Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav cenjene kolege! :) Posle više dana iscrpnog čitanja ove teme, i mi odlučili da se uključimo. Zahvaljujemo se svima koji su nesebično delili svoja iskustva, informacije i literaturu na ovom forumu. Dakle, moja buduća Frau i ja smo u procesu učenja jezika, uskoro odlazimo u Austriju da pohadjamo ubrzani B2 kurs. Koliko smo shvatili, ÖSD diploma je definitivno priznata?! Traže nam da polažemo ulazni test. Ako neko ima iskustva sa tim testovima, molimo Vas da podelite iskustva. :) Nadamo se da nisu naročito zahtevni...

Pa olaksava puno stvari , kao npr. boravak u DE..ne zavisite od radnog ugovora i mozete da budete dugo koliko zelite. Po meni jos bitnije je , gde su studije zavrsene i da li je to u potpunosti priznato u DE. Sa druge strane postoje pokrajine gde je toliki nedostatak lekara da se odmah dobija Aprobacija...ima puno faktora , sve zavisi sta zelite i gde zelite. A i ima i ljudi koji samo zele sto pre da upadnu u sistem a kasnije promene specijalizaciju , kliniku pa i pokrajinu. I ja sam na pocetku hteo odredjenu specijalizaciju koja mi se svidja , veci grad itd...ali se na kraju potpuno drugacije zavrsilo. Po meni je najbitnije sto pre uci u sistem , ne gubiti vreme i steci iskustvo , ostalo ide svojim tokom..retko ko prokocka sansu koju je dobio.

Tokom polaganja Aprobacije mogao sam da vidim od drugih kolega iz arapskih zemalja kako se bore , pricali su jedno 5x losije od mene , gresili..ali jednostavno zelja za ostankom i radom ovde su prevagnuli , toliko su se trudili da sve to objasne da mi je na kraju bilo neverovatno...a na poslu ne sumnjam da su se pokazali i na kraju se sve isplatilo. Kapa dole..

Pozdrav svima..
posto sam sa ovog foruma dobila dosta korisnih informacija, sada cu ja kratko da izlozim svoje iskustvo, mozda bude nekom od pomoci:-)
Kada sam polaozila B2, pocela sam s trazenjem posla i pisanjem CV- greska, treba jos prije poceti gledati oglase i polako pisati CV. Pokusala sam preko agenata, jako su neodgovorni, svi samo obecavaju extra mjesta....ustvari, rade za svoj interes! Tu sam takodje izgubila puno vremena. Posao sam nasla tako sto sam na google maps ukucala Deutschland Klinike i onda vam izlete sve moguce klinike iz cijele zemlje, odaberete regiju. tj. kliniku i odete na Stelleangebote i posaljete CV. Kada sam dobila mjesto (u BW), moja klinika je organizovala ljekarski pregled, zivjela sam mjesec dana na klinici dok nisam nasla stan, pomogli su mi oko svega moguceg, stalno sam ih zivkala i slala mejlove za sve moguce i pitala. Na zalost, i ako sam konkurisala za mjesto Assistentarzt, morala sam po nekom zakonu biti primljena kao praktikant, srecom , plata je 3000€ bruto,s tim sto moram polagati Aprobaciju u roku od godinu dana. Naravno , predhodno sam polozila PKT kod famozne Fr. Holzwarth, koja je moram priznati, bila izuzetno prijatna.
Na klinici ima puno Rumuna, Bugara, Grka... i jedan je bio otpusten, ne zbog posla, nego jer se nije uklapao u sredinu, tj. nije se smjeskao, bio je uvijek ozbiljan i sutljiv, nije isao na rucak sa ostalim kolegama.... Naravno, prvih 1-2 mjeseca, nista nisam razumjela, bila mi je teska konfuzija, poslije nadodje, kolege su ljubazne i strpljive i hoce pomoci, pogotovu njemci. Poenta: bitno je naci bilo kakvo mjesto, a onda mozete da birate ....
pozz i sretno!

