Srpski lekari u Nemačkoj

Ja imam samo dokumenta da sam clan LJ.K. i da nemam ljekarsku gresku,je li znaci da mi treba jos Licenca? Ili samo da im objasnim putem E-mail-a?

Ne radi jos nista. Salji samo ono sto pise da treba da se salje. Oni nakog toga uvek traze jos nesto, cisto da nesto traze, dripci, da ne ide sve bas tako lako. Uopste ne mora da znaci da ce da ti traze licencu, u stvari ne znam nikoga sem mene kome su to trazili naknadno.

Pozdrav aschenputtel i draxy.
vidim da smo u istom sosu. Ja sam joj poslala Diplomu, Sertifikat B2 i Stellenzusage. I ne odgovara,a trebam u petak da krenem za Nemacku. Imam jos mesec i po dana na raspolaganju i ne znam da li da idem i da cekam njen odgovor u Nemackoj ili da ostanem jos uvek u Srbiju i tek kad odgovori pravac Deutschland. U bunilu sam. Ja sam zatrazila od klinike da mi omoguci jos dve nedelje hospitaciju o njihovom trosku da bih mogla da provezbam za ispit. Koliko dugo spremas ispit? Jesi li cula kakvi su na ispitu? Ja sam nacula da nije toliko strasno,ali dok se ne uverim ja ne verujem.
sta si ti poslala od dokumentacije?

Ljudi pomagajte! Poslala ja Bewerbunge, dobila par poziva za razgovor, obavila, izabrala jednu kliniku koja mi se najvise svidela, oni mi poslali ugovor postom, ja poslala zahtev za Beruferlaubnis (Bayern je u pitanju), medjutim jos nema odgovora (na onom sajtu sa sifrom za proveru stanja samo pise da ce obrada duze da traje), a po ugovoru sam vec trebala da pocnem da radim. Javim ja to klinici, a oni mene nazovu i kazu moraju nekog drugog da zaposle i tako je izvisila...Tako da bi trebala uskoro da imam Berufserlaubnis a nemam radno mesto :dash: I sad u novom krugu potrage za poslom ogranicena samo na Bayern...Ako neko zna da negde u Bayernu traze lekare, bilo kojeg smera bila bih jako zahvalna da mi javi. I da li mi mozda savetujete da povucem zahtev za Berufserlaubnis, ako to uopste moze?

Ljudi pomagajte! Poslala ja Bewerbunge, dobila par poziva za razgovor, obavila, izabrala jednu kliniku koja mi se najvise svidela, oni mi poslali ugovor postom, ja poslala zahtev za Beruferlaubnis (Bayern je u pitanju), medjutim jos nema odgovora (na onom sajtu sa sifrom za proveru stanja samo pise da ce obrada duze da traje), a po ugovoru sam vec trebala da pocnem da radim. Javim ja to klinici, a oni mene nazovu i kazu moraju nekog drugog da zaposle i tako je izvisila...Tako da bi trebala uskoro da imam Berufserlaubnis a nemam radno mesto :dash: I sad u novom krugu potrage za poslom ogranicena samo na Bayern...Ako neko zna da negde u Bayernu traze lekare, bilo kojeg smera bila bih jako zahvalna da mi javi. I da li mi mozda savetujete da povucem zahtev za Berufserlaubnis, ako to uopste moze?

proveri pp

Jos nesto: imam aprobaciju i C1. Presla sam I Mecklenburg-Vorpommern u Hessen i imam radni staz 21 mesec. Aplicirala sam za neograniceni boravak. Uslov je 21 mesec proverila sam. da li ce traziti da izguram probni rad na novom radnom mestu u Hessen sto bi bilo ukupno 27 meseci rada bez prekida ili nije vazno da li prolazim probni rad na novom radnom mestu. Ja vec imam 21 mesec i uslov. Od pre mesec dana sam u Hessen i na probnom radu. Mislim da nije vazno da li sam poslodavca promenila vec je vazno da sam im zaradjivala i uplacivala penziono i socijalno 21mesec. molim vas za savet i iskustva sta dalje da radim i sta je tacno. Hvala imam Sorge...

