Srpski lekari u Nemačkoj

Draga koleginice, ako se vratite malo unazad na ovom forumu mozete pronaci dosta informacija koje trazite. Ukratko, Sachsen Vam je verovatno najbolja pokrajina za dobijanje aprobacije. Zahtev za aprobaciju mozete skinuti na sajtu Landesdirektion Dresden. Sva dokumenta pripremite kao sto tamo pise, dakle obavezno OVERENE fotokopije svih dokumenata koje ne saljete u originalu, cak i fotokopije pasosa, iako to deluje blesavo. Ako Ste studirali u Bg-u, osim dodatka diplomi, trazice vam naknadno da im posaljete neki dokaz iz kojeg se vidi da je opsta medicina kod nas primarna zdravstvena zastita, traze jos gerijatriju i palijativnu medicinu, sto sam ja jurila u knjizi sa detaljnim planom i programom studija, tako sto sam podvukla teme, njihov opis i broj casova i samo to prevela i poslala zajedno sa overenim fotokopijama stranica iz knjige. Bilo je cimanje, i nimalo jeftino, ali isplatilo se, jer sam dobila aprobaciju bez polaganja bilo kakvog ispita. Sve zajedno sa svim peripetijama i slanjem dopuna u 3 navrata u mom slucaju trajalo je krace od mesec i po dana.
Lekarsko uverenje mozete uraditi u Srbiji i prevesti, ne traze nikakvog specijalnog lekara, niti prevodioca. Overa dokumenata se po mom misljenju najvise isplati o jednom trosku u konzulatu u Beogradu. Tamo odnesete sve originala i fotokopije (po 2 primerka- jedan zadrzavaju) koje zelite da overite, i oni to overe jednim pecatom i naplate 10e. Rade od 9-11, petkom do 10.
Srecno!

Postovana koleginice,interesuje me po kom ste vi planu i programu studirali ?Ja sam studirala po starom,upisala sam fax 1998,tako da nisam sigurna da li fakultet jos uvek ima tu knjigu sa starim planom i programom studiranja.Unapred se zahvaljujem na odgovoru ....Pozz

Ja sam faks upisala '99, tako da je to to... od vestina sve se uci, i lumbalna punkcija i punkcija mokracne besike, cvk meni npr.ne treba, tj.ne ocekuje se od mene da to radim (pedijatrija).

Hvala na brzom odgovoru...Drago mi je sto cujem da ima nekoga iz moje generacije u Nemackoj.Mogu li jos neka pitanja,vezano za knjigu,da ti postavim u privatnim porukama,da ne bih gusila ovde na forumu.Necu mnogo smarati :-)

hvala!

- - - - - - - - - -

sta je to dodatak diplomi, ja sam takodje upisala 98 u Bg, i gde ste koleginice nasli sve te knjige iz kojih ste slali te dopune,ima li ih na fakultetu?

Dodatak diplomi trebalo bi da imas,dobili smo zajedno sa diplomom,mislim da ima neke 3-4 strane,napisani su predmeti sa brojem casova koje smo imali i ocene,a knjiga je kompletan plan i program svih predmeta,trebalo bi da ima na faxu...

Draga koleginice, ako se vratite malo unazad na ovom forumu mozete pronaci dosta informacija koje trazite. Ukratko, Sachsen Vam je verovatno najbolja pokrajina za dobijanje aprobacije. Zahtev za aprobaciju mozete skinuti na sajtu Landesdirektion Dresden. Sva dokumenta pripremite kao sto tamo pise, dakle obavezno OVERENE fotokopije svih dokumenata koje ne saljete u originalu, cak i fotokopije pasosa, iako to deluje blesavo. Ako Ste studirali u Bg-u, osim dodatka diplomi, trazice vam naknadno da im posaljete neki dokaz iz kojeg se vidi da je opsta medicina kod nas primarna zdravstvena zastita, traze jos gerijatriju i palijativnu medicinu, sto sam ja jurila u knjizi sa detaljnim planom i programom studija, tako sto sam podvukla teme, njihov opis i broj casova i samo to prevela i poslala zajedno sa overenim fotokopijama stranica iz knjige. Bilo je cimanje, i nimalo jeftino, ali isplatilo se, jer sam dobila aprobaciju bez polaganja bilo kakvog ispita. Sve zajedno sa svim peripetijama i slanjem dopuna u 3 navrata u mom slucaju trajalo je krace od mesec i po dana.
Lekarsko uverenje mozete uraditi u Srbiji i prevesti, ne traze nikakvog specijalnog lekara, niti prevodioca. Overa dokumenata se po mom misljenju najvise isplati o jednom trosku u konzulatu u Beogradu. Tamo odnesete sve originala i fotokopije (po 2 primerka- jedan zadrzavaju) koje zelite da overite, i oni to overe jednim pecatom i naplate 10e. Rade od 9-11, petkom do 10.
Srecno!
Draga kolegenice, da li ovde pises o Niedersachsen ili mozda o Sachsen Anhalt?! Da li neko ima informaciju o tome da se dobija Approbation bez polaganja ispita tj.da li je nekome upalilo priznavanje diplome bez polaganja Approbation? ! Hvala!

