Srpski lekari u Nemačkoj

Kolega, Gleichwertigkeitsprüfung morate polagati u svakom slucaju. Samo EU gradjani dobijaju Approbation automatski. Specijalizacija se ne priznaje, koliko sam ja informisan, ali ipak odvojite malo vremena i pogledajte sve postove. To za C1 jos uvek ne stoji, bar u nekim republikama.

Drage kolege, ostadoh dužna rokove.
Regierug Oberbayern je u mom slučaju bio brz. Predala sam dokumenta 11.04., neku dopunu sam im slala 28.04., a završili su 06.05.
Ambasada: predala 05.06.
Sa poslodavcem zajedno smo ih malo isforsirali. Tako sam sama I otišla na ambasadu čim sam dobila info iz De da je poslato 03.07. Uzeli su mi pasoš, pitali kad putujem i tako dobih vizu 05.07.
Počela sam da radim 07.07.
Pitanje za one koji su već ovde, da li su se sami prijavljivali u lekarsku komoru, da li mora?

Postoje primeri kolega koji su u nekim pokrajinama (Sachsen, npr) dobijali aprobaciju bez polaganje bilo kakvih dodatnih ispita. Ovo ne znaci da je bilo automatski, to nije moguce, nego tek nakon uvida u njihovu dokumentaciju (a u ova dva slucaja koja ja znam, rec je o mladim kolegama koji su studirali po Bolonji i odmah nakon zavrsenog staza otisli u Nemacku, dakle bez radnog iskustva), sto traje 2-3 meseca, ali ima primera i da je bilo mnogo brze.
Specijalizacija se ne priznaje automatski, a obzirom da najcesce traje bar godinu dana duze, to je neki minimum koji se mora doraditi tamo. Realno, mozda i malo duze, ako procene da nisu savladane jos neke vestine/oblasti. Ali kazu da je tamo specijalisticki "luk i voda" u odnosu na ispit kod nas (citiram koleginicu koja je odavde otisla kao specijalista sa 10 godina iskustva, predavac na fakultetu i sl, ne znam da li je zaista tako).

Da li neko zna šta je sve potrebno za dobijanje Berufserlaubnis-a u Schleswig-Holstein? Vladomed ako si još uvek aktivan na forumu bio bih ti zahvalan ukoliko možeš da mi pomogneš oko tvog iskustva u vezi sa papirologijom. Ako još neko radi u ovoj pokrajini i zna šta je sve potrebno može da me kontaktira preko mail-a marjan.mladenovic@live.com. Dobio sam ponudu za posao u ovoj pokrajini bez agencija, pomoći prijatelja ili bilo čega, konkurisao sam na oglas za posao, pozvali me na hospitaciju 4 dana i nakon toga mi ponudili ugovor. Ne gubite nadu,nije lako ali moguće je uz malo kidanja živaca. Veliki pozdrav svim kolegama
Ako nekome treba pomoc ili savet u vezi pokrajne Schleswig-Holstein, tu sam da pomognem. Znam da jedan deo kolega, cast izuzecima, nakon odlaska jednostavno je imun na pitanja i probleme drugih.
Inace, pri trazenju posla, uvek je moja preporuka sajt kliniken.de. Klinike trazite pod Ort ili PLZ i kad vam izadje cela lista, otvarajte sajt svake klinike i onda strazite Karriere, ili Stellenangebote i saljite svima.
Bitno je da udjete u sistem, lako cete posle promeniti Weiterbildung ili mesto. Srecno svima.

maja377,

Meni je na klinici rečeno da moram da se prijavim, tako da sam to i uradila. (Jer je i ovde potrebno sakupljati bodove, CME). Ja sam on line nasla formular i tako se prijavila.. Sigurno je to moguće i za tvoju regiju..

Pozdrav

Drage kolege, ostadoh dužna rokove.
Regierug Oberbayern je u mom slučaju bio brz. Predala sam dokumenta 11.04., neku dopunu sam im slala 28.04., a završili su 06.05.
Ambasada: predala 05.06.
Sa poslodavcem zajedno smo ih malo isforsirali. Tako sam sama I otišla na ambasadu čim sam dobila info iz De da je poslato 03.07. Uzeli su mi pasoš, pitali kad putujem i tako dobih vizu 05.07.
Počela sam da radim 07.07.
Pitanje za one koji su već ovde, da li su se sami prijavljivali u lekarsku komoru, da li mora?

maja377,

Meni je na klinici rečeno da moram da se prijavim, tako da sam to i uradila. (Jer je i ovde potrebno sakupljati bodove, CME). Ja sam on line nasla formular i tako se prijavila.. Sigurno je to moguće i za tvoju regiju..

