Weiterbildungszeiten kann seitens der Bayerischen Landesärztekammer jedoch erst nach Vorlage von ausführlichen Weiterbildungszeugnissen und der § 10 Berufserlaubnis gemäß BÄO erfolgen. ´´ Znaci ne moze se ni u Bayern-u vreme sa BE preracunati u Weiterbildung, kada na Berufserlaunis pise ono keine Tätigkeit in Sinne Weiterbildung, sto su meni uvek na BE uredno upisivali. Ali Ako su nekome zaboravili to da upisu moze pokusati da preracuna...

Prva, druga,..., stojedanaesta poruka... :dash::dontunderstand: Alooo bre! Pitam se da li stvarno ljudi ne shvataju koliko to glupo izgleda, a i zatrpavaju forum besmislenim porukama. Isto važi i za one koji pišu jednu proširenu rečenicu podeljenu u više poruka jednu za drugom. Prvo moderatori, a i kompjuteri, znaju da broje... Drugo ima gomila tema na ovoj Krstarici gde možete da ostavite po neku poruku i sve se sabiraju da bi se dalo pravo na privatne poruke i slobodno pisanje na forumu.... Korisno je nekad pročitati i uputstva:rtfm:.

A sada slede odgovori na pitanja :)

Moze li neko od kolega koji su nasli posao sa vizom za trazenje posla da mi objasni da li moram biti prijavljen tamo u Njemackoj dok traje proces tazenja posla sa ovom vizom? Posto planiram traziti posao preko jedne agencije iz svoje zemlje, koji ti ugovaraju razgovore.
Bilo bi mi jednostavni sa ovom fizom jer ne moram poslije vaditi radni vizu, a i tesko se dolazi do termina za ovu vizu. Mogao bih se prijaviti kod nekoga u njemackoj ali ne bih moga stalno biti tamo. Intersuje me da li se to kontrolise i da li bih poslije imao problema?
Svaka imformacije je dobro dosla. Hvala unaprije kolegama. Pozdrav.

Prijava mesta boravka je neophodna kako bi se dobio Aufenthaltstitel. Da li ćeš stalno biti tamo ili ne to nikoga ne zanima, za tih 6 meseci na koliko se dobija boravak možeš neograničeno ulaziti i izlaziti iz Nemačke. Viza izdata u Ambasadi/Konzulatu je sam ulazna i ako ne predaš za AT kao da je nisi ni dobio, za radnu vizu bi onda moralo sve opet iz početka.

Molim kolege za pomoc.
Ovako, nasla sam posao u NRW, dobila sam Einstellungszusage, poziv na Hospitaciju, Dienstvertrag. Vorabzustimmung od Arbeitsagentur DE i kada sam sa tim dokumentima otisla u ambasadu, rekli su mi da mi za vizu treba i BE. Za moj grad je zadusen Bezirksregierung Ansberg. Moze li mi neko objasniti sta treba da radim, kako to da prijavim, koliko traje procedura posto njih ne mogu da dobijem a jos uvek sam u Srbiji?

Pozdrav svima, potrebna mi je jedna informacija...

Zanima me da li je moguce predati papire za vizu bez Berufserlaubnisa ( ukoliko jos uvek nije stigao ) i naravno naknadno dostaviti...

Što se tiče BE i vize. BE je do sada bila neophodna samo za podizanje vize. Zahtev možete predati i bez BE, pa kad viza stigne donesete BE uzmete vizu i gotovo. Korisno je takođe da od nadležne institucije koja izdaje BE tražite Zusichernug tj. potvrdu da ste u postupku i da će vam izdati BE, pa to priložite uz zahtev za vizu.
@nevena.nes procedura koliko znam ne bi trebalo da traje duže od 2-3 meseca jer se u NRW polaže FSP pre izdavanja BE. Sve zavisi od Bezierksregierung-a, a u NRW je svaki priča za sebe. Na njihovom sajtu ima formulara i uputstava, pošalji im zahtev za BE i overene kopije dokumenata poštom (i dodatno sve skenirano mejlom), onda ćete oni obavestiti oko dalje procedure, termina za FSP, plaćanja i eventualno nedostajućih papira. Zahtev se piše u slobodnoj formi.