Pozdrav ljudi! Da li neko ima ko bi bio voljan da mi posalje na PM primerak europass CVja? ne znam kako da popunim onaj deo sa srednjom skolom, zavrsila sam gimnaziju, i gde da stavim studentske razmene, u obrazovanje ili u deo sa seminarima i kongresima? Hvala unapred

Caos svima!
Pratim ovaj forum neko vreme, a procealjala sam sve poruke od kada sam i pocela da radim u Rheinland Pfalz sto je poceta 2013. i moram da vam kazem, opet sam prozivljavala onu agoniju papira, dokumenata i uzasnog osecaja zapletenosti u mrezu nemacke administracije: sta je starije koka ili jaje? "Treba vam Zusage za Be, a bez dozvole ne mozete da radite" a poslodavcu kako da objasnis da nemas nikakvu dozvolu za rad i da je nasa diploma nije priznata u DE... Uh a sve te ljubazne gospodje u ärztelammer, joj, bilo je momenata da sam morala da drmnem po jednu zestoku pred svaki relefonski razgovor od koga mi se utroba prevrtala...
Elem, prvi pokusaj je bio jos 2011 u nrw gde su mi gospodje objasnile da bez pasosa eu mogu biti i einstein ali ne mogu tu da radim. Naravno niko nije spominjao da ce se za par meseci promeniti zakon.. U medjuvremenu sam nesro drugo radila i vratila krajem 2012. trazila sam radiologiju, poslala sam na 5 odeljenj initiativbewergung i za svih pet dobila Vorstellungsgespräch iako nije bilo slobodnih mesta. Pisala sam detaljna motivaciona pisma posle dugotrajnog studiranja po internetu cime se bavi klinika, koji je schwepunkt Chefarzt a... Pukom slucajnoscu je na dan mog vorstellunga jedan kolega dao otkaz... Eto uz srecu sam dobila zeljenu specijalizaciju..
Za sve koji traze posao, savet: nemojte slati milion mejolova nego ciljano! I za razgovor se spremite, ima gomilu saveta i primera po netu, sto na nemackom, sto na engleskom! Moje iskustvo je da doktori bemaju pojma sta iza nasih dozvola stoji, i uglavnom ni ne znaju da srbija nije u eu.

Sada sam u fazi menjanja posla, imam vec duze od 2 godine be, jer je ocenjivanje diplome trajalo duze od 6 meseci, katastrofa!!!

Da li je neko menjao bundeslanda sa be i da li su mu u tom slucaju trazili da odmah polaze za approbaciju ili su postavili neke uslove?

Naravno meni nije priznata diploma kao i mnogima u rlp, a ne bih da cekam na moj odgovor na widerspruch.. Polaganje ispita je opcija ali ne uz sve prekovremene, tempo rada i dezurstva..

Postovani,
zelim da vam se zahvalim na nesebicnim informacijama koje delite sa svojim kolegama.
Jedna sam od mnogih koji su se odlucili na ovakav korak, nimalo lak, odlazak u nepoznato, rad u nepoznatom..
Uskoro polazem ispit na Geteovom institutu za B2 i polako se psihicki pripremam za slanje mailova i CVa.
Moja tacka tezista je pokrajna BW, iz razloga sto sam na ovom forumu procitala da mahom pozivaju na razgovore i nude Prakticnu godinu (placenu, sa smestajem, hranom, internetom...) pre nego sto se dobije Annerkenerung. Meni bi to odgovaralo, da budem par meseci i vidim rad na njihovim klinikama a ujedno da utvdim jezik i tamo polazem strucni C1. I to mi je dobro u odnosu na ovo sedenje kuci i daviti se u ovom haosu od zemlje. :dash:
iako mi je jos uvek nejasno to pripremanje papirologije, ali otom potom, ko sto je vec ovde neko rekao <<..ne vidim da se ovde neko zali kako nije uspeo da dobije papire.... uglavnom se papiri dobijaju, potrebno je vreme i zivaca imati...>>
Ako ima nekoga u BW , neka mi barem preporuci neki grad , najbolje bi bio i manji neki, poneki savet bio bi blagoslov.
Hvala

Drage Kolege forumasi,
zna li neko kakav je postupak oko dobijanja aprobacije u Brandenburg? dobija se automatski i posle koliko vremena ili se mora polagati Gleichwertigkeitsprüfung?
Hvala puno

Mora se polaze ispit. Eventualno ako hoces da prevodis ceo plan i program (ne iz dodatka diplomi, nego bas ceo plan i program (u Beogradu vodice). Pokusala sam da ih ubedim da krenu bez toga i da posaljem prevedeno ono sto misle da mi fali, ali nisam uspela. Pritiskaju te da polazes u roku od godinu dana, ali ima ljudi koji su tu vec dve godine i jos nisu polozili. Dosta su fleksibilni u landesamt-u, ali dosta zavisi i od toga da li su ti na odeljenju fleksibilni, odnosno da li ti traze aprobaciju za dezusrtvo.

