Srpski lekari u Nemačkoj

Evo moje iskustvo sa Vorstellungsgespr. : Chefarzt i ja sami pricamo , On se pripremio zna sve sto sam napisao. Pitao me ova pitanja koje je kolegica maloprije napisala s tim da me jos o sportu i vjezbanju pitao jer izgledam kao da treniram pa je oko toga bilo price. Pozvao je Facharzta da me provede klinikom , Kad smo se vratili ponudio mi je posao. Pitao je za Aprobaciju rekao sam mu da mi Oberbayern Regierung trenutno dozvoljava samo BE. Personal mi je izdao Stellezusage gdje pise datum pocinjanja i plata 4111 po tarifi iz 2016. Ugovor glasi na 3 godine. Sada imam problem jer mi nasa ambasada u Sarajevu govori kako nema slobodnih termina da dodjem .. trebam poceti raditi 15.3

- - - - - - - - - -

I gospodja iz personala me uputila na lijecnicku komoru da im se obratim o priznavanju 3 godine rada u Bih (razlika u plati bruto skoro 500 e). Da li se sam moram prijaviti u komoru ili me bolnica prijavljuje. Zna li netko sta dalje da radim .. U ambasadu , boravak, plava karta, ? gdje i kako ?

Bruto ili neto ?

Prijavim se na hospitaciju, odgovore moze 3 dana. Posto je klinika ogromna, assistenzarzta ima oko 30, pitam da li mogu da zakazem i termin sa chefarztom za razgovor, a pri tome naglasim da ne ocekujem posao bez aprobacije. Zena odgovori da ne mogu ni da pricam sa chefarztom ako iste nemam. Mogu doci tu biti 3 dana i to je to. Ne zvuci obecavajuce? :D

Kao prvo,veliki pozdrav svim kolegama.
Gledano da sam pre neki dan polozio OSD ispit B2 u Beogradu,ostavicu iskustva sa istog ako nekog interesuje.
Ispit se naravno sastoji iz dva dela,pisanog i usmenog.Ono sto je nezgodno je,da ako se ne polozi jedan od tri dela koji cine pismeni(Schreiben,Hoerverstehen ili Lesen)na sledecem ispitu se moraju ponovo raditi sva tri dela,a ne samo onaj koji ste pali.To je razlika u odnosu na Goethe-ov ispit gde ponovo polazete samo onaj deo koji ste pali.Za mene je u januaru,ubedljivo najtezi bio Hoerverstehen.Ima i neka promena na usmenom delu,a to je da se od skoro ne komunicira samo s ispitivacem,vec i s jos jednim partnerom koji polaze.To je neko novo polaganje usmenog u paru.Licno bih preporucio polaganje ovog ispita jer mi se cini da je lakse poloziti od TELC-a i Goethe-a.Imate i mogucnost koriscenja recnika na ispitu.Inace krenuo sam da citam ovu temu od 30 i neke strane,i ostalo mi je jos nekih petnaestak poslednjih.Hvala svima na svom doprinosu,mnogo su mi znacila vasa iskustva.

- - - - - - - - - -

Uh da,i jos nesto...ako se neko razmislja koju skolu jezika da upise,toplu preporucujem Tandem Sprachschule.Ja bejah u Kelnu 2 meseca i bas sam zadovoljan,a cuo sam i od drugih kolega koji su ovu skolu pohadjali u Berlinu i Minhenu i da je sve bilo ok.