Pozdrav
Hvala puno koleginice @SalmanRushdie
Moraću da im napišem neki mail, da vidim kako stvari stoje. Bilo bi idealno kad bi mogla da se prijavim on-line 

Drage kolege, da li neko iz Sachsen-Anhalta zna da mi kaze da li je potrebna potvrda iz Landesprüfungsamt za prijavljivanje u Ausländerbehörde? Rekli su mi da moram da se prijavim u roku od 5 dana cim stignem tamo, a ja sam poslala dokumenta u Landesprüfungsamt pre 3,4 dana,a to se valjda malo duze ceka, kao i sve u ovoj pokrajni.Idem prvo na hospitaciju dok mi ne stigne Beruferlaubnis,zato mi nije stigla jos ta potvrda ,a cula sam da cu na Beruferlaubnis da cekam 2-3 meseca. Cula sam da su neke kolege tek sa tom potvrdom isle da se prijave tamo? I jos jedno pitanje, da li se mi upisujemo u lekarsku komoru i kada to treba da uradimo? Dosta sam listala ovaj forum i presla sam pola foruma,a nisam uspela da nadjem nista detaljno o birokratiji tamo i zabolela me glava, a imala sam i problema sa uclanjenjem na isti,tako da se nadam da neko nesto zna o ovome. Ono sto ja mogu da pomognem je da kazem kolegama da nisam jos cula da nekome trazi C1 osim Hessena zasad,jer sam videla da se dosta ljudi uplasilo. Vise traze Sprachtest i cini mi se da ce u tom smislu poostravati.

Kolege, ima li neko ko je studirao u Beogradu i predavao dokumenta za aprobaciju? Traze mi dopunu dodatka diplomi, jer nije jasno koliko smo imali opste medicine, gerijatrije, palijativne medicine i organizaciju zdr.sistema, javno zdravlje i sl. Ja se uzdam da ce gospodja Branislava sve znati, ali ipak bih da se informisem sto bolje. Celo prepodne prekopavam po glavi gde smo to sve slusali... Svaka pomoc je dobrodosla ;-). Hvala!

Nova sam na forumu, Ali vas duze vreme pratim i Muslim da ste super. Dobila sam poziv za razgovor u Niedersachsen za anesteziologiju. Trebam uskoro da inem, pa mi je malo frka i zbog jezika,nezam dal cu da ispadnem glupa,da ih ne razumem a Opet neznam ni kako izgleda razgovor. Znam da ste o Tomé pisali,Ali ako IMA neko reci utehe bila BI mu zahvalna

Normalno je da ti je frka, svi smo to prosli...savetujem ti da sednes i (najbolje sa nekim, ako je moguce) provezbas malo kako bi se predstavila, sta bi ispricala o svom dosadasnjem radnom iskustvu, ako ga imas. ako nemas, oni to vec znaju iz tvog cv-ja. Pitace te i za porodicu i da li bi dosla sama ili sa nekim... svakako budi spremna i da ih zamolis da malo sporije pricaju, ako ne uspevas da pratis...i uopste- sta gos ti nije jasno, pitaj. Razmisli i sta bi prihvatila, tj.da li za tebe dolazi u obzir hospitacija ili nesto sl, da znas sta da kazes ako ti ponude. Pregledaj dobro sajt klinike, da bi mogla da pokazes da si zaista zainteresovana. Mene su pitali da li sam konkurisala jos negde, ja sam rekla da naravno jesam, ali da nema mnogo pozicija koje mi na taj nacin odgovaraju, i nisam propustila da naglasim da sam vrlo zainteresovana i sefu, i kasnije kad sam stigla u Bg, gospodji iz HR-a koja je takodje bila na razgovoru. O svom medicinskom znanju ne treba da brines, oni pre svega zele da vide kakva si ti, da li si neko ko se uklapa u njihov koncept. najcesce je taj koncept - ljubazan, kulturan, vedar i neko ko je spreman da uci. Srecno!

