Srpski lekari u Nemačkoj

Postovani,
zelim da vam se zahvalim na nesebicnim informacijama koje delite sa svojim kolegama.
Jedna sam od mnogih koji su se odlucili na ovakav korak, nimalo lak, odlazak u nepoznato, rad u nepoznatom..
Uskoro polazem ispit na Geteovom institutu za B2 i polako se psihicki pripremam za slanje mailova i CVa.
Moja tacka tezista je pokrajna BW, iz razloga sto sam na ovom forumu procitala da mahom pozivaju na razgovore i nude Prakticnu godinu (placenu, sa smestajem, hranom, internetom...) pre nego sto se dobije Annerkenerung. Meni bi to odgovaralo, da budem par meseci i vidim rad na njihovim klinikama a ujedno da utvdim jezik i tamo polazem strucni C1. I to mi je dobro u odnosu na ovo sedenje kuci i daviti se u ovom haosu od zemlje. :dash:
iako mi je jos uvek nejasno to pripremanje papirologije, ali otom potom, ko sto je vec ovde neko rekao <<..ne vidim da se ovde neko zali kako nije uspeo da dobije papire.... uglavnom se papiri dobijaju, potrebno je vreme i zivaca imati...>>
Ako ima nekoga u BW , neka mi barem preporuci neki grad , najbolje bi bio i manji neki, poneki savet bio bi blagoslov.
Hvala

Mozes da probas ´´Kliniken des Landkreises Lörrach´´ (u sledecim mestima Lörrach, Rheinfelden, Schopfheim. Sve 3 pripadaju istom komplexu tj. Konzern-u i pouzdano znam ali indirektno da vec imaju razradjen sistem prijema stranih lekara i sopstveni smestaj za te lekare za odredjeno vreme.) Sta reci na granici su sa Schweiz. i svi im lekari pobegose. Kakva je trenutna situacija ne znam. Onda mozes da pogledas Hochrein Kliniken (tu pripadaju Spital Bad Säckingen i Spital Waldshut ). Oni su toliko blizu Svajcarske da se i ne zovu Krankenhaus vec Spital. Otprilike prica je ista kao Lörach, veliki kompleksi akutnih bolnica. Hochrein Kliniken imaju u ponudi PJ, pa mozes da pises da bi jednu godinu radila Praktikum tj. PJ, a ako te pozovu za razgovor i ako do toga dodje moras pitati da ti pokriju troskove stana hrane itd. za vreme te godine. Mozes jos da pogledas i Klinik am Klosterwald u Villi-Schweningen, to je rehaklinik za gerijatriju (= totalno neatraktivno za nemce te su stoga ´´prinudjeni´´ da primaju strance, s druge strane odlicno za pocetak jar mozes da naucis osnove i savladas jezik, i u gerijatriji imas sve ). I tu je strasno tesko napisati motivaciono pismo, ne znam ko ima motivaciju da se bavi gerijatrijom. Tamo sam isao na razgovor (sa B2 i bez BE, tada je medjutim uslov za BE bio B2 a uslov za izlazak na ispit za approbaciju Patientenkommunikationstest). Chefärztin je mislim Slovakinja (po imenu bih rekao) finansijska direktorka Nemica, otvoreni su za dogovor (znaci spremni su da prime stranca ali samo jer mogu da ga plate manje a da im koliko toliko odradjuje posao. To ne znaci da ce i manje od tebe ocekivati, bas suprotno). Tu mozes da dobijes i placeni praktikum, po mojoj proceni, pa da sama sebe finansiras. Ovo je isto samo pretpostavka, jer se nisu javili posle Vorstellungsgespräch-a, jer sam ja zacepio bio visoku platu (posao u toj klinici mi nije bio prioritet zbog nemogucnosti napredovanja pa sam bio malo nonsalantniji). Eto to je par smernica i samo indirektnih jer sam ja posle dobio neko sasvim cetvrto mesto.... ´´a ostalo je povijest´´ I nemoj se nikako ogranicavati na BW, kad u Bayern ili Sachsen-Anhalt mozes (ako imas srece) da pocnes sa punom platom i pre aprobacije samo sa BE (koliko sam ja upucen).

U vecini pokrajina RLP, NRW, Bavarska, Brandenburg, Sachsen Anhalt, a verovatno i Sachsen, Türingen i Niedersachsen moze da se radi do 2 godine sa mogucnoscu produzavanja BE uz punu platu kao i svi evropski drzavljani. Znanje jezika, motivacija i siguran nastup su dovoljni za dobijanje posla, pored svih nemaca koji uglavnom izgledaju kao da su izasli iz obdanista kad zavrse faks.

Postovani,
zelim da vam se zahvalim na nesebicnim informacijama koje delite sa svojim kolegama.
Jedna sam od mnogih koji su se odlucili na ovakav korak, nimalo lak, odlazak u nepoznato, rad u nepoznatom..
Uskoro polazem ispit na Geteovom institutu za B2 i polako se psihicki pripremam za slanje mailova i CVa.

I ja sam prijavila Gete B2. Ako su i u Nemackoj tako hladni i zvanicni kao na ovom nasem Gete Institutu, onda mi se uopste i ne ide. Inace nisam zavrsila B2 kurs preko Getea nego preko druge skole.