Hvala na odgovoru. Ja evo cekam vec 8 dana i bas sam nestrpljiva da saznam sta sam uradila. Meni su inace preneli drugacije info iz januara. Ocigledno netacne.
Mi smo takodje radili u paru. Postavljeno mi je samo jedno pitanje od strane ispitivaca i to kod slike. U ostalo se nisu mesali.
Takodje, prvo smo imali usmeni, pa pismeni deo ispita. Sto me je iznenadilo. Na sajtu uvek pise da prvo ide pismeni.
Meni je HV bio super. Ali zato teme za schreiben... :dash:

Drage kolege, želela bih da podelim sa vama svoje iskustvo:

1. Učenje nemačkog jezika – Sa nemačkim jezikom sam se prvi put susrela kada sam se odlučila za traženje posla u Nemačkoj (decembar 2011.), ali sam par meseci izgubila na razne škole nemačkog jezika u kojima bih, da sam ostala, jezik učila godinama. U martu 2012. sam krenula na privatne časove kod profesorke koja je upućena u to šta sve treba za pripremu B2 ispita u što kraćem mogućem roku. U martu 2013. sam položila ispit na austrijskom institutu (ÖSD-B2). Dakle preporučujem da pre nego krenete sa učenjem jezika, nadjete dobrog profesora po preporuci (ako je moguće) jer u suprotnom je sve ostalo gubljenje vremena, novca i živaca.

2. Traženje posla – Prijave sam slala na adrese raznih agencija kao i direktno na sajtove bolnica i klinika u Nemačkoj. U početku sam birala bolnice, nakon toga gradove i oblasti, na kraju i pokrajine (izbegavala sam Baden-Württemberg i Hessen zbog visokih kriterijuma tih pokrajina). Poslala sam više od 300 prijava. Od toga sam dobila 10ak poziva za razgovor, sve ostalo je bilo ili odbijanje ili bez odgovora. U medjuvremenu mi se javila agencija iz Austrije, koja je delovala ozbiljnije od ostalih, preko koje sam i došla do željenog posla. Agencija je iz Beča i ima svoje predstavnike u Nemačkoj: http://www.goinginternational.eu/ (mail: office@goinginternational.org). Lično me je kontaktirao direktor agencije telefonski, a zatim i preko Skype-a kako bi proverio moje znanje nemačkog jezika, zatim mi je pomogao oko pisanja i ispravke CV-a i propratnog pisma (Bewerbunga). Uzeo je u obzir sve moje kriterijume i želje (oblast medicine, pokrajine, mogućnost daljeg napredovanja,...) i nakon 2 meseca mi je ponudio mesto, za koje je smatrao da će mi potpuno odgovarati. Nakon toga me je kontaktirao direktor klinike i zakazao razgovor. Na razgovoru sam shvatila da je agencija već lobirala za mene i da je razgovor bio više formalnost i upoznavanje sa budućim radnim mestom.

3. Dokumenta – Za dobijanje BERUFSERLAUBNIS-a (privremene radne dozvole) bilo mi je potrebno:
- Potvrda (Bescheinigung) iz klinike da mi garantuju posao u njoj;
- Diploma o završenom fakultetu (sa apostilom);
- Dodatak diplomi (sa apostilom);
- Potvrda o položenom državnom ispitu;
- Licenca (pošto sam u Srbiji neko vreme bila zaposlena);
- Potvrda iz ministarstva zdravlja o dužini trajanja i sadržaju staža;
- Potvrda iz lekarske komore da nemam stručnih grešaka;
- Potvrda iz policije o nekažnjavanju;
- Potvrda iz suda da se ne vodi sudski postupak;
- Lekarsko uverenje;
- Kopija pasoša;
- Kopija diplome B2 ispita;
- CV (Lebenslauf);
- Radna knjižica i preporuka sa prethodnog posla (neobavezno).
*sva dokumenta su morala biti prevedena kod sudskog prevodioca i uz njih priložene srpske kopije originalnih dokumenata.
**sva dokumentacija je morala biti poslata poštom (preporučujem DHL) u Pokrajinsku upravu (Bezirksregierung), kojoj pripada klinika u kojoj radim.
***rečeno mi je da se na Berufserlaubnis čeka 6-8 nedelja, mada od dana kada su moja dokumenta stigla u Pokrajinsku upravu, do dobijanja ovog dokumenta prošlo je 10ak dana. Sve vreme sam bila u kontaktu sa predstavnikom agencije u tom mestu, koji je bio u kontaktu sa ljudima od kojih je zavisila moja radna dozvola.
Za dobijanje ULAZNE VIZE potrebno je sledeće:
- Berufserlaubnis;
- Ugovor iz klinike (koji mi je stigao poštom nakon dobijanja Berufserlaubnisa);
- Diploma o završenom fakultetu;
- Diploma B2;
- Pasoš;
- Obrazac/Prijava iz nemačkog konzulata;
- Dve fotografije.
*u nemačkom konzulatu u Beogradu se predaju po 2 kopije svih ovih dokumenata i donosi se original na uvid.
**rečeno mi je da se na Ulaznu Vizu čeka takodje 6-8 nedelja, takodje je stigla dosta ranije (nakon 7 dana). I ovog puta je agent bio u kontaktu sa ljudima u Auslenderbehörde (uprava za strance), pa je i ovog puta procedura bila po ubrzanom postupku.

