Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav svima!!
Zanima me da li je neko upucen u nove procedure sto se tice Bezirksregierung Düsseldorf. Pise da ne moze da se radi kao Assistenzarzt bez Aprobacije,i da kada se polozi FSP se dobija Berufserlaubnis ali samo za spremanje Kenntnis Prüfung-a. Predala sam dokumenta da Gutachter uporedi i preimenovali su mi iz klinike Einstellungszusage kao Praktikant i da li ja mogu vec da predam zahtjev za BE da bih dobila Termin za FSP iako vec nisam dobila odgovor o izjednacavanju ? Da li neko zna koji se ispiti polazu za Aprobaciju u Ljekarskoj Komori Düsseldorf?

Kolege, javila mi je koleginica koja radi vec par mjeseci u NRW da je pala Kenntnissprüfung jer znanje navodno treba da joj se 'slegne'. Ispitivaci su joj rekli da je znala, ali da to sve treba da se slegne i da ce sljedeci put sigurno poloziti. Sa njom je bila djevojka koja nije radila i takodjer je pala jer ne radi i nema hospiciju. Mislite li da je ovako nesto moguce? Ja sam se sad malo zabrinula jer sam bas iz razloga sto ne mogu da nadjem radno mjesto bez aprobacije prijavila za istu.

Je li znas mozda koje su ispite polgale? Postoji i prakticni i usmeni dio? Sta im znaci Protokol i koliko ga prije ispita posalju ? Pa iskreno,ja mislim da nije lako polagati sve to zato sto je na drugom jeziku... Ja sam se poslednjih godinu i jace bavila samo Njemackim jezikom, dokumentima i trazenjem posla pa sam dosta toga i zaboravila i na nasem jeziku.

Eh detalje zaista ne znam, ona mi je tako ugrubo napisala kako je prosla, ja je nisam puno ispitivala posto ja polazem u Bayernu, pa je zasigurno razlicito. Uglavnom najvise su je pitali EKG, RTG, lijekove, Strahlensutz i pravni dio. Nekako dosta su je pitali ono sto su obicno kolege na forumu pisale da ih nisu pitali. Ja se ne bih bunila da me obore na ispitu zato sto ne znam ili mi je jezik los, ali zato sto nemam posao...to mi zaista nema smisla..

Samo da dodam, pozovete u Ministarstvo zdravlja, zakazete da se vasa stazerska knjizica povuce iz arhiva, fotokopirate je u 3 primerka, overite u nekoj opstini, a onda u Prvi osnovni sud na apostil. Onda vratite knjizicu u Ministarstvo i sve gotovo za dan. Kasnije dokument sa apostilom iskopiate i overite kopiju u konzulatu i sve stima.

Samo da dodam, pozovete u Ministarstvo zdravlja, zakazete da se vasa stazerska knjizica povuce iz arhiva, fotokopirate je u 3 primerka, overite u nekoj opstini, a onda u Prvi osnovni sud na apostil. Onda vratite knjizicu u Ministarstvo i sve gotovo za dan. Kasnije dokument sa apostilom iskopiate i overite kopiju u konzulatu i sve stima.

Je l' sigurno može u sudu da se overi neka kopija overena u Opštini?! Ja mislim da za Apostil mora biti kopija overena u sudu / ili kod notara po novom.

Postovane kolege,

Ima li ko kakvog isustva o dobivanju posla u njemackoj. Da li jos uvijek postoji velika potraznja za ljekarima u Njemackoj? Na koji nacin bez radne dozvole dobiti posao tamo, da je to jos uvijek moguce? Na koji nacin vi konkurisete i da li dobivate pozitivne odgovore od poslodavaca? Mislim da je situacija za nas ljekare sa balkana teska i da vrlo tesko dobivamo pozitivne odgovore na Bewerbung-e koje saljemo. Kakvo je vase misljenje?

Srdacan pozdrav,

Molim oni koji imaju programu Medicinsku iz Nis ili Beograd, da hitno kaze koliko casa imaju sa kreditama, mislim jel imate ukupno vise od 5500 casa za 6 godina, to mozete u programu videte, ili kolkiko ukupno casa imate za zadolzitelne predmete, stvarno hvala puno.

Postovane kolege. Interesuje me da li neko zna koliko se ceka berufserlaubnis od Regierung-a von Oberbayern. Sa cekanjem sam usla u treci mesec. Za to vreme hospitiram u Klinici. Klinika je takodje slala fax i meil da se proces ubrza. Telefonom naravno niko ne moze da ih dobije. Da li mozda postoje neka nova pravila koja nisu bila do sada i koliko jos mogu da ocekujem da cu da cekam? Hvala

Führungszeugnis Belegart možeš da da izvadiš u bilo kom Rathaus. Odeš kažeš za šta ti treba, daš im broj tvog predmeta (ponesi pismo od Regierung-a gde verovatno piše broj predmeta, ko ti traži tu potvrdu i zbog čega :) ), platiš nekih 13 e i oni šalju to direktno u roku od 8 dana instituciji koja ti traži Führungszeugnis.
Meni je npr. u BW trajalo oko 3-4 nedelje od podnošenja zahteva dok je stigao sertifikat, a čini mi se da je kolega Hoffentlich pominjao nedavno neka 3 meseca u Bavarskoj. Pogledaj njegove skorašnje poruke ili mu pošalji PP.
Što se tiče ispita za aprobaciju u Bavarskoj koliko je meni poznato još uvek se ne polaže.

Hvala kolega @nesaformat
Tebi je bila namenjena predhodna poruka :)

Postovane kolege. Interesuje me da li neko zna koliko se ceka berufserlaubnis od Regierung-a von Oberbayern. Sa cekanjem sam usla u treci mesec. Za to vreme hospitiram u Klinici. Klinika je takodje slala fax i meil da se proces ubrza. Telefonom naravno niko ne moze da ih dobije. Da li mozda postoje neka nova pravila koja nisu bila do sada i koliko jos mogu da ocekujem da cu da cekam? Hvala

Drage kolege,
Mnogo bi mi znacilo ako neko od vas ima iskustva sa radom u regiji Sachen Anhalt. Dobila sam neku ponudu za razgovor na klinici u Flechtingen-u pa ako neko od vas mozda zna nesto o iskustvu sa njima, ili bilo kakva informacija o uslovima rada tamo, dobijanje radne dozvole, aprobacije..uopste o zivotu u tom mestu, imaju li iskustva sa strancima ili nekog od nasih mozda? Unapred puno hvala i veliki pozdrav[

Back