Postovani kolega mozete li javno da spodelite vase iskustvu sa DOK TO LET ,gledam da ste predhodnih meseca bili u kontaktu.Ja saraguem sad s njima pa potreban mi je savet ,pozdrav:zpozdrav2:

zdravo kolega, ja sam iz Makedonije i vidim da ste ovo poslali prije 9 meseca, pa ako moze sta god oko agencija da spodelite sa mnom, nova sam na forumu pa ne mogu vi poslati privatnu poruku

Kolege, ima li nekoga ko se skoro zaposlio u Niedesachsen? Koliko ste dugo cekali na ulaznu vizu?
Ja sam aplicirala za vizu i u konzulatu su mi trazili i potvrdu -Zusicherung da cu dobiti berufserlaubnis. Poslala sam sva dokumenta za Berufserlaubnis u Hannover i tamo su mi rekli da im za obradu dokumenata i izdavanje Zusicherunga treba 6-8 nedelja minimano.
Da li je ovo sad uobicajena procedura da se na vizu ceka 2-3 meseca ili mogu jos nesto da uradim da ubrzam taj proces?
Hvala unared na odgovoru.

Pozdrav svima :) Evo tek sam se sada registrovala, nisam sve uspela da pročitam, možda ću i ponoviti ono što je neko već i napisao, ali nema veze :)
Vidim da se ovde radi o srpskim lekarima koji dolaze u Nemačku i kojima su potrebni prevodi pa bih vas sve htela da upozorim da barem u mojoj pokrajini, NRW, ne priznaju prevode koje su uradili srpski sudski prevodioci, AKO nisu overeni u nemačkoj ambasadti, naravno pod uslovom da je prevod dobar. Ja sam ovlašćeni sudski tumač i prevodilac ovde u NRW i ljudi mi stalno donose dokumenta koja su već prevedena u Srbiji, ali im ovde nisu priznali. Pre nego što nekom odnesete dokumenta na prevod, raspitajte se dobro hoće li vam se i priznati ovde u Nemačkoj. Meni je stvarno žao ljudi koji onda moraju još jednom prevoditi i naravno opet platiti.

Postovana da li bi ste mogli da mi posaljete Vas kontakt na mejl.Potrebno mi je par informacija u vezi prevoda. Hvala unaperd. Pozdrav

Dobro pitanje! Ja imam fotokopiju i to bez prve strane, a sve sto je popunjeno izgleda prilicno skrnavo i rukom napisano. A sa druge strane taj plan i program je samo kopija sa interneta na kojoj pise tvoje ime i prezime (barem mi je tako objasnila doticna gospodja). E sad, posto ovde nemcima nije jasno kako sa d zavrsili smo faks a onda dolazi tek prakticna godina koja je kraca od njihove, oni to ne racunaju u faks, mada nasa 6. godina je bez predavanja i teorije i trebala bi da se racuna kao PJ- sve lepo pise u dodatku diplomi ali iz nekog razloga to meni nisu priznali.
Posto u nasem zakonu o zdrsvstvu pise da mi ne mozemo da radimo sa pacijentima dok ne polozimo taj ispit, moja ideja je bila da se zajedno sa potvrdom o stazu napise i taj deo iz zakona. Samo nisam sigurna da je gispodja iz ministarstva spremna za neke improvizacije :( barem ne preko telefona...

Mislim da je onda bolje fotokopirati knjizicu i overiti u opstini, barem cu ja tako uraditi.. Osim sto tu stoji na odeljenjima sta smo radili, iako jeste malo nakaradno pisano rukom ali sta sad, stoji i tacno koje bi vestine trebalo da posedujemo nakon zavrsetka staza pa je nekako za mene to bolja varijanta..
Doticnu gospodju iz ministarstva je tesko uopste i dobiti na telefon, a tek zamoliti je da uradi nesto dodatno.. :-)

Kolege, ima li nekoga ko se skoro zaposlio u Niedesachsen? Koliko ste dugo cekali na ulaznu vizu?
Ja sam aplicirala za vizu i u konzulatu su mi trazili i potvrdu -Zusicherung da cu dobiti berufserlaubnis. Poslala sam sva dokumenta za Berufserlaubnis u Hannover i tamo su mi rekli da im za obradu dokumenata i izdavanje Zusicherunga treba 6-8 nedelja minimano.
Da li je ovo sad uobicajena procedura da se na vizu ceka 2-3 meseca ili mogu jos nesto da uradim da ubrzam taj proces?
Hvala unared na odgovoru.

Ne mozes nista da uradis ako si u srbiji i predala si za vizu.Moras da sacekas Zusicherung( ja sam dobila za 5 nedelja) i da dopunis svoj antrag.Dve nedelje posle dopune mi je viza odobrena.E sad kad dodjes u nemacku, moras jos minimum mesec dana da cekas na ispit medicinskog nemackog (ja jos uvek cekam).

Pozdrav svim kolegama na forumu i hvala za nesebicnu pomoc!!!
Mene zanima da li ima nekoga ko je u Mecklenburg Vorpommern oblasti i kakvo je stanju tu sto se tice sredjivanja dokumentacije.
Da li ja mogu samo da hospitiram dok ne polozim Fachsprachprufung?

Ja sam prije 20-ak dana bila u Ministarstvo Zdravlja.Procedura je sledeca: Napises zahtjev da ti izdaju da si obavila Praxu i uplatis 590 Dinara i onda oni salju gospodji koja to obradjuje ( a inace su jako neljubazne bile sve "gospodje" koje sam kontaktirala dok nisam konacno dosla do broja Ivane Popov koja je odgovorna za to,jer na sajtu ne stoji ni E -Mail adresa ni broj ) Na pisarnici su mi rekli da proces traje 10 -ak dana,jer cekaju da vise osoba podnese zahtjev pa tek salju da se obradjuje. Dokument je bio gotov nakon 17 dana,a inace nista specijalno,pise da si obavio Praxu i navedeno koliko nedelja na kom odjeljeju.Cist sablon samo da promijeni ime i prezime ali ipak i za to im trebaju daniii...

Back