Srpski lekari u Nemačkoj

Drage kolege, ako nekog od vas interesuje ortopedija, ali na žalost, odnosi se samo na kolege koje su već u Nemačkoj i/ili imaju makar malo iskustva, neka mi se javi na PM. Na mom odeljenju nam je potreban još jedan asistent, pa me je šef pitao jel znam nekog... Ali, potreban nam je neko ko može u najskorije vreme da počne da radi i da bude skoro potpuno fähig od starta, znači upotrebljiv nemački jezik, poznavanje osnovnog rada na odeljenju (vizite, prijem, Aufklärung, stationsarbeit, pisma i sl), kao i eventualno poznavanje osnova ponašanja u sali, bilo bi idealno... U pitanju je Niedersachsen, opšta bolnica, ne Reha, klinika za ortopediju, sa (za sada) 48 meseci WB Orthopädie und Unfallchirurgie.

Kolega mene interesuje Ortopedija,nisam u Nemackoj ali volontiram na Kl za Traumatologiju i imam osnovna poznavanja.Dali bi mogli da me iskontaktirate na mail mediha_p@live.com

Ma uči i polaži direktno b2 i budi oprezna sa profesorima nemačkog, mnogi su se izbezobrazili i traže uvek načine da izvuku što više novca mogu.

A da konkurišeš možeš i sa usmenom informacijom da se spremaš za b2 ispit i da očekuješ da ga položiš tad i tad, ionako to njima u većini slučajeva ne znači mnogo, proveriće tvoje znanje tokom razgovora. Sertifikat ti treba kasnije, za radnu dozvolu.

Pozdrav kolege, Imam nekoliko pitanja za kolege koje upravo sada apliciraju za posao u Nemackoj i to u Bavarskoj, sto se tice uslova za pocetak rada, koliko vremena su vam dali za C1 , da li polazete nesto od nostrifikacionih ispita pre aprobacije? Pitanje je mozda neumesno ,ali moram da pitam, ali otprilike kolika je ta plata za pocetak i koliko dugo sa takvom platom? Pitam jer sve vise kolega pocinje sa platom oko 500 eura sa uz lacen smestaj i hranu, dok se ne polozi C1. I jos nesto: ima li na forumu nekog ko je kao internista otisao u Nemacku ili da zna barem kako je taj kolega pprosao na pocetku sto se tice priznavanja diplome i specijalizacije? Hvala puno

Kolege, postavio bih jos jednom pitanje u vezi sa specijalizacijom hirurgije....ili su hirurzi toliko zauzeti pa ne stizu da odgovore.
Dakle, ima li iko iskustva sa specijalizacijom hirurgije - obaveze , rad, eventualno slobodno vreme? Smene i dezurstva? Kako se pristupa pocetniku u toj oblasti ? Sve to u poredjenju sa nekom drugom oblascu (npr svojom ako nije hirurgija).
Kako je u vasoj (vasim) ustanovama?

draga koleginice ogiiica, ako sam dobro razumela, vi ste dosli u Nemacku sa porodicom, sa decom? Ja sam isti slucaj, ali se tek spremam. Imam dvoje dece, starije bi trebelo u skolu pa se mnogo brinem oko integracije i jezika. Kolika su Vasa deca i kakva ste iskustva imali? Veliki pozdrav

Kolege, mozda je malo nezahvalno ovo traziti, ali mnogo bi mi znacilo ako bi neko mogao da mi posalje primer kako bi trebalo da izgleda preporuka, s obzirom da imam od koga da uzmem, ali neki od njih zele samo da potpisu jer nemaju vremena sami da sastavljaju. Naravno bez licnih podataka, podrazumeva se. Hvala unapred.

Pozdrav koleginice flajermiki,
ja nazalost ne mogu u potpunosti da Vam odgovorim, moja deca su imala 3 godine i godinu i po, prihvatili su sve glatko i toliko razumno, razumnije od nas odraslih. Idu vec 3 meseca u vrtic, ostaju samo po 3 sata, jer ja ne zelim da ih forsiram dok ne budem morala. Psihicki su to sjajno podneli, ali jezik jos ne govore. E sad, ovo je mali grad, ovde nema mogucnosti za neko intenzivnije ucenje jezika za decu i ne postoje skole za strance, u velikim gradovima je situacija sigurno drugacija.
Veliki pozdrav i srecno!