4. Dolazak u Nemačku – U Beogradu se izdaje tzv ulazna viza, koja važi 3 meseca. Nakon dolaska u Nemačku potrebno je što je pre moguće prijaviti se u opštini (novo prebivalište), a takodje i u upravi za strance (Auslenderbehörde). U Auslenderbehörde se podnosi zahtev za ličnu kartu (Aufenthaltstitel) koja je ujedno i produženje vize (u zavisnosti od ugovora).
Sa pravnom službom na radnom mestu se rešava sve oko osiguranja (zdravstvenog, penzionog, socijalnog) i drugih vrlo bitnih stvari. Ovde je takodje bitno ako imate nekoga ko je to sve već prošao :D

5. Aprobacija (Approbationsurkunde) – Počela sam da radim 16.septembra 2013. godine. Berufserlaubnis mi je izdat na 18 meseci (od toga je bilo potrebno da najmanje 6 meseci provedem na internoj medicini, 6 meseci na hirurgiji i poslednjih 6 meseci po sopstvenom izboru). Nakon godinu dana bih imala pravo da se prijavim za polaganje aprobacionog ispita, koji se sastoji iz interne, hirurgije i farmakologije. Rok za polaganje ispita je bio 18-24 meseca. Drugi uslov za dobijanje aprobacije je polaganje Fachsprachentest-a (nešto kao razgovor sa pacijentom i objašnjavanje dijagnoze).
Nakon mesec dana od početka rada dobila sam obaveštenje od pokrajinske uprave da je nakon razmatranja i provere moje diplome, ona potpuno izjednačena sa nemačkom diplomom i da mi je za dobijanje aprobacije potrebno da položim samo Fachsprachentest (termin polaganja mi je bio sredinom novembra). Nakon položenog ispita sam dobila aprobaciju i moja specijalizacija je zvanično mogla da počne (a računala se od mog dolaska u Nemačku).

Trenutno se nalazim na specijalizaciji Neurologije u jednom malom gradu u pokrajini Nordrhein-Westfalen. Dakle, sve gore napisano i objašnjeno sigurno važi za ovu pokrajinu ,dok za ostale ne mogu da tvrdim...

Želim puno uspeha svima u traženju posla!
Kolege, ovo je super sto je koleginica pre godinu dana napisala, samo ne razumem kako se racunala specijalizacija od dolasku u Nemačku, ako tada nije imala stalnu radnu dozvolu i nije bila zavrsena aprobacja? Da li je to retkost ili ne?
I da li je sve teže otici u Nemačku, sta mislite?

Bayern je za sada najbolja regija sto se tice prohteva. U smislu, radi se sa BE, nakon godinu i nekoliko meseci se podnosi zahtev za Aprob koja se dobija bez dodatnih polaganja. Za Aprob polazu samo oni koji nisu u opste radili u Nemckoj i koji od starta podnose zahtev za Aprobaciju. Za sada je jos uvek tako. Sto se tice specijalizacije, kolege su mi rekle, da zvanicno pocinje sa dobijanjem Aprob, ali nakon njenog dobijanja uracunaju sav onaj period koji ste radili na nekom odelenju sa BE. Tako da zapravo specijalizacija i pocinje od prvog dana kada krenete da radite u Nem. Ako neko zna da se to promenilo u Bayernu neka javi.

