Srpski lekari u Nemačkoj

Kolege moram da naglasim jednu nelogicnost na koju konstantno nailazimo. Naime- promiču nam vrhunska radna mjesta, kojih po oglasima stvarno ima...zbog toga što nemamo aprobaciju. U fazi sam traženja posla i poslao sam dosta mailova...na 95% je odgovor da nema posla bez aprobacije. A da bi izašli na aprobaciju moramo imati posao tamo ili barem ponudu za posao! I eto nas u začaranom krugu...stvarno frustrirajuca situacija.
Kolega mi neki dan reče da se od nedavno nešto promijenilo i da se u jednoj pokrajini mogu predati papiri za aprobaciju bez ponude za posao... Zna li neko nešto o tom možda???
Hvala

Ne znam tacno kako izgleda ispit u toj pokrajni, ali kolege su polagale u Hanoveru i Jeni. Juce je kolega polozio ispit u Hanoveru i kaze da je bilo bas tesko. Trajao je ispit sat vremena, pre njega dvoje nije polozilo. Sastoji se iz anamneze i klinickog pregleda, pisanja Arztbrief-a, predstavljanja pacijenta Oberarzt-u i Aufklärungsgespräch-a. Kolega koji je pre par meseci polagao u Jeni kaze da je bilo lakse ali u principu to je to. I jedan i drugi imali su pre ispita B2 nivo jezika polo#en na Geteovom institutu u Bg-u i nakon 2 meseca hospitacije polozili PKT. Mene ceka taj ispit u avgustu verovatno posto krecem od 20. juna sa hospitacijom, poceo sam da spremam iz te knjige "deutsch für Ärzte un Ärztinnen" ali mi deluje nekako povrsna. Je l postoji mogucnost da se ta skripta skine sa interneta?

Pozdrav kolege,

pre tri nedelje sam poslao dokumentaciju za Minhen, radi dobijanja BE. Od tog dana do danas nisam dobio nikakvu povratnu informaciju od njih, niti taj kod za pracenje o kome svi pricaju, nista. Da li je to normalno ili sta da radim?

Nista, kolega, ne mozete da uradite. Oni su vam telefonski nedostupni, na email najcesce ne odgovaraju, ako licno odete nista ne postizete jer i oni ne znaju svakog kandidata posebno. Mozete samo da cekate, mislim da ce oni ipak odgovoriti, samo treba vremena. Ja sam im poslala saglasnost za Gutachtera prije 4 mjeseca i jos nista. Ali eto strpljivo se nadam da ce jednom i tome doci kraj.

@natasas1 Koleginice da li mozes da mi odgovoris,da li ti je stiglo od BE koje ispite za Kenntnispruefung moras da polazes jer nam je Gutachter iste deficite napisao.?

Pozdrav, nisam pratila temu neko vreme, ali evo da odgovorim.

Stiglo mi je pismo da se ispit polaze kao usmeno-prakticni pred komisijom iz oblasti Interna medicina i Hirurgija kao i iz mulitidisciplinarnih oblasti klinicka farmakologija/farmakoterapija, radiologija, zastita od zracenja, urgentna medicina i pravna pitanja vezana za lekarsku praksu. Ja racunam da je su interna i hirurgija najvazniji... koliko sam razumela, bez obzira koji deficit ti ustanove, polaze se ovakav ispit. Pojasnjenje za ostale rec je o NRW, ne znam da li je tako i u drugim pokrajnama.
I evo jos jedna info koju ja nisam znala, BE se u Dusseldorfu sada moze izdati samo za oblast interne medicine i hirurgiju jer sluzi samo kao priprema za ispit - Kenntnisprufung, na godinu dana, i to samo ako imate ugovor sa Klinikom. Ako zelite neku drugu granu, to ne moze. Ako neko ima drugacija iskustva, neka ih podeli sa nama.

Borba se nastavlja

Pozdrav,

dobio sam posao u Bavarskoj i klinika mi trazi pored Berufserlaubnisa, Gültige Aufenthaltsgenehmigung i Erlaubnis der Erwerbstätigkeit in Deutschland,
Da li mi neko moze reci kako mogu da dobijem " Erlaubnis der Erwerbstätigkeit in Deutschland" i "Aufenthaltsgenehmigung" , posto do sada nisam cuo da su nekom to trazili pre nego sto pocne da radi? Obicno se trazi Viza i Berufserlaubnis?

Ako neko ima iskustva sa ovim, zamolio bih ga da me uputi sta da radim.

