Srpski lekari u Nemačkoj

Ja sam tu potvrdu dobila u Ministarstvu u Beogradu. Na papiru pise da je trajalo 6 meseci i sve pobrojano iz cega se sastojao po mesecima. Podnosi se molba u Ministarstvu na pisarnici, rucno ispises sta ti treba, sa adresom i tvojim telefonom, pozove ona zena kad bude gotovo i strigne na kucnu za 7 dana. Uplati se i taksa, oko 400 din, i prilozi uz molbu.

Pozdrav kolege!
Da li neko zna nesto o Medizin. Kompetenz. Deutsch. - Fachsprache in der klinischen Praxis kursu na Goethe institutu u Freiburgu? Da li ga je neko pohadjao? Moze li se uz njegov certifikat osloboditi polaganja PKT-a?
Unaped zahvaljujem na odgovoru.

Kolege, da li bi mogao neko da mi kaze sta je Unbedenklichkeitsbescheinigung? Fuehrungszeugnis Serbien je pretpostavljam potvrda iz suda? Dobila sam odgovor iz Reagierungspraesidium Stutgard da dostavim jos par dokumenata a ne znam sta je ovo prvo!?
Traze mi jos overene kopije diplome, dodatka diplomi i Fachprueefung (to je valjda strucni ispit!?) na srpskom. Da li je dovoljno da to overim u opstini ili bi isto trebalo u ambasadi? U mejlu stoji Buergermeisteramt/Notar. Hvala unapred :)

Poslednja izmena:
Kolege, da li bi mogao neko da mi kaze sta je Unbedenklichkeitsbescheinigung? Fuehrungszeugnis Serbien je pretpostavljam potvrda iz suda? Dobila sam odgovor iz Reagierungspraesidium Stutgard da dostavim jos par dokumenata a ne znam sta je ovo prvo!?
Traze mi jos overene kopije diplome, dodatka diplomi i Fachprueefung (to je valjda strucni ispit!?) na srpskom. Da li je dovoljno da to overim u opstini ili bi isto trebalo u ambasadi? U mejlu stoji Buergermeisteramt/Notar. Hvala unapred :)

Unbedenklichkeitsbescheinigung je "Certifikate of good standing", to izdaje Lekarska komora ciji si clan, to je potvrda da nisi osudjivan/a pred sudom casti... Ja mislim da su ovjere u Opstini u Njemackoj dovoljne, bar je tako u Bayernu...

Pozdrav . Da li može neko da mi razjasni sta se dešava u oblasti Badem Würrtenberg????? Ja više ništa ne razumem. Još uvek sam na hospitaziji i sad mi kažu da moram da polažem aprobaciju da bi dobila ugovor i to što pre. Zar ne postoji mogućnost da se prvo dobije BE sa ogranicenjem pa posle 3 meseca da se polaže aprobacija? I sta im uopšte znači Fachsprach prüfung??? Čas kažu da je to za BE cas za aprobaciju? Ja stvarno pocinjem da ludim od silnog njihovih podataka. Još mi kažu da moram da idem na kurs u Ulm a ne znaju ni koliko traje ni koliko košta. Sve dobijam polovične informacije. I najvažnije svi govore da je jezik najbitniji,a ja super pričam nemački i dosta razumem,čak posle tri dana hospitiranja mogu sama da pregledam pacijenta. Mislim da su ovde papiri najveći problem. Samo zbog toga ću otići što pre iz BW. KOMPLIKOVANO!!!!

Pozdrav . Da li može neko da mi razjasni sta se dešava u oblasti Badem Würrtenberg????? Ja više ništa ne razumem. Još uvek sam na hospitaziji i sad mi kažu da moram da polažem aprobaciju da bi dobila ugovor i to što pre. Zar ne postoji mogućnost da se prvo dobije BE sa ogranicenjem pa posle 3 meseca da se polaže aprobacija? I sta im uopšte znači Fachsprach prüfung??? Čas kažu da je to za BE cas za aprobaciju? Ja stvarno pocinjem da ludim od silnog njihovih podataka. Još mi kažu da moram da idem na kurs u Ulm a ne znaju ni koliko traje ni koliko košta. Sve dobijam polovične informacije. I najvažnije svi govore da je jezik najbitniji,a ja super pričam nemački i dosta razumem,čak posle tri dana hospitiranja mogu sama da pregledam pacijenta. Mislim da su ovde papiri najveći problem. Samo zbog toga ću otići što pre iz BW. KOMPLIKOVANO!!!!

