Srpski lekari u Nemačkoj

www.immowelt.de tu sam gledao neke trosobne stanove u Magdeburgu..nema nista dobro ispod 800eu..auto bih nasao na nekom auto placu,, polovan, neki bezbedni Volvo, recimo XC70..vidim da si upucen u stanje u toj pokrajni, kakva je u odnosu na druge,sta mozes jos da mi kazes, i znas li nesto o mestu Bo(umlaut)we ?

Ja ne znam nista o pokrajini, ali npr mi placamo 750 E za stan u okolini Stuttgarta (udaljenost 20 km od grada) sa garazom plus troskovi ali je daleko ispod luksuza koji smo imali u Srbiji (sopstvena velika kuca kupljena licnim radom, evo i ja ne mozu a da se ne pohvalim , da ne kazem prose.....m ).
Mislim da se mi "obicni" clanovi foruma moramo prvo "uziveti" u situaciju kolege Lovac2577 koji ocigledno nije egzistenicijalno ugrozen i verovatno moze sebi da priusti sve navedeno i sa srpskom platom. On zeli da svojoj deci pruzi bolju buducnost i sigurnije odrastanje u ekoloski osvestenoj drzavi (mada mislim da su njegova deca i u Srbiji vec u velikoj prednosti, sem po pitanju zatrovanosti osiromasenim uranom).
Jedino ne verujem da ce manje raditi nego u Srbiji, mada u privatnim praksama je velika navala pacijenata ali striktno radno vreme.

Sa otprilike istom brutom platom moga muza i jednim detetom i ( do nedavno ) nezaposlenom zenom (sa mnom ;)) neto je 3000 i od toga se moze normalno ziveti. Srecom je moj muz imao sluzbeni auto za koji je placao samo neki porez na lizing (BMW 3) a firma placala benzin. Sad ima novo radno mesto i pri kupovini sopstvenog automobila odmah smo se oprostili od Volvoa zbog cena (evo link npr na jedno polovno vozilo http://hedtke.website-autohaus.de/gebrauchtwagen-detail.asp?id=746016 ) a iskreno receno i nepotrebnog luksuziranja. Prvo pravilo kojeg se drze moji poznanici nemci je: umerenost u trosenju pa do teskog "stipsarenja" po cemu su Svabe (BW) opste poznati. Sparati i samo sparati.

I odgovor za kolegu Patologa
Ako mu nekim slucajem priznaju diplomu i specijalizaciju ( vidi Weiterbildunsordnung na npr.http://www.aerztekammer-mainz.de/pdf/weiterbildung/downloads/wbo.ge23.pdf) sto je sasvim moguce ako donese potvrde o broju histoloskih tj. citoloskih preparata koje je pregledao kao i broja uradjenih obdukcija, treba da uzme u obzir da dva, najvise tri specijaliste u proseku godisnje imaju oko 25000 brojeva da pregledaju ( znaci od jedne do xxxx plocica po broju ) plus imunohistohemija plus citologija plus obdukcije ( jako varijabilan broj). Mozda je bolje na Uniklinikama, ja radim u maloj bolnici u Rheinland Pfalzu u vrlo siromasnom Institutu za patologiju. Nisam specijalista, dosla sam sa solidnim radnim iskustvom (kao volonter) iz Srbije gde 13 ljudi radi isti posao ( i idu kuci najkasnije u 13 i 30) kao ovde 2 ( ne idu kuci pre 18 h). Sad spremam GWP pa cemo posle videti sta ce mi biti priznato od specijalizacije iz Srbije.
Moj predlog za Patologa je Skandinavija.
Cesto se pitam zasto i mi nismo tamo otisli, al za sad ostajemo u De, u svakom slucaju bolje od Srbije.

I naravno, cestitke svim kolegama koji su dobili posao, polozili aprobaciju :super:

Sorry zbog opsirnosti posta, ali nekako su me postovi kolege Lovca inspirisali.....

