Srpski lekari u Nemačkoj

Bewerbung u Nemačkoj nije nimalo formalna stvar, strogo vode računa o svemu i očekuju od tebe da posvetiš pažnju onome kome šalješ prijavu, da je pažljivo pripremiš i tek onda pošalješ. Šablonske prijave po pravilu završavaju u trashu, a veoma lako se prepoznaju. Tako da... bolje 2 kvalitetne nego 100 šablonskih dnevno.
Što se godina, proseka, radnog iskustva tiče, uglavnom ne igra ama baš nikakvu ulogu, ja sam sa svojih 34, bez kliničkog iskustva dobio posao u roku od mesec dana (dobro, igra i sreća određenu ulogu).

Puno sreće!

I ja saljem uglavnom sablonski, mada prethodno provjerim da li se u mom Anschreibenu sve poklapa sa onim sto je na sajtu klinike...osim onih uobicajenih odbijenica, da im ne treba kadar s mojim kvalifikacijama, dobila sam i par meilova gdje mi izricito kazu da me odbijaju jer nemam aprobaciju. Jedna se gospodja potrudila da mi posalje i linkove Regierung-a Oberbayerna, sto sam ja protumacila kao pozitivan znak, ako polozim aprobaciju.Ja sad skupljam dokumenta, da predam za aprobaciju, jer ja nemam sta da cekam, prije ili kasnije, to moram uraditi...

Kada ste pocinjali sa radom,da li ste pri pisanju entlassungbriefa prevodili sa srpskog na nemacki ili odmah na nemackom sklapali recenice?

Kad pocnes da radis zaboravices srpski, tako da varijanta sa prevodjenjem otpada :D :D :D kad pocnes da radis izvuci iz sistema bolnice u kojoj si 10-tak pisama koje su tvoji prethodnici, po mogucstvu Nemci, sastavili. Svaka bolnica tj. Chefarzt ima svoje formulacije i sta kako voli da se napise u pismu. Ako nemas pristup sistemu u pocetku trazi obavezno da ti daju ili odstampaju 10-tak pisama. Ja trazio sekretarica nesto kao da prikriva,namam pojma, odstampala mi jedno. Sta da radim sa jednim pismom :dash: posle sam ja sam odstampao nekoliko pa citao i ucio sta se kako kaze itd.

Naidjoh na ovaj post gdje pise da radite na pedijatriji, pa bi me zanimalo par informacija poput koliko je tesko dobiti posao,da li je trazena oblast, koliko je bitno iskustvo, da li ste sami nasli posao ili preko agencije. Ja se interesujem prvenstveno za pedijatriju, a nije bas popularna oblast ovde na forumu.

Kolege, moze li neko da mi kaze da li je samo pasos dovoljan da se ode na Vorstellungsgespraech ili treba i neko garantno pismo ili sta vec...stvarno ne znam. Pozvan sam na razgovor u Nuernberg. dali su mi samo adresu klinike i rekli u koliko sati da se pojavim. Nista mi nisu pomenuli oko moguceg boravka od dan, dva...ili kako vec. Da li "direktno iz autobusa" da idem na razgovor ili da odem dan ranije pa da prespavam u nekom hostelu? Sigurno je neko imao slicna iskustva... Hvala unapred!

Kolege, moze li neko da mi kaze da li je samo pasos dovoljan da se ode na Vorstellungsgespraech ili treba i neko garantno pismo ili sta vec...stvarno ne znam. Pozvan sam na razgovor u Nuernberg. dali su mi samo adresu klinike i rekli u koliko sati da se pojavim. Nista mi nisu pomenuli oko moguceg boravka od dan, dva...ili kako vec. Da li "direktno iz autobusa" da idem na razgovor ili da odem dan ranije pa da prespavam u nekom hostelu? Sigurno je neko imao slicna iskustva... Hvala unapred!
Iz autobusa neces biti ni za kakav razgovor a kamoli Vorstellungsgespräch. Obavezno uzmi hostel ili ako mozes hotel i to dan ili cak 2 pre razgovora. I jos jedna bitna stavka je putno zdravstveno osiguranje. Na granici su postali vrlo rigorozni a cesto (ili skoro uvek) su tu na granici i nemacki ili austrijski policajci koji vrlo detaljno kontrolisu(zbog korupcije verovatno vise ne veruju madjarima :) :) :) ). Znaci moras imati poziv sa klinike, putno osiguranje i odstampanu rezervaciju hotela kod sebe da pokazes. Sad nam ne treba viza za EU ali to nista ne znaci, ako ne mozeas da dokazes gde ces da budes i da mozes da finansiras svoj boravak u EU (znaci ili garantno pismo ili puno kesa pri sebi) moze da se desi da te vrate sa granice, mislim da se ne desava cesto ali nikad se ne zna. To su sve mere borbe protiv laznih azilanata.

