Srpski lekari u Nemačkoj

Ja sam pojedinacno, jer sam ostatak overavala kod notara u Nemackoj (pritom su moje kopije srpskih dokumenata, a ne prevoda). A svakako preporucujem sve zajedno, zbog ustede. Tako cu da uradim sa kopijama prevoda. :)
hvala puno na odgovoru, wow 10 e je bas dosta, ok kad se mora. Kako ste vi overavali, sve zajedno ili pojedinacno, ja sve predajem na istom mestu, za berufserlaubnis samo za farmaceute. Hvala jos jednom za odgovor :)

Regierung von Oberbayern Info od pre 2 dana, u pitanju je Aprobacija.
Obrada podataka traje od 2 do 6 meseci, svaki slucaj se razmatra pojedinacno, znaci nema pravila i nekog urvrdjenog postupka. Na odluku o dobijanju Aprobacije ili eventualnog polaganja ispita utice duzina rada u Nemačkoj, I prethodno radno iskustvo u Srbiji.Koji je od ta dva presudan, mislim da zavisi od Gutactera.
Inace mislim da i oni ne znaju sta rade, I da jednostavno zele da izvuku sto je vise moguce novca.
Toliko od mene.

Drage kolege,pre svega zelim da pohvalim kolegijalnost na forumu posto sam nov clan☺moze li mi neko reci posle koliko vremena je realno dovesti porodicu u Nemacku tj. da li je plata do aprobacije dovoljna za zivot jedne troclane porodice?Danke im Voraus☺

Poštovane kolege i članovi foruma,
nova sam na forumu i želim da vam se zahvalim na svim informacijama koje nesebično delite. Predala sam dokumenta u Sachsen i dobila informaciju da se od 1.05.2016 polaže Fachsprachprüfung. Mislim da ce informacija znaciti onima koji planiraju da idu u tu regiju.

Poslacu vam i spisak predmeta koji se ne slazu sa njihovim Univerzitetom i moram prevodom plana i programa fakulteta da dokazem da sam ih imala.
Dabei wurde festgestellt, dass folgende Fächer nicht oder nicht in ausreichendem Umfang in Ihrem Curriculum genannt sind:

- Biochemie/Molekularbiologie
Anhand Ihres Curriculums konnten Sie durch das Fach Biochemie insgesamt 195 Stunden nachweisen. Dieses Fach wird an der Universität Leipzig jedoch zusammen mit der Molekularbiologie mit 291 Stunden gelehrt. Somit besteht ein Stundendefizit von 96 Stunden.
Auch kann die Molekularbiologie Ihrem Curriculum nicht entnommen werden.

- Medizinische Psychologie und Medizinische Soziologie
Anhand Ihres Curriculums konnten Sie durch das Fach Soziologie 45 Stunden nachweisen. Dieses Fach wird an der Universität Leipzig jedoch zusammen mit der Psychologie mit 128 Stunden gelehrt. Somit besteht ein Stundendefizit von 83 Stunden.
Auch kann die Psychologie Ihrem Curriculum nicht entnommen werden.

- Klinische Chemie
Dieses Fach wird in Ihrem Curriculums nicht erwähnt.

- Pharmakologie, Toxikologie/Klinische Pharmakologie
Anhand Ihres Curriculums konnten Sie in diesem Fach insgesamt 150 Stunden nachweisen. Dieses Fach wird an der Universität Leipzig jedoch mit 193 Stunden gelehrt. Somit besteht ein Stundendefizit von 43 Stunden.

- Hygiene, Virologie
Die Hygiene und die Virologie, die an der Universität Leipzig zusammen mit der Mikrobiologie gelehrt werden, werden in Ihrem Curriculums nicht erwähnt.

- Allgemeinmedizin

- Anästhesiologie

- Orthopädie

- Psychosomatische Medizin und Psychotherapie

- Urologie

- Geschichte der Medizin

- Klinisch-pathologische Konferenz

- Medizin des Alterns und des alten Menschen

- Prävention/ Gesundheitsförderung

- Schmerztherapie

Ne znam na sta se odnosi ovo trajanje od 2 do 6 mjeseci, meni proces vec traje 7 mjeseci. A sama obrada od strane Gutachtera traje od 2-6 mjeseci, tako su meni rekli. Ne znam da li je moguce da su negdje izgubili moju Saglasnost, ali od 11.2 nikakvih novosti nema.

Drage kolege,pre svega zelim da pohvalim kolegijalnost na forumu posto sam nov clan☺moze li mi neko reci posle koliko vremena je realno dovesti porodicu u Nemacku tj. da li je plata do aprobacije dovoljna za zivot jedne troclane porodice?Danke im Voraus☺

Poštovani kolega Dr Jakov,ja sam prvi put bila u Reinland Pfalz i dobila spajanje porodice posle prve plate. Auslenderamt je bio zaista fin čovek i razumeo je da moja dvogodišnja ćerka ne može živeti odvojeno od majke. U Ambasadi nije bilo zakazivanja termina,nego čim su došli odmah su predali dokumenta. Počela sam da radim u maju i moja porodica je bila sa mnom,samo su se vratili u Srbiju u junu (14.06.) da podnesu zahtev za vizu i ponovo posle 20 dana da uzmu vizu. Sve je bilo brzo.Sada je sve drugacije zbog zakazivanja termina. Što se tiče primanja,to je dovoljno za tročlanu porodicu. Placala sam i ženu koja mi je čuvala dete (500e). Ona je bila iz Srbije i živela je sa nama. Stan je imao 109m2,a troškovi stanovanja su iznosili preko 600eura. Nadam se da sam Vam pomogla.