- - - - - - - - - -

Jos nesto: imam aprobaciju i C1. Presla sam I Mecklenburg-Vorpommern u Hessen i imam radni staz 21 mesec. Aplicirala sam za neograniceni boravak. Uslov je 21 mesec proverila sam. da li ce traziti da izguram probni rad na novom radnom mestu u Hessen sto bi bilo ukupno 27 meseci rada bez prekida ili nije vazno da li prolazim probni rad na novom radnom mestu. Ja vec imam 21 mesec i uslov. Od pre mesec dana sam u Hessen i na probnom radu. Mislim da nije vazno da li sam poslodavca promenila vec je vazno da sam im zaradjivala i uplacivala penziono i socijalno 21mesec. molim vas za savet i iskustva sta dalje da radim i sta je tacno. Hvala imam Sorge...

Vazno je samo da li si zaradjivala 21 mesec iznad odredjene sume mesecno (godisnje). I to je to...

Herr Rommerskirchen mi je rekao da cu najverovatnije do 1. Marta dobiti Berufserlaubnis, ali mi nije rekao da moram poloziti PTK pre Berufserlaubnisa. S obzirom da sam vec imao Berufserlaubnis u Hessenu, nisam morao slati ponovo dokumenta. Zustandige iz Hessena ce njemu proslediti moje papire. Ba su spori.......

Na koliko su vam dali novu dozvolu? Jeste polagali Kenntnisprüfung u medjuvremenu?

Evo nesto sto sam danas saznala, a izuzetno je vazno za svakoga ko je vec radio kao lekar pre dolaska u Nemacku: automatski ce vas svrstati u I Entgelt Gruppe, Stufe 1, iako imate radnog iskustva=pocinjete od najmanje plate, kao da ste apsolutni pocetnici. Da biste to promenili, morate se obratiti regionalnoj lekarskoj komori da vam izdaju potvrdu o priznavanju dosadasnjeg radnog staza, uglavnom svaka komora ima na svom sajtu nesto tipa: Anerkennung ärztlicher Tätigkeit im Ausland im tarifrechtlichen Sinne, pa mozete da ih kontaktirate ODMAH po dolasku i posaljete im prevedenu kopiju radne knjizice ili od poslodavca, tj.sefa potvrdu=pismo u kome jasno pise od kada do kada i na kojim poslovima ste bili zaposleni. Eto, vrlo jednostavno, a niko vam to ne kaze :-(.

Sta ne priznaju? Nisam ni znala da je neko to vec pokusavao... nije mi jasno kako mogu da ne priznaju radnu knjizicu uz pismo sefa sa opisom poslova na kojima si radio. Meni su preko telefona rekli da ljudi uglavnom nemaju radnu knjizicu i da je sa radnom knjizicom stvar vrlo jasna. O ishodu cu vas izvestiti za jedno 2 nedelje. Svakako vredi pokusati, a mislim da i onima koji jos nisu posli na put vredi da znaju kakvo pismo od sefa da traze-sa pecatom ustanove i jasnim datumima i opisom poslova.

Ima li stomatologa na forumu?pisao sam i ranije postove ali nista.Imam BE iz Oberbayerna na dvije godine ali nemogu da radim sve pacijente,samo privatne .Pokusavam sad u NRW ,ima li koji kolega slicno iskustvo, pola godine imam BE al ne radim,pomagajte!!!

Hallo!
Sledece nedelje polazem aprobaciju u Geri (Bundesland Thüringen). Da li ima nekoga na ovom forumu ko je tamo polagao ili uopste u Thüringen-u? Svaka informacija bi mi puno znacila!

I jos jedno pitanje: da li se u Hessen-u moze naci posao sa polozenom aprobacijom i B2 nivoom jezika?

Hvala unapred!
Javljam se sledece nedelje, nadam se sa pozitivnim informacijama.

Back