Srpski lekari u Nemačkoj

Kolege da li je neko imao iskustva sa psihijatrijom? Bila bih vrlo zahvalna ako moze da podeli svoje iskustvo s nama i da kaze kako npr. izgleda radni dan ili radna nedelja, ili kakav je tamo rad u poredjenju sa psihijatrijom kod nas. Unapred se zahvaljujem na odgovoru :)

ja se sada stvarno izvinjavam nesto sam se pogubio, pa ako neko pronadje resenje ovog mog problema, bio bih mu veoma zahvalan. Naime to overavanje u konzulatu, ne razumem sada sta ja ustvari overavam. Da li treba da:
1. kopiram svoje originale (originalna dokumenta na srpskom jeziku) i te overene kopije dam sudskom tumacu, i on ih prikaci na svoj prevod i lupi pecat preko toga
ili
2. sve prevedem, zatim kopiram originale na srpskome, pa prevode, i sve to nosim u konzulat i overavam (znaci overavam i kopije prevoda i kopije mojih originalnih dokumenata na srpskom?

nekako mi ima logike da radim ovo pod br. 1?

Ja sam radila pod brojem 1. Overila sam kopije dokumenta koje sam prevodila i sve mi je zena u konzulatu povezala i udarila jedan pecat, a posebno dokumenta koje ne prevodis, a traze za BE, diploma polozenog jezika, prva stranica pasosa, ugovor..

Pozdrav kolega , ja sam stomatolog i nasla sam posao u Augsburgu . Tek treba da predam za BE, ali ordinacija radi samo pacijente preko Krankenkasse , privatnih skoro da i nema . Da li ja mogu uopste dobiti dozvolu s obzirom na ord . ? Cula sam da je uslov za nas da radimo samo privatne pacijente . Sta se desava u slucaju da krenemo sa pacijentima preko kasse ? Posto sam nova ovde, molim za malo vremena i objasnjenje ! Hvala !

Cao koleginice, takodje stomatolog i nova sam ovde na forumu. Ja sam nasla posao u jednoj praksi u Bayernu. Treba uskoro da predam papire za BE, imam pitanje . Ordinacija radi samo sa pacijentima preko kasse , privatnih skoro da i nema . Sta u tom slucaju ? Cula sam da mi mozemo samo privatne pacijente da radimo . Da li znate nesto vise o ovome ? Hvala

Cao kolege stomatolozi ! Da li mi neko moze nesto vise reci o BE u Bayernu. Nasla sam ordinaciju koja radi samo pacijente preko Krankenkasse, sta se desava u tom slucaju i kako uopste naci ord. sa privatnim pacijentima ? Koji su uslovi za aprobaciju u Bayernu, cula sam za nadoknadu ispita , da li mi neko moze objasniti o cemu je rec ?

Pozdrav kolege,

zna li mozda neko da mi kaze koliko se ceka na BE? Da li obavestavaju kada im prispe dokumentacija? Konkretno poslao sam u Regierung von Oberbayern, pre desetak dana. Smem li da zamolim šefa da pozove Regierung i pokusa da ubrza proces?
Svaka informacija je od pomoci!

Hvala.

Cao kolege! Drago mi je sto postojite, unapred hvala na odgovorima i pomoci :) Ja sam ovde nova. Zavrsila sam medicinu u Srbiji. Imam Goethe Zertifikat B2 i drzavljansto EU. Sada cujem da se u vecini nemackih pokrajina trazi C1, Fach Sprach Kurs, ili aprobacija odmah prilikom konkursa i prvog razgovora za posao. Posto imam samo B2, da li neko moze da mi kaze u kojim pokrajnama je to dovoljno i gde bih mogla da konkurisem? Pozdrav

Za stomatologe, ko hoce detaljnije moze na PM :)

DNMMV
BE u Bayernu mozete da okacis macku o rep i da gledate kako se vrti u krug... Po mom iskustvu kao da su mi odsekli ruku i rekli mozes da radis sve...
Prvo za BE se ceka oko 3 meseca, drugo nemamo nikakvu mogucnos da radimo sa kasen pacijentima. Jednostavno Udruzenje kasen stomatologa Bayerna ne priznaje BE. Ne samo sto ordinacija ne moze da naplati nas rad, vec moze da bude i kaznjena. Mi mozemo da radimo samo prvivatnu kasu ili one koji placaju sve sami (neosiguranici i kasen pacijenti tu onda spadaju(ali tesko da cete naci takvog kasen pacijenta). BE traje 2 godine i koliko sam ja shvatio, Reg. ne planira da nam da aprobaciju pre isteka te 2 godine... Cak postoji sansa da se produzi i na 3cu, ali posle 3ce se dobija aprobacija... Ali to treba docekati... Mi kao radna snaga mozemo da se zaposlimo ili u ordinaciji koja ima gomilu privatnih ili kod nekog ko hoce da nas zaposli, ne jer mu trebamo vec sto zeli/hoce da izadje u susret (u svakom slucaju srecno)...
Ne znam sta jos uopsteno mogu da kazem... Osim da po novom "zakonu" salju dokumenta za aprobaciju vestaku i on gleda radno iskustvo pored razlike u obrazovanju i to je bonus za aprobaciju...
Pozdrav

Poslednja izmena:
Ako nekoga interesuje pedijatrija, neka se prijavi u Städtisches Klinikum Görlitz, trazi se Assistenzarzt za celu specijalizaciju (i Oberarzt neonatolog), najbolje pismo ili poziv direktno Chefarztu klinike, na sajtu klinike je kontakt.