Drage kolege,ima li neko da je u skorije vreme,poslednjih godinu dana predavao zahtev za aprobaciju u Thueringenu? Interesuje me da li moze odmah,u prvih mesec dva rada da se preda zahtev za aprobaciju ili mora obavezno da se ceka da prodje duze,tipa sest meseci do godinu dana i koliko se dugo ceka na termin za polaganje ispita?Hvala veliko na brzom odgovoru.

Drage kolege, treba mi jedna info.
Naime imam polozen B2, zavrsila sam medicinu u Srbiji i radila bih kao lekar u Nemackoj. Poslala sam par mejlova i odgovor je otprilike uvek isti, traze mi ili Berufserlaubnis ili Aprobaciju (Sie könnten als Ärztin erst bei uns arbeiten wenn eine Approbation oder bzw. nach BÄO eine eingeschränkte Berufserlaubnis hätte). E sad interesuje me da li je moguce dobiti BE ili aprobaciju bez radnog mesta i koja je procedura, tj da li mogu prvo to dobiti, pa onda tek traziti posao? Hvala

Bayern je za sada najbolja regija sto se tice prohteva. U smislu, radi se sa BE, nakon godinu i nekoliko meseci se podnosi zahtev za Aprob koja se dobija bez dodatnih polaganja. Za Aprob polazu samo oni koji nisu u opste radili u Nemckoj i koji od starta podnose zahtev za Aprobaciju. Za sada je jos uvek tako. Sto se tice specijalizacije, kolege su mi rekle, da zvanicno pocinje sa dobijanjem Aprob, ali nakon njenog dobijanja uracunaju sav onaj period koji ste radili na nekom odelenju sa BE. Tako da zapravo specijalizacija i pocinje od prvog dana kada krenete da radite u Nem. Ako neko zna da se to promenilo u Bayernu neka javi.

Uf lepo je to čuti za Bayern, samo neka tako ostane.

Pozdrav za sve!
Evo ja da napisem da mi je stigao odgovor od Gutachter...Dobila sam kompletan tabelerni prikaz predmeta i broja casova kod njih i kod nas ( Kragujevacki Fakultet) i na kraju napisano koji su mi ispiti deficitarni: Allgemeinmedizin,Anaesthesiologie,Klinische Chemie,Laboratoriumsdiagnostik,Orthopaedie,Psychosomatische Medizin und Psyhotherapie, und Urologie sowie fuer die Querschnittsbereiche Klinisch pathologische Konferenz,Klinische Umweltmedizin,Medizin des Alterns und des alten Menschen,Klinische Pharmakologie,Palliativmedizin und Schmerztherapie.
U martu ce da mi jave sta trebam da polazem ( Bezirksregierung Duesseldorf ali su uporedjivali sa Univerzitet Duisburg-Essen) ... Samo mi nije jasno za Hirurgiju,mi smo ukupno Hirurgija 1 i Hirurgija 2 imali 270 a oni Hirurgija 181, Anesteziologija 38, Urologija 42 i Ortopedija 14 275 i znaci zbog tih 5 cu morati da polazem Hirurgiju :( ... Zanima me ako je neko imao isto ili slicno iskustvo da mi javi,mada u martu cu saznati.

- - - - - - - - - -

Jos nesto sam zaboravila,ova zena iz BR je napisala da kada polozim FSP dobijam BE na 12 mjeseci,a inace pise na netu da se dobija na 18 mjeseci i tako mi pise na ovom Merkblatt-u i sada ne kapiram kako ona moze to da mi smanji ????