drage kolege hitno mi je potrebna pomoc,naime,dobila sam neki dokument od bolnice za jednomesecnu hospitaciju sa placenim smestajem,hranom i dzeparcem(vec u toku tih mesec dana ce mi reci da li dobijam ugovor ili ne)i salju me kuci da pravim vizu sa tim dokumentom. Mene zanima za koju vizu da apliciram,hospitacijsku,ili za trazenje posla?
Hvala unapred na odgovoru

postovne kolege,potrebna mi je hitna pomoc,dobila sam od klinike pismeni poziv,obostrano potpisan, za hospitaciju od mesec dana,sa smestajem,hranom i dzeparcem.Sad me salju nazad da pravim vizu,ali ne znam za koju vizu da apliciram,za hospitacijsku ili za vizu za trazenje posla? jel ima neko slicno iskustvo,puno bi mi znacilo,unapred hvala.

Pa evo i da odgovorim, mozda ce nekome trebati. Pitao sam direktno u Ärztekammer i ovo su mi odgovorili: ´´Mit Inkrafttreten der Änderung des Heilberufe-Kammergesetz (HKaG) zum 01.06.2015 darf gemäß Art. 30 Abs. 2 S. 2 HKaG die Weiterbildung erst begonnen werden, wenn eine ärztliche Grundausbildung nach den Vorgaben der Richtlinie 2005/36/EG abgeschlossen und nach den Vorschriften der Bundesärzteordnung anerkannt wurde, mit der angemessene medizinische Grundkenntnisse erworben wurden. Auch § 4 Abs. 1. Der Weiterbildungsordnung für die Ärzte Bayerns vom 24.04.2004 in der Fassung vom 25.10.2015 (WBO 2015) führt aus, dass mit der Weiterbildung erst nach Erteilung der Approbation als Arzt begonnen werden kann.

Sofern die Weiterbildung mit einer gültigen Berufserlaubnis gemäß § 10 BÄO, die die Weiterbildung nicht ausschließt, bereits vor dem 01.06.2015 begonnen worden ist, könnte diese Tätigkeit als Weiterbildung anerkannt werden. Eine verbindliche Aussage über die Anerkennung von Weiterbildungszeiten kann seitens der Bayerischen Landesärztekammer jedoch erst nach Vorlage von ausführlichen Weiterbildungszeugnissen und der § 10 Berufserlaubnis gemäß BÄO erfolgen. ´´ Znaci ne moze se ni u Bayern-u vreme sa BE preracunati u Weiterbildung, kada na Berufserlaunis pise ono keine Tätigkeit in Sinne Weiterbildung, sto su meni uvek na BE uredno upisivali. Ali Ako su nekome zaboravili to da upisu moze pokusati da preracuna...

Hvala na informacijama!
Na mojoj Berufserlaubnis ne pise da mi se to nece racunati u Weiterbildung. Ja sam pre par meseci pisala lekarskoj komori da zelim potvrdu da ce mi se vreme sa BE priznati u Weiterbildung, rekli su mi da ce poslati, ali naravno jos uvek nista nisam dobila. Spori su kao i Regierung.

Pozdrav kolege,
molim vas za pomoć, HITNO mi trebaju odgovori iz prve ruke od onih koji rade u Bayernu s radnom dozvolom, bez aprobacije.
Dobila sam od privatnog centra ugovor mailom, e sad na na radnoj dozvoli mi piše: Die Erlaubnis ist Beschränkt auf eine nicht selbststandige und nicht leitende Tatigkeit in fachlich abhägiger Stellung.Da li to znači da ne mogu samostalno raditi? Međutim , oni su sad shvatili da ja ne mogu samostalno raditi bez aprobacije nego samo hospitirati, predlažu mi da predam dokumenete Gutachteru. Zato vas molim da mi objasnite iz prve ruke šta se sve možete raditi bez aprobacije u Bayernu, bojim se da ne odustanu od mene dok budem čekala odgovor od Gutachtera.
Hvala.