Jel se prijavio neko skoro za Gleichwertigkeitsprüfung u BW? Da li je neko dobio informacije tj. ponude termina za GWP od Regierungspräsidium-a Stuttgart tj. kada su sledeci termini u ovoj godini ili pocetkom sledece godine za GWP? Trebalo bi da se prijavim u skorijoj buducnosti ali ne bih da pozurim ali ni da zakasnim, pa rekoh da pitam ovde ako se neko skoro prijavljivao. Inace sam dobio od ´´Amtsrätin´´ Gdje. Holzwart da mi diploma nije usaglasena sa nemackom, da su deficiti toliki da se ne mogu nadoknaditi kroz praksu i da moram ucestvovati na GWP, da mogu da podnesem zahtev za uporedjivanje studija sa nemackim programom studiranja itd. i bla bla. I vrlo bih se iznervirao da vec nisam znao da ce odgovor takav biti. Unapred hvala na odgovorima
Niko ne odgovara. Znao sam, svi pobegose iz Baden-Württenberg-a :hahaha:

I ja imam slican slucaj. Polozila sam marta i jos uvek trazim posao. Mislim da situacija nije vise tako idealna, cini mi se da je malo teze, ali moze da se pronadje. Verovatno tu ima istine, da je preko leta sve to islo sporije jer je izasla nova klasa njihovih lekara. Oni ce se uskoro namestiti negde, pa ce za nas ostati da podelimo sta niko nece :) Moje misljenje je da ces lakse naci sam posao, agentima se ne zuri. Nego sedi otvaraj sve redom klinike i salji gde god ima otvoren konkurs. Ja sam dobila poziv za par razgovora i sve iz Niedersachsena. Znaci nije nemoguce, a poslala sam 150 prijava i vise. I sigurno ces cuti i dobrih i losih iskustava, al sta da se radi. Moras sam da se probijes i snadjes.

Hvala puno na odgovoru, izgleda nista dok covek sam ne krene i zasuce rukave.

1. Da li je u teoretski moguće polagati GWP bez prethodnog iskustva u DE, tj da li postoji mogućnost da se neko recimo direktno iz Srbije prijavi za polaganje GWP?
2. Da li u onim pokrajnama koje traže položen PKT prvo mora da se položi PKT, pa tek onda GWP?
3. Da li je moguće prijaviti se za PKT direktno iz Srbije i polagati ga, bez radnog iskustva u DE (osim što je naravvno verovatno daleko teže)?

Postovane kolege,

uskoro zavrsavam studij medicine i imam velike ambicije za rad u Nemackoj. Zanima me da li je moguce stazirati u Nemackoj i tamo poloziti strucni ispit ili se to mora odraditi u Srbiji pa tek onda aplicirati za Nemacku? Inace, imam i Hrvatski pasos... Unapred hvala na odgovoru!

Mozes odmah polagati u Banja Luci, krajem svakog mjeseca imas strucni ispit. Oko 150€ kosta

Pozdrav svima na ovom divnom i jako korisnom forumu!
evo,imam i ja jedno pitanje da postavim ukoliko neko moze i zna da mi odgovori.
Kao i svi ovde,ja i suprug planiramo za Nemacku sto pre.Moj suprug je stomatolog,zavrsio je u Srbiji ,inace italijan i naravno ima EU pasos (sto je vrlo bitno i olaksavajuce koliko citam Vase postove)!ZAvrsio je stomatologiju regularno 6 godina,staz godinu dana,polozen drzavni ispit,clan lekarskog drustva.Jedini nas problem je sto je on upisan na univerzitet preko grupe studenata iz Lugana.Pokusao je ovde da nostrifikuje diplomu u Italiji,ali nije uspeo.Dobio je i validnost diplome iz ambasade i univerziteta,imao je svu dokumentaciju koju su trazili,ali nikako.Da li neko moze da mi kaze da li bi u Nemackoj imao problema zbog toga?Da li se proverava negde kada se izdaje radna dozvola ili kako?hvala svima unapred na odgovoru

