Srpski lekari u Nemačkoj

Zdravo kolege,

Od Regierung von Oberbayern dobio sam zahtev za dodatnim dokumentima :
- Curriculum -da bude personalizovan kao dokaz da sam zavrsio studije medicine na navedenom Univerzitetu - da li neko zna je li ovo Plan i program fakulteta/
-Logbuch und Weiterbildungszeugnisse in Form einer beglaubigten Kopie
- Nachweis über die praktische Phase (staz)

da li su jos nekome trazili ovo, i kako da nabavim dokument/jer je plan i program obiman,

i interesuje me da li je neko u skorije vreme dobio aprobaciju, a da mu nisu trazili da se izjasni da li zeli da polaze ili zeli da plati Gutahtera?

inace, zahtev sam podneo nakon 18 meseci rada u Bayernu.

Hvala unapred na pomoci.

i interesuje me da li je neko u skorije vreme dobio aprobaciju, a da mu nisu trazili da se izjasni da li zeli da polaze ili zeli da plati Gutahtera?

Izgleda da su počeli svima u Bayernu da traže da se uplati oko 1000 evra za Gutahtera radi dobijanja aprobacije nakon BE. Moj kolega koji tamo radi preko 2 godine sa BE isto je dobio ove godine tako rešenje. Mislim da je uplatio a produžili su mu BE na još godinu dana. Tražili su mu potvrde o prethodnom zaposlenju iz Srbije i staž, mislim da nije ništa sa fakulteta traženo. E sad da li je to samo uzimanje para ili neki preokret u dobijanju aprobacije (GWP?) videćemo.

Eh evo da se i ja pozalim na Bayern, posto sam se vec oporavila od soka. Naime ja sam im 11.2 poslala Einverständniserklärung za Gutachtera, raspitala se kod njih da ce kostati 300-900€. I nista vise mi nisu javili, status nepromijenjen do dana danasnjeg. Odem jucer do Regierunga i tamo mi kazu da jos nije poslato Gutachteru, vjerovatno se kopiraju dokumenti pa dok dodju na red. I da onda Gutachten traje 2-6 mjeseci. Ja doslovno iskolacila oci i ostala otvorenih usta. I jos godinu dana cu cekati termin za ispit (ovo mi oni nisu rekli, pretpostavljam). Ali zao mi vec mojih 6 izgubljenih mjeseci pa mi se ne da da stopiram postupak, zaista ne znam sta da radim. Osim strpljenja, nista mi drugo ne preostaje.

Zdravo kolege,

Od Regierung von Oberbayern dobio sam zahtev za dodatnim dokumentima :
- Curriculum -da bude personalizovan kao dokaz da sam zavrsio studije medicine na navedenom Univerzitetu - da li neko zna je li ovo Plan i program fakulteta/
-Logbuch und Weiterbildungszeugnisse in Form einer beglaubigten Kopie
- Nachweis über die praktische Phase (staz)

da li su jos nekome trazili ovo, i kako da nabavim dokument/jer je plan i program obiman,

inace, zahtev sam podneo nakon 18 meseci rada u Bayernu.

Hvala unapred na pomoci.

Jel su i tebi trazili lovu za gutacht njesra?

Koliko sam shvatio, pricamo o Bayernu, Gutachter je postao neizbezan, ali mislim da nisu isti uslovi za dobijanja Aprobacije, ako se odmah podnese zahtev, I zahtev posle dve godine rada.Znaci i posle dve godine rada mora se platiti Gutachter, ali mislim da u toJ situaciju nece biti ispita, jer rad nadoknadjuje razliku. Ja sam tako razumeo situaciji, na osnovu informacija od kolega.

Postovani,
imam jedno pitanje i hitno mi treba odgovor: moja verenica je bila na razgovoru u Nuerebmergu i od njih dobila pozivi ugovor za hospitaciju na maximimum 3 meseca (mada se mi nadamo da ce to i krace trajati i da ce dobiti pravi ugovor :)) Zanima me da li joj je za taj period potrebna viza ili moze i bez toga da dobije boravak?I da li mogu da joj prave neke probleme zbog toga sto nema vizu.Hvala puno unapred.