U BW se desavaju reforme, ja kad sam poceo moglo se i bez B2 poceti i onda u toku B2 polagati, e onda su uveli da ne moze bez B2 pa onda da ne moze bez B2 i PKT (Patientenkommunikationstest) pa onda je bilo C1 Medizin na Telc-u i sada je od jula na snazi Fachsprachprüfung kod Ärztekammer. Ostali sertifikati itd. ne vaze, znaci ko ima Telc C1-Medizin sertifikat vazio mu je samo (u prelaznom periodu) do septembra ove godine. Moras da skupis papire koji stoje a sajtu Regierungpräsidium-a zatrazis BE (znaci zahtev) ugovor od poslodavca i cekas. Sad da li za BE treba da polozis Fachsprach. ili tek za Approbation ne znam. Poslodavcu moras da kazes da procedura do Aprobacije traje sve u svemu 6-12 meseci (ukljucujuci proveru tvoje diplome u Regierungspräsidium-u prijavu za Fachsprach, prijavu i cekanje na polaganje aprobacije) a dotle mozes da radis sa BE. Ako hoce da te prime prihcatice ako ne ides dalje. Sad je pitanje da li imas vizu i mozes da ostanes duze ili si ´´turisticki´´ onda su stvari malo komplikovanije. Sto to ti oni govore ne vredi ti nista jer oni nemaju pojma. Oni su culi da u Ulm-u ima kurs a da li je to stvarno tako i da li taj kurs aktuelno ima i kad moras sve sama da nadjes i odradis. Znaci prvo na sajt RP Stuttgart i vidi sta oni sada traze https://rp.baden-wuerttemberg.de/Themen/Gesundheit/Seiten/Arzt_Ausland.aspx#ANTRAGSTELLER_NONEU

dr.med. hvala na brzom odgovoru :)

Ärztin9 ja sam trenutno takodje u procesu za BW. Za BE ti treba Fachsprachprüfung koji se polaze u lekarskoj komori i kosta 350e. Ja sam ga polozila pre 4 meseca u Rheinland Pfalzu ali jos uvek cekam da li ce mi priznati ili cu morati ponovo da polazem. Od Frau Kuban iz Regierungpräsidium Stutgard sam danas dobila mejl sa opseznim informacijama, stavicu ga ovde... pa sad koga ne mrzi da cita :per:
Za vizu, koliko sam ja shvatila (mada nisam sigurna) mi nije potreban BE. U mom ugovoru stoji da cu biti primljena kao Praktikantin dok god ne polozim aprobaciju. E sad sto se tebe tice, moguce da klinika nece da te primi kao Praktikantin a kao Assistentaerztin ne moze dok ne polozis aprobaciju.
U sustini, Fachsprachprüfung stvarno nije tesko poloziti. Meni je cak bilo mnogo lakse da uzmem anamnezu na ispitu nego od pacijenta. "Pacijent" na ispitu ti je jedan od lekara koji te ispituje i govori ti ciljano samo bitne stvari.

Sehr geehrte Frau ....,

Sie haben mit Schreiben vom 26.08.2015 (eingegangen am 28.08.2015) einen Antrag auf Erteilung einer Berufserlaubnis als Ärztin mit dem Ziel der Approbation gestellt.

Nach der Bundesärzteordnung (BÄO) ist für die Erteilung der Approbation die Gleichwertigkeit des ausländischen Medizinstudiums mit dem aktuellen deutschen Medizinstudium Voraussetzung.

Die Approbation ist - bei Nachweis der sonstigen Voraussetzungen wie der vollständig abgeschlossenen medizinischen Ausbildung, gesundheitlicher Eignung, Straffreiheit, ausreichender deutscher Sprachkenntnisse - zu erteilen, wenn ein gleichwertiges Studium nachgewiesen wird.

Für die Gleichwertigkeitsprüfung ist eventuell die Einholung eines Gutachtens notwendig. Die Kosten des Gutachters sind vom Antragsteller zu übernehmen.

Für den Erlass des rechtsmittelfähigen Bescheids über die Gleichwertigkeit und für die Erteilung der Approbation werden derzeit Verwaltungsgebühren in Höhe von 300 Euro festgesetzt.

Alternativ zur Gleichwertigkeitsüberprüfung des Studienabschlusses bieten wir an, einen gleichwertigen Kenntnisstand im Rahmen einer Kenntnisprüfung nachzuweisen.

Bei erfolgreicher Prüfungsteilnahme kann die Approbation bei Vorliegen der sonstigen Voraussetzungen (siehe oben) erteilt werden.

Sie können sich jederzeit zur Kenntnisprüfung anmelden, die in verschiedenen Städten in Baden-Württemberg angeboten wird.

Ein Informationsblatt zur Kenntnisprüfung ist diesem Schreiben beigefügt.

Für die Teilnahme an der Kenntnisprüfung sowie für die Erteilung der Approbation ist neben allgemeinen Sprachkenntnissen auf dem Niveau B2 auch der Nachweis über die Fachsprache Medizin auf dem Niveau C 1 erforderlich.

Einen Nachweis über die Fachsprachenkennnisse haben Sie uns mit der Bestätigung der Bezirksärztekammer Rheinhessen vom 12.05.2015 bereits vorgelegt.

Es gibt auch Vorbereitungskurse in Baden-Württemberg, die theoretisch, praktisch und sprachlich auf die Kenntnisprüfung vorbereiten.