Pozdrav svim kolegama, ja sam ovde nov :)

Radim u jednom domu zdravlja u Beogradu. Polozio sam B2 na Goethe institutu i krenuo da saljem dokumenta tj da konkurisem preko mailova za posao u Nemackoj. Moram da napomenem da sam uglavnom slao prijave za oblast Radillogije posto me to interesuje. Vec posle nekoliko dana dobio sam prvi poziv na razgovor pocetkom decembra tj za 2 nedelje u Frankfurt ( an der Oder ). Radio se o RHÖN-KLINIKUM AG, tacnije Klinikum Frankfurt (Oder). To je mesto na samoj granici sa Poljskom tj Frankfurt na Odri. Nikada nisam bio na razgovoru za posao u Nemackoj, a jos manje u ovom gradu :)
Da li je neko imao iskustava sa ovim nemackim lancem Klinika ili mozda bio bas u ovom mestu? Zanima me sta mogu da ocekujem pa bi bilo kakva informacija bila od koristi. Hvala unapred kolege :)

meni su zakazali samo razgovor a sekretarica me uputila da moram sa chefarzt-om da se dogovorim oko termina hospitacije... voleo bih da pocne odmah da ne dolazim dva puta za nemacku.. a problem mi je i zbog posla ovde u Srbiji... ne znam jel praksa da se uvek u isto vreme dobije obavestenje i o razgovoru i o hospitaciji ? jer meni su eto samo razgovor zakazali za sad..?

Najpre bih hteo da kažem HVAAALA svima vama na ovom forumu na na informacijama i savetima. Prekjuče sam položio GWP:orkestar: i evo mog iskustva sa ispita. Da kažem još da nisam do sada radio Nemačkoj. Ispit sam polagao Tübingenu, BW.
Od literature sam koristio Fallbuch Innere Medizin, Fallbuch Chirurgie i Deutsch für Ärztinen und Ärzte. Koristio sam malo i Handbuch Antomie da se malo upoznam sa nemačkim anatomskim nazivima (a i beše i jeftina knjiga, spuštena sa 35 na 10 € :D). Ispit traje dugo zbog pauzi i čekanja pa se spremite da provedete nekih 5-6 sati tamo... Nosite svoj mantil i stetoskop. Meni su napisali da ponesem i neurološki čekić mada su tamo imali da mi daju. Takođe vam je na raspolaganju i aparat za merenje pritiska.
Kao što ste već možda pročitali u ranijim postovima pacijetnt je glumac. Meni je bila devojka od 15 godina sa bolovima u trbuhu desno. Svi ostali su imali pacijenta sa istim simptomima. U prisusutvu jednog člana komisije radite anamnezu i pregled, sve redom školski kao što smo učili na propedevtici. Takođe uradite i neurološki pregled. Ako se desi da ste nešto zaboravili i ili vas trema malo omete nije strašno (ja sam se posle setio još nekoliko stvari koje nisam uradio).
Onda pišete Bericht. Za to imate bar sat vremena, sedite sami u prostoriji koju vam odrede. Pišete sve iz anamneze, zatim nalaz i na kraju na šta sve sumnjate. Terapiju ne pišete. Onda za svaku dijagnozu pišete koji još simptomi ukazuju na nju ili je isključuju, koju dijagnostiku radite da potvrdite klinički nalaz odnosno isključite neke dijagnoze. Meni je prvo bio na pameti apendicitis (pozitivan Rovsingov, Blumbergov i znak psoasa). Dalje su došli u obzir ginekološki problemi (adneksitis, ekstrauterina trudnoća...), divertikulitis sigme, Kronova bolest, Mekelov divertikulum.... Zatim od dijagnostike krvna slika, sedimentacija, CRP, b-HCG, ultrazvuk, rentgen...
Zatim sledi usmeno predstavljanje pacijenta pred sva tri člana komisije. Možete slobodno da čitate sa papira (njega posle predajete komisiji). Onda traže da uradite neki pregled pred njima. Meni su pitali da im pokažem kako sam odredio pokretljivost baze pluća i kako se izvodi Babinski refleks (njega nisam uradio kod pregleda), kako izgleda pozitivan, kako negativan i šta pozitivan znači.
Sledi usmeni...On traje 45 minuta po kandidatu. Ja sam bi treći po redu pa sam čekao sat i po... Pitanja na usmenom su sva bazirana na sitacijama, tipa dođe vam pacijent sa tim i tim tegobama, šta ćete da radite. Internista me pitao za pacijenta koji ima bolove iza sternuma koji zrače u svim pravcima. Pa onda na ekg mala st eelevacija u svim odvodima, pa smo došli do perikarditisa. Onda me je pitao kako dolazi do začepljenja koronarnih arterija. Zatim pacijent sa bolovima u epigastrijumu i elastičnim trbuhom poput gume. Rekao sam da je u pitanju akutni pankreatitis. Onda me ja navodio do uzroka, bila je u pitanju staza zbog kamena u papili duodenuma. I rekao sama da treba da uradimo ERCP.
Hirurg onda kaže sad izađete ispred zgrade i leži čovek u travi bez svesti, šta ćete da radite. Tu me je malo prošetao kroz Glazgov koma skalu. Onda me je pitao: Dođe vam pacijent u ordinaciju koji je u poslednje dve nedelje dva puta udario levu stranu auta kad je izlazio iz garaže, šta ćete da uradite?. Ja sam rekao da bih prvo proverio vid, na šta je on i ciljao. tj. na oštećenje optičkog nerva i mesto oštećenja.
Na kraju je bio farmakolog koji je ujedno i predsednik komisije. Tu sam se provukao nekako uz dosta sugestija (beše davno farma:rumenko:).... Kaže, Vi ste Hausarzt i idete redom obilazite pacijente raznih profila, šta nosite od lekova za hitna stanja. Počeo sam od analgetika, preko terapije za alergijski šok, kod hipertenzivne krize je hteo da čuje nitroglicerin, iako sam ja pobrojao druge antihipertenzive, zatim benzodiazepine... Onda me je pitao terapiju osteoporoze. Tu nisam mogao da se setim nijednog predstavnika bifosfonata i pitao me je kako se piju, pre ili posle jela, zatim da li u ležećem, sedećem ili stojećem stavu (to iskreno nisam imao pojma) i koja su im neželjena dejstva (tu smo nekako došli do hipokalcemije...).
Uopšte uzev nije bilo nešto teško (više sam ja sebi tremom otežao:roll:). Lakše je verovatno kad neko već radi negde. Ljubazni su dosta i daju sugestije kad vide da zaglaviš negde. Deluje da najviše ciljaju na to kako ćeš da reaguješ i kako razmišljaš u određenim situacijama, gde se naravno ogleda i znanje koje imaš. Bilo nas je četvorica, nas trojica smo položili, a za jednog ne znam on je posle mene polagao....