Kolege moram da naglasim jednu nelogicnost na koju konstantno nailazimo. Naime- promiču nam vrhunska radna mjesta, kojih po oglasima stvarno ima...zbog toga što nemamo aprobaciju. U fazi sam traženja posla i poslao sam dosta mailova...na 95% je odgovor da nema posla bez aprobacije. A da bi izašli na aprobaciju moramo imati posao tamo ili barem ponudu za posao! I eto nas u začaranom krugu...stvarno frustrirajuca situacija.
Kolega mi neki dan reče da se od nedavno nešto promijenilo i da se u jednoj pokrajini mogu predati papiri za aprobaciju bez ponude za posao... Zna li neko nešto o tom možda???
Hvala
Da, to je Baden pokrajina, BW. Otidji na stranicu Regierungspräsidiuma Stuttgart, imaju sve informacije :)

Poštovana, zahvaljujem Vam se na odgovoru i informaciju. Zamolio bih Vas samo da ako ste u mogućnosti da me uputite na direktni link preko kojeg bih mogli da se upoznam sa neophodnim dokumentima i uslovima koji se moraju ispunjavati da bi se moglo tako nešto uraditi.

Posjetio sam zvaničnu stranicu Vlade Baden-Wuerttemberg (https://rp.baden-wuerttemberg.de/Themen/Gesundheit/Seiten/Arzt_Ausland.aspx) gdje stoji da podnosioci zahtjeva iz zemalja trećeg svijeta treba da dostave dokaz o tome da će se nakon svršene aprobacije raditi u pokrajini u kojoj je urađena aprobacija, odnosno u pokrajini Baden-Wuerttemberg.

Dio teksta koji možete pronaći pod sljedećim linkom Vam prosljeđujem:

Antragssteller mit ärztlicher Ausbildung 
aus einem Drittstaat

(nicht in Deutschland, EU, EWG und der Schweiz) 

Nach der Bundesärzteordnung (BÄO) ist für die Erteilung der Approbation die Gleichwertigkeit des ausländischen Medizinstudiums mit dem aktuellen deutschen Medizinstudium Voraussetzung. Die Approbation ist - bei Nachweis der sonstigen Voraussetzungen wie der vollständig abgeschlossenen medizinischen Ausbildung, gesundheitlicher Eignung, Straffreiheit, ausreichender deutscher Sprachkenntnisse - zu erteilen, wenn ein gleichwertiges Studium nachgewiesen wird. 

Um Ihnen eventuell unnötige Beglaubigungen und Übersetzungen zu ersparen, bitten wir Sie uns zur Beurteilung des Sachverhalts des Einzelfalls und des Medizinstudiums zunächst die folgenden Unterlagen per Post vorzulegen, um Sie im weiteren Verfahren zielorientiert beraten zu können: 

Nachweis darüber, dass der ärztliche Beruf in Baden-Württemberg ausgeübt werden soll (z. B. Schreiben eines potentiellen Arbeitgebers, dass Interesse an einer Anstellung des Antragstellers/der Antragstellerin besteht)

Sudeći po ovome je ipak potreban neki predugovor ili dopis poslodavca da ću kod njega raditi nakon aprobacije. Sumnjam da bi neko izdao neobavezujući dopis te vrste.

Hvala Vam unaprijed na pomoći i izdvojenom vremenu.

Hmmm, ovo je nešto novo.... Do sada je bila dovoljna sopstvena izjava da nameravatw da radite u BW i ta izjava je bila čista formalnost. A ovo je čista glupost, aprobacija daje mogućnost da se radi bez ograničenja bilo gde u Nemačkoj i nema smisla da nekog ograničavaju... Koliko sam shvatio nije neophodan nikakav predugovor već samo pismo o nameri, koliko je ono obavezujuće to bi mogle gospođe iz RP u Štutgartu da kažu. Ono što se može zaključiti i što je dobra vest ,da nije potrebno imati poslodavca da bi se polagao ispit za aprobaciju tzv. GWP ili Kenntnissprüfung. Dakle, položen ispit ne podrazumeva automatsko izdavanje aprobacije nego se zahtev za nju podnosi tek kad stigne napismeno da ste položili i onda se prilažu sve te izjave, pisma, potvrde od policije, lekara i eventualno poslodavca. Naravno diplomu, pasoš, B2 sertifikat, dokumenta iz naše komore ako ste radili, položen medicinski nemački itd. prilažete pre ispita. Aprobacija se izdaje za oko 4 nedelje od podnošenja zahteva. Ako je stvarno neophodno neko pismo poslodavca, ostaje pitanje da li će poslodavac prihvatiti položen ispit kao samu aprobaciju jer je za nju u takvoj situaciji preostao još samo "malecni" administrativni korak.
Ono što mogu da predložim jeste da kontaktirate direktno gđu Kuban ili gđu Anakievu, u zavisnosti na koje Vam slovo počinje prezime i da pitate za ovaj ne baš smisleni deo i da napomenete da poslodavci traže nekog ko već ima aprobaciju.Takođe desi se nekad da napišu nešto na sajtu, a da to malo drugačije funkcioniše u stvarnosti (nrp. ranije su pisali da je za BE potreban FSP C1, a ispostavilo se de da treba tek za ispit, pa su to posle ispravili).