Da li neko od kolega moze da mi kaze koliko se u prosjeku ceka na vizu. Od kolege sa foruma sam cuo da je njegovo iskustvo oko 7 dana... Da li je to najcesce slucaj? Velika je navala u konzulatu, pa se zakazuje termin za predaju dokumenata, danas se zakazivalo za 23. febrruar. Uprava bolnice me malo pritiska , pa me zanima koliko se najcesce ceka na vizu po predaji dokumenata? Hvala unaprijed.

Da li neko od kolega moze da mi kaze koliko se u prosjeku ceka na vizu. Od kolege sa foruma sam cuo da je njegovo iskustvo oko 7 dana... Da li je to najcesce slucaj? Velika je navala u konzulatu, pa se zakazuje termin za predaju dokumenata, danas se zakazivalo za 23. febrruar. Uprava bolnice me malo pritiska , pa me zanima koliko se najcesce ceka na vizu po predaji dokumenata? Hvala unaprijed.

Ja sam predavao za razliciti vrste viza i uvek ali uvek sam cekao 3 nedelje tj. uvek su me nekako pozvali da je viza gotova 21. dana od predaje dokumenata, ali to je bilo 2012 i 2013, sad kako je ne znam...

E u skorije vreme nisam procitao nista verodostojnije od ove poruke. Ovo je slika i prilika, 101% opisano. I sad ja treba nekome da savetujem da se upusti u pricu Nemacka...

Evo mog iskustva...
Radim na hematologiji sa onkologijom, radim od 7 do 15:30 (cesto ostajem do 16h, duze vrlo retko). Do pre 3 meseca se je desavalo da ostanem potpuno sama na odeljenju i da bukvalno ne stanem celog dana. Sada imam dvoje novih kolega i mnogo je lakse. Ima dezurstvo 1 nedeljno (24h) i najcesce ne izadjem Iz ambulante po 15-ak sati i uvek se pitam hoce li nikad biti drugacije. I tada cesto pomoslim da promenim spezijalizaciju, ali ozbiljno.
Zivim u gradu 35-40 000 stanovnika i na klinici imam oko 135 Internist. kreveta.

Kao sto vidite, kod mene je malo drugacije...

Nista se recimo ja posebno nisam spremao , sve je islo spontano. Prvo standardno , zasto Nemacka , zasto ova klinika , kakva je situacija u Srbiji i slicno. Ali posebno vole kada pokazes interesovanje konkretno za neurologiju , kada se pita nesto konkretno o radu sa neuroloskim pacijentima , rehabilitaciji , bolestima , dijagnostici , specijalizaciji..posebno se moj Sef prijatno iznenadio kada sam mu trazio knjige iz neurologije..recimo sta moze da preporuci za pocetnike i slicno. Takodje nije lose reci da te je neurologija od uvek zanimala tokom studija. Nekada je najbolja odbrana od potencijalnih neprijatnih pitanja upravo postavljati pitanja.. :) Generalno sam uvek imao lepo iskustvo od svega dva razgovora koliko sam ih imao.. :) bas sam prosle nedelje bio u jednoj akutnoj i super je bilo. Puno srece i samo opusteno , bez forsiranja i slicno.. :)

Ja sam preveo diplomu, dodatak diplomi, potvrdu o polozenom drzavnom ispitu. Znam da mi ne vredi prevod iz Srbije, ali sam to uradio kod sudskog tumaca, da bude zvanicno. Smatrao sam, a i cuo sam od nekih kolega, da ozbiljnije uzimaju takve mailove. To me kostalo oko 50e. Skenirao sam to, kao i ÖSD Zertifikat B2 i zajdeno sa Lebenslaufom i Bewerbungom slao kao Attachment u pdf-u. U roku od dvadeset dana i oko 60 poslatih mailova, dobio sam dva poziva na razgovor u Bavarsku, pritom sam lekar bez iskustva.

kolega, kako je proslo na tim razgovorima, sta kazu za C1, aprobaciju?

- - - - - - - - - -

kolega, koliko ste dugo trazili posao, da li ste iskljucivo preko oglasa ili ste slali i samoinicijativna pisma? Hvala

Back