Da li neko zna koja je procedura, kada se dodje u De, oko dobijanja boravisne dozvole?

Ja sam dobila vizu na 3 meseca (pretpostavljam kao i svi). E sada - interesuje me da li je dovoljno da se u ta 3 meseca preda zahtev za boravisnu dozvolu ili mora do tada vec da bude odobren zahtev?

Meni se nesto oteglo dobijanje Berufserlaubnis-a (trenutno sam na hospitaciji) pa me brine da li cu to sve stici da obavim.

Hvala puno unapred na odgovoru!!
Draga koleginice, imam istovetni problem,bukvalno preslikana situacija i mnogo me zanimaju detalji? Nova sam u celoj prici. Ja sam isto u SA i treba da pocnem hospitaciju,dobila sam vizu,ali sam cula da za Auslaenderbehoerde treba neka potvrda da ces dobiti Beruferlaubnis, a ja sam ovim ludacama poslala sve papire u Landespruefungsamt,ali znam da su mnogooo smpore i sad me zanima da li mogu da predam za zahtev bez te potvrde,samo sa hospitacionim ugovorom ili ne? rekli su mi da cim odem tamo moram u roku od 5 danan da se javim u Behoerde, a kako da se javim kada nemam taj papir? Skroz sam zbunjena i procitala sam sve tvoje postove,pa posto si jedina bila u ovoj situaciji, pomagaj molim te!

Ima li nekoga ko je otisao na hospitaciju dok ne dobije Beruferlaubnis u SACHSEN-ANHALTU???:worth::sad2:

Cao smrtbirokratiji,

Ja sam dosla inicijalno na hospitaciju. U prvih 5 dana treba da ideš u Bürgerbüro i tamo se prijavis. Za to ti treba samo pasos i potvrda (ugovor npr) gde živiš.. Pogledaj online u tvom gradu gde se to nalazi. To je samo prijava boravka (Anmeldung).

Takođe treba da se prijavis i u Ausländebehorde Büro za plavu kartu. Za to ti nije dovoljan ugovor o hospitaciji, vec prakticno potvrda kako ćeš finansirati - neki primerak buduceg ugovora od poslodavca ili tako nesto.
Prijavila si se za licencu, to je ok. Traje 2 meseca. Ja sam tek tada dobila potvrdu da cu dobiti licencu.

Pokušaj bez toga i zakaži termin sto pre. Ne znam gde si ali kod mene se čeka na termin..

Ja sam to sve i poslednjem momentu obavila, bilo mi je poprilican stres.. Ali dođe sve na svoje ..:)

Sve najbolje. Pozdrav.

Jao,hvala ti do neba.Ja imam ugovor o hospitaciji i ugovor o radu.Probacu sa tim! Bas cu da vidim koliko se ceka termin. Verovatno mnogo i ovde :( Prespori su u SA! Hvala,mnogo si mi pomogla! Pitala sam ove zene u Halleu,kad da ocekujem tu potvrdu,a one mi se ne javljaju, pa sam se zabrinula,da li uopste gledaju moje dokumente :D

Potvrdu ces verovatno dobiti za dva meseca (od momenta aplikacije). Oni kada zavrse sa obradom dokumenata (sto je obicno za dva meseca) salju mail u kome kazu da su ti odobrili licencu i traze da im posaljes Aufenthaltserlaubnis i Anmeldung. Nakon toga u roku od par dana dobijas i licencu.
Moj sef je ranije slao mail i urgirao, ali bez rezultata.
Kao sto sam i rekla dodje sve na svoje. Samo se naoruzaj strpljenjem i ti i tvoj sef. :) A period hospitacije ce ti dobro doci da udjes u fazon, upoznas kliniku i sistem.
Ako nesto treba, javi se.
Pozdrav

Jao,hvala ti do neba.Ja imam ugovor o hospitaciji i ugovor o radu.Probacu sa tim! Bas cu da vidim koliko se ceka termin. Verovatno mnogo i ovde :( Prespori su u SA! Hvala,mnogo si mi pomogla! Pitala sam ove zene u Halleu,kad da ocekujem tu potvrdu,a one mi se ne javljaju, pa sam se zabrinula,da li uopste gledaju moje dokumente :D

Back