Još samo par napomena o, mogu slobodno da kažem kriminalizovanom, izdavanju termina za vize u nemačkom konzulatu u Beogradu. Ko je pokušavao da zakaže termin poslednjih mesec dva verovatno je primetio da termina jednostavno nema. Kako sam čuo, radi se o tome da su termini izgleda "ustupljeni" nekakvim agencijama, a kako i pod kojim uslovima nije poznato. Uglavnom, te agencije naplaćuju termine nekih 1500 din, a online termina nema za koje i dalje piše da se zakazuju besplatno. Da li agencije to rade na svoju ruku ili uz prećutnu saglasnost konzulata i onda tamo neko deli lovu pitanje je sad?

Hvala puno!!!
Idem danas da iscitavam taj sajt...mada na prvi pogled malo konfuzno...
Skontacu šta i kako pa se javljam :)

Da , u BW ti ne treba posao za dobijanje aprobacije, dovoljno je da predas papire i cekas da te pozovu, prvo polazes FSP pa onda aprobaciju , to zadovoljstvo kosta 350 + 500 Eura. Znam i sama sam u postupku, i da uglavnom bez aprobacije te ni ne uzimaju u razmatranje za posao.....

Pozdrav,

dobio sam posao u Bavarskoj i klinika mi trazi pored Berufserlaubnisa, Gültige Aufenthaltsgenehmigung i Erlaubnis der Erwerbstätigkeit in Deutschland,
Da li mi neko moze reci kako mogu da dobijem " Erlaubnis der Erwerbstätigkeit in Deutschland" i "Aufenthaltsgenehmigung" , posto do sada nisam cuo da su nekom to trazili pre nego sto pocne da radi? Obicno se trazi Viza i Berufserlaubnis?

Ako neko ima iskustva sa ovim, zamolio bih ga da me uputi sta da radim.

Naprotiv, svaka klinika je oduvek tražila, traži i tražiće (dok ne uđemo u EU, ako se pre toga ne raspadne) Gültige Aufenthaltsgenehmigung i Erlaubnis der Erwerbstätigkeit in Deutschland pri zasnivanju radnog odnosa, bez toga ne mogu da prijave radnika ali naravno mogu da poptpišu ugovor. Obe ove stvari su objedinjene u jednom dokumentu koji se zove Aufenthaltstitel i koji dobijate u kancelariji za strance pošto priložite BE ili aprobaciju i kad Vam nadležni konzulat izda vizu koju pak dobijate kad imate ugovor. Viza sama po sebi ne podrazumeva dozvolu za rad u Nemačkoj, ona Vam sam dozvoljava ulaz u zemlju i preduslov je za izdavanje Aufenthaltstitel.

Poštovana, zahvaljujem Vam se na odgovoru i informaciju. Zamolio bih Vas samo da ako ste u mogućnosti da me uputite na direktni link preko kojeg bih mogli da se upoznam sa neophodnim dokumentima i uslovima koji se moraju ispunjavati da bi se moglo tako nešto uraditi.

Posjetio sam zvaničnu stranicu Vlade Baden-Wuerttemberg (https://rp.baden-wuerttemberg.de/Themen/Gesundheit/Seiten/Arzt_Ausland.aspx) gdje stoji da podnosioci zahtjeva iz zemalja trećeg svijeta treba da dostave dokaz o tome da će se nakon svršene aprobacije raditi u pokrajini u kojoj je urađena aprobacija, odnosno u pokrajini Baden-Wuerttemberg.

Dio teksta koji možete pronaći pod sljedećim linkom Vam prosljeđujem:

Antragssteller mit ärztlicher Ausbildung 
aus einem Drittstaat

(nicht in Deutschland, EU, EWG und der Schweiz) 

Nach der Bundesärzteordnung (BÄO) ist für die Erteilung der Approbation die Gleichwertigkeit des ausländischen Medizinstudiums mit dem aktuellen deutschen Medizinstudium Voraussetzung. Die Approbation ist - bei Nachweis der sonstigen Voraussetzungen wie der vollständig abgeschlossenen medizinischen Ausbildung, gesundheitlicher Eignung, Straffreiheit, ausreichender deutscher Sprachkenntnisse - zu erteilen, wenn ein gleichwertiges Studium nachgewiesen wird. 