Dragi kolega,

Ako si stvarno cuo da je neko dobio u Sachsen Anhaltu, molim te da me povezete s tim kolegama, jer ovde bas imamo problema sa svim i svacim.je l su te kolege bile po bolonji ili ne? :(

Postovani, da li mozete da napiste sa kojim se sve problemima srecete?! Ja sam neko ko je nasao posao u Sachsen Anhalt posao jos u julu dobila ugovor. Poslala sve papire I jos cekam na Berufserlaubnis. Sada dobijam obavestenje da cu morati Fachspracheprüfung c1 da polazem. Nemam pojma dokle ce ovako ici. Navodnoe bolnica ceka ali ja nikako da odem jer me ne pozivaju da krenem sa poslom vrv dok Berufserlaubnis ne bude gotovo
Da ne pricam da sam papire 3x slala I da mi je jedna viza istekla sada dobijam novi vizu ali nemam pojma sta mi je dalje ciniti. Svaka informacija o toj oblasti mi je drgocena! Hvala!

Srecno!
Draga kolegenice,sve sto si napisala je tako. Ja se nadam da uskoro krecem tamo dda radim. Tj.morala sam to sve odavde da zavrsavam sto se tice Berufserlaubnis-a, a ne kao sto je nekom slucaj da su odmah startovali sa poslom a kasnije im treba dopuna dokumenata. Mozes li da mi kazes gde si u kom gradu I kako si zadovoljna sa vecinom stvari?! Hvala I zelim ti uspesnu karijeru?! :)

Knjigu ti daju/prodaju na faksu kad trazis (ne znam tacno, zato sto sam ja pozajmila od druga koji je vec imao), dodatak diplomi smo svi dobili uz diplomu, a ja u Dresdenu nisam imala bas nikakav razgovor, iako mi je prvo receno da cemo samo neformalno razgovarati da bi proverili znanje nemackog, a zatim kasnije tokom prepiske, da mi je aprobacija odobrena i da nema potrebe ni za kakvim razgovorom.

- - - - - - - - - -

naravno, i ja jos uvek imam mnogo pitanja :-D

aha secam se, to su nam dali i kad smo upisivali fax....hvala....

- - - - - - - - - -

Da li je neko pokusavao da odredjenu Bundesrepublik salje zahtev za aprobaciju ali bez da je dobio posao, nego samoinicijativno? Da li uopste postoji ta mogucnost?

- - - - - - - - - -

opet ja..kakav su Vam status dali, praktikant ili nesto drugo? ako jesu, da li ste zadovoljni platom, koliko dugo cete imati takav status, da li do aprobacije ili samo do C1?
Hvala unapred

- - - - - - - - - -

koleginice krusevac77 , znaci da ste i Vi odmah dobili aprobaciju, da li to znaci da je ne morate polagati ili sta? objasnite mi molim Vas! koji ste status dobili , praktikanta ili nesto drugo i sta je sa jezikom, jesu li Vam trazili C1? Hvala unapred

- - - - - - - - - -

Da li je neko pokusavao da odredjenu Bundesrepublik salje zahtev za aprobaciju ali bez da je dobio posao, nego samoinicijativno? Da li uopste postoji ta mogucnost?