Poštovani kolega Dr Jakov,ja sam prvi put bila u Reinland Pfalz i dobila spajanje porodice posle prve plate. Auslenderamt je bio zaista fin čovek i razumeo je da moja dvogodišnja ćerka ne može živeti odvojeno od majke. U Ambasadi nije bilo zakazivanja termina,nego čim su došli odmah su predali dokumenta. Počela sam da radim u maju i moja porodica je bila sa mnom,samo su se vratili u Srbiju u junu (14.06.) da podnesu zahtev za vizu i ponovo posle 20 dana da uzmu vizu. Sve je bilo brzo.Sada je sve drugacije zbog zakazivanja termina. Što se tiče primanja,to je dovoljno za tročlanu porodicu. Placala sam i ženu koja mi je čuvala dete (500e). Ona je bila iz Srbije i živela je sa nama. Stan je imao 109m2,a troškovi stanovanja su iznosili preko 600eura. Nadam se da sam Vam pomogla.

Hvala najlepse,obradovali ste me.

Pozdrav kolege,
da li je neko od vas skorije otisao u Sachsen Anhalt? Imala bih par pitanja. Vidim da par osoba koje su tamo nasle posao odavno nisu aktivne, a jedna je cak imala katastrofalno iskustvo sa Berufserlaubnis. Mozda mi je necija poruka promakla. U svakom slucaju javite kakva su iskustva... :)

Postovanje kolege.
Poceo sam da ucim nemacki i ako zna neko voleo bih da mi odgovori na pitanje jedno. Ako odem da radim npr. kao internista u Nemackoj na nekoj klinici, i prodjem aprobaciju da li mogu onda odaberem neku drugu specijalizaciju na drugom mestu ?

Srdacan pozdrav i puno srece svim kolegama.

Jo

Postovana koleginice,
Zbog ceka ste promenili pokrajinu? Da li je bilo nekih problema oko BE i aprobacije kad ste menjali pokrajinu. Ja sam trenutno u RLP ali vec odavno zelim da promenim.
Da li ste menjali pre odluke gutachtera ili ppsle?

Poslednja izmena:
Jo

Postovana koleginice,
Zbog ceka ste promenili pokrajinu? Da li je bilo nekih problema oko BE i aprobacije kad ste menjali pokrajinu. Ja sam trenutno u RLP ali vec odavno zelim da promenim.
Da li ste menjali pre odluke gutachtera ili ppsle?
Draga koleginice,
ja sam se vratila u Srbiju posle 6 meseci iz porodicnih razloga.Suprug je imao firmu i nije mu se isplatilo da sedi u Nemackoj,jer nisu hteli da mu priznaju diplomu. BE sam odmah dobila na 2 godine,a posle te dve godine,da sam ostala morala bih da polazem pet predmeta:interna medicina,hirurgija,neurologija,psihijatrija i pedijatrija. To je tamo uslov za dobijanje Approbation. Sada smo hteli opet da idemo,ali u Sachsen,jer sam dobila Reha,sto sam i htela,a i supruga su hteli da zaposle. Ali i tamo se dosta toga promenilo,pa ne znam na kraju da li cu otici. Imate u objavljenim porukama sta su mi trazili,da ne ponavljam. Jos uvek razmisljam,ali imam i druge opcije. Po mom misljenju Nemacka nije najbolja opcija za lekare,ali je do skoro bilo najlakse otici. Kada sam prvi put bila sve je bilo drugacije,istina je da se dosta toga promenilo.

Samo BG, BIRO1. Sto je sigurno, sigurno je ;-)

Postovanje kolega. Hvala na informaciji. Jos bih zelela da pitam, da li je tacno da mnogi lekari moraju nakon prevodjenja dokumenata kod tumaca u Srbiji, ipak ponovo da rade prevod kod tumaca iz Nemacke? Cula sam neke informacije da u pojedinim pokrajnama traze da prevodilac mora da ima pecat u sudu pokrajine u kojoj se zasniva radni odnos. Unapred hvala. Pozdrav!

Postovanje kolega. Hvala na informaciji. Jos bih zelela da pitam, da li je tacno da mnogi lekari moraju nakon prevodjenja dokumenata kod tumaca u Srbiji, ipak ponovo da rade prevod kod tumaca iz Nemacke? Cula sam neke informacije da u pojedinim pokrajnama traze da prevodilac mora da ima pecat u sudu pokrajine u kojoj se zasniva radni odnos. Unapred hvala. Pozdrav!

mislim da vam je najbolje da to pitate direktno osobu zaduzenu za obradu papira u oblasti koja vas interesuje, jer svaka oblast ima svoja pravila (koja menjaju vremenom) i nema univerzalnog dobrog resenja. Meni je za BE za farmaceuta u Stutgartu receno bilo koji sudski tumac za nemacki jezik u Srbiji, u Bajernu su mi rekli samo sudski tumac iz EU, tako da sta vam kaze osoba zaduzena za davanje informacija o tim stvarima tako radite.

mislim da vam je najbolje da to pitate direktno osobu zaduzenu za obradu papira u oblasti koja vas interesuje, jer svaka oblast ima svoja pravila (koja menjaju vremenom) i nema univerzalnog dobrog resenja. Meni je za BE za farmaceuta u Stutgartu receno bilo koji sudski tumac za nemacki jezik u Srbiji, u Bajernu su mi rekli samo sudski tumac iz EU, tako da sta vam kaze osoba zaduzena za davanje informacija o tim stvarima tako radite.

Hvala puno kolega. Puno uspeha. Pozdrav!

Back