Evo ja da napisem svoje iskustvo mozda nekom bude od koristi. Spadam u one malobrojne koji su silom prilika vezani za BW.
Kontaktirala sam frau Kuban i naravno postoji sansa za Be ali za neko radno mesto koje podrazumeva da nisi ni assistenzarzt ni arzt in weiterbildung. Uslov za BE jeste izmedju ostalog ugovor sa nekom klinikom..
Ja sam posto sam vec prijavljena ovde i imam porodicnu vizu poslala u RP sutgart dokumentaciju za aprobation. Odgovor nije stigao evo vec mesec i po.. U medjuvremenu slala sam bewerbunge za assistenzarzt. Samo su stizale odbijenice, neki su obrazlozili kao odgovor to da nemam
Aprobation. Medjutim posle 50tak odbijenica stigao mi je i jedan pozitivan odgovor. U pitanju je klinika za deciju rehabilitaciju u jednom selu u okolini Freiburga.
Pozvana sam na razgovor, sef je odusevljen mojim znanjem nemackog- to im je najbitnija stavka. A oko ovog dal sam assistenzarzt ili sta vec i koje su moje odgovornosti ni sam ne zna sta da radi.. Sledece nedelje idem na hospitaciju da se upoznam sa klinikom i kolegama. Pa ce mi reci tacno da li sam primljena i pod kojim uslovima. I oni moraju da se konsultuju sa RP.
Sef se nasalio da eto oni imaju hendikep sto su mala reha klinika na selu , pa niko nece da radi tu..a ja imam hendikep
Sto nemam aprobaciju..
Ali rado bie primili ako cu je dati u skorije vreme..
Dakle, postoje klinike koje bi i nas ''neaprobirirane''.. Uglavnom su to male klinike na selu kojima pod hitno treba lekara.. Treba samo biti uporan.. Al da je nezgodno bez aprobacije u BW naci radno mesto- jeste..
Nadam se da cu poslw ove hospitacijw znati sve detalje i biti primljena..
Srecno svima!

Jos jedan zacarani krug u Bayernu. Pripremili su mi ugovor za hospitaciju i stellezusage, ali nece potpisati dok ne dobijem vizu. A kakvu vizu da dobijem?! Jel se moze uopste viza dobiti na osnovu ugovora za hospitaciju, smjestaja, hrane i 400€. Ich glaube nicht :) Ima li neko iskustva, pls? U njemackoj sam par dana i danas kad sam otisla potpisati to su mi rekli. Kad smo se dogovarali prije 2 mj rekli su ne treba nista, ali su danas zvali Auslandsbehörde i eto :( Cini se nerjesivo.

Postovani,
imam jedno pitanje i hitno mi treba odgovor: moja verenica je bila na razgovoru u Nuerebmergu i od njih dobila pozivi ugovor za hospitaciju na maximimum 3 meseca (mada se mi nadamo da ce to i krace trajati i da ce dobiti pravi ugovor :)) Zanima me da li joj je za taj period potrebna viza ili moze i bez toga da dobije boravak?I da li mogu da joj prave neke probleme zbog toga sto nema vizu.Hvala puno unapred.

Ako ima neiskoristenih 90 dana u Sengenu u prethodnih 180 dana, onda nece biti problema, za sve preko treba viza... Samo sada i mene zanima, koji tip vize i kako tako brzo dobiti vizu?
Je l' se isto nakon dobijanja BE i regularnog ugovora mora vracati za Srbiju i licno se cekati na vizu ili postoji neki nacin da se sve to iz Nemacke brze uradi? Kakva su Vasa iskustva? :)

Postovani,

Ne može da dobije boravak, ali može da boravi u DE turistički do 90 dana u poslednjih 180 dana. Problema ne bi trebalo da ima, iako je tehnički to protivzakonito, za hospitaciju mora imati vizu, ali to niko ne proverava. To znači, nikako ići u Ausländerbehörde i reći da hospitira bez vize, ja sam to uradio, pa je bolnica dobila žestoke kritike uz pretnju kaznom, te sam morao da idem hitno u Bg da uzmem vizu, ali generalno može i ljudi nemaju problema, nego sam ja bio glup i neobavešten.

Pozdrav svima, evo i mene iz Minhena... Stomatolog...
Poceo sam da radim krajem januara u nekoj ordinaciji. Predao sam papire za aprobaciju 3.2.16. i tada su mi rekli da ocekujem odgovor oko nove godine, jer imaju puno prijava i salju gudahteru na proveru, a cela ta procedura traje min 6 meseci (RvO salje moja dokumenta gudahteru+ko zna koliko njemu treba...)... Kad sam pitao za njihovo iskustvo sa nasim diplomama, naravno da su mi rekli da nema puno ljudi iz srbije pa nemaju informaciju (LAZ, u cekaonici sam upoznao nase na razlicitim nivoima papirologije) ... Jedni su vec dobili odgovor od gudahtera da treba da nadoknade 1000 sati. Od pocetka marta sam poslao 2 mejla i jedno pismo, i ni jedan jedini odgovor nisam dobio, cak ni automatsku poruku. A pitanje je vrlo jednostavno,
"da li je tacno da gudahter moze da trazi samo nadoknadu sati rada sa pacijentima i da u tom slucaju dobijam aprobaciju bez ispita.... "
Pitam, posto mi sef tu izjavu trazi napismeno, jer je on na internetu nasao samo za ispit i pritiska me da prijavim ispit...

Jel ima neko na forumu, da moze da mi potvrdi ili negira ovo pitanje? I ako ima neko iskustvo, kako se racuna ta nadoknada sati sobzirom da sam ogranicen na rad sa privatnim pacijentima kojih nema puno...?

Poslednja izmena:

Back