Skupljanje papira
U sustini kada dobijete ugovor ili zusage za neko radno mesto, javljate se mailom ili telefonom u lekarsku komoru te pokrajine. U mom slucaju lekarska komora u koju ja saljem papire je u Hannoveru (naci ako ste u Bajernu javite se u Minhen....itd). Na sajtu nadjete: Niedersächsischer Zweckverband zur BE/Approbationserteilung (NiZzA), a potom nadjete cek listu sta vam treba sve:
https://www.aekn.de/fileadmin/media...Checkliste_Berufserlaubnis_Aerzte_11_2015.pdf
1. odstampate i popunite rucno i potpisete se
2. odstampati i popuniti rucno, sami za sebe (zvala ih telefonom u Hannover i tako mi rekli), a uz to stavite i stavku pod broj 6 (uverenje iz MUP-a i SUD-a, koje ste dobili kod nas, naravno prevedene)
3. lekarsko uverenje (ja sam pregled uradila u Beogradu kod dr Vukovica, koji je ovlascen od Nemacke ambasade, kucna varijanta, vec je imao ovaj papir kod sebe, koji je samo overio-original se salje, kosta 60 e)
4. Lebenslauf-treba Europass, znaci skinete sa interneta i popunite vase podatke i obavezno potpisete
5. to ne treba-jer ne zivim u Nemackoj trenutno
6. MUP i SUD uverenje-nase (isto mi telefonskim putem rekli da treba nase, jer nisam tamo zivela)
7. prva strana pasosa
8. imam samo Zusage (i to dobijeno mailom-tako da nisam sigurna d li ce mi to prihvatiti, moram ih ponovo zvati

)
9. B2 sa Gete Institutta i poslacu PKT test (vec su mi rekli da oni ne priznaju taj koji sam polozila u Tubinegnu, nego cu morati ponovo da polazem, procedura je sledeca, kada dobijem od njih Zusicherung, idem u ambasadu, potom dobijem vizu, pa dodjem u Nemacku, pa onda prijavim mesto stanovanja, pa im se ponovo javim u Hannover i oni mi onda daju termin kada cu da polazem, tek onda dobijam vazeci Beruferlaubnis-ako sam sve dobro bas razumela)
10. to nemam, ne treba
11. -Diploma sa apostilom
-Dodatak diplomi sa apostilom
-Licenca sa apostilom
-Uverenje o polozenom drzavnom ispitu sa apostilom
-stazerska knjizica sa apostilom
12. Certificate of Good Standing -dobija se uverenje iz lekarske komore Srbije ili Vojvodine
Sledeca dokumenta na gomili sam odnela u Konzulat ambasade u Beogradu (Bircaninova 19a, od 9-11h, ne treba da se zakazuje) i overila (to su kopije originala, sve na srpskom jeziku-neki su overavali prevedena, ja nisam, nego na srpskom-te su mi ona zamena za originale sada, a uz njih cu da posaljem ve to isto samo prevedeno): B2, PKT, Licenca, Diploma, dodatak diplomi, uverenje o polozenom drzavnom, potvrda iz komore-Certificate of Good Standing, stazerska knjizica, uverenje Mup, uverenje SUD i prva strana pasosa). Sve me je zajedno izaslo 2760 dinara, tamo platis, ne treba nikakva uplatnica.
Ono sto je meni bio problem je stazerska knjizica. Prvo sam pisala molbu da mi je izdaju na revers, predala molbu na pisarnici u Ministarstvu zdravlja u BG, zatim nasla tu Ivanu Popov koja je zaduzena za izdavnje iste-kod nje knjizica dolazi posle 10 dana, da bih ubrzala poces zvala sam na ovaj broj : 011 363 1173 (zvala odmah sutradan, kada su oni vec kod sebe imali moju molbu, te su mi izasli u susret da ne cekam 10 dana da je salju do Ivane *koja je u ulici Vojvode Milenka 4, vec da mi je na revers izdaju licno oni (tamo sam isla u sobu 16a, ulica Nemanjina 24, ostavila vozacku kao dokaz, te krenula dalje).
Fotokopirala stazersku, potom u Palati pravde overila kopiju, potom fotokopirala overenu kopiju, potom u Prvi Osnovni Sud u bulevar Nikole Tesle 42a (samo tamo moze medjunarodna overa-tj apostil). Tamo overila Licencu, Potvrdu o polozenom drzavnom i Overenu fotokopiju stazerske (ukupno oko 6300 dinara). potom fotokiprala sve te dokumente sad vec sa apostilom i onda pravac Konzulat, gde sam sve to kao jedan dokument overila-zajedno sa ostalim koje sam gore navela, te su sada oni validne zamene za original.
Trenutno mi se prevodi stazerska, pa potom sve saljem u Hannover-njima treba 4-6 nedelja da provere sve i da mi onda poslaju Zusicherung-kako mi salju, nemam pojma.....
Sad mi treba termin u Ambasadi (u medjuvremenu, ako ne odustanu od mene

) poslace mi original Ugovor iz klinike (koji mi treba za ambasadu) i onda dobijam vizu. Svi termini su zauzeti (online se zakazuje) do kraja maja, a nema mogucnosti zakazivanja za jun. Kako cu to izvesti zaista nemam pojma.........
Svakako cu vams vima sve informacije dalje proslediti kada i ako uspem sve da zavrsim!!! Pozdrav svima, nadam se da sam vam bar malo pomogla!!!!
- - - - - - - - - -
Kolega naruto1 kome ste se vi javljali o priznavanju staza? Ja u radnoj knjizici imam samo dve godine, ostalo sam volontirala!