Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav,

Kada saljete bewerbunge, da li se prijavljujete na Assistenzarztstelle ili im navedete Hospitant oder evtl. Praktikantstelle, neka vrsta Initiativbewerbung? Obzirom da nemam berufserlaubnis i berufsanfänger sam, saljem ovo drugo, jer nesto mislim da im za Stelle trebaju spremni doktori koji brzo mogu poceti raditi. Njemacki imam C1, a i njemacki medicinski mi nije nikakav problem. Iako tek pocinjem slati prijave, odavno ucim Fallbuch, Innere Medizin 5 Tagen usw. Hvala na odgovoru, znacilo bi mi posto tek ulazim u carstvo njemackih klinika :D

Treba da ides u Rathaus (opstina), tamo se prijavljujes "Anmeldung", osim pasosa potreban ti je i Wohnungsgeberbescheinigung (novost od novembra 15'). To treba stanodavac da ti popuni, formular imas na netu.
Eto, to je sve sto je potrebno za prijavu adrese. Tako je u Dortmundu, verujem da je ista procedura u Essenu.
Pozdrav

#Limassol# Hvala na odgovoru,vec sam se prijavila...Bas je to i bio problem ,da se u Essenu ne prijavljuje u Rathaus vec u Ausländeramt.Jer se u Rathaus prijavljuju samo oni koji pripadaju EU! A u Düsseldorfu sam se priajvila u Rathaus,tako da eto razlike od grada do grada!
Zanima me ako neko ima iskustvo s polaganjem FSP u Düsseldorfu da mi se javi,jer uskoro treba da polazem!

Da napisem jos nesto interesantno, nece nikome da skodi, znaci moze samo da koristi :) Kada se selite u okviru istog grada, treba da se prijavite na novu adresu Ummeldung u roku od 10 dana, a ukoliko se selite u neki drugi grad onda je rok 3 radna dana. Konsekvenca je naravno u nemackom maniru, udaranje po dzepu, u narodu poznato kao novcana kazna :)

Pitace sigurno zasto Nemacka, zasto njihov grad, klinika i zasto bas interna i za koju oblast se posebno interesujes. Procitaj malo o gradu, bolnici. Obicno lagano tece razgovor, opusteno i bez stresa. Pitace da li imas iskustva? Ugalvnom sve ono sto ti pise u bewerbungu i Lebenslaufu. I naravno kada mozes da pocnes da radis? :) puno srece! Pozdrav

Kada se selite u okviru istog grada, treba da se prijavite na novu adresu Ummeldung u roku od 10 dana, a ukoliko se selite u neki drugi grad onda je rok 3 radna dana. Konsekvenca je naravno u nemackom maniru, udaranje po dzepu, u narodu poznato kao novcana kazna :)

Pa sad, zavisi :D. Ja sam adresu u okviru istog grada promenio tek nakon ca. mesec i po dana, bez ikakvih konsekvenci.

Eh dragi sapatnici, bila sam u Regierung von Oberbayern i kazu moram uraditi Gutachten, da ce me to kostati 300-900€... Ja sam pitala sta ako direktno idem polagati Kenntnissprüfung, kazu prvo mora uporedjivanje.. Ja sam mislila da je uporedjivanje gratis od njih, pa su me malo zatekli :-) :-) Ima li ko ideju da li se moze 'suradjivati' sa Gutachterom tj.da mu ukazem da smo neke njihove predmete mi slusali u okviru drugih i da mu to potkrijepim planom i programom? Pomozite, svaki savjet je dobro dosao

Eh dragi sapatnici, bila sam u Regierung von Oberbayern i kazu moram uraditi Gutachten, da ce me to kostati 300-900€... Ja sam pitala sta ako direktno idem polagati Kenntnissprüfung, kazu prvo mora uporedjivanje.. Ja sam mislila da je uporedjivanje gratis od njih, pa su me malo zatekli :-) :-) Ima li ko ideju da li se moze 'suradjivati' sa Gutachterom tj.da mu ukazem da smo neke njihove predmete mi slusali u okviru drugih i da mu to potkrijepim planom i programom? Pomozite, svaki savjet je dobro dosao

Da li ti to traze za Beruferlaubnis ili za Aprobaciju, gde si studirala, I po kom planu i programu? Meni za Aprobaciju traze dokaz o odradjenom stazu, a to, dokaz o stazu za Beruferlaubnis nisu trazili.

Očigledno je regierung von Oberbayern postao najgori izbor za aaprobation. Pošto i ja imam isti problem štim što sam već nostrifikovane nišku med.diplomu raspitala sam se kod nekih kolega iz grčke. Rekli su mi da najverovatnije postoji u srbiji zakon koji reguliše kompitabilnost srpskog programa i plana sa nemačkim. Problem je što se kod nas i u ministarstvu zdravlja a i prosvete prave ludi.Postoji i organizacija NOKS u srbiji koja bi trebala da nešto zna.da li je neko nešto slično čuo. Hvala