Um Ihnen eventuell unnötige Beglaubigungen und Übersetzungen zu ersparen, bitten wir Sie uns zur Beurteilung des Sachverhalts des Einzelfalls und des Medizinstudiums zunächst die folgenden Unterlagen per Post vorzulegen, um Sie im weiteren Verfahren zielorientiert beraten zu können: 

Nachweis darüber, dass der ärztliche Beruf in Baden-Württemberg ausgeübt werden soll (z. B. Schreiben eines potentiellen Arbeitgebers, dass Interesse an einer Anstellung des Antragstellers/der Antragstellerin besteht)

Sudeći po ovome je ipak potreban neki predugovor ili dopis poslodavca da ću kod njega raditi nakon aprobacije. Sumnjam da bi neko izdao neobavezujući dopis te vrste.

Hvala Vam unaprijed na pomoći i izdvojenom vremenu.

Prije 3 mjeseca trebalo je samo izjavu potpisati da namjeravate raditi u BW. Da li je ovo nesto novo, ne znam. Najbolje nazovite frau kuban ili anakievu, kao sto kaze kolega nesaformat. Zovite vise puta, nekad je potrebno i sat vremena da se jave, nemojte odustajati. Tako cete imati informaciju iz prve ruke.

Pozdrav svima!

Ja moram da napišem kakve trenutno probleme imam u Brandenburgu sa terminima za aprobaciju. Radi se o tome da sam u decembru poslala prijavu da hoću da polažem ispit u aprilu ili maju što je uvek bila mogućnost da se bira. Od 2015 je BE na godinu dana i moja je bila do prvog juna. Inače pošto sam čekajući termin zvala i pitala što me ne pozivaju oni su me samo uputili na ženu koja izdaje BE da mi produži dozvolu još godinu dana. Produžetak sam dobila a termin pojma nemam kada, što je najgore šalju ga nedelju dana pred ispit. Pravdaju se time da je gužva i da moraju prvo sve pozvati koji već rade dve godine. Interesuje jel imao neko tako iskustvo i dal imam pravo da se žalim što me nisu ispoštovali kad sam prijavila ispit. Sad sam totalno očajna jer nemam predstavu u narednih par meseci kad ce me pozvati. Ovde na forumu sam čitala da u nekim pokrajinama termini se dobijaju dosta ranije i mnogo je lakše organizovati se.
Hvala unapred!

Pozdrav kolege, prvo da kazem da je ovaj forum za sve nas pravo blago, zbog ogromnog broja korisnih informacija. Treba mi jedan savet, ako je neko upucen. Pokrajina je Hessen, za BE je izmedju ostalog potrebno:

Zeugnisse über meine bisherigen Tätigkeiten

E sada, sto se toga tice imam problem, naime, trenutno sam na specijalizaciji, pod ugovorom i nema sanse da bi mi moja ustanova izdala i potpisala takav dokument, tako da u sustini ne mogu da dokazem mojih 5 godina staza (2,5 prije i 2,5 godina specijalizacije). Je li neko bio slicnom problemu i kako to resiti?

Pozdrav kolege, prvo da kazem da je ovaj forum za sve nas pravo blago, zbog ogromnog broja korisnih informacija. Treba mi jedan savet, ako je neko upucen. Pokrajina je Hessen, za BE je izmedju ostalog potrebno:

Zeugnisse über meine bisherigen Tätigkeiten

E sada, sto se toga tice imam problem, naime, trenutno sam na specijalizaciji, pod ugovorom i nema sanse da bi mi moja ustanova izdala i potpisala takav dokument, tako da u sustini ne mogu da dokazem mojih 5 godina staza (2,5 prije i 2,5 godina specijalizacije). Je li neko bio slicnom problemu i kako to resiti?

To bi mogao nacelnik sluzbe da napise koliko dugo ste radili do specijalizacije u toj sluzbi, i samo stavite okrugli pecat. Isto tako zamolite sefa katedre da napise od kada ste na specijalizaciji. Ja sam tako...

Hvala na brzom javljanju, zanima me da li to treba da bude u formi obicne potvrde gde sam radio ili tabele sa detaljnim opisom posla, vestinama i zaduzenjima tokom rada? Ne znam uopste kako bi formulisao taj dokument. Ako je tabela, postoji li negde kakav sablon po kojem se pravi? Hvala jos jednom na pomoci

Back