Na kraju ne mogu a da se ne požalim na RP Stuttgart zbog koga zamalo da mi propadne termin za ispit:poludeo:. Naime, Herr Meinecke mi je poslao tri mejla (prvi da me obavesti do kada da platim, drugi da me opomene da platim jer nisu dobili na vreme uplatu i treći da me brišu sa spiska za aprobaciju u BW) i to sve na pogrešnu adresu umesto na GMAIL.COM slao je na GMAI.COM :dash:, što ja naravno nisam dobio. Kad se nisam šlogirao nedelju dana pred ispit, kad sam mu poslao mejl da pitam šta je sa podacima za uplatu, a on mi odgovara da uplatim taksu do ponedeljka u 7 ujutru da bi me ponovo prijavio za aprobaciju i prikačio i ona tri pogrešno adresirana mejla. Ja mu odgovorim da, pošto je njegova greška u pitanju, hoću u moj prvobitni termin ili ću da se žalim šefu. Samo mi je, bez reči izvinjenja, odgovorio da polažem u mom terminu i da nije video da je pogrešno adresirao jer mu je sistem pokazao da su mejlovi poslati (to što nisu stigli nema veze):eek:.

Izvinjavam zbog podužeg posta.

Najpre bih hteo da kažem HVAAALA svima vama na ovom forumu na na informacijama i savetima. Prekjuče sam položio GWP:orkestar: i evo mog iskustva sa ispita. Da kažem još da nisam do sada radio Nemačkoj. Ispit sam polagao Tübingenu, BW.
Od literature sam koristio Fallbuch Innere Medizin, Fallbuch Chirurgie i Deutsch für Ärztinen und Ärzte. Koristio sam malo i Handbuch Antomie da se malo upoznam sa nemačkim anatomskim nazivima (a i beše i jeftina knjiga, spuštena sa 35 na 10 € :D). Ispit traje dugo zbog pauzi i čekanja pa se spremite da provedete nekih 5-6 sati tamo... Nosite svoj mantil i stetoskop. Meni su napisali da ponesem i neurološki čekić mada su tamo imali da mi daju. Takođe vam je na raspolaganju i aparat za merenje pritiska.
Kao što ste već možda pročitali u ranijim postovima pacijetnt je glumac. Meni je bila devojka od 15 godina sa bolovima u trbuhu desno. Svi ostali su imali pacijenta sa istim simptomima. U prisusutvu jednog člana komisije radite anamnezu i pregled, sve redom školski kao što smo učili na propedevtici. Takođe uradite i neurološki pregled. Ako se desi da ste nešto zaboravili i ili vas trema malo omete nije strašno (ja sam se posle setio još nekoliko stvari koje nisam uradio).
Onda pišete Bericht. Za to imate bar sat vremena, sedite sami u prostoriji koju vam odrede. Pišete sve iz anamneze, zatim nalaz i na kraju na šta sve sumnjate. Terapiju ne pišete. Onda za svaku dijagnozu pišete koji još simptomi ukazuju na nju ili je isključuju, koju dijagnostiku radite da potvrdite klinički nalaz odnosno isključite neke dijagnoze. Meni je prvo bio na pameti apendicitis (pozitivan Rovsingov, Blumbergov i znak psoasa). Dalje su došli u obzir ginekološki problemi (adneksitis, ekstrauterina trudnoća...), divertikulitis sigme, Kronova bolest, Mekelov divertikulum.... Zatim od dijagnostike krvna slika, sedimentacija, CRP, b-HCG, ultrazvuk, rentgen...
Zatim sledi usmeno predstavljanje pacijenta pred sva tri člana komisije. Možete slobodno da čitate sa papira (njega posle predajete komisiji). Onda traže da uradite neki pregled pred njima. Meni su pitali da im pokažem kako sam odredio pokretljivost baze pluća i kako se izvodi Babinski refleks (njega nisam uradio kod pregleda), kako izgleda pozitivan, kako negativan i šta pozitivan znači.