Ja sam sa Berufserlaubnis radila isto sto i kolege Nemci, na poziciji Assistenzarzt. Radila sam dezurstva vikendom, nocna dezurstva. Ja sam tu recenicu na Berufserlaubnis shvatila tako da npr. neki stranac sa iskustvom ne moze da radi kao Oberarzt,ako nema aprobaciju, nego da je neko zaduzen za njega. Jer npr. kad imam dezurstvo i kad u nesto nisam sigurna, ja nazovem Oberarzta, ili isto tako kad radim Konsil, tako da to znaci da ne radim samostalno (nicht selbstständige und nicht leitende Tätigkeit).

Pozdrav svima,
Molio bih, ako je neko dobio Aprobaciju u Bayernu da mi kaze da li mu je u online statusu pisalo da je aprobacija dodijeljena???
Meni nakon mog Stellungnahme na odgovor Gutachtera, danas pise da "Bitte Schreiben vom 05.12.2016 beachten",pa me cisto interesuje cemu da se nadam:)

Lijep pozdrav

Kolege molim vas za pomoć, savjet ili bilo kakvu smjernicu, ternutno sam očajna i ne znam šta da radim.
dobila sam ponudu za posao u septembru, radna dozvola mi je odobrena u oktobru. U međuvremenu sam dobila radni ugovor na kojem piše da mogu početi raditi od 1.1.2017, formulare za prijavu iz ljekarske komore koje sam uredno popunila i poslala. Tek danas 05.12. sam imala termin u ambasadi i rečeno mi je da mi je ugovor dobar i da ispunjavam sve uslove za vizu koju ću vjerovatno dobiti za par dana. Od septembra do danas komuniciram putem maila s menagerom klinike i sve je bilo ok do nekoliko zadnjih sedmica.Danas popodne mi šalje mail kako ja od 1.1. mogu kod njih hospitirati do dobijanja aprobacije, kao razgovarao je s drugim menagerom koji kaže da dobijanje aprobacije može potrajati i do 18 mjeseci.(Hospitirala bih ja, ali 18 mjeseci je baš previše, s obzirom da imam porodicu koju želim dovesti sa sobom.) Stalno se poziva na novi zakon od 2015 godine. Znam da sam konfuzna. Molim vas kojoj instituciji da se obratim za zvanično objašnjenje šta mogu i kako mogu raditi sa Berufserlaubnisom do dobijanja Approbacije u Bayernu?Ljekarskoj komori? Gdje mogu pronaći taj famozni zakon. Treba mi nešto što im mogu zvanično pokazati i dokazati da nisu u pravu. I ako ima bilo kakvo slobodno mjesto u Bayernu molim vas preporučite mi. Imam radnu dozvolu i vjerovatno ću dobiti i vizu za par dana.Hvala