A mozda ne bi bilo lose da se raspitas da li traze hospitaciju i kao sto rece kolega pitaj za smestaj. I samo jedno pitanje, da nije mozda Hersbruck u pitanju?

Kolege, da li se neko prijavljivao za Ärzteversorgung u Bayernu, Trenutno cekam vizu, a na ugovoru mi nije preciziran datum pocetka rada, vec stoji - nakon dobijanja vize. Dobio sam pismo iz klinike u kom se od mene trazi da se odmah posaljem prijavu za Ärzteversorgung i odjavu od "gesetzliche Renteversicherungspflicht.E sad moje pitanje je , da li ste navedene formulare slali pre pocetka rada ili moze i posle?Takodje da li je neko popunjavao podatke za Personalbogen, posto su mi to poslali i traze da im popunim i odmah vratim, a tamo su izmedju ostalog podaci o zdravstvenom osiguranju u Nemackoj, poreski broj, poreski razred, broj racuna...Uglavnom nijedan od tih podataka jos nemam posto sam kao sto rekoh jos u Srbiji i cekam vizu.

Evo izveštaja sa polaganja GWP u Heidelberg-u pre desetak dana. Moja drugarica je polagala pa vam prepričavam. Na početku standardno praktični. Imala je pola sata za anamnezu i pregled. Posle je pisala izveštaj sa diferencijalnim dijagnozama i šta sve treba od dijagnostike i zatim terapiju. U pitanju je bio pacijent-glumac sa simptomima ileusa. Zatim sledi usmeni izveštaj pred komisijom (hirurg, internista i radiolog). Sa hirurgom je diskutovala o pacijentu, radiolog je pitao par RTG snimaka, a internista pregled abdomena i štitne žlezde.
Na usmenom je radiolog pitao CT kod plućne embolije, scintigrafiju štitne žlezde i zašto su hladni čvorovi na snimku. Zatim principe magnetne rezonace, prednosti i mane. Učestalost karcinoma prostate u DE, skrining i lečenje. Hirurg je pitao CA štitne žlezde, razliku između Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa i lečenje. Internista je pitao infekciju Salmonelom, opekotine, Morbus Menier i vrtoglavice.

Kolege, rekli su mi da za radnu dozvolu trebam Haski apostil na originale, a kopije moraju biti ovjerene u njemackoj ambasadi, i da svi ti dokumenti moraju u Njemackoj biti prevedeni. Kopije koje ovjeravam u ambasadi su na srpskom ili njemackom? Hvala

Sudski tumac ce u Nemackoj prevesti svaki dokument, svoj prevod zakaciti za kopiju vaseg dokumenta i na sve zajedno udariti svoj pecat. Ovakav dokument kopirate i kopije overavate u ambasadi. Znaci u ambasadi se overava kopija nemackih prevoda.Osim u ambasadi to se moze odraditi u bilo kom Rathaus-u u svakom gradu u Nemackoj.Mislim da je overa tamo nesto i jeftijija.

Sudski tumac ce u Nemackoj prevesti svaki dokument, svoj prevod zakaciti za kopiju vaseg dokumenta i na sve zajedno udariti svoj pecat. Ovakav dokument kopirate i kopije overavate u ambasadi. Znaci u ambasadi se overava kopija nemackih prevoda.Osim u ambasadi to se moze odraditi u bilo kom Rathaus-u u svakom gradu u Nemackoj.Mislim da je overa tamo nesto i jeftijija.

Ja sam u Nemackoj kod notara overavala srpske kopije koje je posle prevodilac spojio sa prevodima. Nema potrebe prevode overavati jer imaju pecat sudskog tumaca.

Moje iskustvo je da ne overavaju cirilicne dokumente u Rathaus-u u Nemackoj. Njih overava samo notar i ja sam recimo placala 10e do 10 strana i posle 1eu po strani. To je najpovoljnije sto sam nasla (u pitanju je bio Bon). A i ja sam overavala samo dokumenta na srpskom, koje je prevodilac posle zaheftao za prevode, kao i Milicica_yu.

Zdravo svima drage kolege i koleginice...Ima li neko da je polagao Fachsprache u BW,vidim da je lekarska komora preuzela na sebe taj ispit ali koliko sam videla na njihovom sajtu to nije ni TELC B2C1 Medizin ni PKT iz Freiburga vec nesto trece....Poslala sam im mail da mi malo pojasne to gde da polazem i kako ali nista ne odgovaraju jos...Mislila sam u Heidelbergu da polazem TELC ali vidim da mi za eventualnu aprobaciju nece biti priznat,bar ne za BW...Ako neko zna blize informacije o tome hvala mnogo za pomoc...Pozdrav svima!!!:)

Back