Ovako, meni ovo traze za Aprobaciju. Zavrsila sam u Sarajevu 2012, po starom planu i programu. Poslije toga 6 mjeseci stazirala, polozila drzavnini vise se nisam bavila medicinom. Dok sam kurs zavrsila i polozila njemacki, preselila u Njemacku, rodila dijete...proletise 3 godine.. Meni Bayern, iskreno receno, nije najgori. Sasvim mi je ok ovo sto traze, pa pogledajte koliko se placa u drugim Bundesländern. Problem je sto nemam iskustva, pa vec u startu znam da imam deficita. I sto zaista ne vaze ista pravila za sve, svako je slucaj za sebe. Moja bliska prijateljica je isto u procesu za aprobaciju, pa njoj nisu trazili Gutachten, vec je direktno poslali na Kenntnissprüfung. Ali kad vec placam, namjeravam da ovo istjeram do kraja. Ako taj Gutachter bude neko razuman, mozda ne bude sve uzalud :-)

Ima li neko iskustva sa skolom jezika i agencijom "Reintegracija"? Da li se vec neko prijavio za njihov program? Pre par dana su objavili ove uslove za lekare:

POSAO ZA LEKARE OPŠTE PRAKSE I SPECIJALISTE
Hitno potreban DERMATOLOG -Nebitan nivo nemačkog jezika
Potrebni i prioritet
-Očni lekari
--Specijalisti uho grlo nos
-Opsti specijalisti
i svi drugi specijalnosti mogu se prjaviti za trazenja posla
Mesečna primanja bruto od 7 000 do 10 000 Eura
Svi poslovi u republici Thüringen
B2 nemackog jezika neki lekari specijalisti mogu i sa manjim znanjem nemackog jezika..
Lekari bez radnog iskustva, tri meseca volontiraju, posle tri meseca 2000 Neto plata do specijalizacije.
Nemackoj firmi koja je pronasla poslodavca kandidati plaćaju mesecno 175 Eura..Agencija je obavezna da njih prati do specijalizacije..
Svaki kandidat ima obavezu najmanje jednom da poseti poslodavca o trosku posrednicke agencije..
reintegracija@hotmail.com

Znači pored svih tih dokumenata koje smo već predali tražiće još? A cena od čega im zavisi zašto tolika razlika 300 do 900e!pa zar to nije bio njihov posao i da li su ti rekli gde to šalju dokumente za gutahten. Izvini na tolikim pitanjima, ali me posle 6 meseci pregleda papira izvode iz takta tražeći da se još plaća, a za to stvarno nema razloga jer je to njihov posao!

Znači pored svih tih dokumenata koje smo već predali tražiće još? A cena od čega im zavisi zašto tolika razlika 300 do 900e!pa zar to nije bio njihov posao i da li su ti rekli gde to šalju dokumente za gutahten. Izvini na tolikim pitanjima, ali me posle 6 meseci pregleda papira izvode iz takta tražeći da se još plaća, a za to stvarno nema razloga jer je to njihov posao!

Jako jednostavan odgovor, moze im se.

Pitace sigurno zasto Nemacka, zasto njihov grad, klinika i zasto bas interna i za koju oblast se posebno interesujes. Procitaj malo o gradu, bolnici. Obicno lagano tece razgovor, opusteno i bez stresa. Pitace da li imas iskustva? Ugalvnom sve ono sto ti pise u bewerbungu i Lebenslaufu. I naravno kada mozes da pocnes da radis? :) puno srece! Pozdrav

Hvala puno na odgovoru. Nadam se da ce da upali , klinika mi se bas svidja , sirok spektar onoga sto rade :D

Nema problema sto se tice pitanja, pa i ja puno pitam :-) I ja se od oktobra mucim sa ovim, tek su poceli sa obradom. Sad od cega zavisi, zaista ne znam... Koliko ja znam oni imaju toliko posla da su morali pomoc traziti od vanjskog Gutachtera jer njihov ne stize sve...i tako mi koji smo imali peh placamo tog vanjskog... A moze biti i da uopste nemaju svog, vec sve salju tom vanjskom... Sve informacije koje imam su nepouzdane, jer je svako slucaj za sebe.. Opet po nekim informacijama, taj Gutachter bi trebao da mi prvi put pregleda dokumenta i da posalje odgovor sta mi fali od predmeta i mogu li to nekako dokazati da sam te predmete slusala na fakultetu i ja cu njemu poslati dio plana i programa koji to dokazuje... Tako i preko staza se moze nesto dokazati... Uglavnom jos zivaca i novca za prevod cu da ulozim u ovo, ali nadam se necemu pozitivnom..

Evo i ja da se nadovezem na pricu o izjednacavanju diplome!Ja sam u NRW predala dokumenta,medjutim "gospodja" iz Bezirksregierung-a je meni tada rekla da ce da posalje dokumenta kod Gutachter a onda mi kaze pa svi iz Srbije polazu 100% Kenntnispruefung...I to je bilo sve sto je ona meni rekla vezano za to.E sada drugoj koleginici je pomenula da moze odmah da ide na Kenntinspruefung,da ne mora kod Gutachter da salje dokumenta,tako da nisam bas najbolje ukapirala zasto i meni nije to rekla kada vec zna da cu 100% morati da polazem. A isto tako mi nije jasno oko placanja,na ovom papiru mi pise da se ispit placa od 605 Eura do - ... Je li to znaci da placam posebno i Gutachter i ispit ?

Za NRW sam i ja svasta cula... Jedna prijateljica je odbila Gutachtera i isla direktno na ispit, sam izlazak je kostao 650€. I nije polozila :-( Onda jedan bracni par, doktori, su istovremeno predali za aprobaciju. Zena je odmah dobila aprobaciju, nije nista polagala, a njen muz je polagao, iako cak i od nje ima vise radnog iskustva. Zato mene frustrira sto nema pravila, svako je slucaj za sebe.

Back