Pozdrav svima..
posto sam sa ovog foruma dobila dosta korisnih informacija, sada cu ja kratko da izlozim svoje iskustvo, mozda bude nekom od pomoci:-)
Kada sam polaozila B2, pocela sam s trazenjem posla i pisanjem CV- greska, treba jos prije poceti gledati oglase i polako pisati CV. Pokusala sam preko agenata, jako su neodgovorni, svi samo obecavaju extra mjesta....ustvari, rade za svoj interes! Tu sam takodje izgubila puno vremena. Posao sam nasla tako sto sam na google maps ukucala Deutschland Klinike i onda vam izlete sve moguce klinike iz cijele zemlje, odaberete regiju. tj. kliniku i odete na Stelleangebote i posaljete CV. Kada sam dobila mjesto (u BW), moja klinika je organizovala ljekarski pregled, zivjela sam mjesec dana na klinici dok nisam nasla stan, pomogli su mi oko svega moguceg, stalno sam ih zivkala i slala mejlove za sve moguce i pitala. Na zalost, i ako sam konkurisala za mjesto Assistentarzt, morala sam po nekom zakonu biti primljena kao praktikant, srecom , plata je 3000€ bruto,s tim sto moram polagati Aprobaciju u roku od godinu dana. Naravno , predhodno sam polozila PKT kod famozne Fr. Holzwarth, koja je moram priznati, bila izuzetno prijatna.
Na klinici ima puno Rumuna, Bugara, Grka... i jedan je bio otpusten, ne zbog posla, nego jer se nije uklapao u sredinu, tj. nije se smjeskao, bio je uvijek ozbiljan i sutljiv, nije isao na rucak sa ostalim kolegama.... Naravno, prvih 1-2 mjeseca, nista nisam razumjela, bila mi je teska konfuzija, poslije nadodje, kolege su ljubazne i strpljive i hoce pomoci, pogotovu njemci. Poenta: bitno je naci bilo kakvo mjesto, a onda mozete da birate ....
pozz i sretno!