Srpski lekari u Nemačkoj

U pravu je koleginica Arztina, ali to je samo moj slucaj. Ja se ne bunim, kao sto rekoh ok mi je da u Bayernu traze Gutachten, samo sto recimo mojoj prijateljici koja je isti slucaj nisu trazili, a meni traze. Pa me frustrira sto nema pravila, da se otprilike covjek moze orijentisati. Ja zivim u Minhenu i moram bas tu (iz porodicnih razloga) traziti posao, a ne mogu sa BE, ljudi traze samo Aprobaciju. Inace bih radila kao i svi, trazila posao i predala nakon 18 mjeseci rada.

Poštovane kolege,

Pri kraju sam Medicinskog fakulteta u Beogradu i veoma me je zainteresova rad u Nemačkoj. Pa bih vam postavila par pitanja jer imam neke nejasnoće u vezi samog procesa. Iščitala sam gotovo celu temu, ali nejasnoće i dalje traju, pre svega što ne znam Nemački. Počela bih u skorije vreme da ga učim, ali mi treba par odgovora na pitanja kako bih uopšte donela definitivnu odluku o odlasku iz zemlje.
Bila bih veoma zahvalana ako neko može da mi razjasni sledeće nejasnoće:
1.Kada konkretno počinje specijalizacija,?
2.šta je tačno hospitacija?
3. Šta je tačno aprobacija?
4.Kada se počinje sa primanjem plate u smislu onog iznosa 3700bruto?
5. Da li se pre nostrifikacije moze raditi u bolnici za neku platu?
6.da li se placaju računi u Nemačkoj tj kako to funkcioniše kada iznajmim stan?
7. Koliko može da se napreduje u manjim mestima u smislu znanja?
Kolege, izvinite što oviliko ima pitanja(imam ih jošu glavi), ali zaiata su mi potrebni odgovori. Nemam nikoga u Nemačkoj, ništa ne znam o toj zemlji sem informacija na internetu. A o plati me zanima jer moji jedva izdvjaju i za ovaj fakultet i ne bih da uložimo u Nemačku, pa da posle bude bolje da sam ostala ovde.
HVALA UNAPRED

Evo ja cu ti odgovoriti na pitanja, posto sam poprilicno prisutna na ovom forumu :-) a i znam kako je kad imas milion pitanja u glavi..
1. Specijalizacija pocinje od prvog radnog dana, ali nakon sto dobijes aprobaciju. Kada konkutises na posao dokumente saljes direktno na odjel, znaci ti biras specijalizaciju.
2. Hospicija podrazumijeva par dana kada vas klinika pozove da gostujete, da se upoznate sa radom, ali prije nego vas primi. Moze trajati razlicito dugo.
3. Aprobacija je stalna radna dozvola i bez nje ne pocinje specijalizacija. Za svaku Bundesland vrijede drugacija pravila. U principu uporedjuje se nasa diploma sa njemackom i neki ljudi polazu ispit da bi im diploma bila priznata, neki samo dio, a neki nista. Tu zaista nema pravila, kako te sreca prati.
4. Plata Assistenzarzta (tj.specijalizanta) je oko 2500 netto, mislim da zavisi od Bunedlanda.
5. Prije nostrifikacije/aprobacije se moze raditi sa privremenom radnom dozvolom mislim maksimalno oko 18 mjeseci i za to vrijeme moras noatrifikovati diplomu. Takodjer sve zavisi od Bundeslanda, negdje samo 6 mjeseci.
6. U Njemackoj se racuni placaji pausalno. Znaci svaki mjesec odredjenu svotu novca dajes za struju, vodu, grijanje. U januaru se ocitava koliko je potroseno i onda ti za tu godinu uspostave racun da li trebas jos doplatiti ili oni tebi vracaju pare. Ima jos tu sitnica, ali obrati mi se privatnom porukom, da ne 'davimo' forum.
7. Jos ne znam, jer ne radim. Ali mala mjesta su dobra odskocna daska za trazenje posla u vecim. Odnekud se mora poceti.

Da li se isplati doci u Njemacku, po meni da, ali se predhodno treba doata novca uloziti, bez ikakve garancije uspjeha. Srecom, sa prvom platom sve se vrati :-)
Ako sam nesto pogrijesila, neka me isprave islusniji od mene :-)

Poštovani kolega .ja nemam posao u Bayernu, ali sam završila spec. u grckoj i dabome i nostrifikaciju diplome (srpske)sa dodatnih 5 ispita.imam pravo da konkurišem bez radnog mesta .problem je u tome što mi sad traže Gutahten srpske diplome ,ja sam dipl.2006 a oni će da upoređuju sa planom i programom nemačkog med.fakulteta. 2016te.i naravno da cu da imam deficit ispita.geriatrics sigurno.

Poštovani kolega .ja nemam posao u Bayernu, ali sam završila spec. u grckoj i dabome i nostrifikaciju diplome (srpske)sa dodatnih 5 ispita.imam pravo da konkurišem bez radnog mesta .problem je u tome što mi sad traže Gutahten srpske diplome ,ja sam dipl.2006 a oni će da upoređuju sa planom i programom nemačkog med.fakulteta. 2016te.i naravno da cu da imam deficit ispita.geriatrics sigurno.