Pise Assistenzarzt in Weiterbildung. Ne znam jel pogodan neko bez dana radnog iskustva. Njemacki imam C1. Medicinski super govorim jer ucim iz te literature, ali svejedno.

Pozdrav svima,
Pre 6 meseci sam predala papire za aprobaciju u Regierung von Oberbayern. Tek su se nakon 4 meseca setili da mi kazu da treba moje papire da posalju Gutachteru. I potpisem ja saglasnost,i posaljem im i od tada nikakve vesti. Produzen mi je Berufserlaubnis na jos godinu dana.
Da li je neko dobio neko obavestenje od Gutachtera? Zanima me hocu li nesto morati da polazem, studirala sam u Beogradu po Bolonji.

Pozdrav svima,
Pre 6 meseci sam predala papire za aprobaciju u Regierung von Oberbayern. Tek su se nakon 4 meseca setili da mi kazu da treba moje papire da posalju Gutachteru. I potpisem ja saglasnost,i posaljem im i od tada nikakve vesti. Produzen mi je Berufserlaubnis na jos godinu dana.
Da li je neko dobio neko obavestenje od Gutachtera? Zanima me hocu li nesto morati da polazem, studirala sam u Beogradu po Bolonji.

I meni je isto tako, s tim sto ja ne radim. Poslala sam saglasnost u februaru (za aprobaciju predala u oktobru) i od tada nista. Isla jednom u Regierung, rekli da nije jos poslano i da ce mi stajati u statusu kad bude. Jos uvijek nista ne stoji... Bog zna dokad ce sve trajati

I meni je isto tako, s tim sto ja ne radim. Poslala sam saglasnost u februaru (za aprobaciju predala u oktobru) i od tada nista. Isla jednom u Regierung, rekli da nije jos poslano i da ce mi stajati u statusu kad bude. Jos uvijek nista ne stoji... Bog zna dokad ce sve trajati

Hvala na odgovoru! :)
Ne znam u cemu je problem, ne odgovaraju mi na mejlove, nedostupni su kad ih zovem telefonom, a isti status mi stoji od pre 2 meseca. Do pre godinu dana se bez problema dobijala aprobacija, sad su sve zakomplikovali.

Pozdrav kolege,

zna li mozda neko da mi kaze koliko se ceka na BE? Da li obavestavaju kada im prispe dokumentacija? Konkretno poslao sam u Regierung von Oberbayern, pre desetak dana. Smem li da zamolim šefa da pozove Regierung i pokusa da ubrza proces?
Svaka informacija je od pomoci!

Hvala.

Meni je nakon 4 nedelje stiglo pismo u kome je pisalo da su primili moj zahtev sa navedenim tacnim datumom kada sam predala i broj za pracenje statusa. Nakon dve nedelje je klinika kontaktirala Regierung i odmah su mi odobrili. Zamoli slobodno sefa da pozove kada ti stigne taj br, jer samo preko tog broja moze.
Puno srece!

Pozdrav svima,

Ja sam doktor veterinarske medicine iz BiH, vec trecu godinu u zivim i radim u Bayernu. Pratim ovaj forum vec od 2012 godine te sam sve potrebne informacije u vezi posla u Njemackoj nasao ovdje. Posto vec trecu godinu radim sa Berufserlaubinsom koji istice 31.12.2016 predao sam zahtjev za aprobaciju 30.12.2015.
U principu za nas veterinare i doktore medicine vaze ista pravila u vezi aprobacije, vas molim da cujem vase misljenje u vezi statusa koji imam online:
"nachgereichte Dokumente am 09.03.2016 eingegangen. In Bearbeitung. Bitte von Rückfragen absehen"
Trazili su mi u Martu dopunu dokumentacije koju sam poslao, te od tada stoji ovaj status....
Sad meni nije jasno da li ce mi traziti zahtjev za gutachtera ili ne.....Nekako mi je logicno ako bi trazili da Gutachter to dalje obradjuje, valjda bi mi se ranije javili, nakon dopune dokumentacije.... i ako neko ima iskustva koliko bi ovo sve moglo potrajati? Da li je uopste kod nekoga stajao ovaj status?
Razlog je taj sto zelim da mijenjam posao, a trenutno kada bi to uradio zakomplikovao bih sebi cijelu situaciju, pa cekam da se rijesi ovo sa aprobacijom....

Hvala i lijep pozdrav svima

Back