Kolege molim vas za pomoć, savjet ili bilo kakvu smjernicu, ternutno sam očajna i ne znam šta da radim.
dobila sam ponudu za posao u septembru, radna dozvola mi je odobrena u oktobru. U međuvremenu sam dobila radni ugovor na kojem piše da mogu početi raditi od 1.1.2017, formulare za prijavu iz ljekarske komore koje sam uredno popunila i poslala. Tek danas 05.12. sam imala termin u ambasadi i rečeno mi je da mi je ugovor dobar i da ispunjavam sve uslove za vizu koju ću vjerovatno dobiti za par dana. Od septembra do danas komuniciram putem maila s menagerom klinike i sve je bilo ok do nekoliko zadnjih sedmica.Danas popodne mi šalje mail kako ja od 1.1. mogu kod njih hospitirati do dobijanja aprobacije, kao razgovarao je s drugim menagerom koji kaže da dobijanje aprobacije može potrajati i do 18 mjeseci.(Hospitirala bih ja, ali 18 mjeseci je baš previše, s obzirom da imam porodicu koju želim dovesti sa sobom.) Stalno se poziva na novi zakon od 2015 godine. Znam da sam konfuzna. Molim vas kojoj instituciji da se obratim za zvanično objašnjenje šta mogu i kako mogu raditi sa Berufserlaubnisom do dobijanja Approbacije u Bayernu?Ljekarskoj komori? Gdje mogu pronaći taj famozni zakon. Treba mi nešto što im mogu zvanično pokazati i dokazati da nisu u pravu. I ako ima bilo kakvo slobodno mjesto u Bayernu molim vas preporučite mi. Imam radnu dozvolu i vjerovatno ću dobiti i vizu za par dana.Hvala

Ne znam sta mu znaci to hosptirati, da neces biti placena? Ako to to znaci, napravi se luda uzmi Vizu i boravisnu i radnu dozvolu, prijavi adresu u Nemackoj i pocni da radis i onda daj otkaz i nadji mesto=bolnicu gde ces biti placena normalno. Sve preduslove imas (radna dozvola, Berufserlaubnis, adresa u De), tako da ce te druga bolnica primiti. Pocni sad vec da trazis nova mesta=bolnice. Samo pazi koji ti je otkazni rok, on je u prvim mesecima tj. u probnom radu cesto kratak 2 ili 4 sedmice. Ukratko receno iskoristi priliku da udjes u De, legalno sa visom i Berufserlaubnis, pa onda promeni bolnicu. Kad imas prijavljenu adresu u DE za produzetak vize tj. boravka zaobilazis ambasadu i sve ide brze.

Ako ti Weiterbildung nije iskljucen na BE imas dobre sanse da ti uracunaju. Ajd puno uspeha

Hvala na informacijama!
Na mojoj Berufserlaubnis ne pise da mi se to nece racunati u Weiterbildung. Ja sam pre par meseci pisala lekarskoj komori da zelim potvrdu da ce mi se vreme sa BE priznati u Weiterbildung, rekli su mi da ce poslati, ali naravno jos uvek nista nisam dobila. Spori su kao i Regierung.

Ne znam sta mu znaci to hosptirati, da neces biti placena? Ako to to znaci, napravi se luda uzmi Vizu i boravisnu i radnu dozvolu, prijavi adresu u Nemackoj i pocni da radis i onda daj otkaz i nadji mesto=bolnicu gde ces biti placena normalno. Sve preduslove imas (radna dozvola, Berufserlaubnis, adresa u De), tako da ce te druga bolnica primiti. Pocni sad vec da trazis nova mesta=bolnice. Samo pazi koji ti je otkazni rok, on je u prvim mesecima tj. u probnom radu cesto kratak 2 ili 4 sedmice. Ukratko receno iskoristi priliku da udjes u De, legalno sa visom i Berufserlaubnis, pa onda promeni bolnicu. Kad imas prijavljenu adresu u DE za produzetak vize tj. boravka zaobilazis ambasadu i sve ide brze.

Hvala još jednom.

Za kolege kojima je Regierung von Oberbayern zahtevao Curriculum ( Beograd, stari program), kao i za kolege koje ce tek podnositi zahtev za aprobaciju,
s obzirom da ce i ubuduce traziti detaljan prikaz sadrzaja svih predmeta u toku studija, kako u pismu koje su mi poslali stoji, a danas mi je i receno u Regierungu da sada to Gutacheri jednostavno zahtevaju,
predlog da se organizuje nas nekoliko, te da se svako angazuje pri prevodjenju dela te knjige nastavnih programa (oko 200 strana ukupno) kod odgovarajuceg prevodioca. Zainteresovani nek se jave preko pp.

Back