Srpski lekari u Nemačkoj

Ako ima neiskoristenih 90 dana u Sengenu u prethodnih 180 dana, onda nece biti problema, za sve preko treba viza... Samo sada i mene zanima, koji tip vize i kako tako brzo dobiti vizu?
Je l' se isto nakon dobijanja BE i regularnog ugovora mora vracati za Srbiju i licno se cekati na vizu ili postoji neki nacin da se sve to iz Nemacke brze uradi? Kakva su Vasa iskustva? :)

Jos jednom da pitam :bye:

Posebno me raduje da su stomatolozi postali aktivni na ovom forumu.Ja sam stomatolog,radim u jednoj praksi u Bajernu vec devet meseci.Koliko sam shvatila kolega iz Minhena je poslao zahtev za aprobaciju.Ja to jos uvek nisam uradila,ali moj kolega iz Sirije je bio u deficitu sa satima oko 1600.On je prikupio sve sto je poslednje dve godine u Nemackoj radio...metalo-ker.krunice,proteze,kanalna punjenja,plombe,sve zajedno sa fotografijama pojedinih radova.Sef mu je sve to potpisao I poslao u Minhen.U medjuvremenu mu je radna dozvola istekla,produzio je do juna,kada ce dobiti odgovor da li mu je aprobacija priznata samo na osnovu nadoknade sati koji su falili.Koliko vidim od januara se drugacije uporedjuje nasa diploma,ne racunaju se vise sati,nego se gleda uopsteno sta smo sve od ispita imali.Ne znam da li je ovo dobra ili losa vest...Ja bih trebala ovog meseca da podnesem zahtev za aprob.Intresuje me da li je dovoljno da se posalje samo dodatak diplomi sa ispitima ili treba detaljan plan I program studiranja?
Veliki pozz za sve :)

Posebno me raduje da su stomatolozi postali aktivni na ovom forumu.Ja sam stomatolog,radim u jednoj praksi u Bajernu vec devet meseci.Koliko sam shvatila kolega iz Minhena je poslao zahtev za aprobaciju.Ja to jos uvek nisam uradila,ali moj kolega iz Sirije je bio u deficitu sa satima oko 1600.On je prikupio sve sto je poslednje dve godine u Nemackoj radio...metalo-ker.krunice,proteze,kanalna punjenja,plombe,sve zajedno sa fotografijama pojedinih radova.Sef mu je sve to potpisao I poslao u Minhen.U medjuvremenu mu je radna dozvola istekla,produzio je do juna,kada ce dobiti odgovor da li mu je aprobacija priznata samo na osnovu nadoknade sati koji su falili.Koliko vidim od januara se drugacije uporedjuje nasa diploma,ne racunaju se vise sati,nego se gleda uopsteno sta smo sve od ispita imali.Ne znam da li je ovo dobra ili losa vest...Ja bih trebala ovog meseca da podnesem zahtev za aprob.Intresuje me da li je dovoljno da se posalje samo dodatak diplomi sa ispitima ili treba detaljan plan I program studiranja?
Veliki pozz za sve :)

potreban je plan i program nastave i to personalizovan. u Bayernu prihvataju da dokument bude i na engleskom.

Neka me svi isprave ako grijesim, Plan i program ne treba da bude detaljan, potrebno je da vam to izdaju na fakultetu, nabrojani ispiti koje ste polagali sa brojem sati (predavanja i vjezbi). Kod mene je to cca 1.5 stranica i to su prihvatili u Bajernu. Tek kasnije kada vam dostave deficite u broju sati, onda pokusate dokazati detaljnijim planom i programom. Npr.mi smo u deficitu iz hirurgije, i onda dokazujete da ste maksilofacijalnu hirurgiju slusali u okviru ORL, da ste ginekolosku slusali u okviru ginekologije itd. Ne bacajte pare da biste prevodili Plan i program od 100 strana, to je bespotrebno

Pozdrav kolege!
Jedno pitanje. Zavrsio sam jednomesecnu hospitaciju na jednoj reha klinici u Bayernu i sef mi je rekao da ce da me prime da su zadovoljni, za vreme hospitacije mi je non stop davao njegovu knjigu Innere Medizin od Herolda i trazio od mene da ucim i ispitivao me, radio sam sa kolegama zajedno, dobio sam svoju kancelariju, otvorili mi mail preko klinike i tako. Poslali su me kuci da spremam dok. za BE i dali su mi Einstellungsbestaetigung i rekli da to prilozim za BE. Dakle nije ugovor nego taj Bestaetigung koji su oni potpisali ali ne i ja. Interesuje me da li je to isto sto i Zusage jer znam da sa tim moze da se beantraguje za BE :-) Ps:da se nasalim malo uz svu ovu muku...
Hvala unapred na odgovoru.