Pozdrav svima..
posto sam sa ovog foruma dobila dosta korisnih informacija, sada cu ja kratko da izlozim svoje iskustvo, mozda bude nekom od pomoci:-)
Kada sam polaozila B2, pocela sam s trazenjem posla i pisanjem CV- greska, treba jos prije poceti gledati oglase i polako pisati CV. Pokusala sam preko agenata, jako su neodgovorni, svi samo obecavaju extra mjesta....ustvari, rade za svoj interes! Tu sam takodje izgubila puno vremena. Posao sam nasla tako sto sam na google maps ukucala Deutschland Klinike i onda vam izlete sve moguce klinike iz cijele zemlje, odaberete regiju. tj. kliniku i odete na Stelleangebote i posaljete CV. Kada sam dobila mjesto (u BW), moja klinika je organizovala ljekarski pregled, zivjela sam mjesec dana na klinici dok nisam nasla stan, pomogli su mi oko svega moguceg, stalno sam ih zivkala i slala mejlove za sve moguce i pitala. Na zalost, i ako sam konkurisala za mjesto Assistentarzt, morala sam po nekom zakonu biti primljena kao praktikant, srecom , plata je 3000€ bruto,s tim sto moram polagati Aprobaciju u roku od godinu dana. Naravno , predhodno sam polozila PKT kod famozne Fr. Holzwarth, koja je moram priznati, bila izuzetno prijatna.
Na klinici ima puno Rumuna, Bugara, Grka... i jedan je bio otpusten, ne zbog posla, nego jer se nije uklapao u sredinu, tj. nije se smjeskao, bio je uvijek ozbiljan i sutljiv, nije isao na rucak sa ostalim kolegama.... Naravno, prvih 1-2 mjeseca, nista nisam razumjela, bila mi je teska konfuzija, poslije nadodje, kolege su ljubazne i strpljive i hoce pomoci, pogotovu njemci. Poenta: bitno je naci bilo kakvo mjesto, a onda mozete da birate ....
pozz i sretno!

Vau , zanimljivo iskustvo , narocito plata za BW , jos nisam cuo da je neko toliko dobijao u BW, svaka cast. Ja sam mislio da sam dobro prosao sa 1500e mesecno. Meni daju toliko a ja sve placam sam, doduse oni su mi pomogli u trazenju stana (450e sa svim troskovima, 1,5 soban stan). Sta se ovde na forumu spominjalo je obicno 500e ili cak volonterski, a neke kolege su spominjale da cak ni smestaj ni hranu nisu dobijale u BW. Nego koleginice ako ste jos na forumu interesuje me svi detalji oko regulisanja statusa sto se tice Berufserlaubnis tj. koje aktivnosti ste smeli da radite a koje ne? Jer u Berufserlaubnis pise nije dozvoljena aktivnost Assitenzarzt kao ni Weiterbildung. Ajd Weiterbildung mi nije bitno dok ne polozim GWP gubim to vreme ali nije toliko bitno. Nego polako dolazi vreme da pocnem sam da radim, za GWP nisam jos spreman, a u mojoj klinici ako ne budem mogao samostalno da radim tj. ako ne mogu da radim aktivnosti Assistenzazt-a (jer tako pise u BE) i ako neko mora stalno da me nadgleda tj. ako mentor mora stalno da je samnom(sto u praksi vec nije slucaj), nisam im potreban. Kako ste vi uspeli da usaglasite to sto pise u BE i realnost? Posto je BE eingeschränkt za produzenje BE jel mora Chef ili klinika da navede na koje ´´fachliche´´ aktivnosti zele da moja BE bude eingeschränkt ili kako to ide. I ja sam inace Praktikant im ärztlichen Dienst :) Hvala unapred na odgovoru i pozdrav

Poslednja izmena:
Vau , zanimljivo iskustvo , narocito plata za BW , jos nisam cuo da je neko toliko dobijao u BW, svaka cast. Ja sam mislio da sam dobro prosao sa 1500e mesecno. Meni daju toliko a ja sve placam sam, doduse oni su mi pomogli u trazenju stana (450e sa svim troskovima, 1,5 soban stan). Sta se ovde na forumu spominjalo je obicno 500e ili cak volonterski, a neke kolege su spominjale da cak ni smestaj ni hranu nisu dobijale u BW. Nego koleginice ako ste jos na forumu interesuje me svi detalji oko regulisanja statusa sto se tice Berufserlaubnis tj. koje aktivnosti ste smeli da radite a koje ne? Jer u Berufserlaubnis pise nije dozvoljena aktivnost Assitenzarzt kao ni Weiterbildung. Ajd Weiterbildung mi nije bitno dok ne polozim GWP gubim to vreme ali nije toliko bitno. Nego polako dolazi vreme da pocnem sam da radim, za GWP nisam jos spreman, a u mojoj klinici ako ne budem mogao samostalno da radim tj. ako ne mogu da radim aktivnosti Assistenzazt-a (jer tako pise u BE) i ako neko mora stalno da me nadgleda tj. ako mentor mora stalno da je samnom(sto u praksi vec nije slucaj), nisam im potreban. Kako ste vi uspeli da usaglasite to sto pise u BE i realnost? Posto je BE eingeschränkt za produzenje BE jel mora Chef ili klinika da navede na koje ´´fachliche´´ aktivnosti zele da moja BE bude eingeschränkt ili kako to ide. I ja sam inace Praktikant im ärztlichen Dienst :) Hvala unapred na odgovoru i pozdrav