Pozdrav za sve!
Evo ja da napisem da mi je stigao odgovor od Gutachter...Dobila sam kompletan tabelerni prikaz predmeta i broja casova kod njih i kod nas ( Kragujevacki Fakultet) i na kraju napisano koji su mi ispiti deficitarni: Allgemeinmedizin,Anaesthesiologie,Klinische Chemie,Laboratoriumsdiagnostik,Orthopaedie,Psychosomatische Medizin und Psyhotherapie, und Urologie sowie fuer die Querschnittsbereiche Klinisch pathologische Konferenz,Klinische Umweltmedizin,Medizin des Alterns und des alten Menschen,Klinische Pharmakologie,Palliativmedizin und Schmerztherapie.
U martu ce da mi jave sta trebam da polazem ( Bezirksregierung Duesseldorf ali su uporedjivali sa Univerzitet Duisburg-Essen) ... Samo mi nije jasno za Hirurgiju,mi smo ukupno Hirurgija 1 i Hirurgija 2 imali 270 a oni Hirurgija 181, Anesteziologija 38, Urologija 42 i Ortopedija 14 275 i znaci zbog tih 5 cu morati da polazem Hirurgiju :( ... Zanima me ako je neko imao isto ili slicno iskustvo da mi javi,mada u martu cu saznati.

- - - - - - - - - -

Jos nesto sam zaboravila,ova zena iz BR je napisala da kada polozim FSP dobijam BE na 12 mjeseci,a inace pise na netu da se dobija na 18 mjeseci i tako mi pise na ovom Merkblatt-u i sada ne kapiram kako ona moze to da mi smanji ????

Koleginice, a nisu Vam dali mogucnoat da dokazete da ste ipak slusali ove predmete u okviru drugih npr. Klinisch Patologische Konferenz je nasa specijalna patologija (tako je napisala koleginica Biljana na forumu kojoj diploma nije deficitarna)?? Ja se nadam toj mogucnosti u Bayernu :-)

Ovdje mi nista ne pise da li imam pravo dodatno da im nesto dostavim pa se nadam kada mi jave koje ispite trebam da polazem da ce tada pisati da imam to pravo..Za Hirurgiju cu sigurno ako budem mogla i onda za Patologiju da im dostavim...Farmakologiju cu sigurno morati da polazem, a ne znam za ovo ostalo sta ce da mi kazu...Moram sacekati pa cu znati sta i kako dalje...

- - - - - - - - - -

E da,ali Bilja je imala radno sikustvo od 7 godina a ja nemam ni dana radnog iskustva i to je velika razlika...

Ni ja nemam ni dana, osim 6 mjeseci volontiranja prije polaganja drzavnog... Jedna koleginica je uporedjivala diplome u Sachsenu pa joj je Gutachter 2 puta pisao sta joj je deficitarno i ona je vecinu toga dokazala kroz veliki plan i program sa fakulteta i praksu, samo jedan dio kroz posao. I diploma joj je izjesnacena sa njemackom. Stekla sam utisak da bi i bez radnog iskustva vrlo malo ispita polagala, pa se i ja tome nadam.

Drage kolege, treba mi jedna info.
Naime imam polozen B2, zavrsila sam medicinu u Srbiji i radila bih kao lekar u Nemackoj. Poslala sam par mejlova i odgovor je otprilike uvek isti, traze mi ili Berufserlaubnis ili Aprobaciju (Sie könnten als Ärztin erst bei uns arbeiten wenn eine Approbation oder bzw. nach BÄO eine eingeschränkte Berufserlaubnis hätte). E sad interesuje me da li je moguce dobiti BE ili aprobaciju bez radnog mesta i koja je procedura, tj da li mogu prvo to dobiti, pa onda tek traziti posao? Hvala

Zar ne daju BE posle potpisanja ugovora sa bolnicom ?

Btw, nedavno se vodila polemika oko toga da li se sa BE smeju raditi dežurstva u Notaufnahme ili ne. Meni na BE stoji "nicht selbständige und nich leitende Tätigkeit als Assistenzarzt", tim povodom sam upravo razgovarao sa čovekom koji mi je BE izdao u NiZzA, on kaže da dežurstva u hitnoj smeju da se rade (zato što uvek imamo Hintergrund), ali recimo Notarzt ne smemo da radimo (to je selbständig).

E sad, da li to važi za sve pokrajine, to ne bih znao.

Back