- - - - - - - - - -

opet ja..kakav su Vam status dali, praktikant ili nesto drugo? ako jesu, da li ste zadovoljni platom, koliko dugo cete imati takav status, da li do aprobacije ili samo do C1?
Hvala unapred

- - - - - - - - - -

koleginice krusevac77 , znaci da ste i Vi odmah dobili aprobaciju, da li to znaci da je ne morate polagati ili sta? objasnite mi molim Vas! koji ste status dobili , praktikanta ili nesto drugo i sta je sa jezikom, jesu li Vam trazili C1? Hvala unapred

Kolega Miki, ako vec odmah zelite da predate zahtev za aprobaciju (mada ne vidim zasto bi sebe bespotrebno mucili kada je to drasticno tezi postupak tj potpuno je nelogicno) predajte u Hessen, kod njih je odmah na startu potrebna aprobacija. Ima jos par pokrajina koje traze u startu aprobaciju, ali nisam siguran koje su, za Hessen znam. Za to Vam je u Hessenu potreban i nivo C1 da bi uopste usli u proces aprobacije.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Hvala unapred

- - - - - - - - - -

Kolega, ja sam dobila ugovor I krenula u predaju papira. Nisam mogla da odem dok ne dobijem Berufserlaubnis I to jos uvek cekam. Tako je kod ove bolnice jer nemaju hospitantne nego te odmah zaposle a kako sam imala peoblem sa nasim prevodima I plana I programa nasih studija,jos uvek cekam. A za aprobaciju jos nista ne znam ali sam cula da su nekom bez polaganja aprobacije dali stalnu dozvolu. Nadam se da ce neko imati informaciju o tok pokrajni. Imaa utiaak da se dosta ceka I to u Srbiji ali ce se mozda isplatiti! :)

Sto se tice c1 ispita to se odnosi na tzv Fachspracheprüfung ili Patientkommunikationstest , to je valjda isto. To nije c1 Goethe instituta. A opet je to uslov za Aptobaciju. Meni nijw jasno da li bez ovog testa ne moze da se dobije Berufserlaubnis ili aprobaciju?! Pozdrav!

Drage kolege,
juce sam dobila potvrdu da sam polozila PKT - Fachsprache Medizin C1 (polagala sam u Freiburgu 31.01.2015.). Nakon svega mogu da kazem da ispit nije previse tezak, ali ipak treba odvojiti vreme da se to pripremi ako vec ne radite u Nemackoj. Ljudi sa kojima sam ja polagala su bili vec u Nemackoj, pa pretpostavljam da je njima mnogo lakse da to poloze. Svima koji treba da polazu ovaj ispit u Freiburgu preporucujem da uce iz knjige Deutsch für Ärztinnen und Ärzte, da skinu razne Aufklärungsbogen sa interneta, kao i da koriste sajt www.imed-komm.eu na kome mogu naci pod raznim podnaslovima sve delove ovog ispita (Anamnesegespräch, Arztbrief, Patientenvorstellung, Patientenaufklärung), uz primere za vezbanje sa resenjima.

Molila bih kolege koji su vec u Nemackoj, ili one koji su u Srbiji, a mozda znaju- da li neko zna sta se dogadja u Regierungspräsidium Stuttgart sa aprobacijama? Ja sam sva dokumenta predala jos 11.08.2015. i do sada nista!!!!! Juce sam poslala mejl Frau Holzwarth da prilozim diplomu za PKT i sa njenog mejla dobila automatski odgovor da je ona do daljnjeg nedostupna! Ne znam sta to znaci i da li ce uopste nadalje izdavati radne dozvole ili je sve stopirano, jer bih rekla da je u Nemackoj ogromna navala zbog izbeglica sa istoka i iz Afrike. Da li neko zna da li je moguce povuci dokumenta za aprobaciju iz jedne pokrajine (posto mi nisu odgovorili ni posle 6 meseci-znaci pre nego sto je postupak zavrsen) i predati ih u drugu pokrajinu bez nekih problema?

Takodje me interesuje da li je bilo ko u BW prosao (dobio aprobaciju) bez polaganja GWP?
I da li su kolege u Sachsenu obavezane ugovorom sa bolnicom ili na neki drugi nacin da rade odredjeno vreme u toj pokrajini ili ne?
Pozdrav svima.

Back