Sledi usmeni...On traje 45 minuta po kandidatu. Ja sam bi treći po redu pa sam čekao sat i po... Pitanja na usmenom su sva bazirana na sitacijama, tipa dođe vam pacijent sa tim i tim tegobama, šta ćete da radite. Internista me pitao za pacijenta koji ima bolove iza sternuma koji zrače u svim pravcima. Pa onda na ekg mala st eelevacija u svim odvodima, pa smo došli do perikarditisa. Onda me je pitao kako dolazi do začepljenja koronarnih arterija. Zatim pacijent sa bolovima u epigastrijumu i elastičnim trbuhom poput gume. Rekao sam da je u pitanju akutni pankreatitis. Onda me ja navodio do uzroka, bila je u pitanju staza zbog kamena u papili duodenuma. I rekao sama da treba da uradimo ERCP.
Hirurg onda kaže sad izađete ispred zgrade i leži čovek u travi bez svesti, šta ćete da radite. Tu me je malo prošetao kroz Glazgov koma skalu. Onda me je pitao: Dođe vam pacijent u ordinaciju koji je u poslednje dve nedelje dva puta udario levu stranu auta kad je izlazio iz garaže, šta ćete da uradite?. Ja sam rekao da bih prvo proverio vid, na šta je on i ciljao. tj. na oštećenje optičkog nerva i mesto oštećenja.
Na kraju je bio farmakolog koji je ujedno i predsednik komisije. Tu sam se provukao nekako uz dosta sugestija (beše davno farma:rumenko:).... Kaže, Vi ste Hausarzt i idete redom obilazite pacijente raznih profila, šta nosite od lekova za hitna stanja. Počeo sam od analgetika, preko terapije za alergijski šok, kod hipertenzivne krize je hteo da čuje nitroglicerin, iako sam ja pobrojao druge antihipertenzive, zatim benzodiazepine... Onda me je pitao terapiju osteoporoze. Tu nisam mogao da se setim nijednog predstavnika bifosfonata i pitao me je kako se piju, pre ili posle jela, zatim da li u ležećem, sedećem ili stojećem stavu (to iskreno nisam imao pojma) i koja su im neželjena dejstva (tu smo nekako došli do hipokalcemije...).
Uopšte uzev nije bilo nešto teško (više sam ja sebi tremom otežao:roll:). Lakše je verovatno kad neko već radi negde. Ljubazni su dosta i daju sugestije kad vide da zaglaviš negde. Deluje da najviše ciljaju na to kako ćeš da reaguješ i kako razmišljaš u određenim situacijama, gde se naravno ogleda i znanje koje imaš. Bilo nas je četvorica, nas trojica smo položili, a za jednog ne znam on je posle mene polagao....

Na kraju ne mogu a da se ne požalim na RP Stuttgart zbog koga zamalo da mi propadne termin za ispit:poludeo:. Naime, Herr Meinecke mi je poslao tri mejla (prvi da me obavesti do kada da platim, drugi da me opomene da platim jer nisu dobili na vreme uplatu i treći da me brišu sa spiska za aprobaciju u BW) i to sve na pogrešnu adresu umesto na GMAIL.COM slao je na GMAI.COM :dash:, što ja naravno nisam dobio. Kad se nisam šlogirao nedelju dana pred ispit, kad sam mu poslao mejl da pitam šta je sa podacima za uplatu, a on mi odgovara da uplatim taksu do ponedeljka u 7 ujutru da bi me ponovo prijavio za aprobaciju i prikačio i ona tri pogrešno adresirana mejla. Ja mu odgovorim da, pošto je njegova greška u pitanju, hoću u moj prvobitni termin ili ću da se žalim šefu. Samo mi je, bez reči izvinjenja, odgovorio da polažem u mom terminu i da nije video da je pogrešno adresirao jer mu je sistem pokazao da su mejlovi poslati (to što nisu stigli nema veze):eek:.

