Drage kolege, želela bih da podelim sa vama svoje iskustvo:
1.
Učenje nemačkog jezika – Sa nemačkim jezikom sam se prvi put susrela kada sam se odlučila za traženje posla u Nemačkoj (decembar 2011.), ali sam par meseci izgubila na razne škole nemačkog jezika u kojima bih, da sam ostala, jezik učila godinama. U martu 2012. sam krenula na privatne časove kod profesorke koja je upućena u to šta sve treba za pripremu B2 ispita u što kraćem mogućem roku. U martu 2013. sam položila ispit na austrijskom institutu (ÖSD-B2). Dakle preporučujem da pre nego krenete sa učenjem jezika, nadjete dobrog profesora po preporuci (ako je moguće) jer u suprotnom je sve ostalo gubljenje vremena, novca i živaca.
2.
Traženje posla – Prijave sam slala na adrese raznih agencija kao i direktno na sajtove bolnica i klinika u Nemačkoj. U početku sam birala bolnice, nakon toga gradove i oblasti, na kraju i pokrajine (izbegavala sam Baden-Württemberg i Hessen zbog visokih kriterijuma tih pokrajina). Poslala sam više od 300 prijava. Od toga sam dobila 10ak poziva za razgovor, sve ostalo je bilo ili odbijanje ili bez odgovora. U medjuvremenu mi se javila agencija iz Austrije, koja je delovala ozbiljnije od ostalih, preko koje sam i došla do željenog posla. Agencija je iz Beča i ima svoje predstavnike u Nemačkoj:
http://www.goinginternational.eu/ (mail:
office@goinginternational.org). Lično me je kontaktirao direktor agencije telefonski, a zatim i preko Skype-a kako bi proverio moje znanje nemačkog jezika, zatim mi je pomogao oko pisanja i ispravke CV-a i propratnog pisma (Bewerbunga). Uzeo je u obzir sve moje kriterijume i želje (oblast medicine, pokrajine, mogućnost daljeg napredovanja,...) i nakon 2 meseca mi je ponudio mesto, za koje je smatrao da će mi potpuno odgovarati. Nakon toga me je kontaktirao direktor klinike i zakazao razgovor. Na razgovoru sam shvatila da je agencija već lobirala za mene i da je razgovor bio više formalnost i upoznavanje sa budućim radnim mestom.
3.
Dokumenta – Za dobijanje
BERUFSERLAUBNIS-a (privremene radne dozvole) bilo mi je potrebno:
- Potvrda (Bescheinigung) iz klinike da mi garantuju posao u njoj;
- Diploma o završenom fakultetu (sa apostilom);
- Dodatak diplomi (sa apostilom);
- Potvrda o položenom državnom ispitu;
- Licenca (pošto sam u Srbiji neko vreme bila zaposlena);
- Potvrda iz ministarstva zdravlja o dužini trajanja i sadržaju staža;
- Potvrda iz lekarske komore da nemam stručnih grešaka;
- Potvrda iz policije o nekažnjavanju;
- Potvrda iz suda da se ne vodi sudski postupak;
- Lekarsko uverenje;
- Kopija pasoša;
- Kopija diplome B2 ispita;
- CV (Lebenslauf);
- Radna knjižica i preporuka sa prethodnog posla (neobavezno).
*sva dokumenta su morala biti prevedena kod sudskog prevodioca i uz njih priložene srpske kopije originalnih dokumenata.
**sva dokumentacija je morala biti poslata poštom (preporučujem DHL) u Pokrajinsku upravu (Bezirksregierung), kojoj pripada klinika u kojoj radim.
***rečeno mi je da se na Berufserlaubnis čeka 6-8 nedelja, mada od dana kada su moja dokumenta stigla u Pokrajinsku upravu, do dobijanja ovog dokumenta prošlo je 10ak dana. Sve vreme sam bila u kontaktu sa predstavnikom agencije u tom mestu, koji je bio u kontaktu sa ljudima od kojih je zavisila moja radna dozvola.
Za dobijanje
ULAZNE VIZE potrebno je sledeće:
- Berufserlaubnis;
- Ugovor iz klinike (koji mi je stigao poštom nakon dobijanja Berufserlaubnisa);
- Diploma o završenom fakultetu;
- Diploma B2;
- Pasoš;
- Obrazac/Prijava iz nemačkog konzulata;
- Dve fotografije.
*u nemačkom konzulatu u Beogradu se predaju po 2 kopije svih ovih dokumenata i donosi se original na uvid.
**rečeno mi je da se na Ulaznu Vizu čeka takodje 6-8 nedelja, takodje je stigla dosta ranije (nakon 7 dana). I ovog puta je agent bio u kontaktu sa ljudima u Auslenderbehörde (uprava za strance), pa je i ovog puta procedura bila po ubrzanom postupku.
4.
Dolazak u Nemačku – U Beogradu se izdaje tzv ulazna viza, koja važi 3 meseca. Nakon dolaska u Nemačku potrebno je
što je pre moguće prijaviti se u opštini (novo prebivalište), a takodje i u upravi za strance (Auslenderbehörde). U Auslenderbehörde se podnosi zahtev za ličnu kartu (Aufenthaltstitel) koja je ujedno i produženje vize (u zavisnosti od ugovora).
Sa pravnom službom na radnom mestu se rešava sve oko osiguranja (zdravstvenog, penzionog, socijalnog) i drugih vrlo bitnih stvari. Ovde je takodje bitno ako imate nekoga ko je to sve već prošao
5.
Aprobacija (Approbationsurkunde) – Počela sam da radim 16.septembra 2013. godine. Berufserlaubnis mi je izdat na 18 meseci (od toga je bilo potrebno da najmanje 6 meseci provedem na internoj medicini, 6 meseci na hirurgiji i poslednjih 6 meseci po sopstvenom izboru). Nakon godinu dana bih imala pravo da se prijavim za polaganje aprobacionog ispita, koji se sastoji iz interne, hirurgije i farmakologije. Rok za polaganje ispita je bio 18-24 meseca. Drugi uslov za dobijanje aprobacije je polaganje Fachsprachentest-a (nešto kao razgovor sa pacijentom i objašnjavanje dijagnoze).
Nakon mesec dana od početka rada dobila sam obaveštenje od pokrajinske uprave da je nakon razmatranja i provere moje diplome, ona potpuno izjednačena sa nemačkom diplomom i da mi je za dobijanje aprobacije potrebno da položim samo Fachsprachentest (termin polaganja mi je bio sredinom novembra). Nakon položenog ispita sam dobila aprobaciju i moja specijalizacija je zvanično mogla da počne (a računala se od mog dolaska u Nemačku).
Trenutno se nalazim na specijalizaciji Neurologije u jednom malom gradu u pokrajini Nordrhein-Westfalen. Dakle, sve gore napisano i objašnjeno sigurno važi za ovu pokrajinu ,dok za ostale ne mogu da tvrdim...
Želim puno uspeha svima u traženju posla!