Ukoliko si radila min. 3 godine u Grckoj (ili bilo gde u EU/EFTA/CH) diploma je automatski priznata u skladu sa "Mindestanforderungen der Berufsanerkennungsrichtlinie 2005/36/EG anerkannt wurde - vgl. Art. 24 der Richtlinie 2005/36/EG " i ne tredas polagati nista osim mozda C1 Medizin Deutsch.

Pozdrav

Pa, kolega, zavisi koji lekar, tj.u okviru koje specijalizacije...pitanje je vrlo siroko. Uopsteno i ukratko- vadi krv, stavlja braunile, preko pregleda, terapije, do, skoro uvek, ultrazvuka. Na radiologiji naravno retko vadjenje krvi, a i stavljanje braunila, a bogami i ultrazvuk, a na hirurgiji dodatno sala i ambulanta sigurno.

Drage kolege...Interesuje me ima li neko na forumu da je polagao aprobacioni ispit u Thueringenu u poslednjih godinu ,dve da mi kaze kako izgleda ispit,sta su pitali i tako...Kako je bilo...I zna li da li postoji i teoretska sansa da se ne polaze ispit nego da je cuo da za nekoga da su mu izjednacili diplomu..Ja znam za neke kolege koje su imale automatski izjednacenu ali oni su svi otisli vec pre par godina a situacija se verovatno od tada promenila...Hvala na svakoj pomoci!!!:)

Evo ja cu ti odgovoriti na pitanja, posto sam poprilicno prisutna na ovom forumu :-) a i znam kako je kad imas milion pitanja u glavi..
1. Specijalizacija pocinje od prvog radnog dana, ali nakon sto dobijes aprobaciju. Kada konkutises na posao dokumente saljes direktno na odjel, znaci ti biras specijalizaciju.
2. Hospicija podrazumijeva par dana kada vas klinika pozove da gostujete, da se upoznate sa radom, ali prije nego vas primi. Moze trajati razlicito dugo.
3. Aprobacija je stalna radna dozvola i bez nje ne pocinje specijalizacija. Za svaku Bundesland vrijede drugacija pravila. U principu uporedjuje se nasa diploma sa njemackom i neki ljudi polazu ispit da bi im diploma bila priznata, neki samo dio, a neki nista. Tu zaista nema pravila, kako te sreca prati.
4. Plata Assistenzarzta (tj.specijalizanta) je oko 2500 netto, mislim da zavisi od Bunedlanda.
5. Prije nostrifikacije/aprobacije se moze raditi sa privremenom radnom dozvolom mislim maksimalno oko 18 mjeseci i za to vrijeme moras noatrifikovati diplomu. Takodjer sve zavisi od Bundeslanda, negdje samo 6 mjeseci.
6. U Njemackoj se racuni placaji pausalno. Znaci svaki mjesec odredjenu svotu novca dajes za struju, vodu, grijanje. U januaru se ocitava koliko je potroseno i onda ti za tu godinu uspostave racun da li trebas jos doplatiti ili oni tebi vracaju pare. Ima jos tu sitnica, ali obrati mi se privatnom porukom, da ne 'davimo' forum.
7. Jos ne znam, jer ne radim. Ali mala mjesta su dobra odskocna daska za trazenje posla u vecim. Odnekud se mora poceti.

Da li se isplati doci u Njemacku, po meni da, ali se predhodno treba doata novca uloziti, bez ikakve garancije uspjeha. Srecom, sa prvom platom sve se vrati :-)
Ako sam nesto pogrijesila, neka me isprave islusniji od mene :-)

Hvala Vam puno!
Samo još da pitam da li se prima neka plata ako radiš sa privremenom radnom dozvolom?

Evo moje iskustvo sa Vorstellungsgespr. : Chefarzt i ja sami pricamo , On se pripremio zna sve sto sam napisao. Pitao me ova pitanja koje je kolegica maloprije napisala s tim da me jos o sportu i vjezbanju pitao jer izgledam kao da treniram pa je oko toga bilo price. Pozvao je Facharzta da me provede klinikom , Kad smo se vratili ponudio mi je posao. Pitao je za Aprobaciju rekao sam mu da mi Oberbayern Regierung trenutno dozvoljava samo BE. Personal mi je izdao Stellezusage gdje pise datum pocinjanja i plata 4111 po tarifi iz 2016. Ugovor glasi na 3 godine. Sada imam problem jer mi nasa ambasada u Sarajevu govori kako nema slobodnih termina da dodjem .. trebam poceti raditi 15.3

- - - - - - - - - -

I gospodja iz personala me uputila na lijecnicku komoru da im se obratim o priznavanju 3 godine rada u Bih (razlika u plati bruto skoro 500 e). Da li se sam moram prijaviti u komoru ili me bolnica prijavljuje. Zna li netko sta dalje da radim .. U ambasadu , boravak, plava karta, ? gdje i kako ?

Back