Terapije osteporoze , pa naravno, nemacki svrseni lekari odmah po zavrsetku studija lece osteporozu svakodnevno, kakva nebuloza, pa oni nisu normalni, pa nije to specijalisticki, mislio sam da takve gluposti i sitnice ne pitaju, tja dobro , sad jos treba da odlucim da li cu i to da ucim ili ne...
Nego svaka cast za ispit, i puno hvala za opsiran post sa puno korisnih detalja. To je prava pomoc sapatnicima sa foruma. Sve najbolje nadalje u trazenju posla itd., nadam se samo da se sad kad si polozio ne vracas u Srbiju , po principu ´´polozio sam pokazao sam sta znam i da mi je diploma ekvivalentna sa nemackom dragi nemci Vama hvala za sve ali idem ja sad kuci ´´ :rotf:

meni su zakazali samo razgovor a sekretarica me uputila da moram sa chefarzt-om da se dogovorim oko termina hospitacije... voleo bih da pocne odmah da ne dolazim dva puta za nemacku.. a problem mi je i zbog posla ovde u Srbiji... ne znam jel praksa da se uvek u isto vreme dobije obavestenje i o razgovoru i o hospitaciji ? jer meni su eto samo razgovor zakazali za sad..?

pisi odma sekretarici tog Chefarzt-a i pitaj da li bi mogao posle tog razgovora da odradis i hospitaciju jednu nedelju ili koliko mozes da izostanes sa posla u DZ. Pitaj da li mogu da ti nesto ponude tipa smestaj ili slicno tokom hospitacije. Ako ne mogu moraces sam da placas boravak za vreme hospitacije tamo. Imaj na umu da je hospitacija od 2-3 dana ili nedelju dana od prednosti i za njih da vide tvoje znaje i strucno i jezika , pa onda mogu bolje da odluce hoce li ti ponuditi posao ili praktikum ili nista. Ajd puno uspeha, i izvestavaj o ishodu

Poslednja izmena:
dogovorio sam se sa chefarztom pre neki dan da odmah posle razgovora ostanem mesec dana na hospitaciji i da on nema nista protiv. ali da mi ne mogu platitit smestaj vec da to sve moram sam da se snadjem. Uglavnom rekao mi je da ce odmah posle razgovora da mi kaze da li sam primljen.

Postovane kolege,

Molim za malo pomoci! Kako aplicirati za posao,tj. da li slati mailove odmah na oglas Assistenzarzt ili mi iz Srbije moramo nekako drugacije? Slusala sam od kolega koji su tamo da su ih odmah primili sa Berufserlaubnis na punu platu,ali svako ko mi prepricava svoje iskustvo kao da nesto izostavi, uvek nedostaje neka kockica da sve slozi. Kako poceti?

Ne mogu a da ne prokomentarisem ovaj podvig! Znaci ovako netso je ipak moguce i to cak i u BW :D! Epic! Nevera! Svaka ti cast! Dao si nam svima izvanrednu motivaciju! Puno uspeha u daljem radu i samo napred!

Postovani kolega,
ja mislim da nije pametno da saljete na otvorene konkurse jer tu aplicira brdo njih, koji su u prednosti u odnosu na nas.Ja sam konkurisala na ww.kliniken.de. Krenula abecednim redom i svim bolnicama koje imaju anesteziju slala svoju aplikaciju.Naravno napisala sam jedno propratno pismo i samo to slala.Stigla sam do slova S.Znaci sve redom sigurno sam oko 500 aplikacija poslala i nigde na otvoren konkurs.POzvali su me na dvodnevnu hospitaciju, prvo odbili pa za nedelju dana ponudili posao.I prvog decembra pocinjem da radim.Eto to je moje iskustvo.Nadam se da sam bar malo pomogla.
Molim za malo pomoci! Kako aplicirati za posao,tj. da li slati mailove odmah na oglas Assistenzarzt ili mi iz Srbije moramo nekako drugacije? Slusala sam od kolega koji su tamo da su ih odmah primili sa Berufserlaubnis na punu platu,ali svako ko mi prepricava svoje iskustvo kao da nesto izostavi, uvek nedostaje neka kockica da sve slozi. Kako poceti?[/QUOTE]

Back