Für das Praktikum innerhalb dieser Kurse wird eine fachlich eingeschränkte Berufserlaubnis erteilt.

Für die Zeit bis zum Termin der Kenntnisprüfung/ der Erteilung der Approbation kann Ihnen eine fachlich eingeschränkte Berufserlaubnis (keine Assistenzarzttätigkeit, keine Tätigkeit i. S. der Weiterbildungsordnung) zum Erwerb von Kenntnissen und Erfahrungen sowie für die Vorbereitung auf die Kenntnisprüfung erteilt werden.

Die Berufserlaubnis kann für die Dauer von 6 Monaten bis zu maximal 2 Jahren erstellt werden.

Hierfür ist die Vorlage einer geeigneten Stellenzusage sowie des Sprachnachweises Niveau B 2 erforderlich.

Sowohl den B2-Nachweis als auch die Stellenzusage haben Sie uns bereits vorgelegt.

Pozdrav kolege!
Puno vam hvala sto nesebicno delite svoje iskustvo sa nama, koji polako idemo vasim stopama. Molila bih vas za pomoc :Da li neko zna nesto o Medizin. Kompetenz. Deutsch. - Fachsprache in der klinischen Praxis kursu na Goethe institutu u Freiburgu? Bila bih vam zahvalna za svaku informaciju.
Pozdrav svima :bye:

Veliki pozdrav svima...dobrodusni,velikodusni,i pre svega nesebicni...mislim da sam obuhvatio sve clanove foruma...
ispratio sam svaki post,neki i po dva puta...sve mi je pomoglo i dalo motivacije da polozim b2...mislim da sam ne bih izdrzao. :)
polozio b2 pre par meseci,pravio pauzu 2 meseca zbog privatnih razloga,i sad se dao u obnavljanju i nadam se ubrzo u slanju CV-ja..
Interesuje me da li nekoga osim mene dotice ova situacija sa ogromnim brojem azilanata..Da li ce to uticati na smanjene potrebe Nemaca za nama,ili naprotiv...?
i jos jednom,hvala vam svima na forumu...volio bih takvi da ostanete.
Pohvalno što si sve pročitao :):super:, pravi primer novog člana :). Ogroman broj azilanata trenutno najviše ima uticaj na dužinu obrade naših zahteva za vizu. Nešto ne verujem da će imati bilo kakav uticaj na potrebu Nemačke za stranim lekarima, osim ako azilanti nisu u velikom procentu lekari koji bi eventualno dobili posao i stalni boravak u Nemačkoj....
P.S. Mogao si da skupiš tri poruke u bilo kojoj temi na krstarici, niisi morao da spamuješ sa još dve besmislene u ovoj temi radi broja ;).

Poslednja izmena:
Pozdrav kolege!
Da li neko zna nesto o Medizin. Kompetenz. Deutsch. - Fachsprache in der klinischen Praxis kursu na Goethe institutu u Freiburgu? Da li ga je neko pohadjao? Moze li se uz njegov certifikat osloboditi polaganja PKT-a?
Unaped zahvaljujem na odgovoru.

Bravo i za tebe što čitaš poruke :super::klap:. Nešto ne verujem da je neko pohađao taj kurs... Prvenstveno zato što je jako "jeftin", ne isplati se za te pare, a ima i povoljnijih kurseva, mada ti u suštini ni jedan nije neophodan. Da li će te ne njihov sertifikat osloboditi od polaganja PKT zavisi samo od lokalne vlade u pokrajini gde budeš tražila posao. Meni nije poznato da neko priznaje njihov ispit. U BW i NRW se npr stručni jezički ispit polaže pri komori drugo ništa ne važi. U Hesenu bi možda i priznali jer priznaju Opšti C1 sa Getea, zatim priznaju još i PKT iz Frajburga (odnosno njihovih ispostava u Jeni i Ahenu), Telc C1 Medizin i neki ispit iz Marburga..... Moje savet je ne bacaj pare :)

Poslednja izmena:
Nije u pitanju nikakav ispit hvala Bogu..to je vise rezultat ispita.. ;)

Hvala na cestitkama.. :D pa da vam se vrati istom merom.. :)

@Ecke Čestitam!

Drage kolege, hteo bih sve da zamolim ako znate da negde ima slobodno mesto za Assistenzarzt na hirurškom odeljenju da mi javite.

Ja sam prva godina spec opšte hirugije u Srbiji i zainteresovan sam za pronalazak posla u Nemačkoj.

Hvala unapred!

Jedan kolega mi rece danas na poslu da ce im biti potreban jedan AA, ali ne vidim na sajtu nista zvanicno..sve u svemu ne kosta nista da se pusti Bewerbung, mozda budes i prvi.. :D I ja sam tamo ali na neurologiji..

http://www.evkln.de/startseite/ev-krankenhaus-duisburg-nord/

srecno, poZ !

Back