Cao,
Moje zvanje je Ärztin i.P. Sta radim? Hm...dobro pitanje...ni meni nije bilo jasno u pocetku sta smijem a sta ne smijem, a ni mojim predpostavljenim! Uglavnom radim sve s tim da npr neku "ozbiljniju " terapiju ne mogu ili mogu u konsultaciji sa nekim da propisem, ne radim ocitavanje EKG-a, Belastung EKG, ultrazvuk, otpuste koje napisem bi trebao neko da mi kao provjeri je li sve ok napisano. Cesto se desi da u nedostatku vremena to niko ne odradi i da se samo proslijedi bez provjeravanja :). Naravno jos ne mogu dezurati. Ugovor je na 2 godine s tim da moram u roku od godinu dana da polazem ispit.
Eh sad jedno pitanje za tebe..... Imas li ikakve informacije o tome kakav je GWP, sta treba osim Interne, farme i hirurgije uciti? Za koliko se moze spremiti? Treba li kakve prijavne dokumente slati?? Ja sam poslala e-mail Frau Holzwarth i odgovorila mi je samo da sam na spisku?? da ce mi javiti kad ce biti termin i da joj vise ne postavljam pitanja vezana za ispit dok mi ne javi! To je bilo prije mjesec dana. Pozz
P.S. Ovo 3000 je bruto naravno :cool:

Znam dosta kolega koje su dobile odmah u Sachsen , Sachsen Anhalt..

Izgleda da ja ne umem da pisem na ovom forumu jos :D Molim vas kolega da me povezete nekako s tim ljudima koji su dobili odmah aprobaciju u Sachsen Anhaltu jer je ovde potpuno ludilo. je l su te kolege studirale po Bolonji ili ne :D . Polaze se ovde gomila ispita,tako sam cula,a trenutno sam u procesu uporedjivanja diplome :D Tako da ako ima nekog resenje ili neke fore da uspem da dobijem bez polaganja,a ovde se polaze 5 ispita, Hilfeeeeeeeeeee :D

Unapred zahvalnaaa

Kolege, od bolnice sam dobila Antrag auf Anerkennung von ärztlichen Tätigkeiten im Ausland, koji treba da pošaljem u komoru. Da li neko od vas ima iskustva sa slanjem tog dokumenta tj. u kom momentu se šalje, šta još ide uz njega i slično?

Ej,koleginice,jos se se snalazim sa forumom, a ovo dole sam tebi na psiala.to je samo jedan papir koji saljes u Landespruefungsamt sa ostalim papirima,kako bi usla u proces za dobijanje Aprobacije odnosno Beruferlaubnisa.

Juce sam polozila aprobaciju u Hanoveru Nidersachsen.Prijavila sam ispit jos u decembru po starom.bio je hirurg i internista u komisiji,pitaju uopsteno bol u grudima sta sve moze biti i dijagnodtika.Hirurg pita dezinfekciju i sterilizaciju!!!!Faze zarastanja rane i komplikacije ingvinalna hernija i operacione tehnike,pAVK.Internista je bio ok samo krupne stvari bol u trbuhu kako bi pregledala pacijenta,dif.dg.

" Na zalost, to sam vec uradila i posle 8meseci radnog iskustva u nemackoj pokrenula zahtev za uporedjivanje diplome i broja casova. Znam, pozurila sam, bolje je bilo da sam sacekala jos godinu dana da prikupim jos malo iskustva. Da li mogu taj zahtev sada stornirati? Ili bi tim korakom vece iritacije izazvala. Nisam razumela, koji je drugi nacin da se ode na Gleichwertigkeitsprüfung? Mislila sam da je podnosenje zahteva ovavezno, tj.da bez toga ne mozes izaci na ispit? Dakle kako zakazati ispit bez rezultata od gutachter-a? Mozete li mi mi malo pojasniti kako na ispit bez podnosenja zahteva? Pozdrav sa istocnog mora

- - - - - - - - - -

da li neko ima iskustva sa MDIAN-Klinikama?

Back