Verujem da je 50% kolega upravo tako dobilo vizu i BE. Vazno je da taj dokument sadrži sledeće podatke:
Vrsta, opis i trajanje planirane delatnosti, nedeljno radno vreme, mesto vršenja delatnosti, visina zarade, mesto sastavljanja ugovora, datum i potpise obe ugovorne strane.

Da, to kada je u pitanju UGOVOR. Ali u Zusage ne pise ni nedeljno radno vreme, ni visina zarade, niti moj potpis..vec samo kazu da na neki nacin garantuju da ce me zaposliti kad budem imao sve sto mi je potrebno da imam. Nadam se da je to dovoljno za BE. Hvala kolega nvukelic.

Pitanje za koligu stomatologa: Kako ste nasli posao u Nemackoj? Kolika je potraznja za stomatolozima? Da li ste imali neko radno iskustvo pre nego sto ste otisli? Unapred hvala na odgovorima:)

Iskreno, veoma tesko... Dobio sam krajem juna 2015 erlaubnis od bajerna i izvadi sam vizu 18c (za trazenje posla). Dosao sam u Minhen i poceo da saljem mejlove na oglase.... viza mi je isticala 18.12., a ja sam potpisao ugovor 16.12.... ukupno sam bio na 2 razgovora za posao, prvi je bio neki nas lik koji je video moj oglas i odustao kad su mu iz komore rekli da ne mogu da radim kasen pacijente, a drugi su ovi gde sad radim (cistokrvni robovski uslovi)... A od ostalih XX mejlova koje sam poslao, 90% nisam dobio odgovor, a u ovim ostalim su me ili pitali za aprobaciju, pa rekli da im ne trebam ili su odmah rekli da im ne trebam bez aprobacije... U bajernu kad dobijes erlaubnis, ko da su ti odsekli ruku...
Imao sam 1g radnog iskustva. To za dobijanje posla nije ni presudno jer je bilo malo oglasa gde su trazili 2 i vise godine iskustva...

E sad sto se tice potraznje za nama, ima je... ali sa aprobacijom.... sa erlaubnisom ako nemas vezu (neki veoma bliski prijatelj/stomatolog), niko nece ni da te zaposli, jer privatni pacijenti cine 20%, a to je mnogo malo sa jedne strane,a sa druge, zasto bi neko nekome dao da radi "vazne" pacijente... mislim poredjenja radi, kasen pacijent placa 99e ciscenje zuba, a privatni od 180+e...

Proveri te za druge pokrajne, cuo sam da u njima nema ogranicenja na rad sa kasen pacijentima... Ja sam vezan za Minhen iz porodicnih razloga i zato sam ovde vadio dokumenta...

Ako treba jos informacija tu sam... moze i PM...

Inace za ostale kolege u bajernu, bio sam u regirungu juce i dobio ove informacije...
Kad se preda zahtev za aprobaciju,(pricam za stomatologe) njima treba 3 meseca da obrade nasa dokumenta i da proslede gudahteru. Onda njemu opet treba oko 3 meseca za odgovor, pa onda ko zna kad ce njima da stigne njegov odgovor i onda dok oni nama dostave... kao min 6-9 meseci da ocekujemo za odgovor.... I da po novom kako mi je receno, uporedjuje sate plana i programa (teorija i praksa) sa nekih tabela (lista) koje ima i na osnovu njih odgovara.
A imamo 3 moguca odgovora:

1) Aprobacija - gudahter je ustanovio da nema razlike u nasim tabelama ili da je razlika minimalna i dodeljuje direktnu aprobaciju
2) Aprobacija sa nadoknadom sati - gudahter je ustanovio da imamo razliku u satima, ali razlika je u manjem broju i smatra da to moze da se nadoknadi radnim iskustvom. Ono moze biti 500, 1000, 1500... sati i nadoknadjuje se u direktnom radu sa pacijentima, a ne radnim vremenom. Takodje sa kurikulumima, specijalizacijama, kursevima itd...
3) Aprobacija sa ispitom znanja - gudahter je ustanovio da je razlika u programu velika ili da ne moze da se nadoknadi radom, te stoga zahteva kentniseprufung (ispit). On se sastoji iz 4 oblasti, ortopedija, hirurgija, protetika i konzervativa.

Toliko za sad od mene :D

Back